0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Тази бележка получих в dir.bg от Ивка, която е осиновявала и ме ориентира в процедурата:

Здравей Вени.Ще се опитам да помогна с каквото мога и се надявам да съм от полза.първото нещо което трябва да направят е да идат във социално подпомагане във града в който живеят.Отиват там в одел закрила на детето казват че искат да осиновят детенце от там ще им кажат какво да правят ще им кажат и какви документи да съберат.Ще напиша някой от документите който ще им трябват и който искаха на нас.

1.Ксерокопия на актовете за раждане на нея и на съпругът и
2.Ксерокопия на личните им карти
3.Ксерокопие на свидетелство за сключен граждански брак
4,От съда да си изкарат свидетелство за съдимост
5.Ще искат от двама техни познати характеристика за това какви хора са пише се на ръка
6.От личната лекарка служебна бележка в какви условия живеят
7.Медицински свидетелства
8.Ако имат собствено жилише нотариалният акт също
9.От местоработата им служебни бележки и на двамата за дохода им 6 месеца назад.

За момента само това си спомням ако има още нещо те ще им кажат.В социалните ще попълнят молба за това какво дете искат да осиновят пол възраст и т.н след като го направят ще започне да им правят социалният доклад ще ги викат в социалните социалните ще ходят във тях ще им задават въпроси малко глупави според мен но ги задават да отговарят спокойно.Социалният доклад ще им бъде приключен в рамките на три месеца след това ще бъдат вписани в легистъра на осиновителите.И ако има детенце който да отговаря на техните изисквания ще им се обадят ако си го харесат ще има комисия от около седем души във социалните там също ще им задават въпроси след като приключи съвета социалните решават дали да им дадът детенцето което са си харесали.после молбата им влиза в съда и най накрая съдът трябва да се произнесе.Всичко е доста объркано и доста сложно но да не се притесняват всичко ще е ок.Ако има още нещо питай не се тревожи ще помогна с каквото мога.Ще им стискам палци да успеят и да се сдобият съвсем скоро със своя рожбичка чувството е неописуемо.
Матей - 1.04.2006 г
*
От Вени:
А ето и нещо, което мирослава е получила на бележка:

"1-во добър адвокат или агенция.
2 -ро зависи и какво осиновяване ще бъде (международно или българско).
3-то. За международно това зна4и 4е ако някои от сапрузите е 4ужденец може да се направи международно осиновяване.

Нужни документи: Социален доклад(преди да направиш тази стъпка
оба4е ще траябват- разрешение от община,щат или съд това
ще разбереш по место живеене.2или3 препорьки от твои познати с деца здравословни и псих. проблеми от фамил. доктор. документ 4е не сте осъждани и не сте лишавани от родителски права,дана4ни декл. 3 години на зад. Това са основните неща и пак много зависи по место- живеене акт за граждански брак . След като имаш вси4ки тези док. готови ще трябва да се срещнете с социален работник и ве4е той да си даде разрешение ако и това е готово този доклад с апостил и преведен на БГ го предаваш на адвоката си той трябва да преведе и даде за разрешение от Министерствата на Образов. или на Здравеоп. (зависи от годините на детето) и на Правосъдието. Въоражи се с търпение никой не знае за сега колко време ще ти коства нормалното 4акане е по 1месец за всяко Мин но никои не спазва това време.
Ако и там вси4ко мине успешно се явавате на съд в София и след това трябва оба4е предварително да попиташ адвокатът ти колко време е нужно за новият акт за раждане и за паспорта защото системата в БГ е бавна. Доколкото имам инфо трябват ти около 2-3 седмици да си в БГ само за документите и задължително да имате 14 дни контакт с детето. Времетраенето е около от9мес. до1 година и около 6-7000$ може и да е пове4е...с рушветите

Българско осиновяване се изискват - Разрешение от общината по место- живеене за това разрешение ти тряват- док. за склю4ен граждански брак, ако гражданският брак е склю4ен в друга страна и не си го узаконила в БГ ще ти трябва оригинал от решението с апостил и превод на БГ но за да си смениш фамилията се изисква време така 4е ти препора4вам да направиш това преди да отидеш за разршението за осиновяване(аз имах този проблем и за това те предупреждавам).копие от мед. изслед. за СПИН Туберкол. беше още едно но не се сещам(3-4дни). копие от психо диспансера(1ден) 4е не си или не сте регистр. там пиша ти...и сте защото дете може да се осиновяви само от единият от съпрузите. Док. от съда 4е не сте осъждани, дана4на декларация се вади за около 3 дни. Социален доклад за една седмица не 4е неможе за по кратко
Ще продажа по късно извинявай....

Продължавам по нататък след като си взела социялният доклад ....хубаво ще
бъде да си имаш назна4ена дата(предварително) да се явиш на дело което трае около 5-10минути максимум... но за дата се 4ака доста ...освен ако....$$$ разбираш за какво става въпрос. След като се мине през съда трябва да из4акаш решението
15дни, след това акта за раждане е около 4-5дни и ако искаш това дете
да емигрира трябва да направиш паспорт.Там ве4е е сложно защото за да е вписано ЕГН-то на детето в Национална база данни се 4ака около 10-14 дни.

Аз правих такова осиновяване (може да се съкратят някои от тези срокове но струват много пари нерви и връзки)направих го за 24-25дни и ми струва по груби сметки 6-7000$ без да броя самолетните билети за САЩ. Самото осиновяване го правих с адвокат знам 4е агенцийте са по скъпи но според мен ако не искаш излишни проблеми е по добре да използваш някоя защото знаят за какво става дума имат нужната инфо. и адвокати профисионалисти.
Пожелавам ти вси4ко най хубаво касмет и много здраве.....
Ако имаш въпроси питай аз с удоволствие ще ти отговоря....Бог с теб

Дано съм ти полезна!
Чао!
"
*
Темата за ОСНОВЯВАНЕ НА ДЕТЕ от DIR
« Отговор #3 -: Януари 30, 2005, 08:58:20 am »
Тема Измененията в института на осиновяването от 2003 г



Тема   Re: Измененията в Семейния Кодекс от юни 03 [re: бyбeнцeтo]  
Автор queenmabb (на сънищата)
Публикувано 16.07.03 09:34
 


Тъкмо и аз щях да уточня, че Семейният Кодекс беше променен в началото на юни. Аз работя в детска правозащитна организация, която наред с много други такива организации беше против тези промени, защото те улесняват изключително осиновяването на българчета в чужбина без да са изчерпани всички възможности в страната. В следствие на нашата кампания, президентът наложи вето върху измененията в Сем. Кодекс, но народното събрание отхвърли това вето. - Това само за информация, надявам се не излишна :)


 
 
Тема   Re: Измененията в Семейния Кодекс от юни 03 [re: queenmabb]  
Автор KARLA1 (Нерегистриран)
Публикувано 16.07.03 22:30
 


ne znam zashto ste protiv tova da se osinoviavat detsa v chujbina, tova e edinstveniat shans za mnogo ot tiah , po dobre da se osinoviavat polulegalno v chujbina otkolkoto ''legalno'' da tsnat prostitutki i prestupnitsi , az lichno znam niakolko sluchaia na osinovivania v shujbina i smeia da tvurdia che tova e edin otlichen variant za tiah , prosot ne biva da sme tesnogurdi , vseki zaslujava svoiat shans ..




 
 
Тема   Обяснявам кое не харесвам... [re: KARLA1]  
Автор бyбeнцeтo (малко дете)
Публикувано 16.07.03 23:04
 


... ако дама реши да бъде самотна майка и да си осинови сладко бебченце, няма да го бъде... знаеш ли защо? По процедура искат мнение на службата за закрила на дечицата :) това е чудесно, но за тях явно детето е по-добре да расте в дом, отколкото да бъде осиновено от самотна майка, нищо че е финансово обезпечена и може да си позволи да гледа не едно, а 3 деца и да им осигури нормален дом, прекрасни условия, и най-важното много, много любов!


 
 
Тема   Re: осиновяване в чужбина [re: бyбeнцeтo]  
Автор queenmabb (на сънищата)
Публикувано 17.07.03 10:21
 


едва ли тук е мястото да се впускаме в професионални спорове - имайте предвид, че законите се пишат от управляващите, а неправителствените организации защитават най-добрия интерес на детето и правата му според конвенцията на ООН. Всяко дете има право на идентичност и правото да живее в родната си държава и да се отъждествява с нея. И изобщо не сме против това българчета да се осиновяват в чужбина. Проблемът е, че това се прави без да са изчерпани всички възможности за осиновяване в България. Сами ще прочетете, че се въвеждат областни регистри в които се регистрират децата за осиновяване и кандидат-осиновители само от тази област (напр. Хасковска) и осиновяване може да стане само между тях и то само в рамките на шест месеца. Е, това не стеснява ли възможностите? Несъмнено в чужбина детето ще бъде гледано в луксозна обстановка и с повече пари, но това ли е най-важното за него? И това ли иска България - вместо да създава възможности за децата в България да ги изнася в чужбина? Или може би целта е друга - до 2007, заради присъединяването в ЕС домовете за деца трябва драстично да намалеят (в момента има около 350 такива). Може би един от начините това да се случи е да се улесни осиновяването в чужбина, така че доста от децата да заминат натам. Ясно, че за тях ще е по-добре в светлината на сегашната обстановка, но това което ние искаме е именно тази обстановка да се промени и усилията да се насочат към създаване на възможности за живот на децата в риск в Блъгария, като на първо място стоят усилията за предотвратяване на изоставянето.
Съжалявам ако съм ви досадила, просто исках да изтъкна, че проблемът е изключително комплексен и няма да се разреши с масово осиновяване в чужбина.



Редактирано от queenmabb на 17.07.03 10:23.

 
 
Тема   Re: осиновяване в чужбина [re: queenmabb]  
Автор Бeни (Нерегистриран)
Публикувано 17.07.03 12:49
 


права е queenmabb, проблема е много коплексен и деликатен. За мен специално е най-вжно детето да бъде отгледано с любов, в спокойна обстановка и да му се даде добро възпитание. Независимо в бг или чужбина. Разбира се преоритет трябва да имат желаещите добри семейства в бг. Все пак децата са си българчета.




 
 
Тема   Re: аз осинових дете [re: Бeни]  
Автор neanea (непознат)
Публикувано 19.07.03 02:21
 


И да ви кажа НЕ Е ЛЕСНО  
1 Дезинформация от самите служби никои не знае нищо
2 Имам вьпрос кои БГ семеиства осиновяват големи деца- няма такива аз осинових 11 год момиче.

аз ще отговоря с подробности ... но ми се налага да изляза.


 
 
Тема   Re: Обяснявам кое не харесвам... [re: бyбeнцeтo]  
Автор els (щастлива)
Публикувано 23.07.03 14:21
 


Имаш предвид Отделите за закрила на детето в Дирекциите "Социално подпомагане" ли? Аз работя в такъв отдел и мога да ти кажа, че ще дадем съгласие и за самотна майка, стига само да се появи такава и наистина да може да осигури добър живот на детето (защото милите деца и без друго са наказани достатъчно в тези домове).
А иначе знам случай за самотна майка от нашия град, която преди доста години е осиновила едно момченце. Горкото момченце! Личи си, че тази жена (да не го кажа доста силно) не обича много мъжете. То като малко ходеше с роклички и панделки, а сега с разни парцаливи дрехи, а майката сигурно има килограм злато по себе си. Сигурно е излишно да казвам, че детето няма никакви приятели и расте доста изолирано. Но това е извън темата! Сигурна съм, че всички ние ще бъдем прекрасни майки!

 
 
Тема   Страхувам се... [re: els]  
Автор бyбeнцeтo (малко дете)
Публикувано 26.07.03 23:40
 


... че ако не дай си Боже не бих могла да имам детенце, не мога да искам от съпруга си да остане с мен, още повече, че той е способен да има свое дете /макар, че той никога не ме оставя да се доискажа, когато започна тази тема, а само се усмихва и казва обичам те, с теб съм и точка!/, въпреки това аз не съм човек, който ще поиска това от мъжа си и ако някой ден той реши да си тръгне, ще го разбера... и тогава идва и моят голям страх и ужас, а именно Дали службите, ще дадът благословията си, за една самотна майка?!

