Яйчници и овулация
Публикувано на: 09.01.2007г.

Яйчници и овулация и стимулиране на овулациятаНормална функция

Дейността на яйчниците е периодична. Тя преставлява истински цикъл, който следва менструалния цикъл. На всеки 28 дни, приблизително, единият от яйчниците отделя овоцит. Отделянето става всеки път от различен яйчник и продължава от пубертета до менопаузата. Овоцитът е женската полова клетка. Обикновено го наричат яйцеклетка. Яйцеклетката е най-голямата клетка в човешкия организъм.

Съдържащите се в яйчниците по време на пубертета яйцеклетки са около 300-400 хиляди. Хранят се и са предпазени от останалата яйчникова тъкан от един слой клетки - първичните фоликули.

През първата част на цикъла (около 14-15 дни след първия ден на последната менструация), определен брой фоликули се активират. Няколко фоликула узряват, но само един от тях отделя яйцеклетка.

Клетките разположени в един пласт около яйцеклетката се размножават и образуват клетъчна подложка от десетина пласта. В така образувания фоликул се появяват малки кухини, които се изпълват с течност. Те се сливат, за да съставят една единствена голяма кухина, вследствие на което яйцеклетката бива избутана в периферията на фоликула. Разширената фоликулна кухина образува на повърхността на яйчника издутина, която в навечерието на овулацията е около 17-19 мм.

Под въздействието на хипофизата, разположените около зреещия яйчников фолукул яйчникови клетки отделят естрогени, чието количество се увеличава успоредно с нарастването на фоликула. Узряването на яйцеклетките и овулацията се стимулира от два хормона отделяни от хипофизата, жлеза с вътрешна секреция намираща се в основата на мозъка, фоликустимулиращ хормон (FSH) и лутеинизиращ хормон (LH). Много е важно тези два хормона да се произведат в необходимите количества през цялото време на месечния цикъл за да може да се осъществи нормална овулация. 24 часа преди овулацията те достигат максималното си количество. Тези хормони, отделяни в кръвта, действат главно върху половите органи и гърдите, но и върху кожата, костите и телесното тегло.

Увеличаването на естрогените в кръвта предизвиква масивно увеличаване на втория хипофизен хормон - лутеинизиращия (LH) . Под неговото въздействие налягането на течността, съдържаща се във фолукула се увеличва и предизвиква разпукването му. Фоликуларната течност бавно изтича извън яйчника, а яйцеклетката, вследствие прибирането на фоликуларната стена се оказва на повърхността му. Това се нарича овулация.

Все още заобиколен с дебела клетъчна мембрана, овоцитът веднага се всмуква от подвижните ресни на яйчниковата тръба, които постоянно помитат повърхността на яйчника. Увлечена от движението, яйцеклетката се придижва в тръбата, стига до външната третина, където "чака" някой сперматозоид да я оплоди.

Нормално:

 • На всеки цикъл при овулация се освобождава само една яйцеклетка.

 

 • От пубертета до менопаузата само 300-400 фолукула достигат пълна зрялост. Всички други дегенерират.

 

 • Яйцеклетките остаряват заедно с жената, тък като запасът им е съставен още при раждането.След овулацията яйчникът представлява малка раничка, която много бързо се затваря. Под влиянието на хормона LH, който е в голямо количество, много бързо се преобразува и яйчниковия фоликул. Разпуканите му стени спадат, а развиващите се по това време капиляри обилно го кръвоснябдяват. Фоликулът нараства и се превръща в истинска жлеза, наречена поради пигментирането й в жълто - жълто тяло. Жълтото тяло произвежда естрогени и голямо количество прогестерон. Нeговата роля е да подготвя лигавицата на матката за задържането и развитието на яйцето.

Възможности:

 • Ако яйцеклетката бъде оплодена и започне бременност, жълтото тяло продължава да се развива в продължение на 3 месеца и отделя все повече прогестерон, за да осигури износването на плода. След този период плацентата заменя жълтото тяло.

 

 • Ако яйцеклетката не е оплодена, жълтото тяло достига максимума си на големина и дейност след 9 дни, след което регресира. Дейността му е точно определена - 14 (плюс/минус 2) дни след овулацията, то престава да произвежда секрет и се превръща в съединителна влакнеста тъкан.Внезапният спад на хормоните в кръвта предизвиква появата на менструалното кръвотечение. В момента, в който неоплодената яйцеклетка се изхвърля с менструацията, започва зреенето на нов фолукул - това е началото на нов цъкъл.


