Ин Витро (IVF): наблюдения след трансфера, тестове за бременност
Публикувано на: 09.01.2007г.

Ин витро (IVF) процедурата: Поддръжка на лутеалната фаза (Наблюдение след трансфера на ембриони )
След прибирането на яйцеклетките, фоликулите започват да произвеждат хормона прогестерон за да стимулират ендометриума и да го подготвят за имплантацията. Както и да е, количеството прогестерон произведено от фоликулите често не е достатъчно да поддържа вътрешността на матката. Хормоналните суплементи често се дават за две седмици и повече да асистират имплантацията особено, когато са давани GnRh агонисти.
След като мине овулацията, или по естествен път, или чрез хормонална стимулация, яйчникът започва да произвежда прогестерон. За подкрепа на яйчника през тази фаза се прилагат медикаменти, които съдържат прогестерон. Тези медикаменти са под формата на вагинални супозитории, инжекции, или микронизирани перорални таблетки. Някои центрове използват малки помощни дози Pregnil, които увеличават яйчниковата продукция на прогестерон.

Нивата на прогестерон в кръвта могат да се следят и дозите съответно се адаптират индивидуално. Ултразвуковият преглед може да бъде използван за определяне размерите на яйчниците, особено ако се подозира хиперстимулация.

Не трябва да се забравя, че поради стимулацията на яйчниците с гонадотропния медикамент Puregon се наблюдава известно увеличаване на размерите им. Яйчниците спонтанно се възстановяват, по-бързо ако липсва бременност, и доста по-бавно, ако е настъпила бременност”
az-jenata.com


Тестове за бременност

Повечето IVF клиники предлагат кръвни тестове за бременност след около две седмици след ембриотрансфера, за да се провери нивото на Beta hCG (хормона на бременността) и също може да се провери нивото на прогестерона в кръвта. В случай на установяване на щастиливото събитие – положителен тест, пациентката трябва да повтори кръвния тест в интервал от 2 до 5 дни за да се провери покачването на тези хормонални нива.

HCG нивата са единственият начин да се установи ранната бременност. HCG нивата, които не нарастват така бързо може да индикират наличие на проблем с бременността, като например ектопична (извънматочна) бременност.

Ултразвуковият скенер обикновено се прави 5 седмици след трансфера или по-рано. Скенера установява дали бременността е на правилното си място, изглежда нормална и жизнеспособна, вижда се дали има повече от един фетус.

" Чрез трансвагинално ултразвуково изследване може да се види околоплодния сак на 25-тия ден след аспирацията и сърдечната дейност на плода - около 35-тия ден. Следва обичайно акушерско наблюдение на бременността, освен в случаите на многоплодна бременност или ако пациентката има други утежняващи здравословни или репродуктивни проблеми. Ако не настъпи бременност, у пациенките се появява менструация, която обичайно се съпровожда с депресия и чувство за загуба. Едва тогава те оценяват стойността на предшестващата консултация с психолог." az-jenata.com

Пациентката може да има леко вагинално раздразване или кръвотечение преди теста за бременност. Тя може да си помисли, че и е дошло време за менструация и да откаже тест за бременност, но при всички случаи теста за бременност трябва да се направи, защото това е единствения начин, по който меже да се установи има ли бременност или не.

източник: www.ivf-infertility.com
следва .......