Гарднерелоза /бактериална вагиноза/
Публикувано на: 28.12.2004г.

Гардерелозата или бактериалната вагиноза се отнася към вялопротичащите заболявания на половите органи. Това е най-разпространената и най-загадъчната женска болест ден. На пръв поглед изглежда безобидна, но всъщност е много коварна.

Инфекцията скрито, подмолно нанася сериозен удар върху здраветона жената, като поразява репродуктивната система. Освен това е доста трудно да се диагностицира. Болестта може с години да не създава никакви неприятности и изведнъж да се прояви – обилни секрети, болка сърбеж и парене. Разбира се, може да се премине съответно лечение. Но при 15-20% от вече лекуваните пациентки с трихомониаза и приблизително при ¼ - с бактериална вагиноза в течение на 6-12 месеца се развива повторна инфекция. Днес е ясно че основната причина за повторните обостряния е понижаването на имунитета. Именно за това традиционните методи на лечение често донасят само временно облекчение.

В норма киселата среда във влагалището е мощна бариера за проникване на инфекции отвън. Във формирането на нормалната микрофлора участват млечнокиселите бактерии. Ако жената е здрава, дори и масивна атака на болестотворни микроорганизми не винаги води до заболявания. Като гаранция в този случай служи нормалната микрофлора и киселата среда.

Но защитавайки репродуктивното здраве на жената, млечнокиселите бактерии на свой ред също се нуждаят от защита. Да се “пречупи” женската защитна система е лесно. Честото премане на антибиотици, хормонални препарати, влагалищни противозачатъчни средства и промивки представляват потдискащ фактор. В съвкупност с понижен имунитет се стига до условия за развитие на бактериална вагиноза, кандидоза и други заболявания.

От бактериалната вагиноза по мнението на медици боледуват около 1/3 от жените в детеродна възраст. Заболяването е опасно с това, че открива път за хронични възпалителни заболявания на органите на малкия таз. Тя способства за развитие на ерозия на маточната шийка.

Проблемът се заключва в това, че бактериалната вагиноза може да протича безсимптомно, без въобще да се проявява. Заболяването често се открива само при гинекологичен преглед след изследване на секрет.

Особено опасна е тази инфекция за бъдещите майки. Бактериална вагиноза може да доведе до неизносване на бремеността, вътреутробно инфектиране на плода, родилни и следродилни усложнения.

Днес лечението на бактериалната вагиноза преминава през два етапа. Най-напред с помощта на таблетки или антибактериални свещички се поддиска разстежът на нетипичните микроорганизми. След това флората се засилва с живи млечнокисели бактерии.

Неотдавна в традиционния начин на лечение бяха внесени съществени промени. В арсенала на лекарите се появи нов метод – ваксинация. Ваксината допълва действието на антибактериалните препарати, като между временно защитава жената цяла година не само от бактериална вагиноза, но и от други инфекции като трихомониазата. След изтичане на година ваксинацията може да се повтори и тогава препаратът действа в продължение на още две години

Статията е поместена във в. Женско здраве