0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

биопсия
« -: Ноември 30, 2006, 14:06:09 pm »
след първата лоша спермограма д-р лазоров ни препоръча биопсия. направихме - резултатите - отчайващи  липса на сперматогенеза, да се примиряваме ли на първите резултати или да продължаве с изследванията? не сме правили никакви други изследвания. от всичко прочетено  в интернет за генетични причини, излиза, че трябва да има и други прояви/ малки тестиси, липса на полова акативност и т.н/, което при нас го няма?

дайте съвет???
Re: биопсия
« Отговор #1 -: Ноември 30, 2006, 16:11:08 pm »
Елза, колко точно лоша беше спермограмата? Моя съпруг го бяха пратили май при същия Лазаров (мисля кабинетът му е в 20-та п-ка в Борово), който му препоръча биопсия при диагноза азооспермия, въпреки наличие на сперматозоиди, макар и малко. Аз реших да не правим биопсия (защото дори и наличието на малко сперматозоиди е показателно за съществуща сперматогенеза) и въобще се отказахме от този лекар,нещо изобщо не ми вдъхна доверие. Иначе изследвания ние сме правили генетични, които бяха ОК, имунологични- които според мен бяха фалшиво положителни и хормонални-малко разбутани. Според мен трябва да се консултирате и с някой друг,  при такава окончателна диагноза аз  лично бих потърсила и др. мнения, а и варианти.
Re: биопсия
« Отговор #2 -: Ноември 30, 2006, 16:49:15 pm »
Преди това какво правихте като изследвания? Обикновено биопсията е краен етап на диагностициране. Ние първо правихме генетични, хормони, микробиология. Лекувахме с витамини и антиоксиданти, прегнил - положителен резултат нямаше и тогава ни назначиха биопсия.
*
Re: биопсия
« Отговор #3 -: Ноември 30, 2006, 17:53:41 pm »
от всичко прочетено  в интернет за генетични причини, излиза, че трябва да има и други прояви/ малки тестиси, липса на полова акативност и т.н/, което при нас го няма?

дайте съвет???

Зависи каква е причината за азооспермията. Малките тестиси надали можеш ти сама да ги забележиш, нито пък мъжа ти, само добър уролог след мануален преглед може да каже дали са хипопластични, т.е. недоразвити. А пък азооспермията въобще не се свързва с липса на полова активност. По-скоро половата активност се влияе от проблеми с простатната жлеза. Или също може да е следствие на психогенен фактор, стрес и др.
На моя мъж точно този Лазаров му прави биопсия и намери много сперматозоиди, но самия шев не го беше направил както трябва, явно все още трупа опит в тестикуларните биопсии, иначе ми се стори свестен.
Мъжа ти имал ли е някакви операции през детството, дали са му били слезли тестисите в торбичките навреме, това трябва да стане до 1-2 годишна възраст при момченцата? Ако не се направи операция навреме, почти сигурно е че ще има репродуктивни проблеми.
Успех ви желая!
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: биопсия
« Отговор #4 -: Декември 01, 2006, 00:50:03 am »
Аз имам поне трима пациенти, на които биопсията показва липса на сперматозоиди, а в последствие (дори на единият и преди това) им се появиха такива в еякулата. Моето обяснение е, че при биопсията се изследва все пак една доста малка част от паренхима на тестиса и вероятно това е причината диагнозата да не е съвсем сигурна.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу