0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Зимна (снежно-празнична и весела) тема за най-малките
« Отговор #200 -: Февруари 10, 2017, 11:52:36 am »
Ех, хубаво е да имаш 2 деца на една и съща възраст. Аз също избягвам вундеркиндчетата и техните родители, депресират ме. Пък и като са 2 децата, нямат отчаяна нужда да се виждат със себеподобни, та така си спестявам негативни емоции. И моите са много различни, хем отрасли в една и съща среда. Но пък се вдъхновяват един от друг и така правят и неща, които по принцип не биха правили.
Алекс, аз съм силно алергична, по-лесно е да се каже към какво не съм алергична отколкото към какво съм. Това с боклуците изобщо не е вярно. Имаше навремето един професор, май първият алерголог в България, та той казваше на майка ми, "Дори и в пещера да живеете, тя пак ще киха." и беше много прав. Израства се, но докато това стане, е трудно.
beata, вие сте в очакване на рожден ден! Дано да са здравички и да си изкарате един чудесен празник.
nimika, няма как да го опазите бебето, така че оставяй баткото да му се радва. По мои наблюдения дребосъците с по-големи батковци и каки боледуват като бебета, но после са по-здрави от останалите. Та всяко зло за добро. Много хубави емоции около бебето и лесно напасване към промените ви пожелавам!
Моите мъници получиха за подарък тротинетки от Декатлон. Карат ги сравнително добре из къщи, навън ще пробваме като се стопли. Аз обаче се замислих дали да не им взема и балансиращи колелета. През май ще са на 2 години и половина и сякаш това е момента да се научат да бръмчат с такива. Дайте идеи за леки марки и модели. Иска ми се да мога да излизам сама с двете деца с колелета или тротинетки и тъй като вероятно на връщане ще съм натоварена с превозните средства и поне 1 дете, ми се ще да са възможно най-леки. Не знам колко бих дала, но малките имат събрани парички от бабите за празниците и вероятно ако додам и аз, ще може да вземем нещо хубаво.
Бързо да оздравяват болните дечица! Като ви чета и се чувствам благодарна, че моите не боледуват тежко. Е, нямат повече от 5 дена месечно на ясла, но поне минават без болници. Силно се надявам догодина положението да е по-различно, а до тогава ще търпим.
Re: Зимна (снежно-празнична и весела) тема за най-малките
« Отговор #201 -: Февруари 10, 2017, 14:51:51 pm »
Маури, явно всички са така и Алек няма повече от 5 дни месечно...Колегите ми казват забравила си... Сигурно са прави и Вера много боледуваше,ама все си мисля, че и повече от 5 дни месечно ходеше...От днес е на антибиотик продължавам с инхалациите, не се храни,а най ме издразни педиатърката като каза, че за мое успокоение бил антибиотика...Ами 6 ден със субфебрилитет очевидно с инхалации само няма да стане...След толкова години ми идва да я сменя много ме дразни напоследък...
Нимика и Вера бе така :lol: нека му се радва, после ще ревнува...Все нормални неща, тъкмо малчо ще изгради имунитет :wink:
*
Re: Зимна (снежно-празнична и весела) тема за най-малките
« Отговор #202 -: Февруари 10, 2017, 17:08:52 pm »
Май съм пропуснала голямата новина :). Ще отида в темата за честитките, но и тук ще кажа: Честита радост, Нимика! Добре е, че баткото се радва на бебето. Моята племенница много ревнуваше и дори щипеше мъничето, което се кокореше и плачеше, горкото. Дано твоите и занапред да се разбират добре.

Близнаците, дори и еднояйчните, не са еднакви по характер. Моите винаги съм ги възприемала като две деца, дори много рядко ги наричам близнаци. Радвам се обаче, че доста се допълват и добре си играят заедно. Много е хубаво, че винаги си имат компания на същия акъл.

maury, тротинетките от Декатлон (китайски) са сравнително евтини, леки и сгъваеми. Виждала съм един дядо на близнаци, който извеждаше двете деца с две подобни тротинетки. Не знам как си представяш излизането с двамата и целия този подвижен състав, ама ти си знаеш  :D. Нашите тротинетки не се оказаха това, което очаквах и затова няма начин да ги мъкна, че и да водя мъниците за ръка. По тази причина ще пропусна балансиращите колела. Ще минем направо на колела с педали по-нататък.

