0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #220 -: Януари 18, 2018, 12:36:56 pm »
Да, слага се в тортите, но не ми харесва тази "подмяна". Нищо домашно не разрешават. И нищо не се яде на място, дават на родителите почерпката. Балоните също не са опция. Много ме е яд за соковете. Миналата година като ритуал беше да се  пие всеки ден след яслата прясно изцеден сок. Тази годин тц.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #221 -: Януари 18, 2018, 13:07:41 pm »
Здравейте! Да се включа и аз в темата :)
За РД в градината при нас, дават зимно време да се носят торти, а лятно - пити, но със сертификат - домашни неща-не! За напитки - аз вземам два сока 100% плод по 1 литър, нося пластмасови чашки, чинийки и вилички и това е! Балони също нося, но там си ги надуват с помпа :)
За подарък и аз още не съм мислила...Той, моичкият само лего-та иска - ако може и всеки ден! Та сме се заринали вече с тях! Беше насъбрал малко парички по празниците и до понеделник имаше за лего-та, но от евтините магазини, че ако са на Лего...охооо :)
Маги, това е много готино. За миналата НГ брат ми от Франция му донесе - и още има мъниста за редене :)
И Стаси пиеше фрешове миналата зима, а сега - не :) Кара само на хляб, кисело мляко и вода - основно! :(
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #222 -: Януари 18, 2018, 16:23:07 pm »
Фрешове никога не е пил. Плодове яде много малко видове и само се ядосвам. Зеленчуци почти изобщо... Само домат и краставица, а сега като не са в сезон и не купувам.
Но то на кой да се метне, като и ние сме така и вероятно не предлагаме достатъчно често.
Разчитам, че в градината хапва като гледа другите деца. Там и салата с червено цвекло и ряпа беше ял дори...

В нашата ДГ празнуват с истинска торта, сокчета и балони, та ще се придържам към установеното. Някои деца подаряват курабийка с тяхното име или нещо подобно за вкъщи (това мисля да го прескоча). Ако е имало и балони, им дават да си тръгнат и с по един балон. Повече се радват на тези с хелий.

Но той нашичкият от 10 торти, 1 ако хареса ще е постижение. А шоколад изобщо не близва и съответно кафява (с кафяво) торта  :lol: Всички шоколадови дядо коледовци дето му подариха сме ги раздали. Налита на бял сладолед и сокчета вместо това  :lol:

Маги, аз съм фенка на къщите за кукли, както и на детските кухни, и ако имахме място, щях да взема някоя дървена хубава, нищо че е момченце  8)
Даже днес във Vivre, видях има на Kidkraft, но те са ужасно скъпи и доста претруфени:
https://www.vivre.bg/search?searchItem=%D0%BA%D1%83%D0%BA%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%20%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B0
А на икейската кухня отдавна съм хвърлила око.

От друга страна, той идеално си "играе" с истинската кухня, та май си е по-добър вариант. Прикачвам снимка от тазсутришните ни творения  :P "Добре", че е болен, та да имаме време за нас си.


*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #223 -: Януари 18, 2018, 16:34:02 pm »
Ние дървена кухня имаме, взехме Лидълска и съм много доволна.Прави ни кафе, готви манджи на куклите, заиграва се.Общо взето предпочитам да дадем пари за нещо голямо като кухня или къща за кукли от колкото за 5 кукли или нещо подобно.3 кашона съм напълнила с играчки да съм ги раздала ако не исках второ.

Моника също яде ограничен брой плодове, със зелечуците е по-добре.Ама то и аз не обичам плодове.Сокове домашни правени лятото пие, фрешове не кусва.Имаше период в който се ядосвах, сега честно ми е все тая, няма смисъл да си хабя нервите няма да я променя!И на градината яде което и харесва.А е тука няколко вечери си ляга гладна.Ми като почне да ми се лигави по масата ме хващат нервите и накрая баща и я изгони от стаята.

*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #224 -: Януари 18, 2018, 21:47:07 pm »
Аааа, голям помощник Дани !

Кус кус, филийки, макарони, пица, баница, лазаня и голи сърми - туй е менюто.Как грам не ще да опита друго . За шоколад, сладолед, сокче и мед душата си продава Нора. В граината почти всичко ядяла, добре, че са те, да поддържат някакво разнообразие. И аз така спрях да се тръшкам, че не успявам. А как разнообразно хапваше до преди година,... все едно не е било.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #225 -: Януари 19, 2018, 11:50:13 am »
Всичко с хляб се яде.Познато  :? Моника и в градината подбира.Онзи ден не яла кекса, защото нямал хартийка т.е. не бил мъфин  :lol: е кво да я правя, до вечеря яде само банан и устиска, нищо и нямаше.

