0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
njkaoj da e pil klostibelgit?
« Отговор #40 -: Април 10, 2005, 17:38:58 pm »
Цитат на: iliyanas
Moje bi sam napravila greshka s nomeraciqta na saitovete,no misalta mi beshe druga:che visokota stoiniost na loshiqt holesterol  e pri4ina za pre-eclampsia i sam poso4ila v kakvi slu4ai ,riskat e nai-goliam.I kakvo vliqnie okazva pri  ve4e  rodeni deca.


Къде си го прочела? Искам да го видя.

Сайтът не претендира за изчерпателност, защото просто няма такова място, на което да е събрана цялата информация на света. Ако имаш нещо смислено да кажеш, оформи го като статия, но на български, както правят другите момичета.

А ето и две статии, в които сме споменали за холестерола - http://www.zachatie.org/modules.php?name=News&file=article&sid=56
http://www.zachatie.org/modules.php?name=News&file=article&sid=90

Този сайт е само за репродуктивно здраве, затова информацията за вит. Е при възрастни хора и във високи дози не е тук. Няма дори допирна точка с гинекологичните проблеми. Не е ли ясно?

Така че по - кротко с глупавите провокации, моля.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
njkaoj da e pil klostibelgit?
« Отговор #41 -: Април 10, 2005, 23:24:19 pm »
Цитат на: iliyanas
Qvno nqkoi trqbva da Vi provokira po nqkakav na4in,za da mogat vsi4ki koito izpolzvat saita da razbirat novostite v oblastta na ginekologi4nite problemi.


Илианке, мойто момиче!

Никак не ми харесва твоят тон! Ще те замоля най-любезно да го поснижиш, особено когато:

1. дискутираш по медицински въпроси с лекар, и
2. се опитваш да държиш сметка на човек, който къса от личното си време и влага ежедневен безвъзмезден труд за развитието на този сайт и повишаване на информираността на пациентите - без някой да го е назначил да прави това и без някой да му плаща за това!

схвана ли ми мисълта?
какъв е тоя нравоучителен и изискващ тон, който държиш във второ лице множествено число? кои са тия "вие" към които се обръщаш и им размахваш пръст, че не били предоставили пълна и цялостна информация по "гинекологичните проблеми"??!!
имаш ли изобщо идея какъв е този сайт, как се прави, от кого се поддържа?
ако имаш полезна информация, която смяташ, че може да е добре да прочетат и други жени с репродуктивни проблеми - преведи я на български, както са направили много други жени, изпрати я на хората, които поддържат сайта и те ще я включат в богатата база от информация. Тази богата база е създадена точно така - с личен труд и доброволно участие на много хора!
като напляскаш с копи-пейст на бърза ръка някакъв текст на английски - на колко хора ще помогнеш?
 :x
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Anonymous

njkaoj da e pil klostibelgit?
« Отговор #42 -: Април 10, 2005, 23:59:05 pm »
Цитат на: iliyanas


..... Az samo vi predadoh dumite na doctora,no napravih nqkoi malki prou4vaniq za vitami E-pri hora s diabet ,i spovishen losh holesterol uveli4ava riska ot sarde4ni bolesti i infarkt.......


По-полека де, не така агресивно...  На никой не можеш да се сърдиш Че не те е информирал. Като те интересува, търси и Чети, в крайна сметка няма място където да е възможно да намериш информация по всиЧки въпроси. Всеки сам е отговорен за информираността си. А и никога не е зле да намериш информация и от други изтоЧници, не се доверявай само на един сайт.

И моляте не мисли Че си единствената която е Чувала нещо за холестерола. Повярвай, много добре съм информирана в каква степен е рисков за сърдеЧно съдови заболявания. И хиЧ не е хубаво да имаш висок холестерол, но е малко наивно да смяташ Че той е приЧината да не забременяваш. Много добре правиш Че си го изследваш, всеки трябва да си проверява холестерола поне по 1 път в годината, но не можем да го обвиним за всиЧко. А при хора с диабет, възрастни и страдащи от какви ли не заболявания, много неща изглеждат по-разлиЧно. Но мисля Че малко смесваш нещата. Тука проблемите на аудиторията са свързани със забременяването, а за него витамин Е е важен. Нещо повеЧе дефицит на витамин Е може да доведе до стерилитет.

