0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Възможно ли е гинеколог да разбере, че пациентката му е правила аборт в миналото? Четох много форуми, но не открих мнения на лекари или инфо от момичета, които разказват от първо лице.
Когато жена отиде на преглед за бременност питат ли я дали е правила аборт, лекаря има ли как да разбере, ако тя отрече. Питам, защото има случаи, в които лекаря е близък на родител на бременната и т.н. Или още повече - има майки, които искат да присъстват на прегледите, една моя позната така ходеше с майка си и в такъв момент, ако и зададат въпроса, а тя не иска да казва!?  :oops:
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Здравей, vikksssi!

Аз възприемам въпросът ти по-скоро като засягащ правото, а не медицината.
Затова ще ти отговоря по следния начин. Медицинските дейности в България са уредени чрез нормативни документи, един от които е Законът за здравето. В него се казва следното:

Чл. 87. (1) Медицинските дейности се осъществяват след изразено информирано съгласие от пациента.
(2) Когато пациентът е непълнолетен или е поставен под ограничено запрещение, за извършване на медицински дейности е необходимо освен неговото информирано съгласие и съгласието на негов родител или попечител.
(3) (Нова - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 02.06.2009 г.) Съгласието по ал. 2 на родителя или попечителя не е необходимо при извършване на здравни консултации, профилактични прегледи и изследвания на лица, навършили 16 години. Конкретните видове дейности по консултиране, профилактичните прегледи и изследванията се определят с наредба на министъра на здравеопазването.
(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 02.06.2009 г.) Когато пациентът е малолетен или недееспособен, информираното съгласие се изразява от негов родител или настойник, освен в случаите, предвидени със закон.
(5) (Нова - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 02.06.2009 г.) Когато за непълнолетен или малолетен, настанен по съдебен ред извън семейството, съгласието на родител, попечител или настойник по ал. 2 и 4 не може да бъде получено своевременно, информирано съгласие изразява лице, на което са възложени грижите за отглеждане на детето след положително становище на дирекция "Социално подпомагане".
(6) (Нова - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 02.06.2009 г.) Когато непълнолетният или малолетният е настанен временно по административен ред по чл. 27 от Закона за закрила на детето, информираното съгласие по ал. 5 се изразява от дирекция "Социално подпомагане".


С други думи, лицата над 16 годишна възраст имат право да се прегледат, да получат здравна консултация, информация и т.н. без участието на родител (освен в случаите, изрично упоменати в цитирания текст). За бременна преди 16 години не искам да коментирам, това е друга (неприятна) тема.

Лекарят е задължен да пази в тайна здравословното състояние на своя пациент. Това задължение е част от етиката на лекарската професия, а забраната за разпространение на здравна информация е правно регламентирана в Закона за здравето.

Чл. 27. (1) Здравна информация са личните данни, свързани със здравословното състояние, физическото и психическото развитие на лицата, както и всяка друга информация, съдържаща се в медицинските рецепти, предписания, протоколи, удостоверения и в друга медицинска документация.
Чл. 28в. (Нов - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 02.06.2009 г.) Медицинските специалисти и служители в лечебните заведения нямат право да разгласяват информация за пациента, която е получена при изпълнение на служебните им задължения.


Пациентът има право да упълномощи писмено друго лице да се запознае с медицинските му документи, както и да направи копия от тях. Това е право, а не задължение. Здравната информация може да бъде предоставяна на трети лица в случаи, изрично упоменати в закона.

От медицинска гледна точка, лекарят може да разпознае провеждана манипулация в миналото, но не и вида на манипулацията. Но всичко, което се коментира в кабинета, е обект на лекарска тайна, а не на приятелски взаимоотношения между лекар и близки на пациента.





"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Аз имам спонтанен в 5 г.с преди 6 години, но никой не е разбрал освен мен като лекар, освен този при когото ходя, че имам спонтатен аборт, мен не са ме питали никога, питали са ме имала ли съм живо родени деца.
А ако една жена забременее и майка и познава лекарката и ако тя отрече аборт лекарката ще разбере ли че е имало и в документи вписва ли се някъде. как може да се скрие това
*
Прочети поста на Мели преди моя, и ще разбереш, че има и т.нар Лекарска тайна  :P
Пред лекар и съд всичко се казва, в интерес на истината , по добре е да си признаеш че си правил аборт, понякога това криене носи много рискове  наистина, лекар няма как да  разбере ако самото момиче не му каже , лекар има право да  прецени дали ако майката на момичето иска да знае, да я уведоми.
*
vikksssi, на каква възраст си? Т.е. пълнолетна ли си?
На 30 г. съм, но майка ми винаги е била много близка с мен и иска някой ден да идва с мен, а аз искам да ходя някъде сама и да обсъдя с гинеколог само, ако трябва, но тя иска ако забременея да присъства и на раждането, а някакви картофи от прегледи не се ли носят и там и тя ако ги види... не знам. Рано е да се притеснявам, но напоследък мисля за това.
vikksssi,за мен начина по който пишеш,въпросите който задаваш не съответстват на възрастта,която посочваш.
Прочетено от страни е като :Здравейте аз съм на 16 г.,с приателя ми сгафихме и аз направих аборт,но мама се досети и сега иска да ме води на гинеколог,а мен ме страх че ще разбере истината.
Силно се надявам тази моя догадка да е грешна и найстина да си на 30г.   и дори и да ти се е случило подобно нещо,то поне да си взела осъзнато и информирано решение,като зрял човек.
Не ми помагаш с този коментар.
Защо да не съответстват? Не съм раждала, не съм прекарвала цяла бременност и не знам как стоят нещата. Съвсем нормално е да се притеснявам и да искам да го скрия, защото не искам да притеснявам майка си.

Надявам се да се включат момичета с полезна информация.
Наистина не знам някой ден как да постъпя. Може би бих намерила гинеколог, бих си ходила там и бих го помолила никъде да не вписва за аборта, ако е възможно.
Изобщо през следенето на бременност каквото се случва записва ли се и накрая представя ли се при раждане?
« Последна редакция: Януари 16, 2017, 20:31:55 pm от vikksssi »
Защото ако си на 30г и си толкова близка с майка си :
1.Отдавна е трябвало да започнеш да ходиш на  профилактични гинекологични прегледи и когато ти изникнат такива въпроси да  ги зададеш(аз му казвам елементарна женска здравна култура и да като си на 16 започваш да ги разбираш тези неща постепенно)
2 Да не ходиш с майка си под ръка на всеки преглед и това да не предизвиква срив в отношенията ви,освен ако не изпитваш нужда .(лично пространство на зрялата и самостоятелна  личност)
3.Дори и да ти се случи нещото такова,то споделянето да не е проблем(въпрос на възпитание,което не зависи от нас,а от подхода на родителя от много ранна възраст)

П.П Първия коментар,който си получила е от възможно най-компетентните лица във форума (медицинско лице е все пак)повече от това на къде ?
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Ако трябва да се отговори с две думи на началния въпрос - не мисля, че може от гинекологичен преглед да се разбере дали е правен аборт.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

vikksssi
П.П. Не е нужно да триеш част от конентарите си,достатъчно зряла съм за да приемам каквито и да е било уместни/неумесни изказвания по мой адрес или нападки
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Аз съм ти отговорила още в началото, но може би не ти става ясно, затова ще се опитам да поясня.

От медицинска гледна точка, лекарят може да разпознае провеждана манипулация в миналото, но не и вида на манипулацията.

Това означава, че понякога, при правени в миналото манипулации, остават следи, които показват, че е проведена някаква процедура, но не може да се разбере точно нейният вид. Т.е. следите може да са от аборт, от полипектомия, от пробно абразио, възстановена травма и т.н.

Ако ти искаш да отидеш на преглед при гинеколог или при друг лекар, това е твое право, освен ако не попадаш в някое от изключенията, които съм ти описала с извлечение от Закона за здравето, член 87.

При попълване на медицинската информация, тя не се предоставя на трети лица (майката е трето лице), освен ако пациентът (ти) не упълномощи изрично трето лице. С други думи, ако ти не разрешиш на лекаря, той няма да предостави информация на друг. Същото се отнася и до информацията, която се предоставя от лекаря, който следи бременността, на лекаря, който води раждането.

Лично аз като лекар намирам присъствието на майка на пациент на 30 години за неприемливо, освен в случаите, когато пациентът има нужда от това (не чува ясно, не говори добре, не може да се движи сам и т.н.) и само в тези случаи допускам придружител. В останалите провеждам консултацията на 4 очи, и чак след това каня някой придружител, ако е необходимо и при изричното съгласие на пациента. И всяка чувствителна за пациента информация по негово желание може да бъде закрита в документацията, която се предоставя на друго лице.



"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Мели, благодаря искрено! :)
« Последна редакция: Януари 16, 2017, 22:50:09 pm от vikksssi »
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Радвам се да помогна. :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Vikksssi, ще допълня, че на първия преглед ще те попитат дали е първа бременност и в епикризата след раждането ще бъде посочено, напр. "предишни бременности-отрича". Това е моят личен опит. Доколкото разбирам, ти все още не си бременна, а се притесняваш за такова нещо. Всеки държи на и обича родителите си, но когато самият той ще става родител, трябва сам да преценява кое е най-добре за него и детето. Ако не желаеш майка ти да присъства на прегледите или пък въобще не искаш да посещаваш този лекар, не си длъжна да го правиш. Казвам го съвсем добронамерено, защото ако през бременността е така, не ми се мисли как ще е при отглеждането на детето. Това е мое лично мнение и не ангажирам никого с него. Аз откакто съм майка се научих да казвам "не" на моята и ако не й харесва, си е лично неин проблем.