0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Мили момичета, здравейте.

Пиша тук, защото съм ужасно объркана вече и съм уплашена.
На 22 години съм само.
Февруари месец ми откриха еднометриозна киста съвсем случайно-отидох при гинеколожката ми за преглед. Тя ми изписа противозачатъчни, които аз така и не посмях да пия, защото съм пушачка, а и не се шашнах, защото не знаех какво е.
Истинаката одисея започна след едно контактно кървене в края на юни. Тогава моята гинеколожка нямаше часове, отидох ори друг, който ми изкара акъла-ако не се оперирам до месец, щяло да стане рак и тн, а в този момент кистата ми беше 2,8 см. Имах и една функционална- образувала съм и преди, случвало се е да имам. Пусна ми и цитонамазка-първата ми, по това време бях на 21 и водех полов живот едва от година, поради това не бързах. След рев от гадните неща, които ми каза, отидох при гинеколожката ми в Щерев, която ме успокои и каза, че е малък шанса такава киста да се спука, защото е малка и тн. Настоя да пробваме с противозачатъчни, зашото смята, че такава малка киста може да не представлява проблем при бъдещо забременяване. Окей, ама пак не събрах смелост за противозачатъчни. Пусна ми и микрибиология. В последствие се окяза, че имам цитонамазка 3А(онази, при другия лекар) и гъби. Не съм се занимарила, винаги съм ае проверявала на гинеколог. Отидох пак при лекарката ми и й казах за притесненията ми от противозачатъчните, та ми изписа прогестоген- Примолут Нор, от 2ри двн на цикъла по схема като противозачатъчни.
Почнах ги сега този месец, защото чаках да ми дойде цикъла. Само че: 1) пак ме е страх от тромбове. Намалила съм цигарите максимално и даже се мъча да ги спирам, гледам да са 6-7 на ден най-много. Имате ли опит с тях? Леко ли се понася?
2) някой излекувал ли е ендометриозна киста по подобен начин? Все още няма 3см.
3)страх ме е, че няма да мога да имам деца или че ще унра от тромбоза или белодробна емболия или рак на гърдата от тези глупави хапчета.

На 22 съм, нямам други рискови фактори освен пушенето. Извинете за дългия пост.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Ендометриоза-объркана съм, моля помогнете
« Отговор #1 -: Август 16, 2017, 19:41:26 pm »
Здравей, PurpleRain7!

Ендометриозата, за съжаление, е неприятно заболяване. Моят съвет е да престанеш да пушиш, защото това е нещо, което изцяло зависи от тебе (за разлика от ендометриозата, която малко зависи от твоя начин на живот), а и рисковете вследствие тютюнопушене са в пъти повече от приема на противозачатъчни.

Възможно е проблемите ти да приключат след консервативното лечение, но понякога това не е възможно и се налага оперативна намеса.

И, разбира се, групата трябва да се уточни - чрез колпоскопия, микробиологични изследвания, лечение или комбинация от тях.

Поздрави! :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Ендометриоза-объркана съм, моля помогнете
« Отговор #2 -: Август 16, 2017, 21:22:04 pm »
Привет, PurpleRain7!

Разбирам как се чувстваш и защо си изплашена. Обаче първото нещо, което трябва да решиш е дали искаш да си помогнеш или предпочиташ да позволиш на страха да те парализира в бездействие. Намери лекар, на който вярваш и чиито препоръки ще следваш без колебание. При подходящо лечение много жени с ендометриоза са щастливи майки. Повтори цитонамазката при друг лекар след лечението на гъбичките и ако резултатът пак е лош, иди да ти направят колпоскопия.

Не се сърди, но е време е да пораснеш! Не гледай нс кофти резултат от изследване или диагноза като на присъда. Това е просто едно от предизвикателствата по пътя ни, с което трябва да се справим! Сигурна съм, че накрая всичко ще е наред, но трябват навременни действия.
Успех!
Re: Ендометриоза-объркана съм, моля помогнете
« Отговор #3 -: Август 16, 2017, 22:55:33 pm »
Благодаря ви за отговорите. Мисля, че паниката ми се дължи на лекарят, който ме шашна. Аз имам гинеколог, на който вярвам - д-р. Магунска. Това, което ме тревожи в момента, е рискът от Примолут Нор, и то сърдечно-съдовите и съдовите проблеми, не друго. Всички ме успокояват, че съм млада, но всеки дискомфорт го отдавам на тях. Опасни ли са наистина тези хапчета, конкретно в комбинация с цигарите?

Що се отнася до тях, намалям ги, спирам ги уж, опитвам се. Пия хапчето от три дена и се страхувам на всеки прием обаче. Много е неприятно, а от раз ми е трудно-нужна ми е нагласа. Не пуша много, десетина цигари на ден. В момента ми е трудно, и защото съм в компания често и почивам, когато съм сама и в ежедневния си ритъм не пуша. Мога да не пуша.

За цитонамазката- знам, лекарката ми каза, че според нея не се налага колпоскоп и предвид бедния ми сексуален опит, вероятно е от нелекуваните гъби. Та чакаме да минът 2 цикъла, защото не тя ми взе цитонамазка, и не било хубаво толкова често да се пипа маточната шийка. Такива тежки изследвания като биопсии, тестове за ЧПВ и колпоскоп каза, че за този момент не са необходими.
Re: Ендометриоза-объркана съм, моля помогнете
« Отговор #4 -: Август 17, 2017, 09:52:40 am »
Здравей PurpleRain7, относно хапчетата, които пиеш нямам информация, но преди няколко години, била съм точно на около 22/23г., имах доста голяма ендометриозна киста - 4 на 5см. и беше почти 100% за операция, но аз все пак реших да пробвам с противозачатъчни и тя се махна, което изненада и лекарите. Пила съм най - различни, дори не знам точно кои са ми помогнали. Нямах никакви проблеми от тях, но при всеки е индивидуално. Относно цигарите аз също пушех по това време и с това не съм имала проблеми, но най - добрият вариант е да ги откажеш, както направих аз и вече от около 5/6 години съм горд непушач  :D Успех