Не остана Авалон и скоро ще си имате госпожица на 4.А все едно вчера се роди!

Усмивки, Дани съм го признала, голям помощник е той!

*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #226 -: Януари 23, 2018, 08:41:36 am »
Авалон, да ти е жива и здрава Нора!Много да ви радва, да е все така своенравна, но и да се вслушва във мама и тате, да е радост голяма!Весел празник и много целувки!

*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #227 -: Януари 23, 2018, 10:22:06 am »
Благодаря, Маги. Сутринта се замислих как преди 5 години се чуствах като най-нещастния човек на земята, а преди 4 най- щастливия... как лети времето.
Радост е голяма. Щастие е !
Кошницата с почерпката за градината се получи много красива, реакцията беше "wow".
Подаръците са магнитна дъска с букви и за писане , музикално килимче, Плеймобил, една дъска с отбелязване на нея дати, дните от седмицата, месеци, сезони и часовник, дрешки и лакомства разбира се. Естествено и торта с любимите Том и Джери.
Сутринта каза, че ставала на 3  :lol:, " не може 4!".
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #228 -: Януари 23, 2018, 10:41:38 am »
avallon, честит празник!  :D  Здрави и щастливи бъдете!
Обич, късмет и много, много радост на прекрасната Нора!
Весел празник!   :balk_12: :balk_16:

*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #229 -: Януари 23, 2018, 15:45:10 pm »
avallon, честит рожден ден на голямото ти щастие! Дай Боже с годините да става все по-голяма радостта, че я има, че расте и хубавее, че се превръща от малко човече в умна госпожица. Хубав празник!

И аз съм в чуденка за рождения ден в градината. Ще трябва да разпитам госпожите каква е практиката, досега не съм получила отзиви за друг рожден ден. Тъкмо се зарадвах, че рождения им ден се пада в неделя и една приятелка ми напомни каква радост е за децата да празнуват. По отношение на подаръците вече съм готова. Мисля, че ще им харесат.

За храненето и аз се чудя какво да приготвям, че да го ядат. Неща, които уж обичат, така си стоят. Раших да готвя някои неща от менюто на ДГ, твърдят, че ги ядяли. Хляб могат да ядат по всяко време :). Сладкиши, шоколад, бонбони... винаги са интересни. Давам им по малко, не съм чак такъв цербер. Опитах да ги изкуша с плодова салата, но първият опит беше неуспешен. Ядат плодовете "по единично". Ние с баща им ядем повече плодове и зеленчуци от тях :(. Дано личният пример помогне.
*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #230 -: Януари 23, 2018, 18:22:27 pm »
Авалон, честит рожден ден на Нора! Да е жива и здрава и много да ви радва!

Беата, спокойно! Ще започнат да ядат каквото ядете и вие! И моите се мръщят понякога на някои неща (особено малкият човек), но изобщо не им се впечатлявам. Е, в пубертета посещението в Макдоналдс и други такива боклучави е неизбежно, въпреки че аз не стъпвам там. Но с примера от вкъщи ще намерят правилния път. Сигурна съм. Гледам големите им братя през какви метаморфози по отношение на храненето преминаха. Като резултат имаме един веган, един почти вегетарианец и един, който от ядящ супа в консерва, сега започна да готви. Моите ги храня с прясна храна, гледам баща им да не прекалява със сладкишите (реших сама да си направя един ден без захар в седмицата, както някога и без месо, а сега дали имам и един месен ден в месеца ...). Само дето закуската с конфитюр ме вбесява, обаче това пак е личен пример. Гледам през другото време да не ядат толкова захар. Друг е въпросът, че дребното шоколад не яде, а и като нямам вкъщи бонбони или сладкиш, нямат чак такъв ежедневен достъп. Бисквитите не ги блазнят (или изядат една и толкова, май големите сме по-лакоми). Плодова салата обичат много.
Спирам с тирадата, че трябва да свиря с детето (учителят по цигулка ме прецака, като дал на младежа дует за пиано и цигулка) и ме пита дали много ще ме затрудни. Ъхъ! Затруднява ме, ама пита ли ме някой?!  :lol: А вчера се учих да рисувам шейна заедно с детето. Колкото сме музикални, толкова не ни бива в рисуването. Гледахме едно клипче в ютюб и скалъпихме шейната полека-лека (всеки на своя лист, аз не съм му я рисувала).
« Последна редакция: Януари 23, 2018, 18:25:00 pm от blue_sky »

*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #231 -: Януари 23, 2018, 20:39:17 pm »
Авалон, честита ви рожденничка! Нека ви е жива и здрава, и много да ви радва.


