CarePlan® VpH тест ръкавица за определяне на вагиналната pH стойност
Публикувано на: 07.07.2005г.

CarePlan® VpH тестът е приложим за определяне киселинността (рН) на влагалищното съдържимо. Вагиналното рН е много важен скринингов параметър като индикатор за ранното определяне на смущенията във вагиналната среда, които често са причинени от асцендентни инфекции и могат да причинят раждане преди термина (раждане преди 37 гестационна седмица), раждане на плод с ниско тегло, както и да намалят фертилността.

Нормалната флора на влагалището съдържа различни микроорганизми, като това са главно лактобацили. Те произвеждат млечна киселина, която осигурява протективна киселинна среда.

Здравото влагалище е с рН по-ниско от 4,5. Киселинността на вагиналната среда затруднява растежа на инфекциозни причинители и предпазва от тяхната миграция към матката, където те могат да причинят ранни контракции или спукване на околоплодния мехур, което от своя страна води до раждане на недоносен плод.

Растежа на инфекциозни причинители във вагината много често става незабелязано. Колкото по-рано се открият промените, толкова по-рано могат да се предприемат съответните мерки за намаляване на риска от преждевременно раждане.

Ето защо е толкова важно да се започне редовно тестване на рН стойността във вагиналната среда още от ранните дни на бременността.


Тестване на вагиналното рН

CarePlan® VpH тестът се изпълнява лесно, не крие рискове и е безболезнен. Ръкавиците са опаковани хигиенично, което Ви осигурява съответно и хигиенично тестване. Използвайте CarePlan® VpH два пъти седмично в периода между посещенията при Вашия лекар. По този начин Ве ще можете сама да следите състоянието си в домашни условия. Редовното тестване на вагиналното рН се препоръчва специално при жени, които са претърпяли вагинални инфекции по време на предишна бременност.

Тест ръкавицата трябва да се използва от 12 до 37 г. с., което означава 50 ръкавици за цялата бременност. Най-ефективно е тестването два пъти седмично. Тогава намаляването на риска от преждевременно раждане е над 15 пъти в сравнение с без тестване и над 8 пъти в сравнение с месечна контрола при лекаря.

Данни от клиничните изпитвания в Германия през 2004 г.:

Преждевремени раждания:
без тестване - 4,3 %
тестване един път месечно при лекар - 2,2%
самостоятелно тестване два пъти седмично - 0,3%


Как да проведем теста?фигура 1


фигура 2
1. Отворете кутията (плика) и вземете една ръкавица. Поставете ръкавицата на дясната си ръка, даже и ако сте левичарка. Избягвайте докосването на тест-лентата на показалеца. (вж. фиг. 1).

2. Поставете показалеца във влагалището си. За да направите това по-лесно заемете следната стойка: застанете на един крак и стъпете с другия крак на по-висок обект (легло или стол). Разтворете устните с пръстите на другата ръка. (вж. фиг. 2).
Положението е аналогично на това да поставите тампон във влагалището си, но пръстите Ви не трябва да навлизат толкова дълбоко, както при поставянето на тампон. Пръстите Ви не трябва да навлизат по-дълбоко от 3 см.

3. Сега извадете пръста си. Сравнете цвета на тест-лентата с цветната скала на опаковката. Бъдете сигурна, че тест-лентата е още влажна, докато сравнявате цветовете.

4. Хванете ръкавицата на китката и я свалете като я обърнете отвътре - навън. Изхвърлете ръкавицата.


Разчитане и интерпретиране на резултата

Разчетете резултата веднага след като извадите пръста си чрез сравняване на цвета на тест-лентата с този на цветната скала.

Бъдете сигурна, че тест-лентата е още влажна докато сравнявате цветовете. Изберете цвета от скалата, който най-много отговаря на цвета на тест-лентата и запишете съответстващата рН стойност.

1. Ако цветът на тест-лентата е жълтеникав киселинността на Вашето влагалище е нормална (рН 4,4 или по-ниска).

2. Ако цветът на тест-лентата е значително по-тъмен от жълто (тъмно кафяв до зелен) – вагиналната течност не е достатъчно кисела. Стойността на рН е по-висока от 4,4.

Не се притеснявайте ако еднократно стойността на рН на влагалището Ви е извън нормалните стойности. В този случай Вие трябва да направите отново тестване няколко часа по-късно или на следващата сутрин. Ако резултатът Ви е все още извън нормалните стойности трябва да потърсите възможно най-бързо Вашия лекар, за да определи защо това е така. Имайте предвид, че стреса и някои храни могат временно да повлияят киселинноста на влагалището Ви.

Трябва да направите консултация с Вашия лекар, ако системно откривате абнормални стойности на рН, или ако изпитате някои от следните симптоми:

- вагинално течение или обрив; - промяна на вагиналната секреция – увеличаване на количеството, миризма или промяна на цвета (леко увеличение е нормално по време на бременността);
- парене или сърбеж на интимните места;
- често уриниране (това е нормално по време на бременността) или чувство на парене при уриниране;
- треска;
- диария;
- спазми или болки, сходни с менструационните в коремната област;
- подозрение за изтичане на амниотична течност;


Внимание!

- всяка ръкавица се използва само еднократно!

- не използвайте ръкавиците след изтичане срока на годност, указан върху опаковката!

- важно е да изчакате поне 12 часа след като сте имали сексуални отношения или след поставянето на каквато и да е субстанция във влагалището Ви (напр. спрей, крем, гел, вагинален душ и т.н.) преди използването на теста. Също така не използвайте ръкавицата ако взимате антибиотици. Всички тези фактори могат да променят киселинността на влагалището Ви и да дадат невалиден резултат. Не правете тест по време на менструация. Преди да тествате изчакайте най-малко 3-4 дни след приключване на менструацията Ви!

- не промивайте влагалището си, а също така не използвайте вагинален душ преди тестване

- бъдете сигурна (чрез избърсване), че няма останала урина във вагиналния вход ако провеждате теста веднага след ползване на тоалетна, тъй като урината може да окаже влияние върху киселинността и респективно върху Вашия тест.

Вагинални промивки по принцип не се препоръчват, тъй като имат отрицателно влияние върху вагиналната среда.


Източник: www.fromvoulevs.com

www.clearview.com