 
 
Тема   Re: Осиновяване - истински истории [re: miroslava]  
Автор пиca пиcaнa (приятел)
Публикувано 28.07.03 15:56
 


Ще Ви разкажа две истории,
които са се случили преди 30 и 22 год. Вярно е че тогава законите и нормите и етиката са били други, но моята цел е друга - поуката, извода от всичко това.
Първата е за мой близък приятел, който е осиновен на 6 месеца, и сего е 30годишен преуспяващ адвокат. Две години след осиновяването му майка му ражда момиченце.
Втората е за моя братовчетка, която е на 49 год. и също като млада имала проблеми с зачетането и след 3год. ходене по мъките си осиновила момиченце, след 4 год. без дори и да се надява забременяла и родила момченце. Сега племенницата ми е 22год. и учи трета год. в Сурбоната, Франция.
А вчера баба ми спомена че радостта да родиш е голяма, но да го вземеш и изгледаш - "Радостта в сърцето е двойна"

Мисълта ми беше че Господ или нещо друго там някъде в небитието винаги помага на такива деца и родители. Затова и хората казват "Роди ме мамо с късмет, пък ми хвърли на смет"- и има много истина в това.



 
 
Тема   Процедурата- от Neanea [re: miroslava]  
Автор miroslava (с късмет)
Публикувано 29.07.03 10:11
 


Момичета, това е бележка от Neanea до мен, във връзка с молба за споделен опит в осиновяването!


Здравей Мирослава,

1-во добър адвокат или агенция.
2 -ро зависи и какво осиновяване ще бъде (международно или българско).
3-то. За международно това зна4и 4е ако някои от сапрузите е 4ужденец
може да се направи международно осиновяване.
Нужни документи: Социален доклад(преди да направиш тази стъпка
оба4е ще траябват- разрешение от община,щат или съд това
ще разбереш по место живеене.2или3 препорьки от твои познати с деца
здравословни и псих. проблеми от фамил. доктор. документ 4е не сте осъждани и не сте лишавани от родителски права,дана4ни декл. 3 години на зад. Това са основните неща и пак много зависи по место- живеене акт за граждански брак . След като имаш вси4ки тези док. готови ще трябва да се срещнете с социален работник и ве4е той да си даде разрешение ако и това е готово този доклад с апостил и преведен на БГ го предаваш на адвоката си той трябва да преведе и даде за
разрешение от Министерствата на Образов. или на Здравеоп. (зависи от годините на детето) и на Правосъдието. Въоражи се с търпение никой не знае за сега колко време ще ти коства нормалното 4акане е по 1месец за всяко Мин
но никои не спазва това време.
Ако и там вси4ко мине успешно се явавате на съд в София и след това трябва
оба4е предварително да попиташ адвокатът ти колко време е нужно за новият
акт за раждане и за паспорта защото системата в БГ е бавна. Доколкото имам инфо трябват ти около 2-3 седмици да си в БГ само за документите и задължително да имате 14 дни контакт с детето. Времетраенето е около от9мес. до1 година и около 6-7000$ може и да е пове4е...с рушветите

Българско осиновяване се изискват - Разрешение от общината по место- живеене за това разрешение ти тряват- док. за склю4ен граждански брак,
ако гражданският брак е склю4ен в друга страна и не си го узаконила в БГ
ще ти трябва оригинал от решението с апостил и превод на БГ но за да си
смениш фамилията се изисква време така 4е ти препора4вам да направиш това преди да отидеш за разршението за осиновяване(аз имах този проблем и за това те предупреждавам).копие от мед. изслед. за СПИН Туберкол. беше още едно но не се сещам(3-4дни). копие от психо диспансера(1ден) 4е не си или не сте регистр. там пиша ти...и сте защото дете може да се осиновяви само от единият от съпрузите. Док. от съда 4е не сте осъждани, дана4на декларация се вади за около 3 дни. Социален доклад за една седмица не 4е неможе за по кратко
Ще продажа по късно извинявай....

Продължавам по нататък след като си взела социялният доклад ....хубаво ще
бъде да си имаш назна4ена дата(предварително) да се явиш на дело което трае около 5-10минути максимум... но за дата се 4ака доста ...освен ако....$$$ разбираш за какво става въпрос. След като се мине през съда трябва да из4акаш решението
15дни, след това акта за раждане е около 4-5дни и ако искаш това дете
да емигрира трябва да направиш паспорт.Там ве4е е сложно защото за да е вписано ЕГН-то на детето в Национална база данни се 4ака около 10-14 дни.

Аз правих такова осиновяване (може да се съкратят някои от тези срокове но струват много пари нерви и връзки)направих го за 24-25дни и ми струва по груби сметки 6-7000$ без да броя самолетните билети за САЩ. Самото осиновяване го правих с адвокат знам 4е агенцийте са по скъпи но според мен ако не искаш излишни проблеми е по добре да използваш някоя защото знаят за какво става дума имат нужната инфо. и адвокати профисионалисти.
Пожелавам ти вси4ко най хубаво касмет и много здраве.....
Ако имаш въпроси питай аз с удоволствие ще ти отговоря....Бог с теб

 

 
 
Тема   Re: Страхувам се... [re: бyбeнцeтo]  
Автор Dino (притеснителна)
Публикувано 31.07.03 12:53
 


Здравейте всички, които четете този постинг.
 

Не зная какво точно пише в законите и защо го пише. Лошото е, че и тези които трябва да знаят, не всичко знаят.

Не съм съгласна с вас за осиновяването от самотни майки. Това е разрешен казус, ако няма нещо ново в последните една-две години. Не само това, може да се осинови дете и от самотен баща. Да много е трудно, но не е невъзможно.
Има много такива хора, както българи, така и чужденци.

Както може би вече знаете взехме си две деца в един ден. Много пъти съм писала за това. Без никакви проблеми - никой не постави условия или ограничения.

При разговорите с юристите и директорите на домовете , основоното от което се изхождаше при преценката бе "интереса на детето". Ако този който преценява осиновяването и дава ход на документите, сметне и реши, че този акт е в интерес на детето ще придвижи документите. Ако не, може да извади от десет кладенци вода и да обоснове отказа.
Ясно е защо много пъти се "стимулира" това решение. То е еднолично.

При нас не се получи така.
 
Не зная дали времето беше такова или има и хора които мислят наистина за децата и са достойни за уважение, но на нас ни ги дадоха в рамките на един два месеца след подаване на документите. При това дадохме официално, през частна фирма, документирано дарение на домовете в ограничен размер, такъв какъвто ни беше по възможностите. Никой не ни е искал нито пари под масата, нито официални дарения. Това беше наше желание - да оставим нещичко и за тези, които не можем да вземем - нещичко като почерпка. Сега не зная как е. И има ли официален документ, кото те задължава да даваш дарения?

Ще се включа пак по-нататък. Налага се да изляза.

 Живота е хубав, въпреки гадните му номера!!!!  

 
 
Тема   Re: Осиновяване на дете [re: miroslava]  
Автор emma (Нерегистриран)
Публикувано 01.08.03 15:11
 


Мили момичета,
Предполагам, че всяка от вас се е замисляла над въпроса за осиновяването,
въпреки надеждата да роди собствено детенце.
Това е труден и отговорен избор. Ние със съпруга ми сме щастливи родители на едно чудесно създание на 2 г.11 мес. Видяхме нашата дъщеря, когато тя беше на 4 мес. Това беше любов от пръв поглед. С много тичане успяхме за един месец да минем всички процедури, включително и съдебното решение.
Сега пред мен стои проблема как да кажа на детето си, че е осиновено.
Със съпруга ми сме на противоположни мнения, аз смятам, че трябва да знае истината, колкото и да е болезнено за мен.

 
Тема   Re: Осиновяване на дете [re: emma]  
Автор Ayvi (оптимистка)
Публикувано 01.08.03 21:13
 


Здрасти, Ема.
Ето моето мнение. Да, детето трябва да знае истината. От думите ти разбирам, че е на около две години. Може би е още малко рано. Може би трябва да се изчака подходяща възраст, на която то ще разбере мотивите ви. Може да му кажете, че сте го обикнали от пръв поглед, че сте искали да му дадете цялата си любов и грижи. Сигурна съм, че ще ви разбере.
Това е.
С поздрави
Айви




 
 
Тема   Re: Осиновяване на дете [re: Ayvi]  
Автор StefiZ (Нерегистриран)
Публикувано 04.08.03 09:54
 


Zdravei Ema,
и аз мисля, че е по-добре да й кажете. Четах някакво проучване точно по въпроса, където най-добрия вариант беше, че когато детето стане на 5-6 годинки, т.е. вече разбира, под формата на приказка да му разкажеш как имало едно малко сладко момиченце, което вие сте обикнали от пръв поглед и обичате повече от всичко на света и т.н.

Не се притеснявай, щом я обичате толкова много всичко ще е наред
Много щастие ви пожелавам


 
 
Тема   Re: Осиновяване на дете [re: emma]  
Автор Динa (Нерегистриран)
Публикувано 04.08.03 13:24
 


Идвам от там, закъдето ти си се запътила /извине ме за писането на "ти", ако предпочиташ "Вие" ще се променя веднага/.

Мога да съм ти от полза, но не искам да пиша в клуба, изсипаха се много хули за мен и не смятам да ги понасям, но ако имаш желание, напиши ми някакъв адрес и ще ти напиша бележка от моя адрес.

Основното е с какъв привкус детето ще излезе от разговора, че този привкус ще му е в душата до края на живота му и втори "първи" път няма да имате.

Поне чуждите грешки могат да ти помогнат, нали това е единствената полза от грешките, опитвам се да гледем напред и позитивно...




 
 
Тема   Re: Мила Ема [re: emma]  
Автор lenny (усмихната)
Публикувано 04.08.03 15:08
 


Бъди сигурна че си права. Имаше подобна тема мисля че беше в "Родители и деца" - прочети я ако я изровиш. Но накратко ще ти кажа моето мнение и ще се опитавм да се аргументирам. Значи аз имам племенница, която е осиновена и знае този факт от най-ранна възраст - вече е голямо момиче на 16 години и този факт никога не е бил проблем за нея - именно защото го е научила на най-подходящата възраст, а тя е между 4 и 6 години и по подходящия начин. Нейната майка - моя леля и е казала, че е искала да си вземе детенце за да го гледа и като са и дали да си избере - тя е избрала нея защото е била най-красивата и най-усмихнатата и така нататък. Кое дете не би било щастливо ако му кажеш че е избрано защото е било най- най-.
Така че моя съвет е да не отлагаш и да не оставяш нещата в ръцете на случайни "доброжелатели", които може и да подберат подходящия момент на пубертета например за да и поднесат новината. Малките деца реагират добре до определена възраст, но минат ли 8-10 години реакцията е непредвидима - така че моя съвет е да не отлагаш - ако искаш драсни ми бележка и ще ти напиша още подробности. Целувки на малката хубавица и късметлийка и не се колебай. Успех ти желая



Редактирано от lenny на 04.08.03 15:10.

 
 
Тема   Осиновяване [re: lenny]  
Автор emma (Нерегистриран)
Публикувано 04.08.03 16:52
 


Благодаря Ви момичета за топлите думи и подкрепата. Прочела съм доста литература по този деликатен въпрос. Представям си точно думите, за които говори Lenny. Имам още малко време, около година за да взема окончателно решение, но то вече съвпада с вашите мнения. Не бих желала никой и по никакъв повод да нарани моето съкровище.


 
 
Тема   Re: Осиновяване [re: emma]  
Автор бyбeнцeтo (малко дете)
Публикувано 04.08.03 19:18
 


Мога да те посъветвам да направиш точно това, детенцето да научи по най-подходящият начин истината, защото "доброжелатели" много :(
Имам приятелка от детските години, която сякаш винаги е знаела, че е осиновена, но за сметка на това обожава родителите си, уважава ги и сега много се грижи за тех...


 
 
Тема   Re: Осиновяване на дете [re: Динa]  
Автор aq (дълго чакащ)
Публикувано 06.08.03 10:48
 


Здравей ,Дина
получи ли писмата ми?
АЯ

Никога не знаеш каквогубиш ,когато печелиш и какво печелиш,когато губиш!

 
Тема   Re: Кога да кажем на детето? [re: emma]  
Автор Dino (притеснителна)
Публикувано 07.08.03 13:10
 


Здравей Ема и всички които ви вълнува темата.

Вече съм писала по въпроса и съм разказала за себе си. Но някои може и да не са прочели.
Сега те вълнува и притеснява кога и как да кажеш на детето си истината. А нещата могат да се наредят от само себ си. С риск да се повторя ще го разкажа пак.

 
Моето голямо момче взехме на две години и половина. Винаги съм се притеснявала да няма лоши спомени от дома. Не беше преодолял все още липсата на домашно отглеждане, когато се наложи да прибегнем до детската градина. И треперех, когато за първи път прекрачи прага й. Как ли ще реагира? Дали няма да се отключи нещо дълбоко скрито в мъничкото му мозъче? Какво трябва да направя, за да успокоя детето си? И все от тоя род.
Всичко мина добре - той беше на три годинки. Включиха го в група с логопед, защото имаше проблеми. Всички в детската градина знаеха за нас. Готвеха се да гледат и малкия, когато му дойде времето. Бях много доволна. Докато....

