0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Към Мели: варикоцеле и морфология
« -: Март 01, 2007, 09:19:49 am »
Имаме варикоцеле 1ва степен, според заключението на специалиста, но не препоръчва операция, тъй като то не влияело на морфологията.

Какво е твоето мнение, Мели?
Дано слънчо огрее и моят дом ...
*

    татяна

Re: Към Мели: варикоцеле и морфология
« Отговор #1 -: Март 01, 2007, 10:22:30 am »
а как е спермограмата
Re: Към Мели: варикоцеле и морфология
« Отговор #2 -: Март 02, 2007, 08:29:48 am »
Лоша - нормокинетични само 19 %, а стриктния тест по Крюгер показа само 1 % с добра морфология. Но доктора каза, че варикоцелето не влияе на морфологията.
Мислим, да направим и микробиология, дали пък ако има проблеми там те ще са причината за лошата морфология!?!
« Последна редакция: Март 02, 2007, 08:32:56 am от symphony* »
Дано слънчо огрее и моят дом ...
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Към Мели: варикоцеле и морфология
« Отговор #3 -: Март 04, 2007, 23:06:45 pm »
Първо трябва да се изясни причината за лошата морфология, ако не се дължи на варикоцеле, на какво?


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Към Мели: варикоцеле и морфология
« Отговор #4 -: Март 05, 2007, 08:14:31 am »
Добре, а какво изследване да се направи за да се установи причината за лошата морфология, изключвайки варикоцелето?
Дано слънчо огрее и моят дом ...
*
Re: Към Мели: варикоцеле и морфология
« Отговор #5 -: Март 08, 2007, 15:38:33 pm »
Добре, а какво изследване да се направи за да се установи причината за лошата морфология, изключвайки варикоцелето?
И мен това ме интересува. Дължи ли се лошата морфология на варикоцелето или не?


ТОЙ - 06.11.2001 ; той - 03.12.2007
*

    Zlatulka

  • *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
Re: Към Мели: варикоцеле и морфология
« Отговор #6 -: Юни 08, 2007, 09:48:53 am »
Понеже тази тема е написана като за нашия случай, ще си позволя да се намеся. И ние сме с лоша морфология- 7% по СЗО. Освен това и подвижността ни (норм.+бавноподв.) е 40% и концентрацията ни е ниска-около 5 млн/мл. Е, отидохме при Кацаров и той установи, че тестисите на съпруга ми са по-малки от нормалното (вместо 15 кубика, единият е 9, а другият-10). Освен това му откри и една веничка в ляво, но останах с впечатление, че и самият док не е 100% за необходимостта от операция. За сега му каза да изследва хормони и после пак ще го посетим.
Да, вярно е, че мъжа ми пуши и е подложен на стрес, но въпросът е дали ако спре цигарите, оперира си тестиса и се укаже, че хормоните му са в границите на нормалното, това дали ще ни гарантира подобрение на морфологията???? :? За сега НИКЪДЕ не съм срещнала супер подобрени резултати за морфология, колкото и да чета. Не знам просто дали има смисъл да чакаме резултати от гореизброените процедури и така да изгубим ценно време или да се задейстаме за ИКСИ.
Извинявам се, че стана малко дълъг постинга, но как човек да обясни част от живота си с две думи..
Притеснява ме и факта, че за операцията от варикоцеле има доста противоречиви резултати и мнения..щ
Объркана съм..

*
Re: Към Мели: варикоцеле и морфология
« Отговор #7 -: Юни 08, 2007, 15:59:05 pm »
Позволявам си да се намеся, защото ние разчитаме горещо на подобрение на морфологията след операция от варикоцеле.
От няколко месеца чета мнения по въпроса и извода който правя е:

специалистите: НЕ се ангажират с мнение от сорта "да, морфологията се влияе от варикоцелето. След операция може да се подобри". По-скоро отзивите са, че морфологията е сравнително константна и процеса на влошаване е необратим.

