0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Моята невероятна история
« -: Януари 16, 2007, 12:47:45 pm »
Добро утро момичета, :)
Ще  ви разкажа една невероятна история. И мноооого дълга - 13 годишна. датира от края на 1993г. Тогава свихме, така да се каже, семейното гнездо. :D И разбира се спяхме да се пазим, нали следващото най-нормално нещо в едно младо семейство е появата на третия член. :). Да си призная честно, на мене това си ми беше фикс идея, не ми иализаше от главата. :) Живеехме на квартира в София, в една стая, току що завършили университетите, бяхме много бедни и щастливи. Аз бях на 25 г., мислех, че нямам много време за чакане и трябва по-бързичко да забременея. Бях убедена, че искам 2 деца :D. Блажени са вярващите.
След като не се получи 1 година, се замислих, че нещо не е в ред и трябва да си направим съответните изследвания..... Времето напредва, аз остарявам.
Само да припомня, че тогава нямаше ин-т, нямаше така лесно достъпно инфо. А и ми беше страшно притеснително и неудобно да споделя с някой за проблема. Чуствах се едва ли не като прокажена. Сега, като се замисля, се питам защо ли. Но от сегашната ми позиция...
Чакайки при един зъболекар, случайно прочетох в някакъв вестник, как д-р Пъневска от Майчин дом е помогнала на певицата Петя Буюклиева да се сдобие с бебе. И за деиствам, откривам Майчин дом /живеех в София от 1 год, не ми се беше налагало все още  да ходя в болници, изобщо не знаех къде се намира МА/ и д-р Пзневска.
И се зпочва познатата на всички ви схема - изследвания, лекарства, опити, спермограми /направени при познатия на някой от вас т н. д-р Станиславов/. Разбира се първо прода с Клостилбегит, преди цветната снимка на тръбите..... аз вярвам безрезервно на лекарката, нали е специалист по стерилитет. това е 1994г. Впоследствие - снимка, фоликулометрия, други изследвания..... никакви причини, всичко е ОК, имам ову, съвсем читави проходими тръби, спермограма - почти отлична....Така до 1996г, когато доц. тогава Налбански отсича лапароскопия, това е най/точното изследване. И аз нямам и един миг колебание, в името на бебето, бих направила всичко. Е да ама и там заключението е - статус генеталис нормалис. Никакъв проблем.
И лекарите се чудят какво да правят с нас. Пробвахме няколко инсеминации, вагинални :D :D :D, направени със спринцовка от акушерката Янка /на някой може да се стори позната/. Аз не мога да се примеря, продългавам да търся.... причината и лекаря, който ще я открие. Наред с Майчин дом сме обиколили всички по-известни в София болници и  лекари, занимаващи се със ст-т. само споменете някое има - ще ви кажа, че сме били там :D.
Така до октомври 2001г. Когато заминаваме за Германия. Съпруга ми е програмист, а немците явно имаха недостиг от умни глави :D, бяха пуснали т. н. "Зелена карта" за IT - специалисти. Може би сте чували.
Аз не знам бъкел немски. Започвам да се боря с прекрасния немски език :D :D. След 1 год. решавам, че имам достатъчно знания /английския почти тотално съм го забравила/ за да посетя и тукашните специалисти по стерилитет. Откривам от жълтите страници, някаква клиника по репродуктивна медицина в Мюнхен /ние живеем там/. Лекарите, на базата на преведената епикриза от лапарото, непреведените останали изследвания от Бг /а те са купища/ решават - не остава нища друго освен ин витро. И аз се съгласявам. Все пак са изминали 8 год, аз съм вече на 34г, нямам регестрирана никаква бременност. А и здравната каса тук поема /поемаше тогава, после промениха нещата/ 4 опита.
Първи опит-  само 3 яйцеклетки, никакво оплождане.
Втори опит - от 11 яйцекл. / 4 ни оплождат с ИКСИ, от останалите 7, оставени да се оплождат ин витро - само 1/ Явно има проблем с оплождането????. Както и да е - трансфер на 5ти ден, идеални според д-ра бластоцисти, никаква имплантация, няма регистрирано покачване на ßhCG.
Междувременно ние си връзваме интернет в къщи, 2003г  и аз откривам съвсем случайно клуб Проблемно забременяване в дир. бг. Беше ми страшно интересно, за първи път виждах нещо такова :) Тогава се запознах виртуално с  Wildberry, Cygnus, Мирослава, Туто..... и много други, много от момичетата, които пишеха тогава, отдавна имат вече поотраснали деца :). А, и по-късно, през лятото в Бг се запознах с някой от тях на живо. Много готино беше.
