Пречи ли миомата ако искаш дете?
Публикувано на: 21.02.2004г.

Доц. д-р Николай Доганов (изпълнителен директор на Университетската болница "Майчин дом", председател на Асоциацията на университетските болници)
Много жени забременяват, износват бременността и раждат, въпреки че имат миоми. Тези доброкачествени тумори могат да са причина за стерилитет в 2-10% от пациентките. Честотата на спонтанните аборти е вероятно 2-3 пъти по-висока при жени с миоматозни матки от нормално бременните жени.

Счита се, че ако миоматозната матка не е по-голяма от 6 месечна бременност по време на 16-тата седмица на бременността, вероятно износването на плода ще протече безпроблемно.

Когато има индикации за оперативно лечение на миомата при жени, които искат да запазят оплодителната си способност, се прави миомектомия, тоест излющва се миомният възел (възли) и се запазва матката. Това почти винаги се удава на опитния гинеколог.

След премахване на миоми, които са разположени дълбоко в стената на матката, се препоръчва предпазване от забременяване в продължение на 1-1,5 години за да се гарантира здравината на маточната стена при бременност.

Раждането в някои случаи след миомектомия трябва да стане след цезарово сечение.

В 15% от жените след консервативна операция наново се образуват миомни възли, така че тези жени дотогава би трябвало да забременеят и родят.

По време на бременността миомите би трябвало да се наблюдават клинично и с ехограф - така навреме могат да се открият някои усложнения, като отток или некроза, и много рядко злокачествена (саркоматозна) дегенерация на миомен възел.


Доц. д-р Николай Доганов
в-к "24 часа"