*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #232 -: Февруари 01, 2018, 15:41:26 pm »
Времето лети, децата порастват!
Как сте в това грипно време?Какво правите?Моника я хвана някакъв вирус със зачервено гърло, не е грипа за моя радост!В къщи сме и се гледаме малко, а аз си почивам честно.Преди година не вярвах, че ще мога да си почина с нея така, но ето че успявам, а тя пораства и си играе сама.Голям кеф!

Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #233 -: Февруари 01, 2018, 16:15:22 pm »
Здравейте  :D
Ние сме добре, малкият кашляше миналата седмица, но с няколко инхалацции се размина засега. При мен обаче вирусът не успя да ме подмине - такива сополи и зверски болки в гърлото  8O Ужас - не разбрах от малкия ли е, от 90-те колеги ли, които кихат, кашлят и бършат сополите си около мен, но е факт, че бях доста болна. Тази седмица в групата на малкия са все около 10 деца и има известно спокойствие, но като са повече, учителките казаха, че все се боричкал с едно момченце, дърпал играчките от него и т.н. Не че не им вярвам, но той това по принцип не го прави нито пред нас, нито пред бавачката ни, нито пред баба си, а го събираме постоянно с други деца и си играят даже прекалено кротко. Даже едната учителка ми вика: "Охх, какво да правим?" Аз се опулих и казах да са по-строги, да го отделят като му обясняват защо го прави... Какво друго да кажа. И все ми е притеснено като ще го вземам - дали е закачал това дете  :(
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #234 -: Февруари 02, 2018, 07:14:33 am »
Добро утро!  :P

Да пожелая с голяяямо закъснение на Нора да бъде едно много щастливо, добро и умно дете, с мнооогооо късмет в живота. Да ви радва непрестанно, Авалон!

Маги, дано се оправяте бързо!

Бонболини, тъпа ситуация. Едва ли си измислят наистина, може нещо да го провокира.

Дани е на ски седмица, днес последен ден. В сряда искаше да се отказва и да си стои в градината, но от там казаха, че няма такъв сценарий. Помогнаха му да преодолее притеснението си. Обърнаха му голямо внимание и 100 пъти ми звъняха да кажат, че всичко е наред, та после продължи да ходи с желание.

Аз само треперя също да не се разболее. Вчера са отпаднали 3 от 9-те деца от тяхната група, които са на ските. Точно защото са пипнали грипа с температурата. Дани е бил в пряк контакт с тях в буса, и като хапват, та сега само го мисля.

Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #235 -: Февруари 02, 2018, 10:40:13 am »
Смайли,
Направо се изумих вчера: взимам го от градина и говорим с госпожата, през това време той стои до мен - облечен и държи бутилка с вода. През това време излиза едно детенце и почва да крещи в коридора, а майка му се качва по стъпалата... Докато тя се качва, въпросното момченце започва да дърпа от ръцете на нашия бутилката и да крещи: "Искам да му взема водата, искам да му взема водата" и да го натиска отгоре и да дърпа  8O Точно както описваха за нашето момче - и това пред погледа на майка му, госпожата и мен. Е, честно побеснях - днес ясно заявих на госпожите, че вече не могат да твърдят, че САМО моето момче прави така! Да наказват, ако трябва /без бой, разбира се/, да са по-строги определено, но вече като казват, че е имало подобен проблем, да не казват , че само той е виновен, а да се опитат да го разрешат  8O В никакъв случай не казвам, че няма да обръщам внимание на проява на евентуална агресия - ще обяснявам, ще показвам сигурно доживот  :wink:, но честно да ви кажа - мнооооого ми олекна  :wink:
*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #236 -: Февруари 02, 2018, 13:04:01 pm »
Смайли, и моите мушмороци са на ски училище тази седмица. Нищо чудно да са се засичали с Дани, ако той е на Офелиите. На Ани и Пепи много им харесва. Прибират се гладни и изтощени. При нас не са съобщили за болни деца. Казаха ми във вторник, че Пепи бил вдигнал температура 37 и нещо си 8O. Аз това не го броя за температура, ама... След това не е вдигал. Жизнен е и се храни. Той си покашля, но според пулмоложката е от трахеята. Пием каквото ни предписа.

Бонболини, неприятно е да чуеш, че детето ти е проявило агресия, но май е неизбежно да има инциденти между децата, докато растат и се учат да отстояват своето. Ние ги учим у дома, в градината - възпитателките. И аз с почуда разбрах, че Ани била ухапала едно момченце по бузата. То не се оплакало, но бузата му била доста зачервена. Ани пък си призна. Сто пъти се извинихме на родителите на детето, а на нея й "четохме конско". Пепи и той не е без провинения, но в повечето случаи няма драми. Мисля, че случихме на госпожи.

Да, Маги, вярвам ти, че вече си почиваш с Моника. Растат диванетата  :D.


Момичета, не е ли време да отбележим Новата 2018 година? Темичката ни е от есента на миналата година :).
*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #237 -: Февруари 02, 2018, 13:32:47 pm »
Щото много пишем, за това е толкова стара темата :)

Смайли, Беата, завиждам ви за ските.Тук има вариант само на Беклемето и то ако ние я водим, но нещо ни беше наситена програмата и не стигнахме.И то нали се сещате от събота на събота.

Бонболини, трябва да се разбере защо е проявил такава агресия.Моника ми обясняваше как бие едно момченце.Аз втрещена разпитвах защо, как, кога и т.н. ГОворих много с лелките и сестрите там.Оказа се, че детето си е по-буйно и редовно я хапе или удря и тя се защитава.Имаше и едно дете което тя не харесваше и не искаше да играе с него, и като я приближеше, тя го буташе.Сестрите го бяха видели и си знаеха.
Аз още вчера щях да питам, той без причина ли го удря или има първоистория, защото почти винаги има нещо останало скрито от госпожите, или те не са му отдали значение, а децата помнят.

Моника е по-добре, след като днес ми вдигна кръвното 100 пъти, значи се оправя.

Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #238 -: Февруари 02, 2018, 13:44:57 pm »
На Алеко са, Беата. Там вчера, и особено днес има страшен вятър, та допълнително го мисля. Над 50 км/ч.
Него като го духне вятъра в лицето и се разревава и иска да го нося  :lol:

Вчера имахме послание от треньорите - колко добре се справял и как трябва да продължи да ходи на ски, че ще ги забрави до догодина (търсят си клиенти, разбираемо).
Като го казах това на моя мъж (той пък го няма, в командировка) и вика: "К'во, все едно не си знам детето, че едва си стои на краката."  :lol:

Вие към коя школа сте? Ще ви пратят ли някакви снимки?
Нашата градина изобщо не е по снимките. Аз пък много обичам снимки и чак днес се присетих късно да бях помолила някой да го снима там горе.

Маги, аз изобщо не държа да се качва на ски. По-скоро исках да подиша чист въздух. Той не е спортна натура и не очаквах да се впечатли от ските, а само от возенето в автобуса до там и обратно.  :lol:
Днес е 7-ми ден подред на Витоша (събота и неделя също го водихме, но кара шейна).

Много хубаво, че Мони се оправя.

Бонболини, аз имам опит само от обратната страна. Дани не само, че не налита, но и все е жертва - хапан, удрян. За сметка на това е развил доста театрални умения в тази посока  :lol: Той дори не може да понесе, когато някой хвърля, събаря, разрушава и изпада в истерия. В неделя се качвахме със Симеоновския лифт на Витоша с приятелско семейство с малко дете. То започна да удря по стъклото на кабинката. Дани се разстрои и му се развика да не прави така. Онова се ошашка от крясъците на Дани и започна да го рита и това беше последната капка, за да се разплаче Дани истерично.
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #239 -: Февруари 02, 2018, 13:58:59 pm »
Благодаря за мненията и опита, момичета  :D
То проблемът е, че обикновено нашият е бит, хапан, драскан и са му изтръгнати играчките и нищо не прави/казва (даже се надявам някой ден да се защити, все пак - мъж е). А като играе с другите деца, извън детската градина,  който и да посегне за негова играчка, която е в ръцете му, първо се чуди около 2-3 секунди и после веднага му я дава. На различни снимки, които госпожите правят и ни изпращат, виждам че моето момче и това, с което боричка, са винаги един до друг - казах им да ги слагат отделени и да наказват моя, ако продължава да го тормози. От друга страна, те казват, че момчето ни е много кротко и затова виждат само как той дърпа от ръцете някаква играчка, а един път бил направо върху другото дете и се боричкали. Казаха тогава, че САМО ТОЙ правел така. Но се оказа точно обратното /не е само той/. Та сега ще трябва да го гледам по-внимателно за синини, защото не приказва с подробности - само "да", "не", не казва дали някой го е удрял и т.н.  :?