След втория опит ин витро, аз разпитвам д-ра за неуспеха с оплождането. От обясненията му на немски, подразбирам, че има някакъво Предположение за проблем с акрозомната реакция на сперматозоидите. /по-късно правим и това изследване - ен е там проблема/. Ошашкана, чуваща за първи път нещо такова,  решавайки, 1е сме открили най-после прблема, задавам въпроси в клуба. Тогава се появява Мели, компетентно ми обяснява за какво става въпрос и че освен ИКСИ почти нямаме друг шанс. Мели ми казва често, че аз съм причината да е стред нас :). Мели благодаря ти и пак се извинявам за отнетото на  кю-то време.
Е да, ама при 3тия и 4тия опит, които са пак ин витро /касата не иска да ни поеме ИКСИ, т. к. всички показатели на спермограмата като обем, мотилитет, морфология и т. н. са нормални/ за мое най-голямо учудване, от 4 получени яйцеклетки по 3 се оплождат?????? Отново ЕТри на 5ти ден, бластоцисти, отново същия резултат.
Аз решавам, че е време да се откажа, да се примеря и да си нося кръста.
Забравих да вмъкна /а и как няма да забравя, толкова много изследвания и глупости :)/ след втирия неуспешен опит, 2003г, правя и тук лапаро и хистероскопия, не вярвам на Бг лекарите, може немците да открият нещо. еда, ама не - и тук всичко нормално, д-ра казва, ми не знам защо не можете да забременеете :(
След 4я неуспешен опит, аз мирясвам за известно време, пък и какво мога да направя повече. За известно време... Не ми дава мира.
Явно има и имунологични проблеми, щом при 3 бластоцисттран-ра не се захващат/ имам някакви за АФА и АНА, който са ОК/. Отивам в друга Мюнхенска клиника по РМ, там ми правят подробни имунологични, при които всичко е ок с изкл. на НК кл, които са 13,2%. Правим една интраутеринна инсе, аз съм ужасена - след инсето не се лежи и 1 секунда, а аз чета тук от вас, че в бг се лежи половин 1ас и т. н. Резултат, негативен.
През лятото на 2005 си отиваме в Бг през отпуската. Аз отново не мирясвам. Посещаваме д-р Конова. Тя казва, че по-подробни имунологични от моите досега не е виждала. Правим само протомобинови / дано не бъркам понятието/ и спермоантитела / за н-ти път/, праща ни и на генетични - отново всичко е ОК. Правим една инсе, в клиниката на Щерев, при д-р Савова, както си е реда, със следене на хормони, лежане... резултат, същия. Аз съм очарована от отношението и цялата технология, цените са същите като тукашните.
В началото на 2006г, продължавайки да ровя из нета и да търся имунолог. причини за неимплантирането, попадам на някаква статия, че се прави в такива случаи и в случай на повтарящи се бременности т. н. HLA typizirane i HLA cross mach, които показват дали има сходство в ХЛА телцата / те са някаъв вид периферни бели телца/ на двамата партньори и от там да се отблъсва ембриото. Сложно е за обяснение, няма да мога да ви го обясня съвсем точно, търсете инфо в нета. Ми само това не сме правили май. Намирам адреса на една имунологична клиника, която се намира до Щутгарт /доста известна/, пиша им с цялото обяснение на ситуацията ни, получавам отговор, да изпратим кръв за изследване
След 2 седмици получаваме отговор - направени отново пълни имунологични, вкл. тези HLA typizirane i HLA cross mach. Заключение - няма данни за авто, - алуимунолог. и генетични причини, няма данни майчината ИС да отхвърля бащината част. Единствения проблем са повищени НК клетки, 19%, Предложение да се проведе т. н. активно имунизиране / за него ще обясня по-долу/, което често сваля НК клетките.
Аз обаче междувременно решавам, че ще направя още един опит, 5ти, във Варна, при д-р Александров. Дони вече е бременна, ходатайства за мен :D /Дони, благодаря ти/. И то заради тукашните закони, които не позволяват да се култивират всички ембриони до 5ти ден и от там да се изберат най-добрите.
Говоря и с д-р Конова, обяснявам й за 19те% Нк и че тук са ми предложили активна им-зия /АИ/. Според нея АИ не сваля Нк кл, предлага ми 10 дена преди 10 дена преди ЕТ да отида до плевен за вливане на имуноглобулин и някакво друго лекарство, което прелага д-р Русев в Чикаго /трябваше да се обади и да го разпита подробно/. оказвасе, че е интралипида, аз бях първата, така да се каже опитно зайче, :D на която преляха интралипид в Бг.
Така февруари се изсипвам в Бг, ин витро във Варна, междувременно вливания в Плевен, запознавам се със някой готини варненски момичета :D и със Зори в Пллевен /за съжаление много за кратко/ Резултат - същия като предните  :(
Връщам се в Де, твърдо решена, че се отказвам окончателно, започваме постъпки за осиновяване на дете. Баси, на 37 год съм вече, какво и за кога да чакам. Майка ми е попитала вече в Социално подпомагане - трябва да получим социален доклад от тук и като б г граждани да подадем останалите док. в Бг.