практиката: показва че има доста случаи (включително на момичета от този форум)в които има подобрение на морф. след операцията от варикоцеле. Чела съм за подобрения от 0%->2%-4%...от 2%->7,5% и други. Подобрението разбира се не идва веднага. След 6-9 месеца.

Такъв извод правя аз, и вярвам че все пак морфологията се влияе от варикоцелето. Как, в какъв случай, дали зависи от степента, дали зависи от други индивидуални фактори не можах да открия.

Ако ние, дай боже регистрираме подобрение на морф. задължително ще пиша тук.


Re: Към Мели: варикоцеле и морфология
« Отговор #8 -: Юни 08, 2007, 21:41:46 pm »
Мели ще каже по точно как става !
 Сперматозоидите се образуват във тестисите където температурата е пониска от тази на дргута част от тялото( примерно корема). Понеже варикоцелето е проширен кървен съд той  във тестиса носи повече кърв, така се вдига температурата във тестиса и действа поразително врху самата сперматогенеза.
 След операцията следва да се подобри спермограмата, тъй като вече има нормална температура за създаване на сперматозоидите.
 Аз поне така го разбрах.
*

    Zlatulka

  • *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
Re: Към Мели: варикоцеле и морфология
« Отговор #9 -: Юни 09, 2007, 11:16:07 am »
Аида, благодаря за изказаното мнение, мила :) Точно това ме обърква- от една страна мненията на пристъпили към тази операция, които както знаем са от супер позитивни до супер негативни и от друга страна това, че никъде не чух конкретно мнение на специалист, казващ че гаранции няма.
А на мнението на Биляна ще отговоря така- да, тези неща, които казваш са точно така и нормалната логика ни навежда на мисълта, че след премахване на тези вени морфологията ще се подобри. Но как тогава да си обясним факта, че в редица случаи не само няма подобрение, но и дори има влошаване на показателите?  :?  Според мен явно тази причинно-следствена връзка още не е съвсем изяснена и за самите лекари. Или просто не е достатъчно изучено влиянието и на други фактори в комбинация с операцията върху крайния резултат.. Не знам. Аз нямам обяснение (а и едва ли бих могла да имам тъй катопо образование съм доста далече от медицината :D) Но някакси ми се иска да имам някаква гаранция, че след подобна операция бихме могли да се надяваме на подобрение, което да ни позволи инсеминации.. :? А да не говорим, че при нас веничката е само една и то малка. Д-р Кацаров дори не я нарече варикоцеле  :? Само спомена, че би могла да се оперира. Ех, поне да не ни се налагаше все да мислим откъде да вземем парички за доктори и изследвания.. Но това е друга тема. :(

*

    Zlatulka

  • *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
Re: Към Мели: варикоцеле и морфология
« Отговор #10 -: Юли 17, 2007, 10:37:06 am »
Аз се включвам отново за да кажа, че правихме микробиология и хормони. Последните са в норма, а микробиологията показа някакви ентерококи, които лекувахме и сега предстои отново микробиология за да видим резултата. Отново посетихме Кацаров и той каза, че тези ентерококи не биха могли да са причина за проблемите ни защото са в ниска концентрация и след отличните резултати от хормоните излиза, че причините при съпруга ми са малките тестиси и тази веничка (на втория преглед док вече беше категоричен, че трябва да я оперираме) Та така.. По настояване на мъжа ми, доктора му изписа антиоксиданти, но каза, че вероятността да помогнат е не по-голяма от 10-ина %.. Та до наесен ще чакаме. А, интересното беше, че според док цигарите имат отношение само ако се пуши по много (над кутия на ден). Даже каза, че дали ще се пушат 10-ина цигарки на ден специално в София, където въздухът е супер замърсен нямало никакво значение.. Честно казано очаквах да каже веднага да се спрат цигарите и да го постресне малко, а то излезе тъкмо обратното, за съжаление..  :oops: