Синдром на Ашерман
Публикувано на: 15.09.2007г.

Синдром на Ашерман
(англ. Asherman's Syndrome)

Определение

Това е рядко придобито заболяване, което се характеризира с адхезии (съединителна тъкан) в маточната кухина. В резултат се получават сраствания и в по-тежките случаи предната и задната маточни стени слепват една с друга. Адхезиите могат да бъдат с различна плътност, разположени само в отделни участъци на маточната кухина или да я изпълват цялата. Обикновено са аваскуларни (не са кръвоснабдени).
 
Класификация
Степени на Синдрома на Ашерман според Европейската Асоциация за хистероскопия от 1989 г.
I – Тънки нишковидни адхезии, които лесно се разкъсват с хистероскопа, областта на маточните рога е нормална
II – Единични плътни адхезии в ограничени участъци на маточната кухина, но не могат да бъдат разкъсани чрез хистероскопа, виждат се двата отвора на маточните тръби
IIa – Запушващи адхезии в областта само на вътрешния отвор на цервикалния канал, горната част на маточната кухина е нормална
III – Множествени плътни адхезии в ограничени участъци на маточната кухина, едностранно запушване на отвора на маточната тръба
IIIa – Екстензивни сраствания на маточните стени с аменорея или хипоменорея
IIIb - Комбинация от III и IIIa
IV – Екстензивни плътни адхезии със слепване на маточниет стени, двата отвора на маточните тръби са запушени

Симптоми
Могат да включват липса на менструация (вторична аменорея), тазова болка по време на менструация, повтарящи се спонтанни аборти и инфертилитет.

Причини и рискови фактори
Най-често синдрома на Ашерман се развива след хирургична намеса в маточната кухина или маточното тяло – абразио по повод аборт, задържани плацентарни части, кървене след раждане, след цезарово сечение, миомектомия и други.
Сраствания могат да се получат и след тазова възпалителна болест, , ендометрит, туберкулоза, шистозомиаза.

Диагноза
Често диагнозата е трудна, тъй като не се открива патология при стандартния гинекологичен преглед, както и при рутинното изследване чрез ултразвук. Диагнозата се поставя най-точно чрез хистероскопия, сонохистерография, хистеросалпингография или лапароскопия. В някои случаи са необходими по-специализирани изследвания за инфертилитет, както и кръвни тестове за доказване на тубиркулоза и шистозомиаза.

Лечение
Все още няма единно мнение за най-правилния начин на лечение. Лечебните процедури могат да включват хирургично отстраняване на срастванията, най-вече хистероскопски (понякога едновременно с хистероскопия и лапароскопия), естрогенова терапия, поддържане на матката отворена чрез поставяне на специален балон в маточната кухина, за да се предотвратят нови сраствания, поредица от хистероскопии с лечебна цел – за да се предотвратят нови сраствания, антибиотици и противовъзпалителни средства при наличие на инфекция, физиотерапия.

Прогноза
Състоянието много често е лечимо и приблизително до 80% от жените, които страдат от безплодие вследствие синдрома на Ашерман, могат да забременеят и да родят здраво дете след приложено лечение.