Простатит и безплодие
Публикувано на: 28.04.2004г.

Много учени намират пряка връзка с възпалението на простатата жлеза и състоянието на спермата. Разбираемо е, че наличието на остър простатит пряко се отразява на тестисите и повишава тяхната температура, което води до понижаване на изработката на сператозоиди и увеличава процента на аномалии на клетките. Също така, примеса на гной в еякулата изменя киселинността на средата и обездвижва сперматозоидите.

В хроничен стадий на простатит също се наблюдават изменения в състоянието на спермата – от незначими до много значими. Това се свързва с нарушение на имунната система, съдове в малкия таз и тестисите, нервите на гениталиите.

В началния стадий на хроничния простатит основен отличителен белег се явява понижената подвижност на сперматозоидите при запазени общ брой и количество на патологични форми. Това се обяснява с краткотрайността на процеса, при което възпалението не е успяло все още да повлияе на сперматогенезата.

Но с течение на времето / и възпалението / въздействието върху тестисите се усилва. След няколко години / а в тежки случаи и след една година / започва понижение на общото количество сперматозоиди, тъй като се уврежда функцията на каналчетата на тестиса, изработващи сперматозоиди.

Ако този процес продължи дълго, или ако често се изостря, или ако мъжът редовно приема силни антибиотици / без да е съгласувано с лекар /, то постепенно нараства количеството на некачествените сперматозоиди, което свидетелства за поражения на самия епител на каналите на ниво клетъчна информация.

В крайния стадий на простатита, на фона на измененията в самата жлеза, спермограмата добива много специфичен вид: понижено общо количество сперматозоиди, рязко понижена подвижност, увеличена концентрация на патологичните сперматозоиди.

По принцип картината е много сходна с тази, при която се развива под влияние на професионални или битови вредности.

И също така, ако не бъде отстранена причината за възпалението и неговите последствия, шансовете за оплождане рязко намаляват.източник: www.ma-ma.ru
Превод от руски: Diana^
Редактор: Meli