0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Кратки бременности, клостилбегит и кисти
« -: Декември 29, 2006, 12:40:39 pm »
Здравейте момичета! Пиша в тази тема, нищо че е от преди доста време, за да не отварям нова.
Имам няколко въпроса, които Ултра може и да е задала на лекаря си, но не им е написала отговорите:
- има ли връзка между кистата и тънката лигавица
- възможна ли е бременност в същия месец, ако е имало друг спукан фоликул
Питам, защото след стимулация с Клостилбегит (по 1 табл. от 50мг от 3ти до 7ми ден) следена от гинеколог се получи хиперстимулация. В резултат на това, освен че си имам по няколко фоликулярни кисти и в двата яйчника, изглежда и съм бременна. Имам положителен уринен тест за бременност от тази сутрин и симптоми от няколко дни, въпреки че част от тях се припокриват с тези при киста. Доктора днес естествено не видя бременност в матката, а само по-богато кръвоснабдена лигавица (в сравнение с тази при предишните ми прегледи), но с дебелина 8 мм. Размера на най-големите кисти и в двата яйчника е 6см, които от два дни са спряли да растат.
Имам и друг въпрос - ако наистина съм бременна (имала съм доста положителни тестове, но бременност няма  :() тези две огромни кисти дали са заплаха за бременността?
Моят лекар каза да изчакаме до след празниците и ако до тогава нямам М евентуално тогава да започна прием на прогестерон.
Извинявам се, че стана доста дългичко, но се опитах да обясня всичко, за да стане по-ясно!
Ще се радвам на вашите мнения по моя проблем!


Бележка на Ultra: разделям темата за да получи повече мнения.
nikitali, можеш да си смениш заглавието, ако искаш
« Последна редакция: Януари 05, 2007, 14:42:19 pm от ultra »
*
Кратки бременности, клостилбегит и кисти
« Отговор #1 -: Декември 29, 2006, 20:44:43 pm »
Аз бих почнала дуфастона отсега.Хем повлиява изчезването на кистите(и аз имах миналия месец),хем предпазва ембриончето.Стискам палци всичко да е наред! :biglove:
П.С: болките при киста и симптомите за бременност не са еднакви!
Кратки бременности, клостилбегит и кисти
« Отговор #2 -: Януари 03, 2007, 10:34:12 am »
Здравей Ле!
Честита нова година! Желая на теб и на всички момичета от форума много здраве и сбъдване и на най-съкровените мечти!
Благодаря ти за пожеланията! Аз все още незнам със сигурност дали съм бременна или не. Симптомите ми изчезнаха преди 2-3 дни, а от днес имам едно тъмно кафяво зацапване. Предполагам, че до края на деня М ще е вече факт. Дано с нея се махнат гадните кисти! На лекар съм чак утре вечер, защото моят лекар е в болничен. Тогава ще рзбера със сигурност какво е положението.
По повод на твоето твърдение за симптомите  - П.С: болките при киста и симптомите за бременност не са еднакви!
Цитат
искам да ти кажа,че прочетох че чувствителни и напрегнати гърди, както и гаденето (симптомите, които имах аз) са симптоми при функционални кисти.
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Кратки бременности, клостилбегит и кисти
« Отговор #3 -: Януари 04, 2007, 14:58:27 pm »
- има ли връзка между кистата и тънката лигавица
и да, и не
Би могло да има връзка ако фоликулът е бил един единствен, станал е наа киста, следователно не е имало овулация и прогестеронът не е наараствал, оттам и лигавицата не е имала за какво да се подготвя. При мен дълго време беше така. При теб явно нещата протичат по друг сценарий. Установили се изобщо дали има спукан фоликул? В други цикли имала ли си тънка лигавица? А редовна овулация?
- възможна ли е бременност в същия месец, ако е имало друг спукан фоликул
Да, мисля, че е възможна. Освен ако не са ти били прегнил за таймиране на овулацията и да имаш фалшиво положителен тест...
Би трябвало да си на прогестеронов препарат сед овулация (засякохте ли такава с доктора?).
Предполагам сте направила изследване на хормони, проверка за проходимостта на тръбите и спермограма преди да започнеш клостилбегита...


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
Кратки бременности, клостилбегит и кисти
« Отговор #4 -: Януари 04, 2007, 16:42:22 pm »
Здравей Ултра!
