Глава 01: Имате ли проблем със забременяването? Кога да започнете да се тревожите?
Публикувано на: 05.08.2009г.

"Е, кога планирате бебето?" Това е най-често задаваният въпрос към новобрачните двойки. Много двойки все още наивно очакват да забременеят още в първия месец на опитите и се притесняват, ако не настъпи бременност. Преди да се притеснявате, запомнете, че в един отделен менструален цикъл шансовете на идеалната здрава двойка да постигне успешно забременяване са само около 25%, дори и ако правят секс абсолютно всеки ден. Това се нарича плодовитост и представлява фертилният потенциал на двойката. Хората не са много ефикасни при правенето на бебета!

Има много причини за това, включително фактът, че някои яйцеклетки не се оплождат и някои от оплодените яйцеклетки не растат добре в началния етап от развитието си.

Забременяването е игра на случайността – нещо като игра на руска рулетка и е невъзможно да се предскаже кога дадена двойка ще забременее! Въпреки това, след изтичането на период от една година, шансът за успешно забременяване е между 80 и 90%, така че 7 от 8 двойки ще забременеят в рамките на една година. Това са нормалните “фертилни” двойки – а останалите се наричат “инфертилни”, като медицинското определението за инфертилност е неспособност за зачеване след опити в продължение на една година.

Какво е първичен стерилитет? Какво е вторичен стерилитет?

Двойките, които никога не са имали деца, се наричат “първично инфертилни”, А тези, които са забременели поне един път, но след това не могат да заченат отново, се наричат “вторично инфертилни”.

Кои са факторите, които влияят върху шансовете на нормалната двойка да зачене в рамките един месец?

Шансовете на една двойка за зачеване в отделно взет цикъл ще зависят от много неща, най-важните от които са:

 • Възрастта на жената. Биологичният часовник тиктака и броят и качеството на яйцеклетките започва да намалява.
 • Честотата на половите контакти. Въпреки, че няма “нормална” честота, то “оптималната” честота за правене на секс, ако искате да забременеете, е около 3 пъти седмично във фертилния период. Двойки, които правят по-рядко секс, имат по-малки шансове за зачеване.
 • "Продължителност на опитите" – от колко време двойката се опитва да забременее. Това е важен момент. Колкото по-дълго двойката опитва без успех, толкова по-малки са техните шансове за забременяване без медицинска помощ.
 • Наличието на проблеми с фертилността.

Кои са факторите, които влияят върху шансовете на инфертилната двойка да зачене в рамките един месец?

Представете си двойка, в която и мъжът и жената имат някакъв фертилен проблем. Например фертилността на съпруга, преценена на базата на намален брой сперматозоиди, е само 50% от нормалните стойности. Неговата съпруга овулира само в 50% от циклите и една от маточните й тръби е запушена. С три инфертилни фактора техният шанс за зачеване е 0.5 (брой сперматозоиди) х 0.5 (овулационен фактор) х 0.5 (тубарен фактор) = 0.125, или 12.5% от нормалния.

Тъй като шансовете при нормално фертилна двойка са около 25% на цикъл, то вероятността за забременяване на проблемната двойка без лечение е само 3% (0.125х25 = 0.03125)! Дори и ако опитват 5 години, техният шанс за спонтанно зачеване ще бъде само 60%.

Следователно, проблемите с фертилността се потенцират един друг и така още повече намаляват шансовете на двойката. Ето защо е важно да се коригира или да се подобри всеки един от инфертилните факторите колкото е възможно повече с цел да се увеличат шансовете за забременяване. Тук идва на помощ медицината.

Кога да започнете да се тревожите и да потърсите медицинска помощ?

Ако в продължение на една или повече години сте правили секс по 2-3 пъти седмично във времето около овулацията без предпазни средства и не сте забременели, вие отговаряте на определението за инфертилност. Пак може да се получи бременност, но статистически погледнато, шансовете ви намаляват. Тук няма правила и ако вие се тревожите или притеснявате, трябва да се обърнете към лекар.

За съжаление, инфертилността е важен, но никога не е спешен проблем и много двойки отлагат дори с години посещението при лекаря. "Ще се погрижим за това следващия месец". Много двойки откриват, че времето лети, но преди да го осъзнаят, техните шансове за бременност са започнали да намаляват още преди да се започне адекватно лечение. Помнете, че всичко в живота се връща, с изключение на загубеното време!

