0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Нашите бебета и малки деца
« Отговор #180 -: Май 02, 2020, 17:51:22 pm »
Подкрепям Маги. Другото е, че с Маги говорим за истинско бебеносене. Навън, разходка и тн, а не за вкъщи, за да заспи или за да свършим нещо из домакинството.
Щом си забучва носа и се мятка, значи вероятно не е поставена правилно.
*
Re: Нашите бебета и малки деца
« Отговор #181 -: Май 03, 2020, 10:19:54 am »
Да, вероятно не е поставена както трябва, но трябва да снимаш и да видим как седи малката.Иначе Габи мога да я разнасям с часове в раничката гък няма да каже.Върти си главата, гледа, яде презрамките и е доволна.Ади ревеше в началото, но като видя, че вижда от високо всичко и млъкна и с удоволствие разглеждаше стаята :)

Re: Нашите бебета и малки деца
« Отговор #182 -: Май 03, 2020, 15:17:32 pm »
Уж изглежда като на клипчетата, които гледах. Тя реално главата може да си я върти, но не и харесва, защото не вижда съвсем всичко от презрамките. Тя като цяло страшно много мърда всяка част от тялото си, а в раничката са доста по - ограничени движенията и, за това се ядосва. Обаче наистина като се разхождахме на село с нея си заспа почти веднага. Но нали с това седене в нас, успях само докато бяхме там. В нас не ни се получава. На мен също не ми е много добре. Удобна ми е, не ме убива, но тя е доста дълга вече и реално ми е трудно да правя каквото и да било през нея. Не знам как успявате да вършите неща като носите и по - големи деца. Явно е до навик.
*
Re: Нашите бебета и малки деца
« Отговор #183 -: Май 04, 2020, 10:34:27 am »
По-големите се носят на гръб вече.И на мен ми е трудно да нося Габи и да правя нещо.Голяма е и пречи, но мога да сгъна пране например.Да готвя вече ми е по-трудно и да ям също :)

Re: Нашите бебета и малки деца
« Отговор #184 -: Май 04, 2020, 11:23:08 am »
Да, това имах предвид  :D Маги, благодаря за табличката, доста информация има. А добавянето на зеленчуково или плодово пюре в кашата как става? Направо като е готова се добавят няколко лъжички? И така въвеждаме плода или зеленчука след като е въведена кашата, нали? Също така почивката необходима ли е? Аз до колкото разбрах като почивка се води затвърждаването на храната. Няколко дни само нещо, което вече е въведено. Като започна вторият опит, ако има още въпроси, ще питам 😁
*
Re: Нашите бебета и малки деца
« Отговор #185 -: Май 04, 2020, 12:34:20 pm »
Забравих. Сега ги качвам така, а после ще превеждам.
« Последна редакция: Май 04, 2020, 12:39:02 pm от Pav-la »
Re: Нашите бебета и малки деца
« Отговор #186 -: Май 04, 2020, 13:04:04 pm »
Ще изчакам превода, Павла, че така абсолютно нищо не разбирам  :D
*
Re: Нашите бебета и малки деца
« Отговор #187 -: Май 04, 2020, 14:30:29 pm »
Това е правилната схема. Тя е ясно и по картинки. Не се вкарва отделно глутен и месото може от рано. Аз лично не съм въвеждала глутен. Просто дадох хляб. Месо вкарах след няколко зеленчука.