Не съм бременна, защото М е вече факт! :( Предполагам, че съм била бременна все пак, макар и за кратко! Имам няколко други такива кратки бреманности през последните месеци (закъснения от по 5-6 дни и положителни тестове и след това ми идва) и една по-продължителна, завършила с абразио в 8ма седмица. Предполагам, че точно тънката лигавица е причината да не могат да се закрепят добре енбриончетата. Спермограма и проходимост на тръбите не сме правили, защото имам няколко забременявания и очевидно не е там проблема. Хормонални изследвания направих на третия ден от цикъла и след като лекаря видя резултатите ми назначи Клостилбегит за 5 дни. Ето и резултата от хормоните:
Prolactin 153.83
 IU/l М(45.0 - 375.0); Ж(59.0 - 619.0)
  LH 3.61 IU/l
М(1.5-9.3) Ж(фол 1.9-12.5, овул 8.7-76.3, лут 0.5-16.9, мен 15.9-54.0)
  FSH 7.44 IU/l
М(1.4-18.1) Ж(фол 2.5-10.2, овул 3.4-33.4, лут 1.5-9.1, мен 23.0-116.3)
 Също така си направих изследване на щитовидна жлеза - хормони, ТАТ, МАТ и ехография и заключението беше, че всичко е наред.
 Estradiol 318.15 pmol/l
М:до191; Ж:от1-10г.22-99.1,фол 40-606,овул 536-1930, лут 121-719, мен. до 136)
 За тънка лигавица при предишните ми прегледи лекаря не ми е споменавал нищо, така че незнам дали сега е инцидентно или си е проблем при мен по принцип. Имах редовна овулация до миналия месец и след това един ановулаторен цикъл. Заради това док реши да направим стимулация, която даде печални резултати.
За това дали док е засякъл овулация този цикъл - не е сто процента сигурен заради хиперстимулацията. На 10-я ден от цикъла (15.12) при дом. фоликул в ляво с р-р 20мм ми би Прегнил 5000. На 12 ден имах покачване на температурата с 0.5 десети и след това продължих да я поддържам такава. На 14 ден док видя, че този фоликул е вече с неправилна форма и че има малко свободна течност зад матката и предположи, че се е спукал. Също така видя, че имам и доста други по-малки фоликули и в двата яйчника. След още два дни вече имах кисти по 3см и в двата яйчника, а след още осем кистите вече бяха по 6 см.
Не съм сигурна дали теста е бил положителен заради Прегнила - бяха минали две седмици след инжекцията.
Стана малко дълго, но искам да дам максимално информация, за да е ясно.
Благодаря Ви предварително!
« Последна редакция: Януари 04, 2007, 17:17:18 pm от nikitali »
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Кратки бременности, клостилбегит и кисти
« Отговор #5 -: Януари 05, 2007, 12:43:06 pm »
Здравей, съжалявам за неуспеха!
Надявам се кистите да се спукат сами, утре или вдругиден може да идеш  на преглед. Ако са се изчистили ще се види, ако не са, трябва да се направи план за действие.
Стойностите на FSH са два пъти по-високи от LH. Това може да говори за недобра работа на яйчниците. Пушиш ли? На колко години си? Възрастта и цигарите също са причина за увеличаване нивото на FSH.
Непременно изследвай прогестерона 7 дни след доказана с ехограф овулация. Ако си се изчистила от кистите повтори другия месец на 2-3 ден LH, FSH и Estradiol и след овулация прогестерона.
Причината за кратките бременности може да е имунологична или генетична.
Може да е в дефектни сперматозоиди, нищо че се случва бременност - пак трябва да се направи спермограма и да се види морфологията.
Може да се дължи и на некачествени яйцеклетки.
Микробиология, изследване за хламидии правила ли си?
Най-добре карай подред, дано по-скоро откриеш причината:
- отърваване от кистите - противозачатъчни, билки, пункция (каквото лекарят ти прецени)
- проследяване на един цял цикъл - хормони на 2-3 ден, прогестерон на 7 след овулация (при теб ще е явно на 17-18 ден), проследяване нарастването на фоликулите и измерване на лигавицата
    -- ако е нисък прогестерона и лигавицата е тънка говори с док за прогестеронов препарат след овулация, най-добре утрогестан вагинално
    -- ако FSH:LH е отново 2 (би трябвало на трети ден съотношението да е приблизително 1) трябва да се търси там проблема, пусни във форума търсене за висок ФСХ и ще се ориентираш
- спермограма, микробиология, имонологични, генетични - в последователност, определена от лекаря
При кого се лекуваш? И извинявай, че те връщам назад, но при 8-седмичната бременност беше ли установена сърдечна дейност на втория, развиващ се близнак?


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
Кратки бременности, клостилбегит и кисти
« Отговор #6 -: Януари 05, 2007, 14:14:44 pm »
Здравей Ултра!
На лекар съм в понеделник следобяд и тогава ще видим как са кистите. Посещавм обикновен гинеколог, а не някой от центровете по репродуктивна медицина. На 33 години съм, никога не съм пушила и имам син на 9 години от предишен брак. И аз видях, че съотношението FSH/LH е високо, но лекаря ми каза, че няма страшно и да започна прием на Клостилбегит. След като се получи хиперстимулация каза, че изобщо не е очаквал такава реакция от страна на яйчниците ми. И мен ме притесняват годините ми - явно вече яйчниците не функционират както трябва.
И аз искам да изследвам прогестерон, но засега не отговарям на условието за изследването му. Микробиологията ми е добра -пишеше обилно количество млечно-кисели бактерии. Пълна кръвна картина и урина също са ОК. Хламидия не съм изследвала от две години и май ще трябва първо това да направя.
Проследяване на един цял цикъл с хормони и фоликулометрия правих миналия цикъл, но ако и сега обстоятелствата позволят ще го повторя. Прогестеронов препарат взимам вече няколко месеца - от август месец насам от 15 до 25 ден по препоръка на лекуващия ми лекар в болницата, който впоследствие ми направи и абразиото. Той каза да взимам Утрогестан по тази схема докато не забременя и първите три месеца от бременността. Овулацията ми е на 11-13 ден, а дължината на цикъла ми е 24-26 дни.
Сърдечни пулсации имаше и при двата ембриона, като в последствие едните спряха, а другите бяха по-забавени от нормалното.
P.S. сега като се връщам назад си спомних, че след абразиото доктора ми каза, че имам полип на шийката на матката, който можело да се е появил и като следствие от бременността и впоследствие сам да изчезне. Когато отидох на контролен преглед след 1 цикъл при този лекар, който и сега ходя той не видя никакъв полип и аз се успокоих. Незнам дали от това също няма да излезе нещо обезпокоително?!
Съжалявам, че пак стана дълго! Предварително благодаря!
Re: Кратки бременности, клостилбегит и кисти
« Отговор #7 -: Януари 10, 2007, 12:16:42 pm »
Здравейте момичета!
Вчера бях на преглед и имам напредък! В левия яйчник вече нямам кисти, а само един фоликул с размер 8 мм. В десния яйчник кистата е намаляла до 35 мм и няма нови фоликули. Дебелината на лигавицата е 6мм - това е на 6 ден от цикъла. Според лекаря най-вероятно и този месец няма да имам овулация! :( Вика ме пак на преглед на 10-я ден.
Според вас при тези обстоятелства има ли смисъл да се надявам на овулация или няма шанс?
Ще се радвам на вашите коментари!
*
Re: Кратки бременности, клостилбегит и кисти
« Отговор #8 -: Януари 10, 2007, 14:00:48 pm »
Здравей!6мм лигавица за 6-ти ден е доста добре.Моята беше 3; 8мм фол. за 6-ти ден не е безнадежден-може овуто да дойде след 16-тия ден.Но ако сега на прегледа(10-ти ден) се види,че не е нарастнал,значи-няма шанс.Хубавото е,че кистата се смалява-значи-ще изчезне.Хайде-дано порастне фоликулчето и излезе късметлийското!
Re: Кратки бременности, клостилбегит и кисти
« Отговор #9 -: Януари 10, 2007, 15:46:54 pm »
И аз се надявам това фоликулче да излезе късметлийско, а и тази лигавица дано да я бъде!  :D
Ще видим в петък на прегледа какво ще види док.
Интересно ми е обаче, защо от две кисти с еднакви размери сега на единия яйчник няма нищо, а на другия е намаляла наполовина. Дали едната се е спукала, а другата търпи обратно развитие, или просто се резорбират с различно темпо? Ох какви въпроси си задавам и аз!  :)
Важното е да изчезне и тази киста и да има овулация този месец!
*
Re: Кратки бременности, клостилбегит и кисти
« Отговор #10 -: Януари 10, 2007, 16:12:06 pm »
При мен се пукат(доста боли),при други се стопяват,а на теб е писано да       изживееш и двата метода :wink:!Спокойно,ще имаш ову!Щом досега не си имала проблеми-ще имаш(ову).Възможно е тези кисти малко да са ти объркали цикъла,като дължина най-вече,но всичко се нормализира.Хайде,ще чакаме резултат. :bighug:
Re: Кратки бременности, клостилбегит и кисти
« Отговор #11 -: Януари 10, 2007, 16:34:11 pm »
Дай боже!
Успех и на теб Ле!