0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #20 -: Октомври 06, 2006, 11:09:22 am »
И аз смятам, че е по-разумно да се плаща самата процедура (или поне част от нея). Така ще могат да се възползват и двойките, които предпочитат да пробват на естествен цикъл.
Съмнявам се обаче, че този вариант ще бъде предпочетен - със сигурност ще бъдат засегнати нечии корпоративни интереси. Все пак бизнесът с лекарства е изключително доходоносен. Предполагам, че касата (или определени хора) имат интерес парите да се въртят около лекарствата, а не около клиниките...


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #21 -: Октомври 06, 2006, 11:27:21 am »
 Благодаря ти Мели за информацията и затова, че се бориш с вятърните мелници !
Защо ли не съм изненадана от резултата на срещата, от доста време насам си мислех, че нов прием няма да има.

За НЗОК просто не искам да коментирам - те са едни гадни дребни душици, които се подиграват с нас и нашето нещастие, няма да продължавам защото няма да мога да спра да сипя обидни епитети.

Дело незнам дали можем да водим, но ако има такава възможност ще е най-добре то да бъде колективно.

*
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #22 -: Октомври 06, 2006, 11:47:02 am »
 ..... и потеже не мога да се стърпя да не коментирам

Явно на нашата държава не и пука за демографския проблем, скоро време ние българите ще бъдем малцинство, такаче предлагам им да сменят името България с Мангалия и всичко ще си дойде на мястото.

Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #23 -: Октомври 06, 2006, 11:50:39 am »
Meli, благодаря за подкрепата и безкрайните ти услилия!

Въобще не ме изненадва подобна реакция. Ясно е, че парите в ЗК просто потъват. Няма контрол, защото няма интерес да има.

Но има нещо, което направо ме озадачава - как никоя БГ институция (от тези власт имащите) не разглежда проблема сериозно и непрекъснато го подминава??? Дори само, за да си трупа някакви точки за изборите. Изглежда, обаче, че дебилизацията е пълна. Започвам да си мисля, че е държавна политика да се намали прираста на БГ население, а не обратното.
*
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #24 -: Октомври 06, 2006, 11:56:30 am »
Започвам да си мисля, че е държавна политика да се намали прираста на БГ население, а не обратното.

Да, като едновременно пречи на възпроизводството и също така се старае да ни изгони максимално бързо от страната.
« Последна редакция: Октомври 06, 2006, 11:58:40 am от cygnus »
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #25 -: Октомври 06, 2006, 15:24:09 pm »
Предложения евентуално за догодина:
1. НЗОК да заплаща самата процедура - да заплаща определена сума директно на клиниката, която има договор с нея, като заплащането да става след като ЗОЛ декларира, че опита е направен в дадената клиника. Така или иначе лекарствата за стимулация са индивидуални по вид и количество за всяка жена.
2. Да има повече прозрачност в действията на НЗОК по отношение на регламента за кандидатстване.
И аз съм "ЗА"
Мели, благодаря ти!

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #26 -: Октомври 07, 2006, 09:07:26 am »
Мели благодаря ти!!!
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #27 -: Октомври 07, 2006, 10:18:37 am »
Мели, благодаря ти за всичко, което правиш за нас и най-вече за това, че си откровена! За мен НЗОК са шайка разбойници, които се подиграват с живота на хората и с техните страдания. И все пак се надявам, че ще има справедливост някой ден, дано само не е прекалено късно!
=http://www.[urlmamaibebe.com][/url]
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #28 -: Октомври 08, 2006, 00:08:25 am »
Предложения евентуално за догодина:
1. НЗОК да заплаща самата процедура - да заплаща определена сума директно на клиниката, която има договор с нея, като заплащането да става след като ЗОЛ декларира, че опита е направен в дадената клиника. Така или иначе лекарствата за стимулация са индивидуални по вид и количество за всяка жена.
2. Да има повече прозрачност в действията на НЗОК по отношение на регламента за кандидатстване.

За прозрачността в действията на НЗОК и че не е коректно момичета взели лекарства по програмата после да ги продават на черно съм съгласна. Но ми се струва че идеята да се заплаща процедурата, а не лекарствата също не е идеалния вариант. Цените на АРТ процедурите в различните клиники са различни, целта на програмата нали беше да подпомогне финансово двойките. Да предположим, че НЗОК се съгласи от догодина да заплаща не медикаментите а процедурата, но пък представете следната ситуация, която хич не е далече от реалния живот. Цената на процедурата например е 2000лв., а на необходимите за жената лекарства примерно 3000лв. В този случай нямали двойката да заплати 1000лв. повече  и така промяната, която предлагате и повечето момичета до тук подкрепят да ощети едно такова семейство :ask:
Обещах на Ganka:)
*
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #29 -: Октомври 08, 2006, 04:10:22 am »
A какво пречи лекарствата да се отпускат в клиниките и на всяко да има някакъв голям печат, от който ясно да личи, че лекарството е безплатно (клиниката да не може да го продава). Жената да има някакъв документ, в който да се означава, че всяко лекарство е поставено (т. е ако има някакъв лимит). Така и жена, която се стимулира с по-малко и забременее от първия опит ще компенсира за друга, на която трябват повече лекарства (лимита може да се увеличи), а ако не, ще й остане празно място да получи още лекарства за следващ. Нали целта е не всички да получат по равно пари, а всички да забременеят! Така разчитаме на честността и почтеността на докторите в клиниките, ами ние на тях ако не разчитаме на кой друг !