Алекс, как добре те разбирам! Детето няма да се храни, докато не се почувства здраво. Дотогава ти все ще се чувстваш безсилна да помогнеш. Тъжно. Вие какви инхалации правите? АБ не се раздава за успокоение, може би все пак можеше да се направи антибиограма? При Пепи болестта започна с висока температура и след като три дни не спря да вдига, минахме на антибиотик плюс инхалациите с вентолин.

Пет дни месечно... Миналата зима Пепи ходи само 6 дни на ясла. Три дни на ясла, бронхоспазъм, месец лечение. Втори опит - същото. И просто дочаках да се позатопли времето и тогава пак го пуснах. Надявам се при вас да е по-добре. Успокойте се, боледувате в рамките на нормалното :).

Да, другата седмица сме рожденици. Няма да правим голямо събиране на хора. Исках, но сега предпочитам да се закрепим здрави. Пак ще им е забавно, надявам се.
Re: Зимна (снежно-празнична и весела) тема за най-малките
« Отговор #203 -: Февруари 10, 2017, 17:33:53 pm »
Беата с вентолин са инхалациите...Колегите ме питат кога се връщам, защото на 7.03. ми свършва отпуска,нооо имам и друг от 2008 и 2009 и него ще пусна, то какъв е смисълът да се върна и на 3 ден да съм в болничен...Замислям се дали и неплатен да си взема офф...Ясно е, че ще го израсте, но дотогава ще е трудно...
Докато са малки и не разбират много е излишно да се правят излишни циркове за рожденните дни то е ясно, че желание за това имат повече родителите в тази възраст отколкото децата...После е обратното :lol: важното е да са здрави само :)
*
Re: Зимна (снежно-празнична и весела) тема за най-малките
« Отговор #204 -: Февруари 11, 2017, 18:59:15 pm »
Не знам каква е причината за честото боледуване. Моят син го пуснах тази година на градина, на 5. Боледува от като ги затвориха само вътре ноември и в началото на декември беше най-сериозното разболяване, беше около 3 седмици, след това заради празници, сняг и т.н. го задържах малко в къщи и на смея да се хваля, но не е боледувал повече.
Кофти е големите като носят болести на бебетата, защото може да се стигне и до болница с малко човече. Отделно, че според мен не е добре от бебета да са атакувани толкова често, те още нямат никакъв имунитет.
*
Re: Зимна (снежно-празнична и весела) тема за най-малките
« Отговор #205 -: Февруари 11, 2017, 20:14:45 pm »
М-и, мои приятелки (две де),  поради тази причина изцяло си спряха големите от градина. И двете децата им са с по около две години разлика и пробваха, но не можага да опазят бебетата. Даже и не мога да си представя сигурно кошмара. То не че, с едно бебе и едно неуправляемо е лесно де,  ... да не говорим ако са повече.
Не знам мами, ама като че ли тази година много не се впрягам или поне не колкото преди.  Ноември Нора имаше едно неопределено като боледуване хрема и ниска температура , но се оправи за 2-3  дни с панадол, нурфен и капки. Януари обаче, в ония студове, си рекох (и понеже бабата сама предложи 8O),  още и грипната ваканция вървеше, та  спрях я от ясла. И какво - в срядата ми се тръшна яко. Като се има предвид че от петък до сряда не е излизала от нас, Бабата два дни след нея. Два дни след Бабата, аз и съотяетно след мен и мъжо. Ей тъй изпопадахме като круши без да има фактор ясли. Абонорахме се  в аптеката, глътнахме си антибиотиците и прочие,  щото тоя грип, тая година  много лош, кой ги твори тези гадини не знам ..... та исках да кажа, че яслата определено не ни я докара тая гад. Сега нещо пак ми хърхори Нора нощем да видим ще се "даде" ли или ще го 'избута".
Миналата година пък по време на грипната епидемия майките на учениците спряха и по-малките от ясли. Други превантивно си спряха децата от ясли. Останаха 3-4 такива като мен дето няма кой и се оказа, че най-сигурното място в момента е яслата. После още една седмица не можа да се събере групата.
Та каквото има да става ще става, ние в повечето случаи само си мислим че ги пазим.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Зимна (снежно-празнична и весела) тема за най-малките
« Отговор #206 -: Февруари 11, 2017, 23:01:39 pm »
Първата година в градината, ако ще на 6 години да са, пак ще боледуват.

