Варикозно разширение на вената на семенния канал (варикоцеле)
Публикувано на: 07.09.2003г.

Варикоцеле - това е варикозното разширение на вената на семенния канал (varicocele) и се наблюдава при 15% от лицата от мъжки пол във възрастта от 10 до 30 години.

В този момент патологията е свързана с нарушения оттока на кръв от тестиса, който довежда тестиса до хипотрофия, влошава сперматогенезата и води до безплодие. Между лицата страдащи от безплодие процента на пациенти с варикоцеле достига 30-40%. В 90-92% от случаите варикоцеле се развива отляво, в 3-5% отдясно, в 5-7% от случаите двустранно.

Етиология и патогенеза на заболяването:

Като причина за развитие на варикоцеле могат да се разглеждат следните фактори:
- най-често срещаната причина е стеснение на лявата бъбречна вена - притискането и между горната кръвоносна артерия и ствола на аортата в така наречената, аортомезентериала "пинцета", а също така и:
- дефект на клапанния апарат,
- вроденна слабост на венозните стени,
- втичане на лявата тестисна вена под прав ъгъл.

Клиника:

Различват се 3 степени на варикоцеле.

1. При първа степен обикновено няма оплаквания. В лявата половина на скротума пальпируются уширените вени, недостигащи долния полюс на тестиса.

2. Втора степен се характеризира с увеличение на лявата половина на скротума, варикозноразширенните вени в вид на дъждовен червей се спускат до долния полюс на тестиса. В хоризонтално положениe на вената неколкократно спада, а при натежаване значително се увеличава. Субективни усещания или отсъстват, или се проявяват като чувство на тежест и дискомфорт в областта на левия тестис.

3. При трета cтепен на варикозно изменение вената се спуска по-ниско от тестиса, на дъното на значително отпуснатия скротум. Тестиса е с намалени размери, мек. Понякога болните изпитват сърбеж, тежест в скротума, тъпа болка при бягане и ходене.

Лечение:

При първа степен на варикоцеле не е нужно оперативно лечение.

При втора и трета степен се провежда оперативно лечение.

Двустранно варикоцеле:

Двустранното варикоцеле е доста рядка патология, като правило при установяване на такава диагноза се препоръчва провеждане на пълно урологическо обследване за сериозни патологически процеси!

Препоръки в постоперативния период:

В послеоперативния период на болните се препоръчва ограничение на физическото натоварване за 3 месеца, а спортуването 6 месеца.