В листа от лекаря- поне до 5м е само мляко. Вода се дава само при температура и при много жега лятото. Сокове в никакъв случай преди 6м. (аз лично още не съм дала сок на Симеон. Пил е 2-3 пъти фреш лятото от моя).
Започва се с хранене, което е хубаво да е на обяд, но може и да е всяко друго. Има част с намаляване на млякото, но ще я пропусна. Просто трябваше да има 4 хранения с 210мл на 6м, а той имаше поне 5 с 150-180мл.
Въвеждането на зеленчуци мооже да става със смесване на мляко, но може и чисти.
-зеленчуците се варят с малко сол във водата, но после не се соли
- предлага се по един нов зеленчук дневно, извън картофа (картоф не се въвежда тук, а се ползва само за спойка), за да може детето да свикне с вкуса на всеки зеленчук. Ако се използват готови пюрета е за предпочитане с един вкус
- препоръчва се да се сменят всеки ден зеленчуците, за да може после лесно да приема новите вкусове
-ако детето откаже един зеленчук, трябва да се предложи друг ден, но без натиск. Поне 8-10 пъти отказан зеленчук, чак тогава може да бъде приет и да се хареса. не трябва да се отказваме, но и не трябва да има натиск
Позволени зеленчуци- цвекло, бялото на праз, броколи, моркови, тиквички (без кожа и семки), спанак, зелен боб, сладък картоф, пащърнак, тиква, домати. Цикорията може да се използва в малки количества. Морковите трябва да се избягват при запек. Избягва се в началото зеленчуци със силен вкус или с много фибри като- артишок, патладжан, целина, зеле, див копър, ряпа, лук, пипер (така наречените чушки), зеленото на праз и др
Замръзените зеленчуци трябва да е в превест или поне колкото пресните, ако са от супермаркети.л
15 дена след зеленчуците може да се предложат плодове следобяд. Всички плодове могат да бъдат предложени, дори екзотични като киви и червени плодове.
Тук пак пише за един вкус и тн.

Може да се слагат "бебешки брашна" в млякото сутрин и вечер с глутен от 5м.

Това е в общи линии. Като цяло тук се вкарват всички алергени от рано. Месо, яйца също рано се вкарват. Ягоди, малини и тн могат да се дадат в самото начало. Аз така направих. Ябълката е "картофа" на плодовете. Месо дадох втората седмица. Яйцето тук се дава цяло от самото начало, а не само жълтък.
Аз не съм замествала хранене, защото само докато имах домашно месо давах пюрета, а и не бързах. Симеон още си пие АМ и не закусва. Не иска. Може и без АМ, но пак не закусва, затова му давам, а и е толкова хубаво да го гушкам докато си пие млякото.

Може да съм пропуснала нещо, така че питайте.
« Последна редакция: Май 04, 2020, 14:56:19 pm от Pav-la »
Re: Нашите бебета и малки деца
« Отговор #188 -: Май 04, 2020, 19:31:35 pm »
А така като се въвежда всеки ден различен плод или зеленчук няма ли как да се обърка, ако има реакция от какво е било? Или се предполага, че реакция може да има само до 24ч?
*
Re: Нашите бебета и малки деца
« Отговор #189 -: Май 04, 2020, 20:55:15 pm »
Предполага се, че основните неща ще са въведени за 15 дена между плодовете и зеленчуците. Другото е, че се предполага, че ще е картоф + нещо друго. Така ще знаеш от какво е за 24ч разстояние между хранения.  Нищо не пречи 2 дена да се дава едно и също. Аз имам много хранителни непоносимост и алергия и пак така препоръча педиатърът. Тук не му мислят много и аз злоаядо дете не знам. Гледачката също каза, че злояди няма. Има неща, които не им харесват, но ги кусват. В детската ядат карантия все пак. На мен чудесно ми съвпада с начина на мислене. Така правих и така ще правя с Борис. Хубавото е, че Борис ще го захранва август, а не февруари като Симеон.
*
Re: Нашите бебета и малки деца
« Отговор #190 -: Май 05, 2020, 11:18:32 am »
Много индивидуално се подхожда при всяко дете.Аз в началото следвах 3 дни въвеждане един ден почивка, но Моника направи реакция към някои храни, имаше проблеми и много забавихме определени храни, така че в един момент спрях почивките и въвеждах по-на често храни.Следи я, виж кое и харесва.Моника например замести ядене много бързо, на третото хранене някъде вече заместихме обеда.

Сега си гледах схемите, че нямам почти никакви пюрета(аз си ги правих с нея и сега така ще е) та да видя какви зеленчуци да търсим по пазарите пресни и сега ще чакам първите моркови и картофи фа излязат по селата.

Близначките още нямат интерес към храната.Държим ги с нас като се храним, но въобще не обръщат внимание какво правим.

*
Re: Нашите бебета и малки деца
« Отговор #191 -: Май 05, 2020, 14:00:49 pm »
Тази схема е индивидуална. Дори е описана с името му.
Той искаше бързо да замести, но аз не му давах. Около годината беше като започна да яде на всички хранения. Все още не закусва обаче. Не го натискам. Дете, при наличие на храна, умряло от глад няма.
Смята се, че докато се образуват IgE минава доста време, така че дори и 3 дена да се дава, няма да има реакция.
*
Re: Нашите бебета и малки деца
« Отговор #192 -: Май 06, 2020, 08:34:39 am »
Да и Моника искаше бързо да замести.Тя се хранеше много добре и нямах проблем със захранването.Сега обаче не ще почти нищо да яде....
Аз си припомням тия дни кое как беше, че скоро ще е и при нас.За сега съм доста по-спокойна.

*
Re: Нашите бебета и малки деца
« Отговор #193 -: Май 06, 2020, 12:04:12 pm »
Аз искам Борис изцяло по ЗВБ да зафраня, но не искам да изпуска пресните неща август. Ще го мисля. Аз за храна не се притеснявам. Ще ядат все нещо. Тук имат някакъв подход ли, не знам, но никой не съм чула или видяла да говори какво и как яде детето.
*
Re: Нашите бебета и малки деца
« Отговор #194 -: Май 06, 2020, 17:39:33 pm »
Аз Моника я захранвах хем с пюрета хем с цели зеленчуци и давах да ръпа.Предполагам сега пак ще направя така.Бързо преминах от пюретата към малки парченца.
Ако не се натиска детет и не се поставят някакви цели, мисля че човек може да е спокоен със захранването.В БГ има много, как да го кажа "така трябва да бъде", педиатъра казва "до годинката трябва да има заместени три хранения" и се започва едно тюхкане, защо не са.Значи тия деца няма да пораснат на мляко, вярвайте ми, водете се по тях.

*
Re: Нашите бебета и малки деца
« Отговор #195 -: Май 08, 2020, 09:21:51 am »
Аз минавам да се похваля, махнахме стремената на Габи.Вчера бяхме на преглед всичко е наред.Контрола ще направим другия месец за последно.И доктора каза, носете я в слинг или раница, позата е тази като на стремената и е полезна за ставите им.Викам си поне едно нещо дето правя да ми се отплати.
Сега, за да не е всичко 6, Ади още събира очичките.Четох, четох до 6 месеца е допустимо после не трябва да го прави.Та я наблюдавам сега и чакам ако и другия месец ги събира ще ходим на очен с нея.

Re: Нашите бебета и малки деца
« Отговор #196 -: Май 08, 2020, 12:01:16 pm »
Браво, Маги, много се радвам за Габи. Дано и при Ади да няма проблем и да си влезнат в норма нещата.
*
Re: Нашите бебета и малки деца
« Отговор #197 -: Май 08, 2020, 14:08:44 pm »
Браво на Габи!

Маги, като гледа нещо ли ги събира. И аз знам, че физиологичният страбизъм е до 6м. Борис също събира, но е при гледане на играчки основно.
*
Re: Нашите бебета и малки деца
« Отговор #198 -: Май 09, 2020, 09:03:49 am »
Различно е.Понякога като правя боц и слагам пръст на носа и, понякога като вземе играчка и я гледа.Не е постоянно, но го има, поне аз го виждам.

*
Re: Нашите бебета и малки деца
« Отговор #199 -: Май 12, 2020, 16:29:25 pm »
Маги, и едната от моите имаше до към 4-5 м., ама убий ме не помня коя беше :lol:
та, мина де, нищо не сме й правили.