Кръгла маса в Бургас на 2 септември 2011 г -
Публикувано на: 04.09.2011г.
http://www.zachatie.org/burgas_KM/masa_burgas.jpg На 02 септември 2011 г. в Гранд Хотел СПА "Приморец" Бургас Сдружение "ГЕРБ" клуб "Славейков" съвместно със Сдружение "Зачатие" организираха кръгла маса на тема "Стерилитетът - поглед от всички страни". Дискусията беше много мащабна, ползотворна, роди няколко нови идеи в полза на всички пациенти с репродуктивни проблеми от Бургас, обсъдени бяха много предложения и се постигна градивен и конструктивен диалог и по въпроси, които се отнасят до цялата страна. На срещата присъстваха:
г-жа Златина Дукова - зам.областен управител Бургас;
г-жа Снежина Маджарова - председател ва Общински съвет Бургас;
г-н Семир Абумелих - МБАЛ "Дева Мария" Бургас;
д-р Георги Паздеров - директор РЗИ-Бургас и д-р Вергиния Цанова - зам.директор РЗИ -Бургас, като представители на Министерството на здравеопазването;
д-р Бойко Черковалиев - Изпълнителна агенция по трансплантация;
инж. Виолета Илиева - Началник РИО Бургас;
г-жа Стоянка Славова - началник отдел "ЗП" Община Бургас;
г-жа Яна Маркова - Сдружение "ГЕРБ" клуб "Славейков";
г-жа Веселина Таралова - Сдружение "ГЕРБ" клуб "Славейков";
г-жа Мария Жекова - УС на Сдружение "Зачатие";
г-жа Донка Куцарова - УС на Сдружение "Зачатие";
г-жа Петина Найденова - УС на Сдружение "Зачатие";
г-жа Мария Стирянова - УС на Сдружение "Зачатие";
г-жа Златина Тодорова - Сдружение "Зачатие";
г-жа Надежда Динева - Сдружение "Зачатие";
г-н Радослав Господинов - Сдружение "Зачатие";
д-р Мариела Даскалова - МЦ "Надежда репродуктив Пловдив" Пловдив;
д-р Васил Даскалов - МЦ "Надежда репродуктив Пловдив" Пловдив;
г-жа Ваня Христова - Фондация "Искам бебе";
г-жа Ана Михайлова - Фондация "Искам бебе";
д-р Йосиф Димитров - председател на БАСРЗ;
д-р Павлета Табакова - МЦ "Репробиомед" София;
д-р Иван Сигридов - ЦРЗ "Надежда" София;
д-р Валентин Лачев - АГБ "Свети Лазар" София;
д-р Маргарита Монастирска - МЦ "Олимед" Варна;
д-р Георги Корсачки - АГБ "Свети Лазар" София;
д-р Антонио Душепеев - МБАЛ Бургас;
д-р Георги Гамишев - МБАЛ "Дева Мария" Бургас;
д-р Мирослава Парушева - акушер-гинеколог;
д-р Мариана Мърмарова - акушер-гинеколог;
д-р Иван Хърков - акушер-гинеколог;
много пациенти, гости, общественици, журналисти

Кръглата маса бе открита от г-жа Яна Маркова, представител на Сдружение "ГЕРБ" клуб "Славейков", която приветства инициарането на този форум

Г-н Семир Абумелих от МБАЛ "Дева Мария" Бургас, зам. областният управител на Бургас г-жа Златина Дукова и председателя на Общинския съвет в град Бургас г-жа Снежина Маджарова приветстваха организаторите и участниците в дискусията. Г-н Абумелих изрази своята благодарност към работата на пациентските организации, като подчерта че без тяхната активна работа финансирането на инвитро от държавата можеше да не е факт към настоящият момент. Той призова всички присъстващи да споделят проблемите, които ги засягат и че един такъв форум трябва да е начало за тяхното разрешаване. Според него най-важното в една страна е репродукцията, защото без репродукция няма държава.

Според г-жа Дукова е нужно воденето на диалог, за да се вземат правилни управленски решения.Г-жа Маджарова изтъкна, че община Бургас винаги е откликвала на нуждите на своите граждани и заяви, че очаква на тази КМ да се получат много конструктивни предложения за оптимизиране на процедурата по финансиране и новаторски предложения.

Д-р Мариела Даскалова - МЦ "Надежда репродуктив" Пловдив представи накратко основните проблеми на стерилитета в национален мащаб. Според д-р Даскалова репродуктивното здраве не е само асистирана репродукция, тя е само една малка част от него. Тя добави още, че най-важна е профилактиката, която трябва да се прави от страна на държавата, така че да има по-малко хора, които да се нуждаят от ин витро. Почти 100 % от държавното финансиране отива за подпомагане на ин витрото и за профилактика на репродуктивните проблеми не остават никакви средства. От презентацията на д-р Даскалова стана ясно, че 15 процента от хората във фертилна възраст имат репродуктивни проблеми, като едва 5 от тези 15 имат нужда от асистирана репродукция, за да разрешат своите проблеми. Според  д-р Даскалова, основният проблем, който следва да разискваме е „Как по-малко хора да достигат до АРТ?”. Вместо това за асистирана репродукция се изразходват всички обществени средства, цялото медийно внимание е насочено към ин витро процедурите и всички репродуктивни центрове и квалифицирани специалисти се занимават само с АРТ. За пореден път от името на сдружение Зачатие беше повдигнат въпроса с липсата на контрол от страна на РЗИ върху извършваните в клинични лаборатории некоректни спермални анализи, както и върху прилагането на методи от асистираната репродукция влечебни заведения без получено разрешително за тази дейност по чл. 131 от Закона за здравето. В края на своята презентация д-р Даскалова изрази надежда, че както и до сега община Бургас ще подаде ръка на инициативите на сдружение „Зачатие”.

Г-жа Мария Жекова от Сдружение "Зачатие" направи кратък обзор на положителните промени през последните години за бургаските семейства с репродуктивни проблеми и от какво още се нуждаят. Тя оцени високо положителната роля на Общинското финансиране, което продължава вече трета година и е с най-големият бюджет в страната, на активното участие на пациентските организации в защитата на интересите на семействата и повишаването на нивото на тяхната информираност. Това, от което се нуждаят семействата в Бургас са специализирани звена за диагностика и лечение на стерилитета, които включват пълен екип специалисти и лаборатория, центрове за асистирана репродукция, програма и стратегия за профилактика и ранна диагностика на репродуктивните заболявания.
Г-жа Жекова представи и последната инициатива на "Зачатие" - "Да дариш живот" свързана с донорството на яйцеклетки.
Презентацията продължи с кратък обзор на общинската програма на община Бургас, като се подчерта, че имено Бургас е родният град на сайта на нашето сдружение, в града се провеждат редовно сбирки на семейства с репродуктивни проблеми, а фондация „Искам бебе” е създала и  терапевтична група. Проблемите, които обаче общинският фонд трябва да разреши са:
• Създаване на специализирани звена от специалисти, обхващащи всички области от асистираната репродукция
• Създаване на център по асистириана репродукция на територията на община Бургас
•Специално внимание към двойките, нуждаещи се от донорски програми
В края на своята презентация, госпожа Жекова подчерта, че резултатите от профилактиката и превенцията не се отчитат веднага, но са много по-трайни. Сдружение „Зачатие” се стреми да направим така, че все по-малко двойки да се нуждаят от АРТ, а не да осигурим повече средства за извършването им.

Г-жа Донка Куцарова от Сдружение "Зачатие" представи току що стартиращата кампания за профилактика на стерилитета "Бъди в час по репродуктивно здраве" ориентирана към младите хора. Тя подчерта изключителното значение на профилактиката за учениците между 14 и 19 години и описа възможностите за организиране на тази кампания на местно ниво. Като стартов етап на кампанията предстои да се разпространят безплатно специално подготвените от сдружението книжки "Бъди в час по репродуктивно здраве" отделно за момичетата и момчетата в над 30 града и 150 училища в страната.

В отговор на приоритетите, изброени в презентацията на г-жа Жекова, господин Абумелих информира, че общинската програма на град Бургас е заделила и инвестирала средства и в игражадането на център по асистирана репродукция, като очаква от присъстващите пациенти и специалисти да дадат предложения за оптимизиране на работата на подобен център в съответствие с нуждите на двойките с репродуктивни проблеми на територията на общината.

Д-р Бойко Черковалиев, Изпълнителна агенция по трансплантация, представи структурата и най-новите инициативи на Изпълнителната агенция по трансплантация. Той подчерта, че агенцията, макар и останала с много малък числен състав, полага всички усилия за създаване на благоприятен диалог, чрез който да се решават всички възникнали проблеми, но не може да осъществява контрол върху нерегламентираните дейности от сферата на асистираната репродукция, и конкретно върху вътрематочните инсеминации, които се правят в гинекологичните кабинети.

Д-р Павлета Табакова, МЦ "Репробиомед" благодари на организаторите за срещата и поканата, както и на МБАЛ Бургас и Община Бургас за създаването на ин витро отделението на територията на МБАЛ Бургас. Г-жа Павлета Табакова, МЦ „Репробиомед” сподели, че е недопустимо град с такова население и такива условия да не разполага с център по асистрирана репродукция, като информира, че поради чисто бюрократични спънки все още не е стартирала работата на отделението по асистирана репродукция към бургаската болница. Като основен проблем пред работата на бъдещият център госпожа Табакова посочи набирането на местни специалисти, и по-точно тяхното обучение и бъдещо лицензиране. Госпожа Табакова завърши изказването си с надеждата, че отварянето на първото отделение по АРТ в града ще даде началото на отварянето на множество такива.

Д-р Антонио Душепеев, МБАЛ Бургас, благодари за предоставената дума и сподели, че изграждането на въпросното отделение е приключило и е в очаване на идаването на разрешително за работа.  Господин Душепеев поздрави гражданските организации за позицията, която отстояват и заяви, че промените по отношение на репродуктивното здраве на българите се дължи изцяло на тяхната активна работа.

Д-р Йосиф Димитров, председател на БАСРЗ  представи становището на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве, свързано с последните промени в правилника за работа на Център "Фонд асистирана репродукция". От една страна - определянето на успеваемост 20% като гранична за работа с ЦФАР, която може да доведе до селектиране на трудните случаи на стерилитет - по-възрастни пациентки, пациентки с ИЯР дори и на млада възраст, трудни случаи. Д-р Димитров предлага или статистиката да обхваща само двойки до 35 или да има други условия за успеваемостта за пациентки над тази възраст. От друга страна забраната за доплащане от страна на пациента ще доведе до компромис при лекуването на тези пациенти чрез използване на по-евтини препарати, консумативи, хранителни среди и др., което ще компрометира шансът им за постигане на бременност, вероятно ще наложи по-голяма повтаряемост на опитите и ще рефлектира в разходване на повече публични средства при по-ниска ефективност поради административни ограничения.
Сдружение "Зачатие" също подкрепя становището на БАСРЗ за преразглеждане на тези ограничения в правилника. По отношение на донорските процедури - те са регламентирани от нормативната уредба, но на практика системата не работи. За донори на яйцеклетки се чака над година.

На въпроса на г-жа Жекова какви са стъпките, които БАСРЗ смята да предприеме по повод тези ограничения, господин Димитров отговори, че до седмица ще има инициирана среща с ресорния министър, където ще бъде връчено официалното становище и експертите ще се борят за своите претенции, оборвайки с факти неблагоприятните моменти от Наредба 28.

По повод донорските програми д-р Димитров беше категоричен, че само с една минимална промяна в законодателството, а именно да се разреши на жените в процедура да даряват част от своите яйцеклетки, получени в процеса на стимулация за личният им опит ще облекчи и ще подпомогне много процедурата за донорство.

Д-р Маргарита Монастирска, МЦ "Олимед" Варна, също се включи в дискусията, като подчерта, че най-големият проблем от работата на ЦФАР в момента е листата на чакащите. Според нея, изкуствено се задържат опити, като клиниките в България имат ресурс да поемат всички чакащи, без да се налага те да чакат толкова време връчването на заповедта си. Другият негативен момент, който засегна д-р Монастирска беше наказанието на центровете, предлагащи покупка на лекарства на пациенти, одобрени по фонда, защото това означава много канселирани и недовършени случаи. Основен пропуск е и липсата на заплащане за оценка и лечение на мъжки фактор. Д-р Монастирска подчерта, че броят живородени от процедури деца не може и не би трябвало да е показател за ефективността на клиниките. В заключение тя заяви, че последните промени по Наредба 28 са в разрез с приетите световни стандарти за успеваемост, ефективност и достъпност и допълни, че подкрепя предложението на д-р Димитров за оптимизиране на донорството.

Д-р Табакова подкрепи становището на д-р Йосиф Димитров. По повод донорските програми, д-р Табакова изкоментира, че е необходимо въвеждането на органосъхраняваща оперативна практика, тъй като много млади жени се довеждат до диагноза ИЯР поради неправилно взето оперативно решение. Другият момент, който д-р Табакова отбеляза, е че много често згубените бебета след АРТ са в следствие от неопитността на провинциалните клиники и подценяването на бременност след АРТ от тяхна страна. За това изграждането на център по асистирана репродукция в Бургас ще доведе до завършеност на цикъла от АРТ до износване и израждането на живородено дете от тази процедура. По повод отчитането на успеваемостта д-р Табакова сподели, че нече има центрове, които записват възрастните пациентки за след 2 години, а младите - веднага, с цел да селектират пациентки с по-голям шанс за успех при ин витро процедурите и да отчетат по-висока успеваемост.

Д-р Валентин Лачев, АГБ "Свети Лазар" София, върна разговора към същността на кръглата маса и отново подчерта, че освен цялото финансиране и цялото говорене отново е само за ин витро.  Д-р Лачев попита има ли въобще в Бургас кабинет по стерилитет, и има ли по принцип такива кабинети на територията на страната и защо се говори как общината дава пари за инвитро, а не дава пари за профилактика. Според д-р Лачев трябва да се чуят предимно гласовете на хората с репродуктивни проблеми, какви са техните чувства и нагласи, от какво имат нужда и какво може да се подобри, а не колко добри са клиниките, които извършват АРТ /за които е ясно, че са най-добрите/.

Д-р Иван Сигридов, ЦРЗ "Надежда" София покани всички присъстващи бургазлии на Ден на пациентите от Бургас на 25 септември 2011 в ЦРЗ "Надежда" София, на който ще се провеждат безплатни прегледи на пациенти от Бургас през целия ден.

Г-жа Златина Тодорова, член на "Зачатие, гражданин на Община Бургас и пациент, систематизира проблемите, с които се сблъскват семействата с репродуктивни  проблеми от града и общината, като на първо място това са огромни разходи на средства за транспорт, изследвания и процедури, а след това и загубата на личен живот /всяка свободна минута се използва, за да решат проблема/ и обществено положение /някой загубват дори и работата си заради чести отсъствия и поради неразбирането от страна на работодателя/.

Други присъстващи пациенти подчертаха, че липсва контрол над работата на лабораториите, като често лабораториите правят изследвания, за които не са лицензирани, или от чисто конкурентни подбуди не приемат за достоверни резултатите на други лаборатории и карат пациентите да правят повторни изследвания.
Кръглата маса приключи с убеждението на всички присъстващи, че се е получил добър диалог. В заключение г-н Абумелих спомена, че факта че организациите, защитаващи интересите на хората с репродуктивни проблеми са само две говори, че няма комерсиален елемент в тяхната работа, което означава, че имат огромен шанс техните искания да бъдат чути и осъществени. С това пожела все така плодотворна работа и обеща подкрепа от своя страна за територията на град Бургас и на всяко ниво, в което може да помогне.

Като финални думи д-р Мариела Даскалова сподели, че Сдружение "Зачатие" ще подкрепи специалистите по трите основни представени проблема - отчитането на успеваемостта, забраната за доплащане и условията за донорство на яйцеклетки. С молба специалистите също да подкрепят инициативите на "Зачатие" за профилактика на репродуктивните проблеми, защото това е от полза за нацията. Г-жа Мария Жекова призова всички, които създават нормативни документи и наредби да се вслушват първо в гласа на специалистите и на пациентите.