А и между другото аз също живея в Чужбина и успявам да пиша на кирилица. Трябва да смениш квадратЧето над полето за исане на 'ВР' и ще преминеш на фонетиЧна кирилица.
njkaoj da e pil klostibelgit?
« Отговор #43 -: Април 11, 2005, 02:04:06 am »
Цитат на: Meli


Къде си го прочела? Искам да го видя. http://my.webmd.com/content/article/19/1728_50120.htm
Достатъ4но е да про4етеш първият абзац:При жени с висок холестерол рискът от токсемия се увели4ава двойно.
И ако седнеш да помислиш малко ще жидиш ,4е има логика:
1.Когато имаш повишен холестрол,той запо4ва да се отлага по стените на кръвоносните съдове  ,следствие на което лумена им се стеснява и ако не се вземат необходимите мерки на време (за понижаване нивото на лошият холестерол) преминаваме към
2.Повишено кръвно налягане-Жената  е бременна и от време на време има главоболие,но кой го няма по време на бременност?И съответно ако отиде на гинеколог ,й се обяснява,4е  в тялото й настапват хормонални изменения и това е при4ината.
3.А повишеното кръвно налягане заедно с лошият холестерол  е един от клю4овите фактори за  токсемиа.А токсемията запо4ва да се проявява от втората половина на бременността  до последното тримесе4ие,и е при4ина за спукването на плацентата като това води до:А.плодът не може да поеме достатъ4но кислород и храна.Б.Ако бебето бъде износено ,то е много ниско тегло и в някои слу4ай с увреждания на вътрешни органи.В.Преждевременно раждане .Г фатален край за майката и плода в нея.
     Относно споменаването за холестерола-разгледани са слу4аите ,само  при пълни жени.Пове4ето жени  остават с впе4атлението ,4е щом са слаби нижото на холестерола им ще е нормално.Защото  може да си слаб или с нормално тегло и пак да имаш висок холестерол и 4е една от при4ините е наследственият фактор, а не само пълнотата.
   И аз имах въпрос към Вас ,но така и не полу4их отговор:Защо холестеролът не е вклю4ен към важните изследвания който една жена трябва да си направи преди да стане майка?Известно е
4е има клю4ова роля при сексуалните хормони.
   Дори мисля 4е трябва да се отвори форум за него.
njkaoj da e pil klostibelgit?
« Отговор #44 -: Април 11, 2005, 02:12:54 am »
Цитат на: Anonymous
Цитат на: iliyanas


..... Като те интересува, търси и Чети, в крайна сметка няма място където да е възможно да намериш информация по всиЧки въпроси. Всеки сам е отговорен за информираността си.
  Когато намеря нещо ново го пиша,защото не съм егоист и искам и другите който имат сходни проблеми да са запознати.
*
njkaoj da e pil klostibelgit?
« Отговор #45 -: Април 11, 2005, 06:44:35 am »
Мила Илияна,
Само искам да те попитам ако го нямаше този сайт кого щеше да попиташ аджеба защо няма такъв сайт?

Сега конкретно по въпросът ти за холестерола:

Ами всеки човек тябва да си прави редовно кръвни изследвания - ПКК, СУЕ, биохимия - захар, холестерол и т. н. Знаем, че ВСИЧКО ама ВСИЧКО оказва в някаква степен влияние на репродуктивната система в някаква различна за всеки степен. Но не може да се направи сайт за всичко, нали? Не е по възможостите нито на 2-ма нито на 200 човека (ех къде ти 200 - мечти). Има интернет, има билблиотеки, има цяла една наука наречена медицина и много хора, които са я учили и се наричат ЛЕКАРИ, с различни специалности, с които трябва да се консултираме за ВСИЧКО свързано със здравето ни.
Открила си нещо, заинтригувало те е, искаш да го споделиш. Намери материал на английски - намери поне още един на тази тема, сравни го с 3-ти, преведи го и го изпрати. Тук има специалисти, които ще го проверят за достоверност и актуалност и ще бъде публикуван и тук на БЪЛГАРСКИ.
Но обвиненията, че нещо липсва тук са и към самата теб, защото сайта се попълва и поддържа от жени като   теб и мен с БЕЗВЪЗМЕЗДНАТА и ОГРОМНА помощ на лекари и най-вече на МЕЛИ
Така, че спокойно  :wink:
*

    Lali

  • *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
njkaoj da e pil klostibelgit?
« Отговор #46 -: Април 11, 2005, 14:30:27 pm »
Вярвам безкрайно на Мели. Рядко всеотдаен човек, специалист с широки познания, четяща и знаеща много.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
njkaoj da e pil klostibelgit?
« Отговор #47 -: Април 12, 2005, 00:20:07 am »
Илияна, ще ти го кажа пак, но вече с по - малка надежда да го проумееш.

