0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: инвитро със запушени тръби
« Отговор #20 -: Декември 23, 2013, 22:42:36 pm »
благодаря ти. Ще попитам дали е правена хистероскопия, защото може и да е , а аз да не знам. А иначе тръбите са запушени и в следствие на това двойката се подлагат на ин витро опитите. Преди няколко години е правена лапароскопия от лекар който по мое мнение не е много в час с нещата, не е била в клиника по репродуктивно здраве и дори няма запис от лапарото. Та въпросния лекар направил лапарото, видял че тръбите видимо отвън били нормални, след което вкарал контрастно вещество или не знам какво точно там, за да види дали тръбите са проходими. Така се оказало, че били запушени и казали че от към маточния рог, в самото начало до матката. Не става въпрос за хидросалпинкс и запушване от към фимбрален апарат. След това започнаха да посещават клиники по репродуктивно здраве, правили са си различни изследвания и така стигат до ин витро. Лошото както казах е, че изчерпаха 3 опита по фонда и нищо. Втория опит имаше бременност, но завърши лошо и то не в началото на бременноста. Третия опит уж имало биохимична.

Мойте опасения са дали е възможно освен запушванията на тръбите в маточния рог дали е възможно и хидросалпингс да имат и това да създава проблеми. При първа възможност ще разпитам какво са правили след неуспешните опити, ако са правили нещо.
Желанието поражда вяра,
вярата поражда надежда,
надеждата дава сили да погледнем реалноста
в очите и да се борим за своето щастие.
*
Re: инвитро със запушени тръби
« Отговор #21 -: Декември 27, 2013, 00:30:21 am »
Привет, evm123.
Аз съм такъв случай...или е по-правилно да напиша "бях". В резултат на кюртаж след спонтанен аборт. Седем години диагнозата ми бе запушени тръби откъм маточния рог. Правени 3 пъти цветни снимки в 2 различни клиники по репродуктивно здраве в различни години, безброй консултации със специалисти и всички до един твърдяха, че се съмняват в диагнозата, тъй като това е изключително рядко срещано явление и в 90% от случаите настъпва спонтанна бременност след такава диагноза.
Информация на български и в български сайтове за това няма да намериш. Аз намерих такава единствено в американски сайтове. За съжаление не мога да ти ги цитирам, тъй като се рових в далечната 2008 година, когато ме "шамаросаха" с тази диагноза. Та най-общо казано и на достъпен език, във въпросните сайтове пишеше, че при такова запушване на тръбите откъм маточния рог, обикновено се касае за слузести запушалки, които там отстранявали успешно в 85% от случаите чрез т.нар. тубоскопия. Излишно е да споменавам за надеждата, грейнала в мен, че има решение на този проблем, при това не толкова инвазивно и доста успешно. Е да, ама не. Оказа се, че в България в нито една клиника, занимаваща се с АРТ нямат необходимите инструменти и съответно никъде не я практикуват. Почти всички специалисти приемаха с насмешка въпроса ми и настояването за такава манипулация и се започваше едно безкрайно обясняване как нямало смисъл, нищо нямало да се получи, не се правела пластика на тръбите в този край и безброй подобни обяснения. След като изрично настоявах, че не желая пластика, а въпросната процедура ( която е всъщност вид хистероскопия, т.е. не те режат, а с достъп през цервикалния канал в матката и съответно до началото на тръбите), ми се казваше, че не разполагат с подобни инструменти. Дали е така или просто са ме "отсвирвали" не мога да знам.
Та влачих си тази диагноза 7 години, минах през 3 опита инвитро и в началото на тази година, подготвяйки се за предстоящото четвърто, се оказах бременна! За съжаление за кратко... Което категорично и неоспоримо опроверга поставената ми диагноза.
За да бъда коректна докрай, трябва да кажа, че в месеца на забременяването правих диагностична хистероскопия, която не беше много сполучлива ( няма да изпадам в подробности).
Дали тръбите ми са правили спазъм при цветните снимки, въпреки, че ми бяха поставяни локални упойки, с изключение на първия път, дали е имало някакви леки слузести запушалки, които са се "измили" при хистероскопията ( при процедурата се вкарва физиологичен разтвор в матката) и до ден днешен е въпрос без отговор и за мен и за моя лекар, и за всички други, с които съм се консултирала.
Октомври месец направих поредната цветна снимка, лично по мое настояване и за моя информация и вече след миналата неуспешна бременност. Резултата е две проходими тръби.

Поста ми стана малко дълъг, но исках да споделя от опит със 7-годишна грешна диагноза, че в повечето случаи на запушване на тръбите откъм маточния рог се касае за спазъм на тръбите. Казват и пише, че с лапароскопия най-точно се потвърждава или отхвърля тази диагноза, тъй като жената е в обща упойка, която изключва вероятността за спазъм, било то и на психическо ниво, въпреки поставения локален анестетик.

П.П. И още нещо - при стимулация, хидросалпингса се вижда на видеозон. Това не е мое твърдение, а на специалистите, с които съм контактувала през годините, тъй като и мен живо ме интересуваше този въпрос. Твърдението им беше, че опитен специалист го вижда при прегледите по време на стимулация.

Желая от все сърце на твоите приятели и всички изстрадали двойки, пътят им в тази борба да е към своя край и да гушнат съвсем скоро своите дечица.
Препятствията са онези неща, които виждаш, щом отклониш поглед от целта си.
*
Re: инвитро със запушени тръби
« Отговор #22 -: Декември 27, 2013, 07:24:51 am »
Здравей Гери,
много ти благодаря, че сподели твоята история. На истина никъде няма информация. Навсякъде пише, че в редки случаи има запушване на моточния рог и до там. Много изписано има за хидросалпингс, но за това нищо. За това информацията която споделяш ми е истински ценна. Тук знам, че преди на мен ми помогнаха момичетата с информация и взех надявам се правилните решения за себе си, затова си казах, че ако някъде мога да намеря нещо то това ще е тук.

Много съжалявам за всичко преживяно от теб, надявам се и ти пожелавам от сърце да сбъднеш така съкровенната от всички ни мечта и да си ужасно щастлива.

В твоя случай спомена за хидросалпинкс, че се виждал на видеозон, правила си доста цветни снимки не се ли видя на тях? Имам предвид на всичките ли си правила спазъм, че да не се вижда?  Какво предприе? Не си ли правила лапароскопия, за да изясниш положението с тръбите досега? Ако има хидросалпингс то това може да е проблема и с неуспешните опити,

По случая на мойте приятели споменах, че диагнозата е поставена след лапароскопия. Ако беше цветна снимка можеше да е грешна диагноза, можеше да е от спазъм, но са правили лапаро. Лошото е, че аз лично малко се съмнявам в самата лапароскопия тъй като е правена преди години от незнам си какъв лекар и дори няма запис. Трябва да ги разпитам след това като посетиха заради опитите ин витро две репродуктивни клиники какво предприеха лекарите . Дали са правили допълнителни изследвания или просто са приели поставената диагноза от този лекар и са продължили случая им с опитите ин витро.

Ще разпитам по подробно и ще пиша пак.



Желанието поражда вяра,
вярата поражда надежда,
надеждата дава сили да погледнем реалноста
в очите и да се борим за своето щастие.
*
Re: инвитро със запушени тръби
« Отговор #23 -: Декември 27, 2013, 15:00:16 pm »
Здравей evm123,

Най-вероятно не съм се изразила правилно - нямам хидросалпингс, слава Богу. Но естествено след всичко прочетено и поредните неуспехи живо ме интересуваше този въпрос. Затова го обсъждах на всички консултации в различните клиники, където търсехме мнение и отговора бе, че ако има такъв, то той би се видял дори и на ехограф при прегледите по време на стимулация.

При мен казват - неизяснена причина. За съжаление годините си минават и вече заговорихме и за изчерпване на яйчниковия резерв и влошаване на качеството на яйцеклетките.

Относно твоите приятели, споделям мнението ти, че е най-добре да повторят лапароскопията в специализирана клиника, при добър репродуктивен специалист и оператор.

Поздрави и весели празници  :)
Препятствията са онези неща, които виждаш, щом отклониш поглед от целта си.