Тъй като си събирам рецепти в папки копирам няколко/те са копирани от нета 

 /. Пробвала съм ги обаче, иначе няма как да стане `пресейката` на `това е вкусно-това не е` .
ФИЛЕ ОТ РИБА СЪС СОС ОТ БЯЛО ВИНО4 филета от постна риба (хек, мерлуза) за 2 порции 
1 глава кромид лук 
2 с.л. олио 
1 ч.ч. бяло вино 
100 гр сметана 
магданоз, 1 с.л. 
2 с.л. царевично брашно 
чесъм 2-3 скилидки 
--------------------------------------------------------------------------------
Филетата риба посипвате с царвичното брашно, черен пипер на вкус и 
пържете в сгорещено олио до златисто.
Универсален сос за риба
Приготвяне на соса:
Лукът нарязвате на ситно и задушвавате с маслото и малко вода. След това добавяте бялото вино. Ври на бавен огън около 10 минути. Снема се от огъня и се прибавя 100 гр сметана, магданоз нарязан на дребно, лимонов сок на вкус и чесново брашно (или счукани 2-3 скилидки чесън).
Целият сос може и да се пасира.Тази риба се сервира със студено бяло вино и много лимон.
БЯЛА РИБА С ДОМАТЕНА ПОАНТА ВЪРХУ КАНАПЕПродукти: 
сол
1 1/2 ч.чаша макарони
1 с.л.зехтин
1 малка глава лук, нарязана на ситно
1 червена чушка, нарязана на ситно
1 скилидка чесън, нарязана фино
1/4 ч.л.копър
2 домата, на кубчета
2 филета бяла риба
1/4 ч.л.сол
щипка едро смлян черен пипер 
Начин на приготвяне: 
Сварете пастата във вряща подсолена вода, според инструкциите.
Междувременно сгрейте зехтина в тиган с незалепващо дъно. Задушете в мазнината чушката, лука, чесъна и копъра, до омекване на зеленчуците.
Добавете доматите със сока им. Оставете сместа да заври, след което намалете огъня. Оставете да къкри още 5 минути.
Поставете филетата върху доматената смес. Овкусете със сол и черен пипер. Покрийте с капак и оставете рибата да се задуши за 10 минути.
Сервирайте върху отцедената паста. 
РИБА С ОРЕХОВ СОСриба/ около килограм /
1 глава лук 
1 парче целина 
2-3 корена от магданоз 
4-5 лъжици олио 
1 лъжица брашно 
1 дафинов лист 
няколко зърна черен пипер 
1 лъжица оцет 
20 ореха - нарязани на иглички 
лимон 
олио за пържене
Начин на приготвяне:
Рибата се изчиства от люспите и вътрешностите нарязва се на парчета, поръсва се със сол, черен пипер и лимонов сок и се оставя да престои 20 мин. 
Овалва се в брашно и се пържи. 
За соса лукът се нарязва на ситно, целината и корените - на филийки, и се задушават в олиото. 
Прибавя се брашното и се пържи до златисто. 
Разрежда се с гореща вода, посолява се, пасира се и ври около 20-30 минути. 
Прибавят се да дафиновият лист, черният пипер, оцетът и орехите. 
Ври на слаб огън още около 10-15 мин. 
Рибата се нарежда в чиния и се залива със соса, от който са махнати дафиновият лист и пиперът.
Вместо орехи може да е с бадеми, става вкусно!