Внимание.....

Има някои обстоятелства, които налагат да потърсите лекар по-скоро:

 • Менструални цикли през интервал от три или по-малко седмици
 • Липса на менструация за повече от три месеца
 • Нередовен менструален цикъл
 • Наличие на коремна инфекция в миналото
 • Два или повече аборта
 • Жени над 35 години – при вас времето е от първостепенно значение!
 • Мъже, които са имали инфекции на простатата
 • Мъже, чиито тестиси не се напипват в скротума

Как да си помогнем сами за подобряване на фертилността?
Преди да потърсите медицинска помощ, запомнете някои неща, които могат да ви помогнат да увеличите сами своя фертилен потенциал.

Телесно тегло, диета и упражнения.
Правилната диета и физическите упражнения са важни за оптималната репродуктивна функция и жените с прекомерно наднормено или поднормено тегло забременяват по-трудно. Въпреки че повечето естроген се произвежда от яйчниците, 30% се произвежда от мастните клетки. Тъй като нормалният хормонален баланс е от основно значение за процеса на зачеването, не е учудващо, че наднорменото или поднорменото тегло, когато е прекомерно, може да допринесе за инфертилността. Нива на мастните депа с 10% до 15% над нормалното могат да допринесат за инфертилността, тъй като репродукцията се натоварва с излишък от естроген. Нива на мастните депа с 10% до 15% под нормата могат напълно да прекратят репродуктивния процес, затова жените с хранителни разстройства, като анорексия или булимия, както и тези на много нискокалорични диети са изложени на риск, особено ако менструалните им цикли са нередовни. Жените-спортисти, танцюорките и тези, които се натоварват прекомерно физически, също могат да изпитват проблеми с фертилността.

Спрете да пушите.
Пушенето се свързва с намален брой на сперматозоидите при мъжете. Жените пушачки също забременяват по-трудно.

Спрете алкохола.
Алкохолът (бирата, виното и твърдият алкохол) се свързва при мъжете с понижен брой сперматозоиди.

Преразгледайте приеманите от вас лекарства.
Някои лекарства, включително някои от тези за язва и високо кръвно налягане, могат да повлияят върху броя на сперматозоидите. Много лекарства, приемани в началото на бременността, могат да засегнат плода. Важно е да разговаряте с лекаря си за приеманите от вас лекарства, преди да започнете опити за забременяване..

Спрете наркотиците и злоупотребата с лекарства.
Наркотичните вещества като марихуана и анаболни стероиди намаляват броя на сперматозоидите. Ако сте употребявали наркотици, споделете това с вашия лекар. Тази информация е поверителна. И двамата партньори трябва да спрат да употребяват наркотични вещества, ако искат да имат здраво бебе.

Ограничете кофеина (в кафето, чая и безалкохолните напитки).

Започнете да вземате витамини.
Приемането на фолиева киселина спомага за намаляване на опасността от вродени дефекти при бебето.

Честота на половите контакти.
Простото правило е – колкото по-често, толкова по-големи шансове.
Така за двойки, които правят секс един път седмично (а често това е цената, която плащат за усилената работа) шансовете да правят секс във фертилния преовулаторен период на женатае само една трета в сравнение с двойки, които правят секс всеки ден. Това означава, че при тях ще отнеме три пъти повече време за забременяване. Много двойки споделят, че са стресирани, когато трябва да правят секс по-често. Ето някои прости съвети за увеличеване честотата на сексуалните контакти.

1. Използвайте сексуални играчки като вибратор или масаж на тялото, за да бъде по-забавен секса

2. Изпoлзвайте лубрикант, примерно течен парафин

3. Планирайте сексуални игри, отделете време да съблазните партньора

На всички мои пациенти казвам, че е много по-забавно да правят секс в леглото си, отколкото да идват при мен! И помислете за всички спестени пари – това е все едно да плащате, за да правите любов със собствения си партньор. 

Време на контактите.
За разлика от животните, които знаят кога да правят секс за да заченат (тъй като женската се разгонва само при овулация), повечето двойки нямат представа кога овулира жената. Прозорецът от време, през който жената може да забременее е, около 4-5 дни преди овулацията. Насрочването на половите контакти във фертилния период (преди овулацията) е важно и може лесно да се научи. Подробностите са описани в следващите глави. Но не забравяйте, че прекомерното съсредоточаване върху точното определяне на момента е стресиращо и не се препоръчва.

Позиции и техники на акта.
Изтичането на сперма след акта е напълно нормално. Въпреки че много жени си мислят, че правят секс неправилно или тяхното тяло „отхвърля” спермата, всъщност изтичането е добър знак - това означава, че спермата е доставена правилно във влагалището! Разбира се, вие виждате само това, което изтича, но не и това, което остава! Повечето лекари препоръчват положение, при което мъжът е отгоре и също така жената да полежи поне 5 минути след акта, както и да не се измива с вагинален душ след това. Някои продукти за овлажняване (лубриканти), като петролни желета или вагинални кремове, доказано повлияват отрицателно върху качеството на спермата. Затова не ги използвайте (подходящ лубрикант е течният парафин).

Какво ще кажете за билките, за които се твърди, че подобряват фертилността?

Има множество сайтове, които продават билки и други отвари, уж подобряващи фертилността. Приемайте такива твърдения с голямо недоверие. Това, че вашата приятелка е пила билки и е заченала следващия месец не значи, че билките са довели до забременяването! Често пъти пиенето на билкови отвари може да доведе до загуба на време и да ви отклони от правилното медицинско лечение.

Балансиране между кариера и фертилност

Жените, които правят кариера, често имат проблеми, опитвайки да балансират между работата и опитите за бебе. Често кариерата е на първо място и е с по-висок приоритет от правенето на деца и на много места не се назначават жени, се опитват да забременеят, защото се предполага, че те ще влагат повече енергия в семейното планиране, раждане и отглеждане на деца и няма да изъплняват професионалните си задължения. Жените, които отлагат бременността заради кариерата си, често съжаляват за това свое решение след години.

Кое е „правилното време” за планиране на бременност?

Макар да няма прост отговор на този въпрос, от чисто биологична гледна точка помнете, че фертилността при жената е най-висока на възраст между 20 и 30 години, след което започва да намалява и намалението е драстично след 38 години. От друга страна, кога е правилното време за деца е много личен въпрос и индивидуално решение, което всяка двойка взима самостоятелно.

Как по-възрастните жени да проверят фертилния си потенциал?

Ниво на хормона FSH

Жените, които са над 30 години и искат да отложат раждането на деца, трябва да проверят нивото на хормона FSH на Ден 3 от менструалния си цикъл. Това е прост кръвен тест, който позволява на лекаря да провери вашия яйчников резерв (количеството и качеството на яйцеклетките в яйчниците ви). Високо ниво на хормона предполага лош яйчников резерв и трябва да ви подейства като аларма, че вашият биологичен часовник работи бързо. Важно е тестването да се направи в надеждна лаборатория.

Намалява ли фертилността в наши дни?
Вероятно. Причините за това включват:

1. Увеличената средна възраст на жената при сключване на брак и раждане на дете

2. Увеличеният брой случаи на предавани по полов път болести, които увреждат репродуктивната система при мъжа и при жената

3. Намаляването на броя на сперматозоидите при мъжете е глобален феномен през последните десетилетия. Дали това се дължи на замърсяването на околната среда или на стреса на съвременния живот, засега остава неясно.

Добрата новина е, че в днешното общество се повишава осъзнаването на проблема със стерилитета. Това вече не е тема-табу и двойките, подкрепяни от семействата си, все повече са готови да потърсят медицинска помощ.

Къде да потърсим помощ.....

Повечето двойки се обръщат към личния лекар, който ги насочва към акушер-гинеколог, ако има проблеми с фертилността. Тази първа визита трябва да включва и двамата партньори. Първата задача е да се потърсят причините и да се постави правилната диагноза защо не се получава бременност. След като е поставена диагнозата, трябва да се обсъди план на лечение. За по-сложни проблеми се препоръчва насочването към специалист по стерилитет.

How to have a baby – Overcoming infertility

Dr Aniruddha Malpani, MD and Dr Anjali Malpani, MD
Malpani Infertility Clinic, Bombay, India

www.drmalpani.com

Превод: jam