Авалон, Нора боледува по-малко, защото вече й е втората зима. Моята е вече трета поред и не е боледувала тази учебна година. Само брат й беше три дена у дома с бронхит след като не беше боледувал 2,5 г.

А това да си оставя голямото дете у дома заедно с бебе, не знам, аз не мога да се занимавам и с двете. Малкото иска само да суче или да спи или и аз не знам какво, голямото иска нещо друго, направо ще полудея. Тъкмо изкарахме така една ваканция на големия. И аз с целия си акъл си мисля как другите се оправят, ще се справя и аз. Да, ама не, мили съфорумки. Бях на ръба на нервна криза след 3 седмици с едно четиригодишно и едно осеммесечно (хем не беше зима, а лято - ставаше си за разходки). Двамата спяха само вкъщи (по различно време, разбира се, бебето от 10 до 12 и после от 14 до 16 ч., а баткото - точно между 12 и 14 ч.). Непрекъснато някой спеше, друг искаше да го занимавам, да правя нещо за ядене. Никъде не можех да мръдна и полудявах. Към пет успешно се замъквах на детската площадка с изопнати нерви и чаках мъжът ми да се прибере. И в цялата тая олелия как ми хрумна да правя торта с марципан за рождения ден на голямото дете?! За първи път в живота ми. Сега, като са във ваканция (градината винаги е три седмици, училището е шест), ние си взимаме три седмици отпуска и ходим някъде. Ученика тази година ще го запиша на занималня през ваканцията. Правят супер интересни неща. Миналата година беше една седмица в една ферма, където ги занимаваха по цял ден. Иначе и три седмици на плуване всеки ден. В такива случаи си импортирам бабата от София. Много ми е добра и свястна. Ако я помоля, ще дойде да ми помогне жената, но не мога непрекъснато да я ангажирам, а и билетите са скъпи.

*
Re: Зимна (снежно-празнична и весела) тема за най-малките
« Отговор #207 -: Февруари 12, 2017, 10:33:31 am »
Блу, ти го разказа с две думи. То по този повод същите мами ми казваха как е по-лесно да се гледат близнаци отколкото породени деца, защото близнаците имат що годе еднакъв ритъм и нужди, а при другите е коренно различно. Едната даже е заключвала  дори и за минута бебето, когато излиза от стаята, защото "голямото" не се знае какви ще ги свърши за секунди. Абе, не е лесно, хич не е.
Нора и първата година беше сравнително добре -  с един бисептол и един аугументин изкара цял сезон, обаче сополите ни разказаха играта, просто край нямаха и неприятности в яслата, беше частна и претенции родителски - чудо. Хубавото е, че ги израсна и сега няма.
Вчера ми се наложи да пътувам и я оставих на бабата с инструкци, с храна дозирана ... обаче бабата решила да прояви "творчество" и добавила палачинки, ама те като питки дебели, мляко и уж малко медец за разкош. А, аз мед още не съм дала умишлено. И ... заварих вечерта детето повръщащо.  Да се чудя сега от преяждане (а тя е склонна) или вирус. Температура още няма. Мерси съм на такива "помощи".
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Зимна (снежно-празнична и весела) тема за най-малките
« Отговор #208 -: Февруари 12, 2017, 12:40:02 pm »
Авалон, Блу, точно от яслата е. Той не тръгва веднага вируса, първо лека, съвсем лека хрема, само гъгнеше и аз не го спрях, но като удари 39 ми стана ясно, че е вируса.
Не мога да го спра, защото уж е предучилищна и е задължително посещението. То здрав да ми дивее у дома, е ясно, че не издържам, но пък два дни по-късно съм с трима болни и реално предпочитам да го гледам здрав май  :lol: хем боли хем сърби е работата, но ако е здрав мога да го пратя при някой за няколко часа, да търчи на двора или нещо от рода. Болен се тръшка и иска повече внимание и от бебе, нямам кой да го гледа в това състояние. Абонамент в аптеката не, ами направо спонсорство направих  :lol:
Догодина смятам да започнем с противогрипните. Не знам що се понесох, че септември е рано за такава, ми той после не оздравя за достатъчно, че да сложим...
*
Re: Зимна (снежно-празнична и весела) тема за най-малките
« Отговор #209 -: Февруари 12, 2017, 18:44:53 pm »
Авалон, миналата седмица моята кифла се натъпка с картофи, кюфте, май малко домати и накрая едно мааазно кисело мляко с боровинки. После ходихме на детската площадка, където се премята, въртя и какво ли още не. И след това ми заяви, че й е лошо, но така хубаво игра, бузите беше зачервила, викам си, едва ли е нещо сериозно, ще мине. После оповръща колата на баба си. Мислех си, че е добре, че не бяхме хванали такси.  :lol: И като се прибрахме, баща й я изкъпа, аз изпрах дрехите и нашата напираше да яде, гладна била. Вечеря с нас, на мъжа ми му казах да дава по-внимателно с храните, че може да е болна. Но не се повтори. Явно беше преяла и после след толкова въртене, заради това изкара всичко.
Иначе моите ядат мед отдавна и обичат. Предпочитам мед отколкото тия глупави конфитюри, с които закусва баща им. Добре, че е от източния блок и не са имали течен шоколад, че на моята приятелка мъжът й си закусва всяка сутрин филии с нутела и няма как да си опазиш децата. 