Е да, ама отново не :D. Оказва се, че ще е по трудно да си осиновим дете, от АРТ :( :( :( :(. Не може да получим само соц. доклад. Трябва да минем през агенция за чуждестранно осиновяване и да чакаме те да ни доставят детето от Бг, /извинявам се за израза/, което означава години, много пари/които са най-малкия проблем/, нямаме право на избор..... и нали се сещате какво дете ще получим ние, като чужденци/защото така ни третират/. Бях тотално отчаяна. Не стига, че Господ ме е наказал да не изживея най-красивото и естествено нещо на света, а и сега това. Не ме питайте до какви ли не инстанции писах и се свзрзвах тук, отговора един и същ, това е законния начин, според Хаагската конвенция, щом живеете в Де. В Бг ни казват друго - не са прави немците. Обмисляме варианти, да се върна само аз за да осиновя само от мое име... и така обаче не става, според служителката от Соц. подпом. в Габрово /ние сме родом от там/. Аз бях бясна, сещам се за активната имунизация, предложена ни през януари 2006г. Правим я, въпреки че аз съм 100% сигурна, че нищо няма да излезе, навсякъде в нета пише, че се прилага при повтарящи се аборти или проблеми с имплантация при ин витро, когато всичко друго е изключено. А аз съм твърдо решена, че няма да правя повече ин витро. Говоря с лекарката от имунологичната клиника, тя препоръча да пробваме инсе в такъв случай. На 10.10.2006 и на 07.09.ни бяха двете АИ, Както обясних вече в една друга тема, взема се ок 80 гр. кръв от съпруга, извличат се лимфоцитите /вид бели кр. телца/ от нея и се слагат подкожно на съпругата. Целта и е, както четох из нета, да се стимулира майчината ИС, да произведе т. н. защитни антитела на бременността, които предпазват да не отблъсне емриото, най-вече бащиния дял. Само да повторя, че от направените при нас изследвания нямаше данни за такъв проблем при нас???????.
Клиниката се намира на 200 км от нас. /за тук не са нищо/ :D. И при двете пътувания имахме проблеми с току що купената ни нова 4ри годишна кола, Пурвия път се потроши някакъ турбо охладител, не знам дали ви се е случвало да карате с 50 км по магистрала, страшничко е.
Втория път, мъжа ми смачка брутално предния калник на един паркинг. Мислех, че отново предизвиквам съдбата.... Добре, че на следващия ден пътувахме за Бг, та там ни излезе евтин ремонта.
И сега края на историята, на 25.10 правим инсеминация/ отново без да лежа и 1 мин след нея, явно това не е от значение/, аз върша работа, свързана с много движения, събирах чували с листа по това време /имаме в градината огромно дърво/ и изобщо бях сигурна, че нищо няма да излезе. А и какво да си мисля, след гореразказаната история.
На 10.11. установявам,......... 2 черти. Момичета, аз съм на 38 год, след 5 ин витро и 13 години неизяснен ст-т..........Не е истина.
Не мога да повярвам, да се зарадвам.... Сега съм в 14 г. с., предсти ни амниоцентеза, все оче не мога да се отпусна и зарадвам, има много още до финала.. За мене помогна тази АИ, друго обяснение, не виждам.
Питахте ме в кои случаи помага. Мога да ви изброя само факти
1. От четенето в нета - при повтарящи се аборти и неизяснени причини за липсваща имплантация при ин витро.
2. На мене ми я предложиха при повишени НК клетки. Интересното е, че при изпратената кръв за контрола, ок. 3 семици след последната имунизация, тя бяха паднали от 19% на 18%, а аз се оказах бременна. Даже мислех да им се обаждам, да се карам с тях, защо са ми я правили за понижаване на НК кл, след като те не са паднали. На следващата контола обче, края на ноември, бяха вече 15%, нямало нужда от лечение. И тук правят вливания на Имуноглобулин в случая.
3. Явно и при неизяснен ст-т, какъвто е нашя случай, помага
Мойе да се каже, че всичко стана благодарение на тъпата немска система за осиновяване, ако не ми бяха правили проблемите, изобшо нямаше да направим и ние въпросната АИ. Просто се хванах като удавник за последната сламка.
Изключително дълго стана, дано има търпение и време, някой да го изчете :D.
П.С. Гане, помниш ли като ти се обадух първия път по тел., е, точно на следващия ден открих новината :D
Лали, сега убеди ли се, че не съм рекламно лице :D. Просто много рядко пиша, но съм един от най-старите членове.
Поздрави. За въпроси - насреща съм.
« Последна редакция: Януари 16, 2007, 13:34:08 pm от cygnus »