Учителката на детето излезе по майчинство и дойде една друга - вече пенсионерка да я замества. Тя имаше странно разбиране за децата. Но това разбрах доста късничко. Детето ми току що навърши четири годинки, когато една вечер, миейки си дупетата преди лягане зададе страшния, но очакван въпрос. Изненада ме това, че толкова рано о зададе. Той вече знаеше, че е осиновено дете. Не му бях казала първа. Явно доброжелател свърши черната работа. Подозирахме кой е, но нищо не можехме да направим.
Та детето зададе простото въпросче: "Мамо, вие от къде сте ме взели?" Той не попита как съм го родила, а попита от къде сме го взели! Веднага дадохме отговор: "От една детска градина, мамо!" Нещата спряха до тук. След това има ше много въпроси . И затова дали и братчето сме взели от детска градина и за това дали са от една детска градина и за това кой ги е родил и т.н. и т.н.

Но винаги съм чакала инициативата да бъде от тяхна страна. Може би защото разбраха по възможно най-тъпия и банален начин.

Вижте говорила съм и с психолози и с педагози за това кога е най-подходящо да се поднесе истината на едно дете. Съвета е бил - докато дойде време да тръне на училище трябва дасе намери начин за обяснение. Момента е различен за различните деца. Моите научиха на 4 и на 2 годинки. Не съжалявам за нищо. Дори вече не ме е яд на тази госпожа, която изплю камъчето и не успя да си сдържи езика зад зъбите.

Но вижте, това е едно доста травмиращо състояние и за детето и за майката. Колкото по-рано разбере, толкова по-правилно ще изгради и обяснение за повечето неща и самозащита към нагли подмятания. Защото не трябва да се заблуждаваме. Винаги ще се намери някой доброжелател. Не сме достатъчно порасли като нация или като съзнание. Ако ми разрешите да посъветвам - бих посъветвала тези на които им предстои да проведат това разговорче: Поднесете нещата така, че да дадете крила на детето си. Не да го смачкате със съобщението. Кажете му, че то е най-важното нещо във вашия живот, че вие го обичате ужасно много, че то е по-значимо защото е избрано от вас или че то самото ви е избрало. Дори можете да му кажете, че е в по-благоприятно отношение от децата родени и отглеждани от биологичната си майка, защото е имало право на избор. А другото дете няма право на такъв избор. В никакъв случай не искам да засегна нормално родените и отглеждани деца. Самата аз съм такова дете. Просто искам да ви кажа - дайте малко начален старт на детето си, за да може да се вмести в ситуацията и изгради собствени представи за живота. А то ще ги изгради, не се съмнявайте в това.
И когато се намери някой и се опита да го засегне, отговора ще е на място и реакцията ще е на място и засегнатия няма да е вашето дете.

 

Готова съм да говоря с всеки, който поиска по темата. И във форума и с бележки, ако има нещо не за пред хората и с писма. Още повече - това не е най-страшното нещо. За нас, които сме взели и гледаме деца има много по-страшни неща. И е добре да сме подготвени поне малко за тях предварително.

 Живота е хубав, въпреки гадните му номера!!!!  



 
 
Тема   Re: Осиновяване на дете [re: miroslava]  
Автор Динa (Нерегистриран)
Публикувано 08.08.03 18:04
 


Много моля,

имайте предвид че, разликата в осиновяването на дете на :

1/ дни след раждането му
или
2/ на 4-5-6 месеца
или
3/ над година
или
4/ над две и повече годинки


е доста съществена и когато някой нещо ви казва, помолете преди всичко да запомне с това, каква точно възраст има предвид.

Разликата в процедурите не е съществена, но в част от случаите може дза се подберат и други способи...

Възможността дете на дни и месеци да се представи пред най-широката общественост за родно, може би присъства в представите на много хора, и и с право, но като четат как лесно е взето дете над 2 години / без да им е уточнено това / , остават с неверни представи.
В никакъв случай не съм привърженик на това, да се крие от детето, но възможността да не знае целия град /ако е малък/ при по-голямо дете е почти нулева.

Докато на около 8 месеца има възможност да са се появили индикации за разни заболявания, то на дни това често е невъзможно, а над година и поиловина доста път вече детето е извървяло само...

С подробности няма да досаждам, но от писанията на хора с опит е много важно да се знае за колко голямо дете говорим и за българи ил за емигранти или за чужденци говорим, както и за това, че на една възраст се запознаваш с детето и на друга си го водиш у дома, което не става едновремемнно в 95 % от случаите.

Нека, който ви пише как го е направил, да започва с възрастта, за да не остават читателите с неверни впечатления.
 
 
Тема   Re: Осиновяване на дете [re: miroslava]  
Автор Динa (Нерегистриран)
Публикувано 20.08.03 19:07
 


Уточнявам :


За да имате полза и за да е смислена всяка информация от хора, осиновили дете,
помолете да ви се посочва:
коя година е станало осиновяването,
колко е траело / от момента на регистрацията като кандидат-осиновители до влизането на детето за постоянно у дома им, снабдено с новия си акт за раждане
и
каква е била възрастта на детето тогава.

Само тогава ще е реална представата ви за нещата и полезни изводите, които ще си направите.




 
 
Тема   Re: Дина [re: Динa]  
Автор lenny (усмихната)
Публикувано 21.08.03 10:13
 


в името на добрия тон и в името на някогашните ни симпатии спри да пишеш по тази тема - моля те като човек!!! Тук хората имат истински проблеми и търсят начин да ги разрешават - не му е мястото тук - разбери. По-добре ела в другия клуб в който се запознахме и сподели как вървят нещата при теб. Не каза нищо оттогава - вече не знам какво да мисля. Ако искаш драсни ми и бележка.

 

 
Тема   Re: Дина [re: lenny]  
Автор Динa (Нерегистриран)
Публикувано 21.08.03 15:12
 


Не знам с какво нарушавам добрия тон - написаното от мен е реално и доста ценно като информация и е доста по-съдържателно за всеки непредубеден от общите пожелания.

Уточнявам за срокове и фактическата обстановка и нормативната база и ако някой не разбера, че му е ценно - не зависи от мене, защото ми е мъчно да се внушават на така изстрадалите момичета неверни представи за реалното положение.

написах ти отговор в бележка още преди месеци като ме пита как вървят нещата и като бях написала нещо в този клуб, но мислех, че просто не искаш да ми пишеш, благодарих ти за доктора и ти казах какво правя.

Колкото и да ти звучи невероятно - някои момичета точно от този клуб ми написаха бележки и си кореспондираме и никоя от тях не е убидена или наскърбена от мене / считам за некоректно да цитирам имена и личните им въпроси и темите, които разискваме/, но мога да ти се закълна, че е така. Връзката ми с тези, с които си пиша, не е нито комерческа, нито убидна или накърняваща някоя от тях.

Май наистина няма да влизам повече, но не вярвам всички да намират последните ми две бележки за противоречащи на добрия тон, би било абсурдно -
съвсем на нормален език обяснявам,

че моля, да не се пишат неща, които не съдържат информация за обществената обстановка /годината/, възрастта на детето и срока на реално протеклото осиновяване, гражданството на съпрузите-осиновители, както и възможността за използването на други правни фигури в някои случаи.

Това ако е нараняващо.....




 
 
Тема   Re: Дина [re: Динa]  
Автор lenny (усмихната)
Публикувано 22.08.03 14:06
 


добре тогава се извинявам, че не съм успяла да възприема написаното по начина по който е трябвало. Щом са ти се обадили момичета и си им била полезна - това е важното и това е идеята на клуба. Не съм искала в никой случай да те засегна, просто исках да предпазя тях. За жалост не съм получавала никакви бележки от теб и точно затова те питам няколко пъти какво става - защото тогава много ми беше влязла в акъла - пиши ми само че всичко се развива нормално ако е така - щом не ти се пишат бележки. Стискам ти палци нещата да се подреждат така като ти искаш и мисли за мен като за приятел  



Редактирано от lenny на 22.08.03 14:20.

 
 
Тема   Re: Дина [re: lenny]  
Автор Динa (Нерегистриран)
Публикувано 23.08.03 14:10
 


Опитах да вляза, но със старото име и парола ме пуска, а нова регистрация не става - казва ми, че съм използвала непозволени знаци и пр., та не ти пускам бележка поради тази причина.

Само ме подсети за адреса ти и ще ти напиша там.

 
Тема   Re: Дина [re: Динa]  
Автор Динa (Нерегистриран)
Публикувано 23.08.03 19:31
 


Исках да кажа - не ме пуска със старото име и парола и затова не мога да ти пращам бележки.

Само мейл мога да ти пусна, но не помня точния адрес.
Като го получа, ще се постарая да ти отговоря.

 
Тема   Re: Дина [re: Динa]  
Автор lenny (усмихната)
Публикувано 25.08.03 09:45
 


lenny@mail.bg - давай щото нямам търпение мислех че си ме забравила

 

 
Тема   Re: Дина [re: lenny]  
Автор Динa (Нерегистриран)
Публикувано 25.08.03 12:24
 


Изпратих ти писмо и следва да ти е в пощата.



Тема   Re: Осиновяване на дете [re: miroslava]  
Автор Fiona (Нерегистриран)
Публикувано 10.09.03 08:54
 


Az sam edna kandidat osinowitelka. Za sazhalenie podadoh dokumenti kogato se obsazhda6e nowiya zakon.We4e e priet i nikoj ne znae kakwo da prawi.Ot Darzhawen otdel po zakrila na deteto mi kazwat, 4e fdokato se sastawyat regiztrite wazhi straoto polozhenie, a ot domowete me prepra6tat kym socilanite sluzhbi?!
Ne znam kakwo da prawya, oswen da 4akam.No mi e pritesneno i napregnato.Ne sam semejna, na 41 g.Weroyatno 6ansowete mi wse powe4e i powe4e namalyawat.




 
 
Тема   Re: Осиновяване на дете [re: emma]  
Автор Jungle (wild)
Публикувано 10.09.03 09:28
 


zdravei...iskam da izkaja vyzhishtenieto si kym teb i vsichki maiki osinovili deca. Hubavo e che po sveta ima hora kato vas. Az lichno nikoga ne sum se sbluskvala s osinoveno dete do predi edna godina. Moiata svekyrva se e opitvala 10 godini da zabremenee sys vtoro dete sled sypruga mi. Na 30 g vyzrast se otkazva i reshava da si osinovi dyshteria. Az sum govorila mnogo po temata s neia , koga i kak e kazala na deteto si...vse pak sluchkata se razviva predi mnogo godini kogato osinoviavaneto ne e bilo tolkova razpostraneno. Tia mi otgovori taka - dvamata sys supruga si sa zapochnali da govoriat na deteto v momenta v koito e bila na 3 godini i veche e razbirala che e specialno momichence , tochno takova kakvoto te sa iskali i sa ia vzeli ot dom za bebeta. Na 5 g, vyzrast Patti ( taka se kazva momicheto) e znaela che e osinovena. Osinovitelite i i osiguriavat shtastlivi spokoini i jizneradostni dni. V momenta tova momiche e na 32 godini, shtastlivo omyjena s dve prekrasni dechica. Sled navyrshvane na pylnoletie po neino jelanie e namerila biologichnata si maika...zashto? Za da i kaje kolko e shtastliva za shansa koito i e dal jivota s horata koito sa ia osinovili. Moga samo da si predstavia kakvo izpitvash kogato tvoiata dyshteria protiaga ruchichki i kazva Mamo , obicham te...i se molia edin den da go chuvam i az...

 
 
Тема   Молба към neanea, Dino, emma, lili и [re: miroslava]  
Автор Cygnus (black hole)
Публикувано 14.09.03 09:29
 


останалите мами, които са пристъпили към тази хуманна крачка да дарят щастие на себе си и на едно малко същество, като го направят част от своя живот и своята радост. Извинете ме ако съм пропуснала някого.....

Искам да ви помоля за разрешение да ползвам тези материали по "процедурата на осиновяване", по "кога да кажем на детето" за сайта на сдружението ни в категорията му от материали "Осиновяване".

И да ви попитам мога ли да представя материалите с тези ви псевдоними или желаете абсолютна анонимност? Освен това ако някоя от вас отдели време да представи пълен материал в подробен вид за издаване ще и бъда безкрайно благодарна. Тези материали ще се четат от хора с нашите проблеми и са източник на безценна информация за тях !
Много ви благодаря, мили момичета!



Редактирано от Cygnus на 14.09.03 09:30.

 
 
Тема   Re: Молба към neanea, Dino, emma, lili и [re: Cygnus]  
Автор emma (Нерегистриран)
Публикувано 15.09.03 15:51
 


Сайта, който сте подготвили е чудесен. Дано помогне на повече семейства да намерят верния път или да попаднат на подходящия за тях лекар. Винаги има начин да се решат проблемите, но по някога се отчайваме от дългото чакане и загубваме вяра. Не се предавайте. Надявам се в най - скоро време да се сбъднат мечтите на всички вас, мили момичета. Бъдете щастливи и вярвайте в чудеса.
Що се касае за молбата на Cygnus, да ползва материали от дискусиите в новия сайт, лично аз нямам нищо против. Приветствам идеята да си помагаме, кой с каквото може. Ако мога да бъда полезна на някого по въпросите за осиновяването, винаги съм на разположение.


 
 
Тема   Re: Осиновено дете [re: miroslava]  
Автор Ri4 (Нерегистриран)
Публикувано 17.09.03 16:35
 


Как по-точно си представяте тази тема? Да пишат всички осиновители за проблемите около децата и себе си ли? АЗ имам нужда от такава дискусия. Нека да започна с малко информация за себе си. Имам дъщеря на една година и осем месеца, която е осиновена ( ах, как мрази съпруга ми тази дума). Тя е безкрайно сладко и обичано, и не по-малко важно - обичащо, дете. Малко се притеснявам кога да й кажем този не толкова важен в края на краищата факт. Споделете опит...

 
Тема   Re: Молба към neanea, Dino, emma, lili и [re: emma]  
Автор neanea (непознат)
Публикувано 17.09.03 18:58
 


Аз се пресъединявам ... само питайте

Късмет

 
Тема   Re: Тия хора са се побъркали [re: miroslava]  
Автор Ayvi (оптимистка)
Публикувано 21.09.03 19:03
 


Момичета, вчера (събота) мирно и тихо си пия сутрешното кафе и чета вестник. И изведнъж - о, ужас. Съзирам статия, от която след като прочитам ми иде да си оскубя косите от отчаяние.
Та представете си, кандидатите за осиновители вече няма да могат да видят предварително дечицата за осиновяване и да си изберат. На тях ще им бъде "назначавано" дете. Децата и кандидатите за осиновители щели да се вписват в регистри и ще се осиновява това дете, което се пада по ред на номерата.
Мили Боже, що за безумие е това. Че то килограм картофи да си купиш, пак ще ти дадат да си избереш. Е, браво госпожи и господа законотворци, чудесно сте го измислили, ама така хубаво сте го измислили, че ние простосмъртните никога нямяше да се сетим.

Ако хубавото още не ви се е случило, радвайте се, защото то предстои.

 
Тема   Re: Тия хора са се побъркали [re: Ayvi]  
Автор Динa (Нерегистриран)
Публикувано 01.10.03 11:25
 


Колежка съм /юрист/ и то нежелана в този точно клуб, но не можах да се сдържа и влизам.

Напълно идиотски разпоредби - спор няма, но ако откажеш това, което ти предлагат ..... идиотщина без край.

Само че, в последно време направих за едно семейство осиновяване, което от раждането на детето до снабдяването му с новия му акт за раждане / с данните на новите родители след влязлбо в сила съдебно решение за осиновяване и всичките му подробности.../ отне точно три месеца и то в последните мигове буквално преди да влязат новите промени и с толкова тичане и треперене от моя страна и искрени чувства.

Всеки колега би се възхитил, да не кажа - не повярвал за това експресно нещо - има се предвид, не да се вземе детето, а да си е вече на новите родители с всички изпипани и завършени документи!!!!!!!

Накрая като отидох у хората с подаръци и цзветя и пр. ...... виждам какво - детето седи само на един шезлонг, прегръщат го като се страхуват да не се допре до гърдите случайно на бабата, майката въобще я няма, бащата - също и се чудят как да ме лъжат....., само старите живеят с него и са го обявили за увредено, носител на лоша наследственост и пр., дава му се мляко колкото пише на кутията, нито милилитър повече, детето е доста едро и иска още..., в жегите стоеше с три ката дрехи , в т.ч. - жилетки, през ден се води на доктопри, които да кос(нстатират каква лоша наследственост има , изразяваща се в червени пъпчици.!!!!! / при тия жеги бас ловя, еч на поне 80% от майките бебетата имат пъпчици от жегите...и те не ги рекламират никому заради това...

Знаете ли колко дела за разваляне на осиновявания има и то за деца, взети като бебета.


Абе, боже, кога тия дуца, взети като бебета, успяха и противообществени прояви да извършат ей така само водени от наследствеността си, че така ги обявяват за некачествени.. реве ми се ....

Мислех, че аз съм ку-ку и взех че на няколко колежки се обадих плахо да се консултирам те имат ли данни за разваляния на осиновявания или само аз съм лудата, дето се вълнува от това...та пречи и нарушава покоя но много кандидат-майки и получих ясен отговор - всеки, който малко или много се е допрял до материята има поне пет наум такива разваляния...

Някои колежки са отказвали на българи да им съдействат, на други още им звънят да им казват, че детето отговаряло лошо на родителите си, а другите деца са идеални и никой никому не отговаря ли !?!?!?


Идеше ми да ревна и да не спра.... И повече за нищо на света няма така искрено да вярвам и да правя всичко на всяка цена да дам бебече на страдащи и жадуващи дете хора. Приказките са едно, а реалният живот - друго...

сега страдам много от постъпката си и се чувствам виновна и само се моля нещата при тези хора да се оправят......


Предполагам, че това писмо ще бъде изтрито и няма да го види никой, но разказаното е истина и не следва да си крием главата като щрауси....


Вярвам и се надявам това да са малка част от случаите и повечето хора да са доволни и щастливи, в това число и всички момичета от клруба !
 
 
Тема   Re: Хей Дина [re: Динa]  
Автор lenny (усмихната)
Публикувано 01.10.03 13:32
 


още ли чакаме Драсни един имейл - мислех си че вече имаш с какво да се похвалиш

 

 
Тема   Re: Хей Дина [re: lenny]  
Автор Динa (Нерегистриран)
Публикувано 02.10.03 00:08
 


Лени,
моля те, знаеш как да ме намериш и личните неща ми ги казвай там, много те моля ...

 
Тема   Re: Молба към neanea, Dino, emma, lili и [re: emma]  
Автор lili (Нерегистриран)
Публикувано 02.10.03 00:43
 


С малко закъснение но отговарям.Аз нямам нищо против да се използват материали във връзка със осиновяването.Аз в момента съм точно по средата с една дума до никъде но малко по малко напредваме.Ако мога да помогна на някое от момичета със полезна информация питайте ще се постарая да съм полезна поне със това което знам и през което съм минала.Cygnus ако трябва нещо да се побликува аз съм съгласна ще помогна със каквото мога.


 
 
Тема   Re: Осиновяване на дете [re: miroslava]  
Автор Динa (Нерегистриран)
Публикувано 02.10.03 17:01
 


Никога и по никакъв повод не съм казвала, че всички осиновители са лоши пр.

Коректно и от "кухнята" на проблема се старая да покажа реални случаи, но не опростявам нещата, че да се налага и да се оправдавам за мнението си.

Просто съм отдавна пълнолетна и съм отговорна за действията си.

Желая ви здраве и успехи, радвам се че сте колега и сте пристъпили към организиране и отстояване на позициите си. Може да въздействате и за промени на промените в "Семейния кодекс", доста от които са абсурдни.


Забравих да кажа - колкото и да ми е трудно, опитвам се да съм единствената, дори с риск да съм неприятна и отблъскваща, но все някой трябва да каже нещо и от позицията на осиновените деца.

Те си получават храна, име и подслон с живот в една нерядко нездрава психологическа обстановка, служат за удовлетворение на чужди амбиции, за запълване на празноти, за скрепяване на разклатени бракове и доста други неприятни неща, но за това се мълчи и не се говори.

Основното, което ги характеризира доста често е внушеното им чувство за вина и дълбока благодарност, с което биват манипулирани години наред, най-често несъзнавано от своите родители и техните близки.

При осиновяването и двете страни дават душата си, а не само осиновителите правят огромно добро и благороден жест.

Дълго лекувалите се жени са заели позицията на обгрижвани от преданите си съпрузи, на тях съчувстват и за тях се грижат, премълчават нервите и изблиците им и в едзин ден - те следва да отстъпят мястото си на едно невинно същество и да станат част от хората, които се лишават и се грижат за другия.

Това не е лесно и доста често промяната се изражда в търсене на дефекти на бебето и то не съзнателно или директно, а в доста по фини и болезнени форми.

Не упреквам никого за това, животът е доста сложен, на осиновителите не им е леко никак, но уважението и коректността към вас изисква да не ви се поднася само захаросана информация, момичетата са доста интелигентни и разбират нещата.

В броя на "24 часа", от събота, където се коментираше приблема с промените на СК, само една психоложка плахо се е осмелила да намекне и за този аспект - беше нещо от рода на "Искате да стенете родители или да имате наследници..."

Не съм злобен и враждебен елемент, но в осиновяването страните са две, а едната е лишена от всякаква трибуна поради възрастта и безпомощното си положение - децата, особено бебетата.

Пак повтарям - поемам си риска аз да изглеждам някому неграмотна, лоша и груба, луда, елементарна и пр..................,
но да се чуе и другата страна, която е лишена дори от правото да получи информация дори след като навърши пълнолетие.

Варвам в доброто, възхищавам се на няколко осиновителки, някои от вашия клуб /самото съществуване и разговор с едната си бяха празник за мене/ и се надявам тук да чувате лошото, а в реалния ви живот - да идва доброто.
*
Правила на форума, полезни теми и предишна дискусия
« Отговор #4 -: Януари 30, 2005, 09:01:00 am »
Тема   Re: осиновяване в чужбина [re: queenmabb]  
Автор 123 (Нерегистриран)
Публикувано 06.10.03 14:11
 


ne sam saglasna s teb. zhiveya v chuzbina i saprugat mi e chuzdenets. izpraveni sme pred problema za osinovyavane i ochakavme parvoto si intervyu sas sotsialniya rabotnik prez noemvri. tuk dokladite ne se pishat formalno, a kanditat-osinovitelite se razglezhdat pod lupa. sas saprugat mi sme nayasno, che shte ni bade predlozheno detentse, otkazano ot 3 balg. semeytsva, t..e. ot romski ili turski proizhod. zashto tezi detsa ne se osinovyavat ot balgari, zhiveeshti v BG? kakvo e tyahnoto badeshte v stranata, v koyato sa rodeni?! ne e samo luksoznata obstanovka nay-vazhonoto, a chuvstvo, che detasta imat semeystvo i kakvo kato sa osinoveni v chuzbina. i oshte enshto: domovete za detsa se izdarzhat s parite na balg. danakoplates. ako toy schita che e tolokova zabogatyal, neka gi izdarzha.



 
 
Тема   Re: осиновяване в чужбина [re: 123]  
Автор Baмпиp (жаден)
Публикувано 07.10.03 18:37
 


Има опастност да си създадеш бъдещи проблеми, ако осиновиш бебе-циганче например. Имам познати, които после си изоставяха децата, когато цвета на кожата придобиваше истинския си вид след няколко години. А и не само кожата - циганите в огромната си част са генетично мутирали.
Познай защо... женят се един с друг и така правят големи бели.
Не казвай, че не ти е минавало през акъла и не го знаеш.
Така че - внимавай. Силното желание да имаш дете не значи, че трябва сляпо да се хвърлиш напред с главата и да не мислиш за последствията.
Не бива човек да се сдобива с дете с цената на всичко.
Според мене е по-добре да се осинови по-голямо дете, ако няма друга възможност.

 
Тема   Отказ... [re: Динa]  
Автор Paзoчapoвaнa (Нерегистриран)
Публикувано 25.11.03 11:03
 


Буквално се влюбих в едно детенце, в момента, в който го видях. И знаете ли какво ми заявиха? Въобще да не подавам документи, защото имам дете...


 
 
Тема   Re: Отказ... [re: Paзoчapoвaнa]  
Автор Динa (Нерегистриран)
Публикувано 02.12.03 00:52
 


Кой ти го заяви ?


Няма забрана като имаш дете да не можеш да осиновяваш.

Логично е, че си различен кандидат като си имаш дете, но чак забрана или такова категорично заявяване и от кого ?


Като казваш, че познаваш детето, значи е по-голямо...

В дом ли е ?

Тези дни бях в болница и видях три отделни, несвързани помежду си бебета.

Едното ми направи голямо впечатлбение, заболяването му /ако мога така да се изразя въобще/ според мен е породено от липсата на майка, която спокойно и търпеливо да го захрани и затова има проблем със смукането.

Дори не смеех да пиша за него тука, защото и най-доброто желание и усилия на евентуални осиновители би се огънало пред стената на невъведените на пракитка още регистри, неприетите подзаконови нормативни актове по прилагане на новите норми в Семейния кодекс и пр.

Докато му дойде редът на това бебе да го вземат, то ще е с две години по-голямо / сега е на 3 -4 месеца/
А за другите правни способи може да е вече късно.

Е тия от Правната комисия нта Народното сълбрание десет минути да погледат това светло и карисво дете, което седи самотно и сестрите формално го почистват и му дават да яде със сонда, че няма кой да с занимае с грижа и търпение с него... и да му дава последователно със шише....

И то плаче, плаче и като че ли се отчайва и да плаче и си гледа вързан на марля Мики Маус, а често му връзват и ръцете за де не си изважда абоката....

Е тия да го видят с дългите прения по Семейния кодекс...
че при едно нормално семейство за месец-два да се е захранило, а не да гние по болниците...

като ги е страх от канали за деца да си отделят българите от чужденците, ама реално да ги отделят, а не формално и за чуждите осиновявания да са регистрите и пр.

Сори за тона, но едно е голяяямата теория, а друго живите деца, които докато тия от НС се напътуват по чужбина по форуми за правата на децата, вече няма да се деца....




 
 
Тема   Re: Отказ... [re: Динa]  
Автор Tetti (новак)
Публикувано 03.12.03 11:18
 


Привет Дина,

Ти като вещо лице в кухнята на нашата "велика юридическа голгота" как си обясняваш факта, че регистрите за чужденците са готови, наредбата за тях работи с пълна сила, а за поданниците на Република България това е НЕВЪЗМОЖНО до този момент...Какви изводи трябва да си направи обикновения гражданин...?!Сигурна съм, че и регистрите и наредбата за българи ще бъде почти аналогична на тази за чужденците....КАКВО ги бави толкоз...нещата не може да са толкова специално различни...И днес сутринта гледах и слушах г-жа Ширин Местан по телевизията /тема за децата с умств. уврежадания, децата в неравностойно положение.../ - та как не им омръзна да ни говорят научени фрази и да ни говорят за празноглавите си надежди...всичко вече ми прилича на един безкраен фарс...на фона на черната действителност за най-безащитните, най-крехките, най-милите същества - сигурно никой не ги включва в графа "светло бъдеще" за България...

 
Тема   Re: Отказ... [re: Tetti]  
Автор Динa (Нерегистриран)
Публикувано 03.12.03 13:05
 


Предполагам, че канали за деца наистина има и те са нещо ужасно, но поне аз тези хора - осиновители, с които съм работила и които познавам, хабер от канали си нямат, съвсем прилични семейства са и страдат точно от идиотщините на тия с каналите.

Стъпките на управляващите са доста често немотивирани разумно като цяло, та аз не се наемам да ги обяснявам

но
само ще кажа, че като са приемани тези или онези разпоредби, сред приемащите май не е имало чавек, реално зает с осиновявания,

защото ако имаше веднага щеше да схване, че по начина, по който се правят промените,
практическата работа се блокира за доста дълъг период и не се наемам да прогнозирам след колко време ще си получи новото удостоверение за раждане на детето / след съд. решение/ първия българин-осиновител по новия ред, преминал през регистри и всичко останало.

Има и други способи, но не са за всеки, и се и питам, защо държавата ще принуждава честните си данъкоплатци да минават през "иглени уши" за да постигнат дълбокохуманното си желание да си вземат детенце.

Редът за българи и чужденци винаги е бил по-различен и това е обяснимо и не съм против разликите.

Но в момента на практика се получава, че точно обикновените български семейства страдат от невъвеждането на практика на новия ред

/добър или лош, но поне да действа...!!!!

принуждават се хората да прибягват до други способи и да се хабят нервите...

А лобито в НС явно по-лесно бива мотивирано от "международните" осиновявания.

- по-скъпи са в пъти

-чужденците не правят разлика мужду циганче, турче, болни деца и пр., българите искат да им падне на сърцето, да си харесат детенцето

и смятам, че това е тяхно право.

-наистина се нароиха десетки "сдружения с идеална цел" с доста съмнителна репутация...., заради които се очерня позицията и на нормалните осиновители

- не без срам ще кажа, че сред колегите-адвокати се ширят доста нечисти помисли и явно печалбарство, неподкрепено с ерудиция, упорит труд и коректност


По повод за искрената симпатия "осиновител-дете", една колежка ми разправяше дза неин случай : отишла кандидат-осиновителка скромна жена при директорката на дом и споделила скромните си възможности, но искреното си желания за детенце.
Директорката на провинциален дом видяла колко е свястна жената, паказала и над 10 деца от нейния дом и накрая рекла:"Не са тия, знам аз кое е вашето детенце, но е в друг дом в друго село.... "
Изпраща жената в другия дом. Отива там жената и наистина като го видяла и все едно си го познала и това си взела.

Та наред с разни директорки-изнудвачки има и честни и прилични директорки, но и насрещната страна е от значение каква е.

Но това всичко оставна в миналото - сега нещата са по нов ред, но той поне да действаше...

Сори за евентуалните грешки в писането, но нямам много време за редактиране....




 
 
Тема   Re: Осиновяване на дете [re: emma]  
Автор Eлзa (Нерегистриран)
Публикувано 03.12.03 15:25
 


може да и кажеш, че докато другите майки са носили своите деца в корема си, ти си я носила в сърцето си и така после да и разкажеш
аз много искам да си осиновя дете, но не знам въобще какво трябва да се прави, откъде се тръгва, как се почва

 
 
Тема   Re: Осиновяване на дете [re: emma]  
Автор Динa (Нерегистриран)
Публикувано 03.12.03 19:39
 


Просто кажете,
че като сте погледнали децата в дома, не сте могли до отместите очи от нея точно,
че през ум не е могло да ви мине да изберете някой друг освен нея...

и за огромното нетърпение и подготовки да дойде точно тя и именно тя във вашия дом

и че като сте чакали и искали да имате детенце в съзнането ви е имало образ на момиченце и какво била щастливата изненада точно този образ напълно да се покрива с нейния образ като сте я видели в дома

плюс

показване на шарени и любими за нея играчки и разказване как точно те са били специално и с много любов купени за нея и които също са пътували в колата и тръпнели от щастие ,че точно тя ще си играе с тях...

Абе много може да се измисли




 
 
Тема   Re: Молба към neanea, Dino, emma, lili и [re: Cygnus]  
Автор Dino (притеснителна)
Публикувано 04.12.03 16:54
 


Дано не отговарям прекалено късно. Ами никакъв проблем. И защо трябва да бъде анонимно. Ако имах притеснения, нямаше да се включа в дискусиите с псевдонима си. Щях да вляза като анонимен.

 

Бих могла да споделя още толкова неща за мен, за децата, за реакциите им.

Ето например последното: Малкият ми син е в първи клас. Вероятно са имали разговор за семейството. Но аз дори не съм разбрала. И както го водя всяка сутрин на училище, майка на негово приятелче ме заприказва и пожела малко да си поговорим. Естествено пихме едно кафе и си поговорихме. А темата беше следната: Оказа се, че тя също е с осиновено детенце. И нейната дъщеря, прибирайки се в къщи споделя с нея, страшно впечатлена от случката. Та изстъпанил се моя малкия, и пред целия клас заявил: "Аз много обичам моите родители, въпреки, че те не са ми истинските. ...." След това имало ли е коментар не знам, но тази майка веднага е използувала ситуацията и е поговорила с дъщеря си.
Сега двете деца са приятели и вероятно има защо - свързват ги доста неща.


 Бих взела присърце всяка случка, дори индивидуално. Още веднъж съжалявам, за късното си включване. Имам проблеми с влизането във форумите.

 Живота е хубав, въпреки гадните му номера!!!!  


 
 
Тема   Re: Молба към neanea, Dino, emma, lili и [re: Dino]  
Автор Динa (Нерегистриран)
Публикувано 05.12.03 11:24
 


Дино,


Я сменете "истинските" с "биологичните".....

Истинските е и морална категория, а онези са далеч от истинските.

Смени ги ти, че като ми дойде зетя, ще е доста възмъжал, че аз да ги сменям понятията.

Поздрави и целувки




 
 
Тема   Re: Права си! [re: Динa]  
Автор Dino (притеснителна)
Публикувано 05.12.03 13:27
 


Не аз определям изразите на децата. Те ни определят като такива - истински, неистински, .....
А по принцип си права. Остава и те да се съгласят с определението.

 Живота е хубав, въпреки гадните му номера!!!!  



 
 
Тема   Re: Права си! [re: Dino]  
Автор Динa (Нерегистриран)
Публикувано 05.12.03 17:10
 


Имах предвид,

че "биологични" е по-сложна и непозната да малки деца дума,

а думата "истински" им е по-позната от други сфери на живота,

та ако ние не им кажем какво е биологични,
те на тази възраст няма да я знаят може би.





 
 
Тема   Някой осиновявал ли е [re: miroslava]  
Автор 3opи (Нерегистриран)
Публикувано 12.12.03 02:27
 


Някой осиновявал ли е деца, които не са българчета. Споделете опит, моля.
В Америка е популярно да се осиновяват китайчета, виетнамчета, филипинчета, мексиканчета...



 
 
Тема   Re: Някой осиновявал ли е [re: 3opи]  
Автор Динa (Нерегистриран)
Публикувано 12.12.03 12:20
 


Нямам никакъвн личен опит, но знам от колеги, че не че е популярно, просто е поносимо като цена да се осиновяват такива дечица.

Поне за Канада имам данни, че такива деца се взимат сравнително лесно и бързо, докато за бели деца е доста по-рядко и трудно.

Това го знам и от български емигранти, които казаха, че ако не си много богат шансове за бяло дете - никакви. Те така и обясняват големия интерес към български деца.

Само повтарям чуждо мнение. Аз лично никакви наблюдения нямам.




 
 
Тема   Re: Отказ... [re: Динa]  
Автор Paзoчapoвaнa (Нерегистриран)
Публикувано 12.12.03 12:33
 


Да, и ние така решихме и въпреки всичко подадохме документи. Кой ми го заяви ли? Директорката на дома, в който е детето...

А то е... просто го чувствам близко. Видях го разплакано и поисках да го гушна... А пък щерката се смее непрекъснато, дори в яслите казват, че е най-засмяното бебе. Тя е на годинка и пет месеца, а това момченце е на 5-6 г.

След малко ни е първата "официална" среща с дамата от "Закрила на детето". Вчера беше "неофициална". Ако поставяха същите изисквания и за "собствените деца" нямаше да има раждания...  

Стискайте палци!




 
 
Тема   Re: Отказ... [re: Paзoчapoвaнa]  
Автор Динa (Нерегистриран)
Публикувано 22.12.03 21:10
 


Няма изрична забрана.

Дамата може би е имала предивид, че като си имате дете, може евентуално да предпочетат пред вас кандидат-осиновители без деца, но това е нейно становище, продиктувано от опит, логика и пр., но не и от императивни норми на закона /СК/.

Действително трябва да минете през регистър и вие, и детето, ако желаете да го осиновите с пълно осиновяване. Затова ме е яд, че не сте почнали преди юли тази година.

Другата идея е непълното осиновяване / по смисъла на СК/, за него регистър не трябва, но не го много долюбвам за децата, които наистина обичат и искат да си ги вземат, повече ми иде като за насредяване на ценен имот, но човек като е на зор и ако няма друг шанс. Но за това трябват други условия и неща.

Най-напред детето трябва да може да бъде осиновявано / отказ, условия по СК и пр., а не някоя "развей-прах"от време на време да се вестява и да не може да бъде то осиновено/.

Както разбирам , започнали сте да подготвяте влизането си в регистрите - това добре.

Дано им дойде акълът в главата на прилагащите закона органи и за такива случаи да ви предложат "вашето" си детенце.

Може междувременно да взимате участие в признатите форми като взимане на гости у дома за ваканциите / ако го дават/.

Поне може да си го посещавате, дано да е близо до вашия град и да им висите на главата на съответните органи докато имате сили..

Дано разумът надделее и правоприлагащите органи да бъдат в служба на осиновителите и осиновяваните за благото на децата.

Обективен факт е , че такива по-големички деца по-трудно биват взимани от семейство / предпочитат се бебета/, така че ясно го подчертайте и наблегнете, че може би сте единствения реален шанс на това дете, а толкова го обичате...




 
 
Тема   Re: Осиновено дете [re: miroslava]  
Автор geri (Нерегистриран)
Публикувано 27.12.03 14:58
 


Искам да си осиновя дете, но все се надявам, че ще забременея и ще си родя свое. Искам Дядо Коледа да ми донесе най-голямото щастие на света, но дали ще чуе моята молба. От 8 години му се моля, но сеге твърдо съм решила, ако не забременея до Нова година през месец Януари започвам да си търся моето бебче, което може би ме очаква.