*
Re: Зимна (снежно-празнична и весела) тема за най-малките
« Отговор #210 -: Февруари 12, 2017, 19:43:30 pm »
Аааа, ние крием хляба, щото умира за хляб, и то  не кандисва на филийка, а скандала става за целия панер. Един път имахме гости и в приказките не сме видяли как краде хляб. После цяла нощ не спахме. За меда - понеже има склонност към алергии и бях решила след трите години да започна , последните уикенди  хич не се свъртам да съм си в къщи за да я наблюдавам като дам мед ... свекърва ми я оправи , добре, че не се поду от тоя мед докато ме няма вчера. Но няма още апетит, което само по себе си не ми е дерт де, само Лебец хапна малко  :lol: и сирене.
Конфитюри и сладка дома нямаме.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Зимна (снежно-празнична и весела) тема за най-малките
« Отговор #211 -: Февруари 12, 2017, 21:52:06 pm »
Моята не е по хляба, ама то й и личи. Краката й са като солети.

*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Зимна (снежно-празнична и весела) тема за най-малките
« Отговор #212 -: Февруари 13, 2017, 08:21:38 am »
Блу, понеже аз без хляб не ям не исках Ники да налита много на хляб. И сега с мнооого „убеждаване“ (да се разбира караме се) успява да хапне половин филийка на вечеря. В училище колко яде идея си нямам. Мед обаче изпуснах да я науча да яде. И аз уж да не направи алергия, уж е рано още, пък и аз не ям мед и ... тя сега не го ще.
Авалон, права е приятелката ти да пази бебето. С брат ми не сме породени, но това не ми е попречило да го обърна от коша, та да побъркам мама и 2 броя баби с чуденката „къде е бебето“. Та безнадзорен достъп на малко човече до бебе, не е желателно.
*
Re: Зимна (снежно-празнична и весела) тема за най-малките
« Отговор #213 -: Февруари 13, 2017, 09:53:59 am »
Като ви чета и започвам лека ,по-лека да се шашкам и аз..... :( Началото на март ще започваме яслата!!! Ще трябва да се приготвим за изненади!! Няма да се разминем,като гледам с всички деца е така.. :? Да видим!
Таз годишния грипен щам/забравих му името..Болзано?/ ли беше си беше изненада и за ваксините,така че не се косете. За жалост си беше изненада и за антибиотиците,които по никакъв начин не му влияеха. Само два препарата ,по думите на д-р Кунчев,успяват да го преборят. Както и да е,дано не се случва повече.
/www.mamaibebe.com][/url]
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Зимна (снежно-празнична и весела) тема за най-малките
« Отговор #214 -: Февруари 13, 2017, 11:36:34 am »
И аз го чух това с двата препарата, ама или той не каза кои, или аз не чух.
Рачо, освен да се подготвите психически за първата година, нека и Вили се подготви за боледуване. Понеже след всички предупреждения именно аз, а не детето се тръшна от вирус първа.
Re: Зимна (снежно-празнична и весела) тема за най-малките
« Отговор #215 -: Февруари 13, 2017, 14:51:00 pm »
Момичета и Рачо, антибиотиците на грип не влияят, дават се за усложненията които грипа предизвиква...Тъй като грипа е вирус се дават противовирусни препарати, най- разпространените са два - тамифлу и реленца, между нас казано и ремантадин върши работа :wink: за жалост за малчовците не стават само за нас...Брей аз като "професор" по ВБИ взех да пиша :lol:
Алек е една идея по-добре, взе да похапва...Утре ще го водя да го преслушат, ама от вчера аз съм с една гадна хрема и се чудя от него ли е или е нещо ново което мога да лепна на него и ми се изправя още повече косата :lol:
Рачо, подгответе се психически...
Хубав ден и да сме здрави всички :)
*
Re: Зимна (снежно-празнична и весела) тема за най-малките
« Отговор #216 -: Февруари 13, 2017, 15:40:03 pm »
Днес пък се обзаедохме с конюнктивит.  Ама то не било от яслата. Тъй ми рекоха от там. Ама не че съм се обадила да се карам нещо с тях, просто да кажа какво е положението и те ме парираха.
Пуснах микробиология евентуално да видим какъв е и има ли връзка с повръщането. Бабата може да излезе невинна.
Не може да е скучно.