*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Моята невероятна история
« Отговор #1 -: Януари 16, 2007, 12:55:29 pm »
Поздравление albenanedelcheva,
желая ти лека и безпроблемна бременност и здраво бебе!  :D

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
Re: Моята невероятна история
« Отговор #2 -: Януари 16, 2007, 12:55:57 pm »
Ами какво друго да кажа освен едно голямо честитоооо! Лека бременност! :D
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Моята невероятна история
« Отговор #3 -: Януари 16, 2007, 12:57:18 pm »


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Моята невероятна история
« Отговор #4 -: Януари 16, 2007, 12:58:00 pm »
ЧЕСТИТО!!!! Само МНОГО МНОГО МНОГО хубави неща от тук нататък :lol:

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*
Re: Моята невероятна история
« Отговор #5 -: Януари 16, 2007, 12:58:33 pm »
Честито Албена, много се радвам за теб, пожелавам ти лека и безпроблемна бременност :D
*

    kassi

  • *
  • 5258
  • Мама на трима
Re: Моята невероятна история
« Отговор #6 -: Януари 16, 2007, 13:01:03 pm »
         Олелеле, каква история, наистина!

                  Албенче   :bighug:

         Ех, как се радвам днес за вас с Мариянка!
  Толкова години борба, чакане и ето, че има справедливост!    
  
                      ЧЕСТИТО!

  Дано всичко да бъде добре, и да родиш едно здраво и
                        хубаво бебче!
  Това е, аз вярвам в чудесата/ама вече не по Коледа  8) /!!!!