Винаги може да се постигне отчетност и да се избегнат спекулациите, стига да има желание това да се направи и на някой да му пука! А какво пречи също да се поемат и медикаментите за инсеминация? Защо само ин витро?
« Последна редакция: Октомври 08, 2006, 04:17:00 am от cygnus »
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #30 -: Октомври 08, 2006, 05:25:06 am »
Мелинка, благодаря за информацията!
Тези от НЗОК срам нямат.
Пари, че имат е ясно, но се харчат за разни облаги.
Нямат публикуван финансов отчет за 2005, нямата и междинни за 2006.
Каква ли е причината да не се публикува тази информация?
Аз отговор определено имам!
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #31 -: Октомври 08, 2006, 10:43:53 am »
Cygnus  :good_post:
Обещах на Ganka:)
*
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #32 -: Октомври 10, 2006, 16:57:56 pm »
Ето моите предложения за оптимизиране на работата с програмата:

1. Подаването на документи за кандидатстване да се отдели по мъжки и женски фактор
   - Двойките само с мъжки фактор да подават една проста молба за кандидатстване, придружена единствено от спермограма, доказваща стерилитета + списък с лекарствата, необходими за стимулацията, издаден от лекуващия лекар
   - Двойките с женски фактор да предоставят едно единствено изследване, доказващо стерилитета, придружено с молба и списък с назначените лекарства
   - А двойки с двата фактора - подават или спермограма или друго изследване на жената, което според лекуващия лекар е в най-голяма степен определящо стерилитета на двойката. Или и двете изследвания, ако е необходимо (по преценка на лекаря).

    В цената на лекарствата защо пък да не е включена и цената на манипулацията.

2. След като НЗОК е убедена в стерилитета на двойката, изчилява сумата, необходима за ин-витро опита и определя сумата, който ще поеме.

3. Ин-витро центъра, който пациента е избрал, има депо от лекарства на склад (нещо като консигнация), които касата осребрява срещу подпис от пациента, че са усвоени. По този начин може да се контролира количеството на лекарствата и да не се изтегля повече от нужната за конкретния пациент дозировка. Така ще се пресече и черния пазар на лекарства. Няма да се плащат и лекарства на жени, забременяли по естествен път или на свои разноски.

А защо не самите центрове да не започнат да внасят сами лекарствата или да ги купуват на едро. Лекарите са достатъчно заинтригувани и съпричастни към пациентите си, за да не товарят с излишни надценки цените на лекарствата.

4. За да не стане тромава кореспонденцията между касата и ин-витро центровете - центровете и без това правят планиране на пациентите и стимулация не се започва от днес за утре. Винаги има някакъв период на изчакване - на цикъла или на нещо друго. През този период центровете подават заявките си и осигуряват "депото" от необходимите лекарства.

Това са само повърхностни идеи, които разбира се трябва да се обмислят сериозно, за да се ограничи до минимум спекулацията и източването на пари от НЗОК по програмата.

Разбира се всяка дискусия би породила нови идеи.

Момичета, призовавам ви да споделите предложенията си, ако имате такива, тъй като срока от 1 седмица, който Мели постави в началото на тази тема, изтича скоро. Сега ни е дадена възможност да опитаме да променим нещо за догодина, ако изобщо понятието "догодина" ще съществува.
*
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #33 -: Октомври 10, 2006, 17:21:32 pm »
Според мен не може да се разчита и на лоялноста на лекарите, защото личният финансов интерес е преди интереса на пациента. Дори да пише на лекарството безплатно! Те пок ще ги продават. Та нали взимат пари под масата за мого от тъй наречените безплатни процедури.  8O А за това което правят Мели и другите момичета поклон.  :youwoman:
Re: Новини от вчерашната среща с НЗОК
« Отговор #34 -: Октомври 12, 2006, 14:23:48 pm »
Подкрепям идеята на Ази да се опростят и документите за кандидатстване - поне да не се харчат толкова пари на този ранен етап без ясен изход от молбата за финансиране от НЗОК :x

Според мен все пак е по-добре да се поема част от процедурата - нея я има при всички случаи - напр. да се изчисли там някаква сума като по клинична пътека, да се включат изследвания на хормони и т.н. - тези работи много оскъпяват процедурата, не са само лекарствата. Би било много по-просто така, иначе за контрол на лекарствата е много по-трудно да се направи читава система.

Имам и едно предложение - да забраним на нашите сладурки бременни да четат темата - аз как се вбесявам, като чета, ако и те така ... не е добре за здравето :D
Благодаря ти, Бени!