0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Висок Пролактин
« -: Април 09, 2021, 15:38:16 pm »
Здравейте:-)
Да помоля, ако можете да ми коментирате резултатите от хормоналните направени са на 3 ден от МЦ. Имам редовен цикъл (27д.) с 5 дневна продължителност. Винаги съм имала силен менструален синдром. От няколко месеца се пробваме, но бебче няма  :(
ходих на гинеколог нямам кисти и видими проблеми имах 2 задържани фолекула единият 25мм , др 18/15 (д-р каза, че овулация в този цикал е нямало иска да наблюдава тези фолекули дали ще се изчистят с др.цикъл. Забравих да спомена, че съм на 40г. AMH 0,80 референтни 0,1- 10. Пусна ми хормони на трети ден FSH - 12,82 IU/L фол.фаза (0,4-11);LH - 5,51 IU/L фол.фаза(1,7- 13,3);Prolactin - 771,20 uIU/L жени( 86,9- 612,7 ); Estradiol -91,75 pmol/L фол.фаза (149,3-808,8);( на 22 ден Прогестерон 117,48 nmol/L лут.фаза(1,17 -58,5) Колко зле е положението, че много се притеснявам. А много искам да си имаме бебче. Как е възможно да имам Прогестерон с тези стойности, а да съм нямала овулация? Да сменям ли д-р? Пролактина е висок ...това какво значи?
Много благодаря предварително.
*
Re: Висок Пролактин
« Отговор #1 -: Април 09, 2021, 19:11:08 pm »
Здрасти, задържаните фоликули над 2см са си кисти.
Смятам, че трябва да се обърнеш към репродуктивен лекар. АМХ ти казва, че нямаш много време за губене, особено при обикновени АГ-та. ФСХ също е високо и говори за същото нещо. Не губи ценното време, което имаш, защото все още го имаш.
Никой не може да ти каже, че си имала или нямала овулация. За да се каже такова нещо се прави фоликолуметрия и то с няколко пъти следене в един цикъл. Ами ако е имало и трети фоликул, който е овулирала? Никой не може да ти каже.
Пролактинът е висок, но не е патологично висок. Моят е на горна граница, ендокринологът ми каза, че патологичен е този Пролактин, който е няколко пъти над горна граница. Лежа ли 20 мин като го изследва? Има жени, при които и по-нисък Пролактин е проблем, но и такива, при които такъв не е проблем изобщо.
Реално нямаш достатъчно информация. Трябва да направите спермограма при мъжа, да проверите тръбите ти, просто нямате време за губене в следене и дебнене на овулация. Може да овулирала, но да има проблем при мъжа, в тръбите. Изобщо всеки цикъл ти е важен и разясняване на ситуацията възможно най-бързо подобрява много шансовете ви за успех, за това те съветвам да се обърнеш към репродуктивен лекар. При жени над 35 годишна възраст препоръката е след няколко месеца опити да се обърнат към репродуктивен специалист, за да не губят ценно време.
Успех!
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
Re: Висок Пролактин
« Отговор #2 -: Април 10, 2021, 08:02:46 am »
Благодаря ти за коментара.
Ще потърся отзиви за добър репродуктивен лекар във Варна. Малко бях под стрес (студентка съм) и лекциите бяха в 8ч., а за изследването бях там в 7.40 ч. Седях 5-7 мин. на стола преди да ми вземат кръв. В предният цикъл 2 пъти ми измерва фолекулите и така ми каза, че ову е нямало. Преди 1,5г съм си правила изследване на проходимост на маточни тръби беше ок. Тогава още бях с бившия си приятел, но при него имаше проблем. Със сегашния сме от 1г заедно от 3 месеца пробваме и нищо. Ще трябва да му пуснем спермограма, а коя е по-добра нормалната или тази по Крюгер(разширена е вижда се подвижност и деформации на сперматозоидите)?
За пролактина и ФСХ трябва ли да ходя при ендокринолог?Чувам добри отзиви за клиника по репрудуктивно в Тутракан, мисля, че е клон на Надежда. Да знаеш нещо по въпроса?
Много ти благодаря за отделеното време. Приятелят ми не е много съгласен за инсеминации и инвитро ...мисли си, че по нормален начин ще ни се случат нещата...
*
Re: Висок Пролактин
« Отговор #3 -: Април 10, 2021, 08:34:55 am »
Във Варна д-р Александров е много добър специалист.
Идете заедно с мъжа ти на консултация. Докторът ще ви каже какви са ви шансовете за естествено забременяване и ще посъветва мъжа ти за спермограма. Когато го чуе от доктор вероятно по-лесно ще асимилира информацията.
Наистина не си губи времето с обикновено АГ и мен едно АГ ме беше "диагностицирало" с липса на овулация и щеше да ми изчерпа яйчниковия резерв, ако не бях решила да направя проучване на собствена глава. Оказа се всъщност, че овулирам и проблемът беше при мъжа ми.
Едно момиче от форума скоро забременя след инвитро в клиниката в Тутракан, добри са й отзивите.
Пиши в темата "Правим опити за забременяване" там повече момичета ще прочетат въпросите ти и ще ти отговорят, ще ти дадат и отзиви за клиниките.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света