                 


София е нашето чудо! Благодаря ти, Наде!
Re: Моята невероятна история
« Отговор #7 -: Януари 16, 2007, 13:06:15 pm »
Честито! Много се радвам за теб! И силно стискам палци всичко да е наред с бременността!
 :bighug:

пп. А някой знае ли дали и у нас вече някъде не се прави тази активна имунизация?
*
Re: Моята невероятна история
« Отговор #8 -: Януари 16, 2007, 13:08:28 pm »
Честито, Албена!
Спомням си те още от дира. Много се радвам, че успя! Желая ти една красива бременност и вече само приятни моменти!
Re: Моята невероятна история
« Отговор #9 -: Януари 16, 2007, 13:10:51 pm »
Честито Албена! Дано всички перипети да са останали зад гърба ти и да се радваш на спокойна бременност и сладко здраво бебче!  :bighug:

И благодаря за споделения опит!
*
Re: Моята невероятна история
« Отговор #10 -: Януари 16, 2007, 13:11:21 pm »
Честито Чудо!
Пожелавам ти лека, безоблачна и изпълнена с положителни емоции бременност.


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*
Re: Моята невероятна история
« Отговор #11 -: Януари 16, 2007, 13:13:06 pm »
Каква история!
Албена, заслужаваш най-искрените ни адмирации за борбата, за инициативността, за енергията!
Честита бременност и от сърце ти желая всичко да е наред и да гушкаш здраво бебче след време!
Мари
Alexandra
*

    Danidan

  • *****
  • 1209
  • творец- щурец с малко щурче
Re: Моята невероятна история
« Отговор #12 -: Януари 16, 2007, 13:13:17 pm »
Честито, миличка!!!
Много лека бременност и много, много щастие ти желая!!!
Заслужила си си го отдавна!!!
Браво за борбата, голям човек си!!!

« Последна редакция: Януари 17, 2007, 11:20:35 am от danidan »
*
Re: Моята невероятна история
« Отговор #13 -: Януари 16, 2007, 13:13:52 pm »
Честито!!! Поклон за смелостта, силите и упоритостта!
Лека бременност!  :D
*
Re: Моята невероятна история
« Отговор #14 -: Януари 16, 2007, 13:17:46 pm »
Ей Бени, престраши се да пишеш значи :)
След малко ще ти прочета историята, защото я знам почти цялата, ама искам първо да пиша :) Познаваме се от почти 5 години, ти си единствената от тук, с която се познаваме от самото начало на дир-ския форум и която правеше втория си опит ин витро, когато аз за първи път четях за овулация и спермограма. Спомням си как ти стисках палци тогава и си приказвахме на кю :)

Хайде честито официално! Като разбрах новината ти още преди няколко седмици се разревах от щастие!
Силно те прегръщам и дай Боже повече такива новини !!!
Желая ти лека бременност, леко раждане и прекрасно здраво бебче !!! Пък след година две и още едно :)  :) :)
Целувки на теб и на Ники!

П. П. Душата, направи едно копие на историята си в "Статистика на успеха" като ти остане време.
« Последна редакция: Януари 16, 2007, 13:20:48 pm от cygnus »
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Моята невероятна история
« Отговор #15 -: Януари 16, 2007, 13:21:20 pm »
Бени, много се радвам! Честито!
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Re: Моята невероятна история
« Отговор #16 -: Януари 16, 2007, 13:29:33 pm »
Честито и от мен! Много лека бременост, желая ти това да са най-хубавите 9 месеца в твоя живот - ти го заслужаваш!
*

    Lali

  • *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
Re: Моята невероятна история
« Отговор #17 -: Януари 16, 2007, 13:32:38 pm »
Повярвах ти, Аблена. :lol:
Всичко ще е наред, браво, ти заслужаваш. От сърце - много-много късмет оттук-натам. :lol:
Някой трябва да е и лошото ченге, нали? :lol:
*
Re: Моята невероятна история
« Отговор #18 -: Януари 16, 2007, 13:38:53 pm »
 :lol:

Ами хайде и аз да се присъединя към официалното честитене и
стискам палци всичко да е наред от тук нататък!!!

Re: Моята невероятна история
« Отговор #19 -: Януари 16, 2007, 13:41:07 pm »
Честито и ти желая резултатите от Амниото да са наред, както и безпроблемна бременост от тук нататък. :D