Изобщо не е достатъчно да четеш само първите пасажи на статиите. Ако го правиш, се получават тези обърквания, както с вит. Е, с прееклампсията, със "спукването" на плацентата и т.н.

Не си прочела и линка за поликистозата, който ти дадох. Прочети го, но не само началото, а цялата статия. Ще видиш, че там се отчита възможността слаба жена да е с висок холестерол.

Правиш ли разлика между "причинява" и "повишава риска"?

Прееклампсията и еклампсията са загадка в акушерството. Който открие причината, ще получи Нобелова награда. А на фасадата на един институт има барелефи на известни учени - акушери и е оставено празно мяста специално за този учен, който ще намери защо се получава еклампсия. Това е сложен патологичен процес  и е смехотворно да си мислиш, че ще прочетеш тук - там, ще седнеш пред телевизора и ще откриеш причината. Човек трябва да осъзнава колко не знае.

Защо холестеролът не е включен във важните изследвания? Ми защото е важен само в твоето съзнание.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
njkaoj da e pil klostibelgit?
« Отговор #48 -: Април 12, 2005, 01:35:03 am »
Цитат на: Meli
Човек трябва да осъзнава колко не знае.

    Da saglasna sam i zatova trqbva da 4ete i da prodaljava da se obrazova.
Защо холестеролът не е включен във важните изследвания? Ми защото е важен само в твоето съзнание.

     A otnosno holesterola-vapreki ,4e si doctor i go spomenah nqkolko pati ,ste go kaja otnovo(DANO DA GO PROUMEESH) -vajen e ,zastoto ot nego se proizvejdat  progesteron,estrogen i testeron po estestven pat v 4oveshkiqt organizam:
    Cholesterol, as to the question of good or bad, has been the brunt of inappropriate information. It is the parent, as noted, of estrogen, testosterone and progesterone. These and biochemical variations are intimately involved in propagation as relates to sexual differentiation.
*
njkaoj da e pil klostibelgit?
« Отговор #49 -: Април 12, 2005, 06:29:24 am »
Чакай малко само - не виждам логика в тази връзка в този му аспект - от много естроген, прогестерон и тестостерон (за мъжете) глава не боли :) За тях пари даваме да станат в повечко  :wink:   :P
Никой никъде не казва, че високия холестерол не е вреден, напротив, но последния цитат касае ниския холестерол според мен. Все пак не съм специалист и за разлика от някои в никакъв случай НЕ смея да претендирам, че знам повече от лекарите, при това от добри лекари :)
Като НАУЧИШ, а не просто прочетеш няколко десетки дебели учебника по медицина и не откъслечни извадки от статии в нета на английски става :) Айде със здраве :) И много късмет!
*

    Lali

  • *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
njkaoj da e pil klostibelgit?
« Отговор #50 -: Април 12, 2005, 08:39:02 am »
Знаете ли каква е разликата между един лекар и мен?
Аз може да прочета специализирана литература, може да знам в някоя област нещо повече от него.
Но... лекарят мисли комплекно, той има много знания като цяло, придобити от дебелите книги и практиката, лекарят гледа на човешкият организъм като едно цяло и вижда неща, които аз със своите познания по отделен проблем никога няма да видя.
Това разбрах аз от съжителстовото си с лекар.
njkaoj da e pil klostibelgit?
« Отговор #51 -: Април 12, 2005, 09:30:34 am »
Лали, мила, това важи за добрите лекари. Може би Илиана се е срещала само с лоши такива. И вече да не вярва, че има комплексно мислещи лекари.
Надявам се, че житейския опит ще й върне вярата.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
njkaoj da e pil klostibelgit?
« Отговор #52 -: Април 12, 2005, 11:44:36 am »
Цитат на: little_rabbit
Лали, мила, това важи за добрите лекари. Може би Илиана се е срещала само с лоши такива. И вече да не вярва, че има комплексно мислещи лекари.
Надявам се, че житейския опит ще й върне вярата.


комплексно, не комплексно - аз се удивлявам на самочувствието на тази жена да спори с лекар по основни въпроси от медицината, само на база на прочетени откъслечни изречения! при това тя дори не спори, а ПОУЧАВА!

просто фрапантно!  :D
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

njkaoj da e pil klostibelgit?
« Отговор #53 -: Април 12, 2005, 11:46:49 am »
Джами, май е въпрос на възпитание.  Все пак вярвам, че тя ще си разбере грешката някой ден...
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
njkaoj da e pil klostibelgit?
« Отговор #54 -: Април 12, 2005, 12:21:32 pm »
Илиана, от холестерол се произвеждат множество хормони (кортикостероиди, андрогени и естрогени), по сложен път с участие на десетки ензими. Този процес се контролира както на местно ниво, така и на централно - от страна на оста хипоталамус - хипофиза - таргетни жлези. Затова при проблеми в забременяването се изследват самите полови хормони (мъжки и женски), както и нивата на регулиращите ги хормони, а не първоизточника (холестерол).

С други думи, каквото и да е нивото на холестерол в кръвта, може да има или да няма проблем с половите хормони, в зависимост от това, дали има или няма нарушение на някое ниво на метаболизъм.

Е по - ясно не мога да го кажа, драги зрители. :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    Anonymous

njkaoj da e pil klostibelgit?
« Отговор #55 -: Април 15, 2005, 15:49:05 pm »
Цитат на: Meli


Е по - ясно не мога да го кажа, драги зрители. :)
 Е ,добре, за нивото на холестерола се разбрахме,сега да подхванем друга тема.
  Защото докторите са вдигнали ръце от мен.За тях аз сам патаоги4ен слу4ай.
   Спортувах активно до 2001.През 1995 прекарах хепатит Б ,благодарение на "чистите инструменти на зъболекар".Бях 42 дена в болницата на системи и без много движение.За този период от време
качих 23 килограма.На 36 ден докато се къпех от гърдата ми потече коластра.Бях   в паника и съобщих на лекарката за моя проблем-направиха ми изследване и се разбра,4е не съм бременна.Казаха ми ,че е нормално да се получи нещо такова,когато се ка4ат много килограми за кратко време(влезнах 55 кг и излязох 78 кг).И аз се успокоих.
   Когато излезнах от болницата,запо4нах да правя  упражнения и за 4 месеца си възвърнах формата.Но коластрата пак си я имах.Запо4нах пак да спортувам активно(2 часа на ден играех баскетбол.)До 2001 беше така и си имах най-редовно менструация.В момента в който спрях (бях на 30 години) цикъла ми запо4на да закъснява със  седмица,две и най-накрая го загубих.И те4ението също.
    Пъпвият ми цикъл дойде когато бях на 11 години.И непрекъснато
се чувствувах пълна с енергия.Месеци по-късно ми се появи бяло те4ение.Гледаха ме на ултразвук,нямах данни за възпаление.На 17 години станах жена и посетих гинеколога.Не знам защо,но докато спортувах  имах огромно желание за секс.Пих всякакви таблетки и използвах вагиналети,но не изчезна , а на приятеля ми нищо му нямаше.Най-накрая ме изпратиха в диспансера,защото там докторите били най-добри.И там разбраха,4е това е чиста цервикална слуз.Правиха ми още няколко изследвания и се оказа ,4е имам хиперфункция на яйчниците.
    От 2 седмици си поднових спортните занимания и секс желанието ми се възвръща отново с пълна сила.
Пиша вси4ко това,защото въпросите са ми свързани:
  1.Как е било възможно с увеличено ниво на пролактин и само със спорт ,да имах редовен цикъл (на 26 дена)  в продължение на 6 години?
  2.Средно колко време трае активната възраст на жената(20,30 години)?Или това зависи от броя на яйцеклетките предадени по наследство?
  3.Спортът е здраве.Може ли ,  спорта да  оказва положително  влияние на ниво хормонални процеси и да ги стимулира?
   Примера съм аз и майка ми.На 49 години тя влезна в крити4еската
възраст.До сега не е имала пове4е менструация.Напълня и миналата година ,декември месец и напражих комплекс от упражнения за отслабване.По думите и  тя ги прави ежедневно.Посещава гинеколог на всеки 2 месеца.Март  и открили" малка миома".В4ера ми се обади да ми каже,4е малката миома е 2 месе4но БЕБЕ.
  Как е възможно 7 години без цикъл и накрая бременна на 56 години?
Възмойно ли е спортът да пражи такижа 4удеса?Просто не знам какжо да си мисля?Безкрайно объркана съм.