0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: ендометриоза
« Отговор #40 -: Септември 13, 2006, 15:18:08 pm »
Според д-р Александров (Варна) не е добре да се гори, защото при последваща бременност раничката (зависи къде е) може да се отвори и да създаде проблем. "Обелването" не знам как става, но тази думичка док. използва за моята киста на яйчника. Предполагам, че кистата има стена, външна обвивка, която може да бъде "обелена" от засегнатия орган. Същото следва да важи за ендометриозните полипи по другите репруд. органи.

Добре де, по пътя на логиката: как можеш да обелиш един образно казано "балон" и той да не се спука??
Чувала съм, че се горят ендометриозните огинища, но например, че няма гаранция че са изгорени всичките. ПОнятието "обелване" съм срещала само по отношение на яйчниците /резекция/. Да не би д-р Александров да е имал предвид "обелване на яйчниците" и оттам съответно махане на кистата заедно с обелената обвивка на яйчниците? И какво става ако има ендометриозни огнища напр. по стената на матката? Остават си така?
Злате, я моля те се включи с някой по-вещ коментар.


*

    Жужка

  • ****
  • 564
  • Фен на Пегъзи Музовски
Re: ендометриоза
« Отговор #41 -: Септември 13, 2006, 15:23:25 pm »
Виа, не мога да ти отговоря за другите органи. Това, което знам със сигурност е, че кистата, а не яйчника се "обелва".
Мога, стига да искам.
Re: ендометриоза
« Отговор #42 -: Септември 13, 2006, 16:08:03 pm »
И какво се случва като се обелва кистата, ква е целта на беленето.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
*

    Жужка

  • ****
  • 564
  • Фен на Пегъзи Музовски
Re: ендометриоза
« Отговор #43 -: Септември 13, 2006, 16:18:16 pm »
Не се налага горене на засегнатия орган.
Мога, стига да искам.
Re: ендометриоза
« Отговор #44 -: Септември 13, 2006, 16:31:59 pm »
ама кистите не се горят, а за изрязват никой до сега не е казал за горене на кисти, горене на огнища с големина 2-3 мм. е съвсем друго нещо, така че нека се изясни за кво говорим.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
Re: ендометриоза
« Отговор #45 -: Септември 13, 2006, 17:09:08 pm »
Цитат
Точно така. На накрайника на ехографа се поставя игла, каквато се използва и при пункцията на фоликулите при инвитро. Прониква се до яйчника и се изтегля съдържимото. Чувала съм, че се извършва при лека упойка.
Това не е точно така. Първо не се поставя игла на накрайника на ехографа. С ехограф се гледа, а с игла през влагалището се прониква до кистата и се изтегля съдържанието /както при събиране на яйцеклетки за инвитро/. Но доколкото аз знам, това се прави при функционални кисти. Преди да ме оперират на мен ми направиха пункция, но когато видя какво излиза, докторката каза само, че за съжаление е ендометриозна кистата и няма да стане с пункция. Не съм сигурна, че важи за всички, но при мене поне беше така.

lb2f
Re: ендометриоза
« Отговор #46 -: Септември 13, 2006, 17:23:01 pm »
Аз също знам, че не се препоръчва пункция при ендометриозна киста.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
Re: ендометриоза
« Отговор #47 -: Септември 13, 2006, 19:59:54 pm »
В никакъв случай пункция на кистата, а:
1. Ултразвуков преглед при много опитен гинеколог, който е виждал стотици ендометриозни кисти.
2. Ако той прецени, че и тази е такава - оперативно премахване.
3. Безусловно за предпочитане е лапароскопска операция, но на малко места у нас могат да ги правят.
Извод: Потърси специалист от оперативните клиники на "Майчин дом", където отговарят на всички горни условия.
Re: ендометриоза
« Отговор #48 -: Септември 13, 2006, 23:02:38 pm »
включвам се и аз с моя скромен опит :oops:
на мен ми правиха лапароскопия и се оказа че имам 3та степен ендометриоза /от 4 общо/ и множество ендометриозни огнища.след внимателно проучване се спрях на д-р попов от шейново който да ми прави лапарото. знам че той е специализирал на запад точно лапароскопия и е корифей в тази област. е, той ми "изгори" огнищата и предполагам че това е начинът за лечение на огнища. за изсмукване на кисти съм чувала че правят такова на функционални кисти
ендометриоза е заболяване при което клетки от ендометриума (вътрешната страна на матката)  по някакъв начин (все още неустановен) се закрепят за други органи -яйчници, тръби и пр. и се влияят хормонално-т.е. както ежемесечно жената кърви от матката така и тези клетки кървят но кръвта не се изтича а остава в малкия таз и причинява сраствания. та мисълта ми е как като се изсмука кръвта от кистата ще се разрушат тези ендометриални клетки - според мен това няма да стане-те просто пак ще си седят там и ще си произвеждат кръв и ще продължат да причиняват сраствания. 
аз също съм чувала за обелване на яйчник когато обвивката му е много дебела и това пречи да произведе яйцеклетки. но за обелване на киста-за пръв път чувам  :dontknow:
п.с. за протокола: след оперативна лапароскопия и последвало лечение със золадекс 3 месеца сега се радвам на сладко детенце, след 4 годишна борба и един мисед аборт междувременно (който би могъл да има нещо общо с ендометриозата)
Re: ендометриоза
« Отговор #49 -: Септември 14, 2006, 01:03:17 am »
http://www.endometriosis.bg/?p=2&tm=27&lm=47
ето нещо по-умерено като изказване
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
Re: ендометриоза
« Отговор #50 -: Ноември 03, 2006, 12:52:49 pm »
Здравейте! Всички говорят, че при открита ендометриоза, даже и след лечение, забременяването е трудно. Кажете ми защо??? Аз нещо не мога да го разбера! Нали е махната оперативно кистата и има проведено лечение с Диферелин / това е в моя случай/. Обяснете ми, защо не се получава и защо се препоръчва инсеминация? Явно аз съм много смотана и нещо не мога да го приема. Нали уж всички е излекувано, а пък в същия момент сме пак в трудната група. Защо?  8O
Всичко е писано за хората!
Re: ендометриоза
« Отговор #51 -: Ноември 03, 2006, 15:52:33 pm »
galiushka,
за съжаление ендометриозата е гадина мръсна! Не е толкова лесно да се отървеш от нея, а и остава трайни последствия върху репродуктивната система на жената  :( Има голям брой момичета, които забременяват много бързо след проведено лечение. За съжаление аз нямах този късмет. Това, което знам от личен опите е, че задържам фоликули /това е вследствие на ендометрозата/. Така съм се сдобила с нова киста  :( /този път не беше ендометриозна/ Имах и множество сраствания на яйчниците, матката и червата.
Моето мнение е да не отлагаш. Ако доктора е прекоръчал инсе, действай. Колкото по-бързо забременееш, толкова по-добре. Ако мога да перефразирам мечо Пух: то с Ендометриозата никога не се знае  :(
Успех мила!

lb2f