 
 
Тема   Re: Осиновено дете [re: geri]  
Автор Cпaнak (Нерегистриран)
Публикувано 27.12.03 22:06
 


А би ли си осиновила негърче или циганче например?




 
 
Тема   Re: Осиновено дете [re: Cпaнak]  
Автор geri (Нерегистриран)
Публикувано 01.01.04 19:00
 


Искам да си осиновя българче, момиче, бебе!


 
 
Тема   Re: Осиновено дете [re: geri]  
Автор Cпaнak (Нерегистриран)
Публикувано 02.01.04 05:11
 


Именно там е проблема - дори да го намериш, едва ли ще ти го дадат.
Най-вероятно е да ти предложат някое мургавелче.
И на мен не ми се иска циганче за наследник, колкото и да искам дете.
Интересно ми беше да чуя мнение - дали поради неустоимия си стремеж за бебе, може да правим компромиси със себе си и да осиновяваме циганчета.




 

Тема   Re: Осиновено дете [re: Cпaнak]  
Автор geri (Нерегистриран)
Публикувано 02.01.04 23:45
 


Животът е твърде кратък, за да правим компромиси със себе си! Щом не ми е даден избор да родя дете или не, имам право на избор какво дете да осиновя. Не могат да ме принудят да осиновя циганче. Животът си е мой. Изборът също. Бих направила всичко наследникът ми да е БЪЛГАРИН. Готова съм да платя както чужденците, за да осиновя, което дете си харесам. А твоето мнение.......

 
 
Тема   ПОРЕДНАТА ГЛУПОСТ ИЛИ ... [re: miroslava]  
Автор Galathea (usmihnata)
Публикувано 07.01.04 20:03
 


И АЗ НЕ МОГА ДА ГО ОПРЕДЕЛЯ ТОЧНО. ЕДИН ОТ ДОКУМЕНТИТЕ, ИЗИСКВАЩ СЕ ЗА КАНДИДАТ-ОСИНОВИТЕЛИТЕ Е УДОСТОВЕРЕНИЕ, В КОЕТО ДА ПИШЕ ДАЛИ ОСИНОВИТЕЛИТЕ СА ЛИШАВАНИ ОТ РОДИТЕЛСКИ ПРАВА. Е ДОБРЕ, ПРИ ЛИПСА НА ДЕЦА КАК МОГА ДА СЪМ ЛИШАВАНА ОТ РОДИТЕЛСКИ ПРАВА? МНОГО УМНО НЯМА ЩО!

 

 
 
Тема   Re: ПОРЕДНАТА ГЛУПОСТ ИЛИ ... [re: Galathea]  
Автор Динa (Нерегистриран)
Публикувано 08.01.04 14:29
 


Не е глупост това, което се изисква.

Не е задължително кандидат-осиновителите да не са имали никога деца поради каквато и да било причина, а да се удостовери, че не са лишавани от родителски права.

Всеки има право да иска да бъде кандидат-осиновител, даже в този клуб пише едно момиче, което си е харесало от пръв поглед малка душица в дом, има си биологично детенце, но има и правото да иска да стане осиновител. Дано с божията помощ стане мама и на това детенце.

Правните норми засягат неопределен кръг лица и затова са ориентирани към широк кръг хипотези от реалния живот.

Това е...., отговорих ти на въпроса, въпреки че, не беше директно до мен.

Здраве и успехи през новата година !




 
 
Тема   Re: ПОРЕДНАТА ГЛУПОСТ ИЛИ ... [re: Динa]  
Автор Galathea (usmihnata)
Публикувано 08.01.04 20:59
 


В моя случай и за мен си е. Нека това удостоверение се иска за кандидат-осиновители, които имат деца. Дори е обидно чак!

 


 

Тема   Re: ПОРЕДНАТА ГЛУПОСТ ИЛИ ... [re: Galathea]  
Автор Динa (Нерегистриран)
Публикувано 09.01.04 12:08
 


Горе главата и споко !

То още колко удостоверения ще ти искат по разни поводи...

Преди години като почнаха разните административни производства и един мой клиент нещо недочуваше и седиме в съдебната зала и съдийката нещо тихичко си говори и ние с опънати шии да чуем....но едва долавяме смисъла и...
човекът силно моли съдията да говори по-силно и ясно, че не дочува и съдийката беше с чувство за хувор и вика : "Удостоверение за това.., за онова... и удостоверение за убита лисица.."

та оттогава като ми искат ен-броя удостоверения аз наум си слагам и това, за убита лисица...

Между другото в първите години след 09.09. е имало разни ентусиазирани мероприятия, за които са се издавали разни удостоверения, та това за убитата лисица няма да се учудя ако е било от ония времена...

нищо лошо не казвам за онова време...

просто исках да те успокоя и да внеса яснота...

Поздрави от мене




 
 
Тема   Re: ПОРЕДНАТА ГЛУПОСТ ИЛИ ... [re: Динa]  
Автор Galathea (usmihnata)
Публикувано 09.01.04 13:40
 


Тя си е горе ама не стига, че нищо не се прави по въпроса и с всяка нова измишльотина изнервят обстановката.



И от мен много поздрави!

 


 
 
Тема   Re: Осиновено дете [re: geri]  
Автор Cпaнak (Нерегистриран)
Публикувано 13.01.04 07:39
 


Вярно, не могат да те принудят да си осиновиш циганче, но като не ти предлагат друга възможност - то е същото. Или пък да чакаш с години...
А дали си българин, или чужденец, ясно е, че трябва да се плаща, кой по-малко, кой повече. Да платим, но да се зачита достойнството ни.
Какви ги говоря и аз - все едно да си платиш за доброто отношение...




 
 

Тема   Re: Вчера прочетох [re: miroslava]  
Автор lenny (усмихната)
Публикувано 13.01.04 10:17
 


че отново тръгват процедурите по осиновяванията. Съдадени били 24 /ако не греша/ регионални центрове и отново са подновени процедурите - прочетете вчерашния 24 часа за повече подробности , а аз ще стискам палци на всички заинтересувани

 


 

Тема   Re: Осиновено дете [re: Cпaнak]  
Автор geri (Нерегистриран)
Публикувано 15.01.04 18:44
 


Започнах да плащам, за да си осиновя дете. Почувствах се все едно съм си капарирала някаква стока. Какви ли грехове плащаме, че не можем да си родим собствено дете. Защо ние трябва да изпитаме цялата гадост на този живот.Надявам се, че като си осиновя някое бебче най-после и аз ще се почувствам щастлива. Нямам търпение да гушна бебчето в ръце и да го доведа в къщи.

 
 
Тема   Re: ПОРЕДНАТА ГЛУПОСТ ИЛИ ... [re: Galathea]  
Автор Cygnus (black hole)
Публикувано 16.01.04 07:00
 


Галатея, не се ядосвай, това вероятно е написано, защото всички знаем, че има всякакви откачалки. Това предполагам е мярка да се ограничи вероятността някое детенце да попадне в семейство, където може да го малтретират, изоставят и какво ли още не няма по света...Имало е причина да го въведат и са прави. За съжаление има и лоши хора ...
Ние дори не можем да си го представим, но сама виждаш какво четем по вестниците. Приеми ги тези неща, както ти казва Дина, като някаква бюрократична формалност и поредното гише ... няма начин.
Много успех ти желая от все сърце  
Поздрави!

 



 
 
Тема   Re: ПОРЕДНАТА ГЛУПОСТ ИЛИ ... [re: Cygnus]  
Автор Galathea (usmihnata)
Публикувано 16.01.04 09:00
 


Ядосвах се, ядосвам се от всяка нова поредна глупост и сигурно пак ще се ядосам... Е май притръпнах вече. Здраве да е само!


Всичко най-хубаво ти желая!

 


 
 
Тема   Re: ПОРЕДНАТА ГЛУПОСТ ИЛИ ... [re: Galathea]  
Автор Динa (Нерегистриран)
Публикувано 16.01.04 23:26
 


Да, права е Сигнус, приеми го като поредното нещо, през което ще се мине, но не си го слагай навътре в душата...

Например, при постъпване на работа задължително искат свидетелство за съдимост и всички ние представяме такова, но не се засягаме, че нас конкретно подозират в престъпно минало - нещо такова е и с тия удостоверения...

"Светът е голям и ... спасение дебне от всякъде..."




 
 
Тема   Re: Осиновяване на дете [re: miroslava]  
Автор Kaти (Нерегистриран)
Публикувано 27.02.04 08:29
 


Искам да попитам вече някой от вас осиновил ли си е детенце?



 
 
Тема   Re: Осиновяване на дете [re: Kaти]  
Автор Galathea (usmihnata)
Публикувано 27.02.04 09:29
 


След промените ли имаш в предвид или по принцип?



 
 
Тема   Re: Осиновяване на дете [re: Galathea]  
Автор Kaти (Нерегистриран)
Публикувано 27.02.04 11:28
 


Да,след промените,но може да си споделяме и опит от преди тях.





 
 
Тема   Re: Осиновяване на дете [re: Kaти]  
Автор Galathea (usmihnata)
Публикувано 27.02.04 13:47
 


И преди промените и след тях нищо ново за сега под слънцето.

 


 
 
Тема   Re: Едно момиче [re: Galathea]  
Автор lenny (усмихната)
Публикувано 27.02.04 14:53
 


си осинови - ще и пусна бележка - ако има време и ако иска да ви каже за какво става дума. Стискам палци и на вас

 


 
 
Тема   Re: Едно момиче [re: lenny]  
Автор Galathea (usmihnata)
Публикувано 27.02.04 16:55
 


Ivka 10 li imash v predvid?

 


 
 
Тема   ДА АЗ СЪМ ТОВА МОМИЧЕ [re: Galathea]  
Автор ivka1O (Mama na Bobi)
Публикувано 02.03.04 21:40
 


Да Лени е имала предвид мен пусна ми бележка.Стига да мога да помогна ще направя всичко по силите си.Само кажете какво точно ви интересува като документи като институций и ще споделя опита си на дългата борба която водихме но най накрая спечелихме и сега сме щастливо семейство със един палавник на годинка.


 
 
Тема   Re: ДА АЗ СЪМ ТОВА МОМИЧЕ [re: ivka1O]  
Автор Kaти (Нерегистриран)
Публикувано 04.03.04 09:27
 


Много благодаря за отзивчивостта!Радвам се за щастието, което си имате вкъщи.Сигурно е много голямо вълнението като покажат малкото човече, на което вие ще сте родители!Колко беше голямо тогава бебенцето ви?То може би след тези промени нещата са по-различни.Дори доколкото разбрах процедурата е станала по-сложна и дълга отпреди.Вземат се документи дори и от Националната Следствена Служба.Ние също решихме да подготвим документи, но от Дирекцията по Социално Подпомагане ни обясниха,че те важат за срок от две години.А после какво?Ако дотогава не ни покажат детенце пак ли ще трябва да обикаляме по всички тези институции и да вадим нови документи?




 
 
Тема   Re: ДА АЗ СЪМ ТОВА МОМИЧЕ [re: Kaти]  
Автор ivka1O (Mama na Bobi)
Публикувано 04.03.04 11:51
 


Да найстина след тези промени нещата малко се поосложниха но може би са го направили за доброто на децата да не се злоопотребява със тях.Всичко зависи вече от дирекция социално подпомагане те решават.След като готовите ви документи са предадени във дирекцията от там свикват съвет около седем-осем души и решават в зависимост от това какви изисквания имате към детето дали има такова дете във регистрите за пълно осиновяване.Това че примерно преди това са ви издали разрешение за осиновяване след три месечното проучване не означава че вече всичко е готово.на съвета за който питах задават въпроси трябва да се отговаря на тях и след като съвета приключи ви издават документ че сте одобрени вече за осиновители.Мисля че се показва само едно дете а не както е било преди да си избираш от две три например.При нас беше малко по другояче но си имахме основание за това за това със сигурност не мога да ти кажа но мисля че се показва само едно дете това което социалните служби решат че отговаря на кандидат осиновителите с взависимост от това какви изисквания сте имали към детето.после както знаете предполагам се насрочва дело и от там вече ви излиза съдебното решение че имате право да си вземете детето.Да ето малко сложно е и аз се извинявам че може би съм го обяснила не както трябва и малко объркано но не знам как по друг начин да обясня.Въоражете се с много ама найстина много търпение защото на мен ми идваше да припадна като ми казаха че има хора който преди нас чакат и то от доста дълго време с години.Просто бъдете находчиви и културно нахалствайте на нас това ни помогна.Документите наистина важат в срок до две години ако мине срока тогава не знам найстина би трябвало само да се заверят наново но пак трябва да питате със сигурност .
Ние подадохме документите началото на месец август 2003год.за пръв път ни показаха детето месец декември по-точно22декеври после януари ни включиха в първият съвет докато мине после и делото и на 05 февруари2004год.си го взехме у дома вече.Когато видяхме боби за пръв път беше на 10месеца и докато си го вземе беше станал вече на годинка.
Ако има нещо друго питай.

 
Тема   Re: Осиновяване на дете [re: Kaти]  
Автор Tetti (новак)
Публикувано 06.03.04 13:20
 


Привет на Кати и всички, които четат този постинг!

Ние вървим по новата процедура от самото начало - не е лесно, но не е и недостижимо...просто е направено "по български" и така се налага да извървим този път - няма логика, дори е цинично на моменти, но...резултатите си заслужават жертвите...! В момента получаваме писма от всички региони, в които сме кандидатствали и чакаме регионалните съвети да ни повикат, сред като сме вписани в регистъра за пълно осиновяване...Ако някой иска да пита нещо - ще отговоря - стига да зная достатъчно. Успех на всички!

 
 
Тема   Kum Tetti [re: Tetti]  
Автор Kaти (Нерегистриран)
Публикувано 08.03.04 08:41
 


Tetti, вие към кои райони сте подали документи? Значи ако искаш да ти предложат детенце и от друг град освен от София трябва да отидеш лично и да се срещнеш със регионалните съвети там, така ли?А вие вече минахте ли през регионалният съвет в София и какви въпроси задават там?

 
 
Тема   Re: Kum Tetti [re: Kaти]  
Автор Tetti (новак)
Публикувано 08.03.04 10:21
 


Привет, Кати!

След като соц. служби ни удобриха - след като се завери техния доклад за нас - попълнихме документ, в който се изброяват регионите, в които също бихме искали да кандидатстваме/писахме около 20-тина на бр., за да имаме по-голям избор, съоразен с нашите желания!/. След като сме от София се подразбрира, че чакаме и от София-град, но отделно има и София-област,вкл. и за регионите в провинцията - абе, общо взето, гледахме къде има по-големи специализирани заведеия за деца...Така и така сме от първите - написахме повечко регионални пък ще видим...Още не са ни извикали от никъде - нито от София, нито от провинцията...По принцип така го обясняват - всеки регион съставя съвет от няколко човека, които се събират 2 пъти месечно/ако няма нещо извънредно/ и решават кои кандидати/от базата на регистъра за осиновители/ са подходящи за съответно дете/ от базата на регистъра за деца готови-юридически- да бъдат напълно осиновени/...Тази бъркотия се налага, т.к. за бълг.семейства няма един национален регистър, а са по региони, което не е много удобно, но...трябва да се борим. Когато се срещнем със съветите по места ще знаем какви са техните изисквания и какви въпроси задават - не мисля, че ще е страшно.... Това е. Питай още.

 
 
Тема   Re: Kum Tetti [re: Tetti]  
Автор Galathea (usmihnata)
Публикувано 08.03.04 11:31
 


Що си мисля, че всичко е един голям батак?

 
Тема   Re: Kum Tetti [re: Galathea]  
Автор Tetti (новак)
Публикувано 08.03.04 12:13
 


Хей, УСМИХНАТА Galathea !!!

Недей така черногледо - няма начин да няма начин...Все някога ще стане...Просто като сме от първите ще се наложи да изпитаме всички затруднения и чуденки като за всеки първи път!!! Горе главата и ЧЕСТИТ ЖЕНСКИ ПРАЗНИК!!!


 
 
Тема   Re: Kum Tetti [re: Tetti]  
Автор Galathea (usmihnata)
Публикувано 08.03.04 12:43
 


И кога ще е това? Дано само не е когато стана на 50 години. Пък начина го знаеш какъв е. Кихаш здраво стига да знаеш на кого да кихнеш и ...и не се занимаваш нито с дирекции нито с каквото и да е. Едни съседи миналия месец така се сдобиха без никакви глаболия. Ама ние нали сме си честни...с двата крака в батака.

Ха честит празник и на теб!

 
 
Тема   Re: Kum Tetti [re: Galathea]  
Автор someone (Нерегистриран)
Публикувано 08.03.04 19:07
 


знаеш ли каква е неофициалната тарифа ?



 
 
Тема   Re: Kum Tetti [re: someone]  
Автор Galathea (usmihnata)
Публикувано 08.03.04 19:28
 


Не, но и не ме интересува. Не мисля, че едно дете може да се сравни с чувал картофи т.е. не е стока затова не ме интересува и тарифата.





 
 
Тема   Не те интересува и добре правиш [re: Galathea]  
Автор Petyata (на тръстиката)
Публикувано 09.03.04 09:32
 


Исках само да кажа, че бившият ми шеф осинови точно преди да въведат промените БЕЗ ВРЪЗКИ И БЕЗ РУШВЕТИ в рамките на 4 месеца, здраво момченце от български произход. Каза, че не е давал пари на никой. Чакал да получи искане за рушвет и си карал по законния ред...така и не се случило.
Така че, чудеса все още стават!

Не дразнете клетката лъвът е паянтов

Редактирано от Petyata на 09.03.04 09:33.

 
Тема   Re: Не те интересува и добре правиш [re: Petyata]  
Автор Galathea (usmihnata)
Публикувано 09.03.04 09:53
 


Това ми остава да си чакам.

 
Тема   Re: Kum Tetti [re: Tetti]  
Автор Kaти (Нерегистриран)
Публикувано 10.03.04 09:20
 


Благодаря, Тетти за подробния отговор!Искам да те попитам още нещо. Едното от изследванията ни го бавят повече от месец и не знам дали няма да се наложи да повтаряме някои от останалите документи заради остарели дати. Знаеш ли дали има някакъв срок за това?




 

Тема   Re: Kum Tetti [re: Kaти]  
Автор Tetti (новак)
Публикувано 10.03.04 12:57
 


Здравей, Кати!

Учудвам се за това, че толкова дълго ви бавят изследванията - нашите станаха много бързо...и психото, и васермана + спин...Не знам. Мисля, че няма да ви искат нови за сега, докато правите набора от документи. Поне при мен -
прибраха само копията на всички докумнети, а оригиналите оставиха при нас -не искаха оригиналите да не се загубят докато вървят интервютата и докато пишат доклада...После, като са готови, си прибраха и оригиналите...Но ти не го мисли - като се стигне до фактическото осиновяване/пред съда/ пак ще ни искат такива изследвания, защото ще са минали месеци...и така - горе главата..."много и здраве" на бумащината...успех!!

 
Тема   Re: Осиновяване на дете [re: Tetti]  
Автор Cecи (Нерегистриран)
Публикувано 10.03.04 13:06
 


Здравейте всички!
Току-що се регистрирах. Аз имам дъщеря на 1 год. и 9 мес., която осиновихме със съпругът ми преди повече от година. Бих се радвала да си поговоря с някого на тази "наша" тема.
Искам да кажа нещо на тези.които се колебаят и чакат да стане "чудото" :
то ( " чудото" ) вече е станало и сигурно вече ви чака, затова не се колебайте - прекрасно е да имаш дете и след време ще се запитате защо сте чакали толкова дълго. Това е губене на време.




 

Тема   Re: Осиновяване на дете [re: Cecи]  
Автор Tetti (новак)
Публикувано 10.03.04 13:23
 


Привет, Сеси!!!

Чудесно е, че се включваш в нашата мила тема...Знаеш, че е много трудно...И борбата със самите нас като хора, със всичките съмнения и кошмари, и борбата със смешните държавни перипетии дето трябва да преминем, и все някъде ни дебне комерсиалното, абе..., въобще черногледи и много изплашени сме всички...Разкажи за твоята борба, ако не ти притеснява и също ако не те притеснява - пусни ми бележка или /ако може/ е-mail, ISQ... Може да се престраша да те попитам и по-лични неща - дано не ми се разсърдиш....Благодаря!!!

 
Тема   Re: Осиновяване на дете [re: Tetti]  
Автор Cecи (Нерегистриран)
Публикувано 10.03.04 13:55
 


Здравей, Tetti !
Можеш да ми питаш каквото решиш и както решиш и по e-mail по ICQ .
Иначе какво да разкажа: дъщеря ми беше на 2 мес., когато я взехме, а аз я видях на 1 месец. Ние самите чакахме 9 мес за цялата процедура. Вече е на 1 го. и 9 мес., опитва се да говори и е доста палава. Абе въобще вкъщи е весело.
Мен сега ме притеснява обясняването на детето и затова се надявам на съвети от тези, които са преминали този етап, а и не само от тях.
Благодаря.





 
 
Тема   Re: Осиновяване на дете [re: Tetti]  
Автор Cecи (Нерегистриран)
Публикувано 10.03.04 14:00
 


Моят e-mail е stela_san@abv.bg или ICQ 161656407


 
 
Тема   Re: Осиновяване на дете [re: Cecи]  
Автор Nikoja (Нерегистриран)
Публикувано 10.03.04 14:01
 


Утре-четвъртък ми е осиновяването и направо ще се побъркам сега от притеснение.

Моля ви, молете се за мен и ми стискайте палци съдът да ме одобри.

 
Тема   Re: Осиновяване на дете [re: Nikoja]  
Автор Cecи (Нерегистриран)
Публикувано 10.03.04 14:12
 


Не се притеснявай, цялата процедура в съда при нас мина за 15 мин. Ако имаш адвокат единственото, което ще трябва да кажеш е да потвърдиш името си пред съдията. Стискам палци и се радвам за теб - хубавото идва след няколко дни.

 
Тема   Дай Боже [re: Nikoja]  
Автор Petyata (на тръстиката)
Публикувано 10.03.04 14:52
 


Дай Боже всичко да мине ок! Пожелавам ти успех с цялото си сърце.

Не дразнете клетката лъвът е паянтов


 

Тема   Re: Осиновяване на дете [re: Nikoja]  
Автор Tetti (новак)
Публикувано 10.03.04 15:27
 


Привет Nikoja,

От сърце ти пожелавам всичко да мине гладко и като на "един дъх"! Дано този ден да бъде толкова щастлив за теб, колкото е и съдбовен...! "Стискаме ти палци" и не забравяй да ни пишеш и да ни разкажеш...


 
 
Тема   Re: Дай Боже [re: Petyata]  
Автор lenny (усмихната)
Публикувано 10.03.04 15:59
 


и пиши после какво станало.И аз ще ти стискам палци

 

 
Тема   Re: Дай Боже [re: lenny]  
Автор ivka1O (Mama na Bobi)
Публикувано 11.03.04 14:00
 


И аз стискам палци минах през всичко това съвсем скоро.Няма страшно не задават кой знае какви въпроси единствено "съгласни ли сте" а от вас се очаква да потвърждавате.
Дано всичко да е минало ок.



 
 
Тема   Re: Осиновено дете [re: geri]  
Автор lili (Нерегистриран)
Публикувано 13.03.04 22:51
 


a mislila li si da si vzeme6 dete na po goliama vazrast????az vse po 4esto si mislia za tezi detsa koito niama koi da gi vzeme samo za6toto maika im ne e razpisala dokumenta za osinoviavane.bebetata vseki gi iska.......az i sas sobstveno dete pak bih si osinovila dete na po goliama vazrast.




 
 
Тема   Re: Страхувам се... [re: бyбeнцeтo]  
Автор lili (Нерегистриран)
Публикувано 13.03.04 23:01
 


a ako ne dai si boje kajat na majat 4e ne moje da ima detsa kakvo bi napravila ti?4ovek nikoga ne znae kakvo 6te mu podnese sadbata.radvai se na jivota i na tova 4e saprugat ti te obi4a ,a 4ovek koito obi4a ne se jeni za pokolenie a za..........., znae6.

 
Тема   Re: Осиновяване на дете [re: Nikoja]  
Автор Nikoja (Нерегистриран)
Публикувано 19.03.04 13:33
 


Не съм ви забравла нито за миг.

Не се учудвайте, че не пиша, още нямам резултатиге,а и влизам от клубове, че у нас нямам нет,а не ходя на работа в момента.

Ако ми е писано, още едно съдебно заседание и ще съм вече мама, малко ми се поотпусна душичката., но ме чакат още процедури.

Адвокатката ми даде нещо за нервите да пия и много се отпуснах, а и в съда бяха много разбрани.

Още малко ми остава, дано всичко свърши добре.




 

Тема   Re: Осиновяване на дете [re: Nikoja]  
Автор Petyata (на тръстиката)
Публикувано 19.03.04 13:54
 


Добре, че се обади - тъкмо се чудех какво става!

Успех и силици ти желая

Не дразнете клетката лъвът е паянтов


 

Тема   Роднинско осиновяване [re: miroslava]  
Автор tanny (непознат )
Публикувано 21.05.04 18:05
 


Моля Ви някой да ми каже каква е процедурата при роднинско осиновяване? Преди време писах че искам да дам бебенце на сестра ми,която живее в чужбина,Е,вече съм бременна,проучваме въпроса и се оказва че няма да има проблеми,обаче ми се иска да знам има ли тук в клуба такъв случай? Ще съм щастлива да "говоря" с хора които са го минали в действителност.




 

Тема   Re: Роднинско осиновяване [re: tanny]  
Автор Динa (Нерегистриран)
Публикувано 22.05.04 13:31
 


Процедурата ти я движи адвокат, предполагам, и не следва да имате проблеми.

При всички случаи, обаче, остава казаното преди, че ако си промениш мнението в последния момент няма да се финализират нещата и ще си имаш още едно детенце.

Не стана ясно ти в момента в граждански брак ли си с някого или не.
Това е важно за процедурата.

Пази се и бъди здрава




 
 
Тема   Re: Среща на осиновителите? [re: miroslava]  
Автор Dino (притеснителна)
Публикувано 25.05.04 17:29
 


Някой задавал ли си е въпроса дали една среща няма да е много полезна? Организират се такива във всички клубове. Има толкова много въпроси и недоизказани неща.

Ако мислите, че ще е добре, готова съм да участвувам. И там на място може да се дискутира повече, отколкото по мрежата. Поне за тези, които са от един град.

 Живота е хубав, въпреки гадните му номера!!!!  

 


Тема   Re: Осиновяване на дете [re: miroslava]  
Автор Nikoja (Нерегистриран)
Публикувано 29.05.04 20:39
 


Мили момичета,


от два дни и аз съм официално мама и съм на седмото небе.

Нямам у нас връзка и затова сега си откраднах малко време и ви пиша, скоро не си виждам често да седя по клубове
ще кажа и здащо у нас нямам връзака


сменихме си и дома
от две години имаме нов апартамент, ремонти и разправии и можепме от миналата есин да сме тамо но аз се заинатих че с детето ще отидеме да не ни клюкарставт поне и сега се пренесохме но съм скапана от вълнения и местенето ме довърши

детето е на четри месеца и е у нас от третия си ден след раждането но едва четвъртък му взех новия акт за раждане

много се измъчих от треперене и пристеснения
помогнаха и добри хора

на пет заседания бяхме в съда, там много бяха внимателни с мене и почни не съм говорила, адвокатите уредиха нещата

социалните ме мотаха и все не пращаха човек в съда, на психолог три пъти ходих- единя път не бил моя район и след два часа висене си тръгнах
втория път - нямало го в работат и друг път да дойда и такива разкарвания

социалния доклад докато го получа чакахме да ес натуткат

не съм ги черпирла - само адвокатката каза като дойдат да почерпя кафе, безалкщохолно, кекс и една кутия някакви пасти дадох и пр.

ние бяхме по по друг ред, социалните в съда си дадоха доклада, не сми били в регистър, но всичко ни е законно


след като излизе съдебното решение има седем днеи за обжалване и после си носиш решението за нов акт

- това трая две седмици
в новия акт аз съм за мама, а мъжа ми за татко


първо съда, после акта - беше ни за три месеца тичавнето, докато съберем документите и детето стана на месец

сега вече ми е спокойно на душата и вчера се наспах за пръв път, направо се парализирах

имам едно инвитро не стана

ревах ама какво да правя

на всички успех и какъвто път им е писано ще си минат но да са доволни накрая

сега се смееме че мойто бебче иска сестричка и направо се чувствам идеално

за празниците ходихме на село - свекървата ще се счупи краката да ми угажда, а преди само ме гледаше изпитателно и темерутски

таткото той беше адски паниран в началото и малко безервиран, пърите нощи направо не искаше да спи

сега от него по-внимантелен няма и по сто пъти звъни да пита яло ли е и кога


нямам време да поправям грешките, ч(е бързам да се прибирам

в новия апартамент не съм проучила къде да мчи пудснат нета

целувки и да сети живи е здрави
горе главите и не се отчайвайте

обичам ви и съм с вас

 
Тема   Re: Осиновяване на дете [re: Nikoja]  
Автор ivka1O (Mama na Bobi)
Публикувано 02.06.04 13:44
 


Здравей Nikoja.Прочетох написаното от теб и ако искаш ми вярвай цялата настръхнах.Всичко което описваш трудностите радостите са ми до болка познати преди няколко месеца и аз минах през всичко това.Мислех че всички тези документи край няма да имат но ето че всичкото тичане си е заслужавало след като се сдобиеш със прекрасно малко ангелче.За татито и нашият беше така но както и ти пишеш сега е съвсем друг човек звъни най редовно да пита как сме,прибирайки се по рано от работа взима малкия и на разходка да излезели двамата мъже а синът ни от ръцете на баща си не слиза и усмивка до ушите.
Пожелавам ви да сте живи и здрави цялото семейство и малката душица да ви носи много радост.радвайте и се колкото може повече защото не знам за вас но лично при мен АЗ ЖИВЕЯ ЗАРАДИ ДВАМАТА МЪЖЕ У ДОМА нашият най-добър тати и малкото човече което днес точно става на 1год.и 4месеца.
Поздрави от мен.


 
 
Тема   Re: Осиновяване [re: emma]  
Автор Lichinka ()
Публикувано 05.06.04 20:22
 


Аз мога да изкажа мнението си не като наблюдател, а като участник. Аз съм на 29 години, осиновена съм на 11 месеца и винаги съм знаела това. Разбира се дори не си спомням кога съм научила, защото по думите на майка ми, това е станало първия път, когато съм попитала откъде идват бебетата. Тя просто ми е отговорила, че едни идват от корема на мама, а други мама и тати избират от едни къщи с много дечица, а аз съм от вторите. Постепенно с порастването ми и способността ми да разбера за какво става дума, тя допълваше и уточняваше представите ми, винаги по деликатен и прекрасен начин, така че не е имало и миг, в който да изпитам някакво притеснение или колебание в любовта на родителите си. Мисля, че винаги, когато детето чувства обичта на родителите си, те няма от какво да се тревожат и трябва да са пределно искрени. Аз наистина дълбоко недоумявам от какво се страхуват хората с осиновени дечица и защо изобщо се поставя въпросът дали да "си признаят" или не? Сякаш са извършили нещо нередно. Напротив, мисля, че трябва да сте горди от това, че сте направили едно малко или не толкова малко същество щастливо, че сте му показали какво е дом, обич, маика и татко. Бъдете честни с него, и бъдете сигурни, че то ще ви е безкрайно благодарно, както аз съм благодарна на моите майка и татко!




 

Тема   Re: Осиновяване на дете [re: ivka1O]  
Автор mishi (Нерегистриран)
Публикувано 11.06.04 15:27
 


Zdravei Ivka10!Ot tvoeto pismo razbrah che skoro ste uspiali da se sdobiete s beb4e.Nie sasto s moia maz se borim po tozi vapros ot mesec mai minalata godina ,no za sazalenie bez uspeh za sega.Veche sme v registara i 4akame da ni povikat,no na men mi se struva mnogo bavno cialoto tova 4akane.

 
 
Тема   Re: Осиновяване на дете [re: mishi]  
Автор ivka1O (Mama na Bobi)
Публикувано 14.06.04 00:23
 


Здравей mishi.Дай някакви координати като емайл адрес например ICQ ако имаш и ще ти обясня по подробно а и ти ако искаш можеш да пишеш на ivka10@abv.bg и да разкажеш до къде сте стигнали.До колкото можах да разбера вече сте вписани в регистрите на осиновители и чакате да ви се обадят че има подходящо дете така ли е?От къде сте?



 
 
Тема   Re: Осиновяване на дете [re: ivka1O]  
Автор миpa (Нерегистриран)
Публикувано 19.06.04 23:56
 


Хей,здравейте!Най-после да мога с някого да приказвам на тази тема.Не мога да ви опиша как настръхнах ,когато прочетох постингите...аз съм изживяла всички тези моменти.Моето мило синче е с нас вече 1г5м,осиновихме го на 3м възраст и животът ми е осмислен от този момент досега.Дори си говорим със съпруга ми колко време и нерви сме похабили по доктори и в чакане,а сега мислим да осиновим и второ детенце.Много ми хареса идеята да се съберем и дано тази идея не остане само подхвърлена и забравена.Вграда ,където живея споделих със закрила на детето ако има родители ,на които мога да бъда от полза да ми се обадят,но явно всеки се е свил в себе си и не смее да се пречупи...е града ни е малък и нравите са такива.

 
Тема   Re: Осиновяване на дете [re: miroslava]  
Автор Veny (Нерегистриран)
Публикувано 23.08.04 21:06
 


Имам нужда от юридически съвет. Възможно ли е след 30 години да кажеш на някой че е осиновен без това да доведе до правни проблеми? Как може да се издири лице дадено за осиновяване преди 30 години след като знаем мястото и приблизителното време на оставяне в дома? Ще Ви бъда благодарна ако изпратите някъкъв отговор.
v_m_marinova@yahoo.com

 
Тема   Не може ли по-практично [re: miroslava]  
Автор Poзaнa (непознат )
Публикувано 24.08.04 11:55
 


Ето, аз искам да осиновя дете - но не знам от къде да почна, къде трябва да отида първо, каква молба да подам, какви документи да си приготвя




 
 
Тема   Re: Осиновяване на дете [re: Nikoja]  
Автор Poзaнa (непознат )
Публикувано 24.08.04 12:10
 


моля те, напиши ми на бележка подробности, моля те, моля те

 
Тема   Re: Осиновяване на дете [re: Poзaнa]  
Автор Beни (Майка на Лора)
Публикувано 11.09.04 16:02
 


Първо - покланям се пред всички вас, които сте осиновили дете!
После искам да ви питам за подробностите покрай осиновяването. На някои ще пусна бележка. По- долу съм пуснала тема по въпроса - ако искате отговорете там.
Благодаря!

 
 


Тема   osinovjavane ot 4ujdenzi [re: miroslava]  
Автор Monika (Нерегистриран)
Публикувано 11.09.04 17:49
 


Bihte li mi kazali kak stoi Viprosa za osinovjavane ot 4ujdenzi.

Koi sa adresite i instanziizte koito trebva da se posetjat.

Ps. Ima li chans srestu Dobro zaplastane da se skisi prozedurata na 4akane i oformjane na dokumantite?

Mersi. Monika


 
 
Тема   Re: Еми, [re: emma]  
Автор янa (Нерегистриран)
Публикувано 12.09.04 20:54
 


Мила Еми,да ви е живо и здраво детенцето.Мои роднини осиновиха момиченце,което е вече над 20г и не знае факта.Не виждам защо трябва да го знае.Никой нищо не и е казал и не е помрачил живота и.Не е важно че е осиновено,важното е че е отгледано с любов.Сама го знаеш.Не се тревожи за това,ако наистина държиш да и кажеш,то нека бъде когато тя навърши 4-6 г,а не сега!Бъди много,много щастлива.Надявам се тя скоро да си има и братче или сестриче-това е огромно щастие за всяко дете!




 
 
Тема   Re: Осиновено дете [re: geri]  
Автор янa (Нерегистриран)
Публикувано 12.09.04 21:42
 


А защо трябва да е бебе непременно?!?Има толкова българчета в по-съзнателна възраст,които плачат за мама и татко?Те биха оценили грижите ти много повече от едно бебе.Деца с разплакани души, които се чудят защо са ги подхвърлили и си нямат някой който да ги обича.Аз смятам да имам и мои и и осиновени.Обаче трябва много време и пари...Не само ревливи бебета, а и деца, които ще знаят че са избрани и отгледани с любов СЪЗНАТЕЛНО!Защото го заслужават.Българчета.


 



Тема   към модераторите!!! [re: miroslava]  
Автор aq (дълго чакащ)
Публикувано 18.09.04 14:42
 


Защо откачихте темата,да остава назад ,само защото някои не им харесва и се страхуват да мислят за това ,като вариант в разрешаването на проблема ?
Колкото и жестоко да звучи ,не всички ще могат да родят .ЗАТОВА НЕКА ТЕМАТА ОСТАНЕ ГОРЕ ,ТА МАКАР И КАТО ПОД ТЕМА В НЯКОЯ ОТ СТАТИЧНИТЕ ТЕМИ
Така няма да ,,досаждат,,със свенливи въпроси новите които откриват този клуб.

Никога не знаеш каквогубиш ,когато печелиш и какво печелиш,когато губиш!

 
Тема   Re: към модераторите!!! [re: aq]  
Автор Meli (de profundis)
Публикувано 18.09.04 17:04
 


aq, темата Е ПРЕХВЪРЛЕНА в първата тема "ДОБРЕ ДОШЛИ!" за удобство (много статични теми правят първата страница на клуба тромава и неудобна за четене), а не поради лични предпочитания.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу