0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Отново висок Пролактин:(
« Отговор #320 -: Юни 14, 2007, 13:11:27 pm »
bird, не мисля ,че се касае за особеност на организма, нито за генетична предопределеност .Никога не съм била много слаба, но не съм била и толкова пълна. Що се отнася до твоите "заветни" 38 кг. , не мисля ,че това е здравословно тегло за една жена. Ако не си анорексичка, то със сигурност се касае за хормонален проблем и по всяка вероятност невъзможност за забременяване. Снаха ми свали доста килограми , като дори се радваше, че изглежда като на двадесет  години. "Да , ама не! ", както казваше един човек преди време. След като не обръщаше внимание на проблема , той и обърна внимание- хиперфункция на щитовидната жлеза. Майка ми имаше преди години  същия проблем и на 50г. тежеше под 50кг. Аз обаче имам хипофункция , при която се пълнее.
Моя съвет към теб и към всички останали момичета е да търсят информация. Обиколила съм доста лекари за тези 8г.:гинеколози, ендокринолози-първо в Бургас, където заявиха ,че незнаят какво ми  има; рентгенолози -за щитовидната жлеза и фиброкистозната мастопатия  и в повечето случаи всеки работи на парче. Никой не се заема да изследва откъде ида проблема,най-често лекуват симпомите , а не болестта.
Така ,че четете , питайте, въпреки отегчените физиономии на лекарите. Всеки има право да знае какво става в тялото му. На мен например никой не ми беше казал 2г.,че не трябва да приемам противозачатъчни с бромокрептина. Аз не пия , но какво щеше да стане , ако ги пиех и т.н.
*
Re: Отново висок Пролактин:(
« Отговор #321 -: Юни 14, 2007, 15:38:14 pm »
На мен например никой не ми беше казал 2г.,че не трябва да приемам противозачатъчни с бромокрептина. Аз не пия , но какво щеше да стане , ако ги пиех и т.н.

А стига бе  8O това пък кой ти го каза? При стимулация се дават  противозачатачни месеца предшестващ инвитрото за подпомагане на яйчниците. При първото ми икси пих противозачатачни пих и парлодел(бромокриптин) и нищо не се случи!
« Последна редакция: Юни 14, 2007, 16:57:46 pm от Faith »
*
Re: Отново висок Пролактин:(
« Отговор #322 -: Юни 14, 2007, 16:23:05 pm »
Аз си мисля, че не трябва да се пият противозачатъчни, защото така или иначе овулация няма /поради високия пролактин/. Може би има връзка и с другите хормони - тестостерон и естроген, а те пак са в пряка връзка с пролактина и става една обърквация...
На мен ми изписаха първо противозачатъчни за един месец /заради някаква киста/, след това кистата изчезна и веднага почнах бромокриптина. Сега /вече на третия цикъл/ го комбинирам с Клостил, ама това е друга тема....
Та все пак при висок пролактин нали няма как да се получи забременяване, може би затова.


Re: Отново висок Пролактин:(
« Отговор #323 -: Юни 14, 2007, 16:59:47 pm »
Каза ми го доц. Адреева, която е специалист по проблемите на хипофизната жлеза. Противозачатъчните не се комбинират с Бромокрептин , защото неутрализират действието му според нея. Аз не бях за инвитро оплождане, а идеята е да се преборя с аденом на хипофизата. Като лаик ще бясня връзката: При регулиране на пролактина, се възстановява нормалния цикъл и овулацията на яйцеуклетката. Противозачатъчните или поне голяма част от тях не позволяват да настъпи овулация или оплодената яйцеклетка да започне делението си и да се закрепи. Учедваме идеята ,че някой може да ги комбинира. Какво значи нищо не стана , успя ли да се задържи плода? Интересувам се защото искаме да опитаме за второ, а никой не  ти казва какви са рисковете.
*
Re: Отново висок Пролактин:(
« Отговор #324 -: Юни 14, 2007, 17:49:51 pm »
И аз се боря pan-mar с пролактином, но също така и със стерилитета. Не се закрепи ембрион нито 1-ят, нито 2-ят, нито 3-ят път. Но не мисля, че е от това...последните два пъти не пих противозачатъчни. По скоро бромокриптина ще неотрализира дейстшието на противозачатъчните, звучи ми по логично.... :?  Незнам ако има някой, който може да каже още нещо по въпроса, ще ми бъде интересно, защото за пръв път чувам. 8)
pam-mar а теб какво точно те притеснява? Аденома пречи при зачеването. Но ако си имаш спонтанна овулация няма проблем. Малко са случайте при който аденома е нараснал при бременността. Порови се в нета има доста материал по темата! Успех! :)
*
Re: Отново висок Пролактин:(
« Отговор #325 -: Юни 14, 2007, 19:59:35 pm »
pan-mar, затова ти казах, че проблема не  е само в хипофизата. Аз засега самоинициативно съм тръгнала да изследвам щитовидната, понеже с хипофизата вс. е наред и няма аденом, освен висок пролактин. Относно щитовидната - физически промени няма, но тсх за мен е показателно, че трябва да проверя др. неща. При изследването с високия пролактин тсх ми беше 3,79. Затова ти казах, че високия пролактин наистина е сигнал за др. проблеми и дали е хипо- или хиперфункция, дали придружено с дисбаланс в теглото или не, то е нормално да се проверят нещата. А моите "заветни кг" са ми такива откакто се помня. Аз и не съм много височка /153/, но пък ми се ще да си имам бебче, както всички тук и този факт ме притеснява много, ама много. Яд ме е само, че при ендокринолозите, които ходих никой не смята, че има проблем с щитовидната. Затова, след като направя хормони + антитела нна щитовидната ще мога дори и при д-р Тодорова да отида. :wink:
А що се отнася за бромокриптин,парлодел или достинекс в комбинация с противозачатъчни ми звучи странно, не че мога да изкажа адекватно мнение, но пък нали бромокриптина, в която и да е ф-ма, има за идея да върне ову /нормализира нивата на лх и фсх, от там и прогестерона/, а противозеачатъчните я подтискат. Дали пък в комбинация не се постига нормализиране на хормоналния дисбаланс+връщане на ову :? или е някаква идея за "лекуване на сляпо" 8O. Дано някой по-наясно се включи за коментар.
*

    manhattan

  • *****
  • 1439
  • Друго нe трябва, три думи само: "Добре съм, мамо."
Re: Отново висок Пролактин:(
« Отговор #326 -: Юни 14, 2007, 20:44:22 pm »
има връзка противозачатъчни-пролактин, съответно бромокриптин. когато за пръв път се откри завишение на пролактина при мен, лекарят ме попита дали не пия противозачатъчни или кога съм пила за последно. също така дали не съм пила някакви транквиланти.
е когато се касае за последващо ин-витро, вероятно нещата стоят по различен начин.
*

    лили

  • *****
  • 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
Re: Отново висок Пролактин:(
« Отговор #327 -: Юни 14, 2007, 23:08:53 pm »
Що се отнася до твоите "заветни" 38 кг. , не мисля ,че това е здравословно тегло за една жена. Ако не си анорексичка, то със сигурност се касае за хормонален проблем и по всяка вероятност невъзможност за забременяване.
леко брутално изказване е това според мен. и обидно също. бърд твърде добре осъзнава сериозността на положението с килограмите си и търси причината както е видно от други нейни постинги. а това че е в тоя форум и сайт мисля също недвусмислено показва че чете и се интересува най-малко от собствения си проблем.
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
Re: Отново висок Пролактин:(
« Отговор #328 -: Юни 15, 2007, 09:01:31 am »
Лили , не съм искала да обидя никого. Ако погледнеш, ще видиш ,ч е изразът "заветни 38 кг."е цитат, а не мой. Аз наистина продължавам да вярвам ,че  дори и при този ръст, теглото е нездравословно. Естествено по никакъв начин момичето не е  виновно.Лошото е ,че един хормон и дори една жлеза ,никого не нарушава функцията си изолирано. При мен е освен пролактином, хипофункция на щитовидната и нисък прогестерон. Просто споделям опита си на човек с хормонални проблеми от повече от 8г. и трудния път ,стъпка по стъпка, понякога както се казва :"С ченгел да вадиш думите" от устите на лекарите. Аз например ходих 6 месеца  при гинеколог , тъй като след раждането и преставането да кърмя бях като дойна крава,потичаше ми кърма по дрехите.Тя си правеше с мен експерименти , без дори да ми назначи хормонални изследвания. След това , позната невроложка ме упъти към ендокринолог , изумена от идеята,че ме лекува гинеколог.Тя беше първа ,която сложи диагнозата ми. Затова питайте за всичко , което сте чули или прочели , колкото и невероятно да звучи, в края на  краищата лекарите са и за това . Има така нареченото информирано съгласие при лечение. В повечето случаи обаче ни лекуват, без да ни информират. Ако някой се е почувствал засегнат ,въпреки всичко, моля да бъда извинена :oops:
Re: Отново висок Пролактин:(
« Отговор #329 -: Юни 15, 2007, 10:29:40 am »
момичета, чета тук отгоре че освен пролактина, лекарите ви изследват и дръги хормони, а моя лекар не го прави и лекуваме само аденома, какъв е тоя нисък прогестерон, от къде идва, как се разбира за него?...
*

    лили

  • *****
  • 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
Re: Отново висок Пролактин:(
« Отговор #330 -: Юни 15, 2007, 10:35:47 am »
Аз наистина продължавам да вярвам ,че  дори и при този ръст, теглото е нездравословно.
естествено че е нездравословно. и тя го знае и търси причината, която със сигурност не е гладуване. точно по тая причина въпроса за анорексията беше много не на място. както и да е, изяснихме се.
колокто до това че трябва да се пита - така е. и аз известно време проверявах мнението на тодорова (мойта ендокриноложка), но вече съм сигурна в преценката й.
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
Re: Отново висок Пролактин:(
« Отговор #331 -: Юни 16, 2007, 08:01:51 am »
Здравейте, момичета!
И аз зная от лекар,че има връзка между противозачатъчни и пролактин. При спране на противозачатъчните пролактина се увеличава, затова не е желателно да се изследва този хормон веднага, а трябва да се изчака поне месец, след спирането на противозачатъчните.

Re: Отново висок Пролактин:(
« Отговор #332 -: Юни 16, 2007, 23:34:53 pm »

здравейте, момичета!

Аз съм на 37 години от София. Учих в Лондон, Великобритания и после работих в топ търговски банки в София на много високо ниво. Стресът в моя живот беше невероятен! Ученето в Лондон беше придружено с много силни чувства към един мой състудент от Западна Германия, но за съжаление за мен това завърши с постъпване в психиатрия. Оттогава се лекувах с невролептици, а през последните 10 години пиех Rispolept. Дълги години лекарите не ми позволяваха бременност, въпреки че 1 година след като се омъжих забременях от съпруга ми и ме накараха да прекъсна бремеността, защото получих отново психична криза, за да се лекувам с току-що нашумелия "Рисполепт" в България. Бях в клиниката в Алеск. болница, София. Психиатърката, която след това ме следеше 10 години прояви небрежност просто щото не бройкам парички и се оказа, че от приема на "Рисполепта" съм качила ПРОЛАКТИНА, в резултат на което 2005 г. при абсолютно желана бременност, тя ми даде съвет по време на първия триместър да пия 4мг. на ден - доста, не беше чудно, че в 10 г.с. се получи спонтанен аборт. Живея с любимия ми съпруг от 1996г. Сега с триста зоря ми смениха лекарството с Abilify и пролактина влезе в граница. В резултат на небрежността на моята психиатърка, която не чете публикациите на Българска Психиатрична Асоциация и не ми следеше пролактина, аз развих микроаденом на хипофизата, който при ЯМР се оказа 3 mm. Ходих на един много известен ендокринолог, който обаче не ми допадна много и той ми предписа Бромокриптин по 1 табл. сутрин.
Междувремнно бебе няма. Сега миналия месец забременях и реших уплашена за бебето и още без ИНТЕРНЕТ вкъщи да спра Парлодела, за да не се увреди ембриото, тъй като при мен има и недостатъчен прогестерон бях на хормонална терапия с Каргил и Утрогестан. Но онази вечер преди два дена се случи непоправимото, болки долу в гърба около гръбнака, като при идване на мензис, когато си настинал, и въпреки, че след два-три часа ми направиха инжекция Но-шпа и Папаверин и Каргил, съсирека излезе. Беше прекрасно дете! Така добре оформено. Сложихме го във физиологичен серум и сега искам да го изследвам, както хистологично, така и генетично, а също искам и имунологичния аспект да бъде разгледан. Знае ли някой от четящите, къде в София може комплексно да се реши този въпрос. Накратко вече имам установена с ЯМР мултипленна склероза, която вероятно е протекла със психиатрични усложнения, вследствие на приложеното лечение развих микроаденом на хипофизата, а през 2002 г. на 33г. при абсолютно здрав живот в резултат на работата ми в Булбанк на трето ниво под УС, така се стресирах, че се наложи да ми извадят жлъчката. Сега не работя и единствената ми мечта е да мога да родя свое детенце и знам, че Бог ще благослови въпреки ужасния ми характер. Ще опитам всичко, ще търся най-добрите лекари, вкъщи имам купища папки с изследвания и епикризи. Мисля, че в основата на лечението на спонтанните аборти вследствие висок пролактин трябва да стои и помощта на психолозите и психотерапията. Чрез молитва и контрол на психичните ни процеси, чрез силната вяра в любовта на този който ни е създал - Творецът - чрез смиреното приемане на неговата воля човешкото създание може да постигне и най-големите си мечти!
*
Re: Отново висок Пролактин:(
« Отговор #333 -: Юни 17, 2007, 15:47:46 pm »
Благодаря Лили, за прекрасните думи в моя подкрепа!  :balk_81:Др. месец ще правя хормоните и антителата на щитовидната, заедно с контролата на пролактина. Между временно си пия и селена 50 мг. Няма да се предам :wink:!
pan-mar, не си ме обидила, просто не разбра за какво говоря.
Болката и страха на всички ни тук е много и ако наистина някой е разочарован, обиден, нетърпелив и знам ли още какъв - няма лошо, стига тези емоции да не ги насочваме персонално един към друг. Истински щастлива ме правят добрите новини тук, няма по-голям букет от надежда от това. Успех на всички!
Re: Отново висок Пролактин:(
« Отговор #334 -: Юни 18, 2007, 07:47:06 am »
Цитат
Междувремнно бебе няма. Сега миналия месец забременях и реших уплашена за бебето и още без ИНТЕРНЕТ вкъщи да спра Парлодела, за да не се увреди ембриото, тъй като при мен има и недостатъчен прогестерон бях на хормонална терапия с Каргил и Утрогестан
Йоанна, не са ли ти казвали, че лекарства не се спират и почват както ти си решила?


Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
Re: Отново висок Пролактин:(
« Отговор #335 -: Юни 18, 2007, 16:36:47 pm »
Йоанна, не се отчайвай!Всеки ден край нас се случват чудеса. Самата аз имам дете, което съм родила без да подозирам наличието на микроаденома. За лекарите , това е някакво изключение, тъй като моя е пролактиносекретиращ, със самоволно изтичане. Сега обаче, имам и др. проблеми и се страхувам дали ще успея да забременея и да износя плода. Мисля,че много е важна психологическата настройка.  Най-важното е обаче, че както разбирам, имаш до себе си обичащ и подкрепяш човек, а това не може да го замени нито лекар, нито лекарство.Стискам палци!
« Последна редакция: Юни 18, 2007, 17:25:01 pm от pan-mar »
*

    Gali4ka

Re: Отново висок Пролактин:(
« Отговор #336 -: Октомври 12, 2008, 12:25:06 pm »
Zdravejte, ot skoro mi otkriha visok prolactin. Ne mnogo visok no ot 5 mes sam na 1/2 bromo kriptin. Mnogo iskam da imam vtoro dete. Ne sam pravila opiti no kato 4eta v neta mnogo sam upla6ena. Doktora mi kaza da go piq do proletta ama az sam mnogo ot4aqna. Ne znam kavo da pravq. Kakvo 6te me posavetvate.
*

    Esk

  • *
  • 2
  • комикс
Re: Отново висок Пролактин:(
« Отговор #337 -: Октомври 12, 2008, 12:48:29 pm »
При мен съвсем наскоро се установи, че имам висок пролактин - 812.10 при реф. стойности 127 - 637, не много висок, но все пак...Консултирах се с лекар-ендокринолог, според който едно изолирано изследване не означава задължително, че съм с висок пролактин, възможно е да е било инцидентно...затова ще трябва да повторя изследването, ако отново пролактина е завишен, ще правим ЯМР, едва тогава ще започвам лекарствена терапия, което не ме радва особено, защото при моята вечна борба с килограмите е възможно отново да кача ( сигурно звучи глупаво и егоистично, но...за мен е важно ). В интерес на истината, килограмите драстично ми се повишиха за 2 години, светкавично и неусетно, възможно е да се дължи на пролактина, възможно е да се дължи и на лакомията ми :lol: 8) Миналата година имах мисед ( кухо яйце ), и едва на скоро заради други перипетии ми позволиха да подновим опитите, реших профилактично да пусна хормони, а то какво излезе....Сега ще опитам да засека овулация с тестове, интересното е, че цикъла ми е съвсем редовен ( след като свалих излишните кила ), освен главоболието...нямам други оплаквания....

Съжалявам за хаотичния пост, но исках да споделя с вас.  :flower:
Re: Отново висок Пролактин:(
« Отговор #338 -: Октомври 12, 2008, 15:11:33 pm »
Esk, повтори изследването, но при спазени всички изисквания при изследване на пролактин - сутрин на гладно, преди 11ч., след 20 - 30 минутна почивка, без горещи душове, без докосване на гърдите, без секс предишна вечер, без консумация на картофи и имесо вечерта преди изследването. За друго в момента не се сещам. Ако някой иска да допълни... Ако и тогава има повишени стойности сигурно ще ти предпишат Бромокриптин или Парлодел, възможно е и Достинекс.
Re: Отново висок Пролактин:(
« Отговор #339 -: Октомври 12, 2008, 15:14:13 pm »
Само да кажа,че аз например също си имам абсолютно редовен цикъл,но също така пролактина ми на последното изследване беше 1300 при горна реф. граница 590,а след това на ЯМР ми откриха и аденом 3-4 мм.Искам да кажа,че цикъла не е показателен,а нямам абсолютно никакви прояви,като напълняване,галакторея или каквото и да е друго,освен незабременяването разбира се.