Ра4о, не се стресирай предварително.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Зимна (снежно-празнична и весела) тема за най-малките
« Отговор #217 -: Февруари 13, 2017, 15:59:01 pm »
Да, момичета и Рачо, подгответе се психически и по възможност физически, че през първата година в яслата ще се боледува. И децата, и родителите изкарват вирусите. Аз се оказах силно изненадана. Едно, че синът ми боледуваше сериозно, но и на мен не ми се размина. Не помня някога така да съм кашляла. Изпих толкова АБ, колкото не ми се е случвало през последните 15 години. Може вашите деца да боледуват рядко - пожелавам ви го, - но не е зле да си имате едно наум.

И аз си мисля, че породени се гледат по-трудно от близнаци. Обаче май си зависи от хората. Имам около мен две мами на породени, които са толкова спокойни и така безоблачно изглежда при тях, че могат да отгледат и трето, и четвърто.

Ха, конюнктивит! И ние го имахме това чудо. Не беше от яслата, има си хас! Само дето го имаха и деца не от нашата група. Понеже при Ани се повтори, ще проверим дали няма друг проблем. При отслабен имунитет може да се появи конюнктивит. Може да е признак и на проблем с очите. avallon, пазете се всички, че е много гаден и упорит.
Re: Зимна (снежно-празнична и весела) тема за най-малките
« Отговор #218 -: Февруари 13, 2017, 16:16:12 pm »
Здравейте,
След нашето дълго боледуване, инхалации, антибиотик и т.н. малкият изкара една седмица пълна на ясла. Днес като го оставях, се замислих до кога ще изкара тази седмица. Все съм на тръни - звънне ли телефонът преди 13,30ч - ааайде, пипнал е нещо... Т тази седмица ще е също в напрежение. Иначе няколко пъти го водим в солна стая /уж било полезно/, то и в космоса ще го изпратя, само да спре поне мааалко да боледува  :?  :?  :? Смях, не смях, колкото и да се противопоставях, вече  почти всяка вечер му мажа краката със свинска мас, а като се закашля - гърдичките мажа с мед, като избягвам областта на сърцето /той мед яде отдавна, поне засега не е показал алергия към него/.
Надявам се вече трайно да се постопли, за да мога да го пратя малко на село при нашите - поне 2 седмици. А ни предстои и местене в друг апартамент и организацията трябва да е направена отсега :) Относно многознаещите майки и деца - директно ги игнорирам. А когато се говори за памперси, пък просто съм на тръни да не ме закачат, че тогава изригвам и директно им казвам да си гледат работата  8O.
Та, такива ми ти работи!
Желая на всички много, много здраве и поводи за усмивки!  :D  :D  :D
*
Re: Зимна (снежно-празнична и весела) тема за най-малките
« Отговор #219 -: Февруари 14, 2017, 08:52:04 am »
Маги, Честит Празник!! Честит рожден на Моника!!!! Нека се радва със здраве на най- щастливото детство!!!
А на вас пожелавам да умножите това щастие!
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.