Установяване на овулацията

Овулацията обикновено се потвърждава безусловно и с абсолютна сигурност единствено от последвалата я бременност. Все пак промяната в концентрацията на хормоните в кръвта и получаването на ултразвукова картина могат да осигурят убедителни доказателства за това, дали е имало или не овулация през съответния цикъл.

По кои признаци може да се определи овулацията?

При положение, че имате редовен цикъл, бил той нормален, кратък или дълъг, знаете периода на овулацията си :

 • За нормален 28-дневен цикъл тя е между 14-тия и 17-тия ден, броени от началото на последната менструация.

 

 • За кратък цикъл от 22 дни е между 8-мия и 11-тия ден.

 

 • За дълъг, 35-дневен цикъл е между 21-ия и 24-ия ден.Съществуват много признаци, по които да определите че предстои овулация:

 • Напрежение в гърдите, в резултат на отделянето на повече естрогени, което предшества отделянето на яйцеклетката.

 

 • Леко наболяване в областа на яйчниците.

 

 • Появата във влагалището на слуз без миризма и без цвят, произведена от клетките в шийката на матката. Тази цервикална слуз е обилна между 10-тия и 14-тия ден от цикъла. Тя е отлична среда за прием на сперматозоиди, благодарение на нея те могат да проникнат вътре в матката и да оплодят отделената яйцеклетка.

 

 • Евентуално леко кървене.Съществуват ли надеждни методи за определяне на овулация?

Ако мензисът ви е нередовен, то и овулацията също е нередовна. За да я откриете може да използвате два метода, които ще ви покажат дали има овулация :

1. Температурната крива

Температурната крива на менструалния цикъл се състои от една първа част, в която тя е под 37 градуса . Когато цикълът е нормален, 28 дневен, на 14-тия ден внезапно има понижаване на температурата. Това е моментът на овулацията. Още на следващия ден температурата отново се повишава, за да надхвърли два дена по-късно 37 градуса. Тази втора част на кривата се нарича хипертермична фаза, се запазва (над 37 градуса) до началото на следващата менструация , т.е. 11-14 дни.

Овулацията става в трите дни, които предшестват хипертермичната точка, точно в деня на най-ниската температура. Това означава, че датата на овулацията се знае, само ако е имало овулация. Следователно този метод е полезен, ако желаете да забременеете, но не е ефикасен за предпазване от бременност.

Ако оплождане се извърши, температурата се запазва над 37 градуса през първите 2-3 месеца на бременността.

Ако кривата остане непроменена - без увеличение на температурата, значи не е имало освобождаване на яйцеклетка. В този случай казваме, че цикълът е ановулаторен.

В 20% от случаите кривата е толкова неразбираема, че не може да бъде интерпретирана. За да се получи правилна температурна крива, е необходимо:

 • Да се мери температурара в ануса всяка сутрин, в един и същи час, преди ставане

 

 • Да се започне от първия ден на менструацията, което отговаря на първия ден от цикъла. След 3 месеца, ако температурните криви са редовни, температурата може да започне да се мери от 10-тия ден.

 

 • Да се отбелязват всички факти, които могат да повлиаят на промяната на температурата - будуване, по-късно измерена температура, леки инфекции.

2. Домашните тестове

Съществуват тестове за определяне на овулацията - продават се в аптеките. Те представляват напоени с реактив ивици хартия, които се напояват с урина (точно според инструкцията на всеки един тест, която е добавил производителя). Както вече споменахме хипофизата продуцира хормон, наречен лутеинизиращ хормон (LH), който предизвиква спукването на доминантния фоликул и практически води до отделяне на зряла яйцеклетка от яйчника. По средата на менструалния цикъл (24-36 часа преди овулация), концентрацията на LH рязко се покачава за кратък период от време. Това покачване на LH за нарича "пик на LH" или " LH максимум" и е идеално средство на предсказване на овулация.

Вероятността за зачеване е най-голяма 1-2 дни след установяването на LH максимума.

Кога да започнем тестването?

Така, приемайки първия ден на менструвацията за първи ден от цикъла, изполвайте kартата на цикъла, приложена по-долу, за да определите кога да започнете тестването! Тестването се прави от деня, посочен в картата, по едно и също време (отново според инструкциите на производителя), докато тестът стане положителен. След като тестът стане положителен можете да прекратите тестването в следващите дни.

Карта на цикъла:

Продължителност
на цикъла
Ден за начало
на тестването

21 дни

6-ти ден

22 дни

6-ти ден

23 дни

7-ми ден

24 дни

7-ми ден

25 дни

8-ми ден

26 дни

9-ти ден

27 дни

10-ти ден

28 дни

11-ти ден

29 дни

12-ти ден

30 дни

13-ти ден

31 дни

14-ти ден

32 дни

15-ти ден

33 дни

16-ти ден

34 дни

17-ти ден

35 дни

18-ти ден

36 дни

19-ти ден

37 дни

20-ти ден

38 дни

21-ти ден

39 дни

22-ти ден

40 дни

23-ти ден

Ако продължителността на вашия цикъл е по-малка от 21 дни или по-голяма от 40 дни, консултирайте се с вашия лекар!


3. Ултразвуков преглед

Това е най-точният начин да се определи наличието на овулация. Прави се при гинеколог.

Липса на овулация

Овулацията обикновено настъпва редовно веднъж месечно от периода на пубертета до менопаузата с изключение на периодите на бременност и кърмене. При някои жени овулацията не настъпва регулярно или изобщо не може да настъпи от само себе си. Това може да се дължи на смущения с яйчниците, хипофизата или други заболявания. Трябва да се проведе необходимия брой тестове за да се определи причината за тази ситуация преди да се назначи подходящото лечение.


Стимулиране на овулацията

При нередовно настъпване на овулацията е необходимо да се приемат хормонални лекарства под формата на таблетки или инжекции за да се стимулира функцията на яйчниците. Това винаги се прави по строго определена схема и график! Преди да се пристъпи към тях обаче е нужно да се определи защо не настъпва спонтанна овулация, за да може да се предвиди кога е нужно по-специално лечение за някои жени.

Стимулирането на овулацията не е еднократен акт, свързан с еднократно приемане на някакъв медикамент или с поставяването на някаква инжекция! Всичко започва с назначаването на редица изследвания и на двамата партнъори. След преминаването към стимулация пациентката подлежи на редовни прегледи и манипулации по време на целия месечен цикъл.

Назначаването на лекарства, стимулиращи овулацията, без преди това да са направени нужните изследвания и на двамата партньори и без проследяващи прегледи е недопустимо, обречено на неуспех и може да доведе след себе си тежки последици върху здравето на пациентката.

При асистираните репродуктивни технологии (ин витро и инсеминации) тези лекарства и хормони се дават дори на жени, които имат редовна овулация за да се хиперстимулират яйчниците и да се развият повече от една яйцеклетки. Това повишава шансовете за успех на съответната процедура (но също увеличава и вероятността за многоплодна бременност).


Какво не трябва да забравяме?

 • Към стимулиране на овулацията се прибягва винаги след предварителни хормонални изследвания и техния анализ от специалист ендокринолог и след предварителен ултразвуков преглед. Задължително е преди предприемане на стимулацията на овулацията да се провери проходимостта на фалопиевите тръби! Направената и добре анализирана от специалист спермограма на партньора също е наложителна преди всички тези изброени процедури. • Употребата на медикаменти, стимулиращи овулацията, без лекарско предписание и назначение е абсолютно недопустимо. Това са хормонални лекарства и препарати, които се приемат в точно определени количества и в точно определени дни от цикъла. Безразборното им приемане може да доведе до сериозни рискове и непоправими последици заплашващи здравето и живота на жената. • Това лечение, което е ефективно при една пациентка, може да се окаже, абсолютно безрезултатно или много рисково при друга. • Стимулирането на овулацията губи смисъла си ако не се провежда съпътстващ лечението ултразвуков контрол и измерване на диаметъра на фоликулите. • Необходимо е да се подбере добър специалист гинеколог-ендокринолог с опит в тази област, който да отговаря на всички въпроси и да кара пациентката да се чуства комфортно и сигурно.източник: подбрано и разработено от miroslava и cygnus