Функция на щитовидната жлеза и забременяване
Публикувано на: 19.01.2004г.

Функцията на щитовидната жлеза е да абсорбира йода, попаднал в организма чрез храната и да го преработва в тироидните хормони тироксин (Т4) и трийодотиронин (Т3) чрез комбиниране на йод и аминокиселината тирозин. След това Т3 и Т4 попадат в кръвта и се разпространяват из цялото тяло, като контролират метаболизма (превръщането на кислород и калории в енергия). Здравата щитовидна жлеза произвежда около 80% Т4 и 20% Т3, но въпреки това хормоналната "сила" на Т3 е около 4 пъти по-голяма от тази на Т4.

Щитовидната жлеза се командва от хипофизата, малка жлеза с формата на фъстък, разположена в основата на мозъка. Когато нивата на тироидните хормони (Т3 и Т4) паднат твърде много, хипофизата произвежда тироидно стимулиращия хормон TSH (известен в България още и като ТТХ), който стимулира щитовидната жлеза да произвежда повече хормони. Под въздействието на TSН, щитовидната жлеза секретира Т3 и Т4 и така повишава нивото им в кръвта. Хипофизата усеща това и реагира, като понижава секрецията на TSH.

Хипофизата от своя страна се командва от хипоталамуса. Той произвежда хормона ТRH, който има функцията да "казва" на хипофизата да стимулира щитовидната жлеза (тоест да секретира TSH). Това е идеалния вариант.

Какво става обаче, когато нещо в процеса се обърка?

Когато щитовидната жлеза започне да произвежда по-малко или никакво количество щитовиден хормон се появява хипотироидизмът.

Какви са симптомите?

Отпадналост, бързо уморяване, студени крака, нервност, липса на концентрация, забавен пулс, напълняване, запек, нередовни менструални цикли, липса на овулация, нервност, депресия, ендометриоза, стерилитет, спонтанен аборт, акне, артрит, косопад и др. Не е нужно да имате всички тези симптоми, за да имате хипотироидизъм. Не е задължително наличието на някой от тях да означава хипотироидизъм. Но е важно да съобщите на лекуващия си лекар, в случай, че такива симптоми са налице.

През 1974 изследването за хипотироидизъм започва да се прави на база на нивото на хормона TSH в организма.

Какви нива на този хормон са нормални?

http://www.altsupportthyroid.org

До скоро се считаше, че ниво на TSH между 0.5 и 5.0 uU/ml са в границите на нормалното. От края на 2002 г. обаче Американската асоциация на ендокринолозите насърчава лекарите да приемат за нормални стойности между 0.5 и 3.0. Въпреки, че нивата между 3.0 и 5.0 са в границите на нормата, те следва да се считат подозрителни и могат да се тълкуват като сигнал за бъдеща хипофункция на щитовидната жлеза. Засега ниво на TSH между 0.5 и 2.0 mIU/L се счита за терапевтична цел и образец

Според Канадската тироидна организация http://www.thyroid.ca тироидните болести не са обичайни по време на бременност. Това е така, защото имунната система, част от която е щитовидната жлеза, е потисната по време на бременност, за да предпази развиващия се плод.

Плодовитост

Жени, боледували от болеста на Грейвс или Тироидит на Хашимото, могат за забременеят, тъй като нормалната плодовитост се възстановява след лечението. Болестта на Грейвс следва да се лекува с радиоактивен йод или оперативно преди забременяването. Въпреки това се препоръчва да се изчака 6 месеца след радиактивното лечение преди да се забременява. (Болестта на Грейвс е хипертироидизъм )

Лекуване с тироксин при бременност

Много малко тироксин преминава от кръвта на майката в тази на плода - следователно няма противопоказания за приемане на тироксин по време на бременността. Много специалисти леко завишават дозата на приемания тироксин по време на бременност, защото считат, че нуждите от TSH през този период за по-големи.

Тироксин при кърмене

Тироксинът преминава и в кърмата, но тъй като нивото му в майчиния организъм е в границите на нормалното, приема се за напълно естествено майка, приемаща медикаментозно тироксин, да храни детето си с кърма.

Стерилитет

Пациентите както с повишена, така и с понижена функция на щитовидната жлеза често са стерилни, въпреки че е напълно възможно да се забременее и при наличие на болестта. След като бъде излекуван, пациентът трябва да започне да се пази (ако не се желае бременност), защото плодовистостта се възстановява много бързо след нормализиране на фукциите на жлезата. Освен това, мъже и жени, при които е налице нелекувана дисфункция на щитовидната жлеза, често страдат от понижено либидо.

Менструация

Менструацията често е по-обилна при хипотироидизъм и по-оскъдна при хипертироидизъм. Влиянието на тироидните хормони върху менструалните цикли, овулацията и всички жлези с вътрешна секреция е сложно, но важно, и при твърде ниско или твърде високо ниво на тироидни хормони, налице са крайно различни последствия върху репродуктивния апарат. Момичета с повишена функция на щитовидната жлеза през пубертета често имат забавени менструални функции.

Безплодие при мъжа

Хипо или хипертироидизмът може да бъде причина за стерилитет и при мъжа, тъй като за производството на сперма се изискват нормални нива на тироидните хормони в организма.

Безплодие при жената

Друга причина за стерилитет при пациенти с тироидни проблеми е неестественото състояние на първична дисфункция на яйчника. Това е автоимунен дисбаланс като болестта на Грейвс и Тироидита на Хашимото, причинен от белтък и левкоцити в кръвта, които се свързват с белтък в яйчника на жената. Това води до съсухряне на яйчника, липса на овулация, преждевременна менопауза и стерилитет.Материалът е изпратен от: Kitten
клуб "Проблемно забременяване"