0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Авалон, да е жива и здрава Нора, и много щастлива! :balk_9: :balk_12: :balk_19:
Авалон, да ви е жива и здрава Нора :) да ви радва, ядосва :lol: и да ви изпълва с щастие и гордост!
*
Честит рожден ден на Нора и още по-честит на мама и на тати! Да ви е жива, здрава, игрива, все така със свое мнение, но и с много приятели! Три години си е сериозна възраст и май ще се окаже вярно, че децата ни вече не са бебета, станат ли на 3  :lol:.

Рачо, няма как да минете с един билет  :). Надявам се поне представлението да ви е интересно. Маша все пак  :D.
*
Благодаря ви момичета и рачо. Всеки рожден ден е по различен начин специален.
Сега са "сакралните" 3, които идват с надеждата за поне мааалко закротяване  :oops:  :lol:
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Avallon, разправяй :) Имахте ли картонена торта?Къде правихте партито?Какво подаръци получи Нора?

На нас ни предстои такъв празник, сега си чертая заготовките за тортата, че аз ще я правя картонената, даже мисля тези почвни дни да я нарежа.

*
Е,хубаво де,как ще ги "залъжите" с тая картонена? 8O  А другата кога ще е ? На 3 и аз си мисля ,че са си вече изградени личности!!! :lol: Любопитни,отворени,контактни... Ама само си мисля,де!! :? Авалон,ще черпим опит!! :D Води си и записки,ако трябва! на нас ще ни трябват!! :wink:
/www.mamaibebe.com][/url]
*
avallon, Честит Рожден ден на Лора, на патерици! Да ви е жива и здрава, жизнерадостна и упорита във всяко едно начинание.

Наистина не са вече бебета нашите дечица. Габи освен принцески рокли и косата на опашки друго не иска да носи. Като я чуя сутрин като и предложа панталони и косата ми настръхва. Първите цветове, които научи бяха розово и "ливаво" за ужас на мен. :lol:


Ra4o, най-добре да се звънне и да се пита за билетите (конкретно за Бургас при теб).
На Замръзналото кралство със симфоничен оркестър например си пишеше в сайта на Eventim, че деца до 4 години (май такава беше възрастта) са без билет, ако стоят седнали в родител. И ние точно така бяхме. Аз ходих с племенника и с Дани с 2 билета. Дани стоеше в мен, а племенникът на самостоятелна седалка.
За Маша и мечока за предишното представление имахме обаче отделни билети. Просто нищо не пишеше в сайта (нито че може, нито че не) и аз взех отделни. Но Дани се разболя и изобщо не ходиме.
Сега обсмислям отново да взема, та и аз ще проуча за София това с местата.

Като ходим на театър също е различно - за едни представлеяния се взима общ билет, а за други отделно за родителя.

Вие преди време обсъждахте гледането на ТВ и таблети и т.н.
Аз на Дани нищо не му забранявам. Знам, че не е правилно, но установих, че когато му забраня нещо, непрекъснато го иска, а като му давам, бързо му омръзва (така е и с купените сокчета).
Ние нямаме ТВ (само ефирна, т.е. БТВ, Нова и Канал 1 и почти не я пускаме - седмици наред). Свалили сме му филми на външен хард, който сме закачили за ТВ-то. Като му ги пуснем, ги гледа, но ако не му ги пуснем не си ги търси.

Обичайно аз сама му ги пускам като имам да свърша нещо и не искам да ме закачa за малко :oops:

И на кино вече сме го водили (издържа целия филм и пак искаше да ходи).

ПП. Споделяйте как научихте цветовете, Дани хич го няма в тях  :lol:
*
47 Smiles, Марти научи цветовете като беше на около 4 г. Сега си ги казва всичките, но аз се бях изплашила малко че нещо ще бъде далтонист(имаме в семейството). А Габи си почна да казва сама от есента тези два цвята. С баща и сме изумени като знаем какъв зор беше с батко и. :lol:


*
Абе, не са бебета, ама са си "шиленца" още.
За билетите наистина най-добре питай Рачо.
Тържеството беше в яслата. Съботно, неделно се случиха гости у нас, не бяхме ги канили предварително по повода, но Нора пак с подаръци се оказа.
Тортата беше истинска, в градината няма изрична забрана за през зимата и се възползвахме. Можеше да е по- детска на вид, ама нейсе (фал). На родителската среща имаше 21 претенции от 20 родителя, кой к'во разрешавал, кой какво забранявал ... информирах се дали има дете с упоменати алергии или специални нужди или забрани в документацията за прием - не няма. И занесох тортата, със сертификат разбира се. Тематични шапки, свирки, чинийки, картонени, напечатани по поръчка, сокчета. Исках аниматор, но според някои родителски тела " децата ужасно се плашели",  та ме посякоха и даже не разбрах дали е разрешено.  Но госпожите явно си разбират и с желание, защото по снимките голяма веселба се вижда, а и детенце така вдъхновено не бях го виждала. У дома вечерта съвсем семейно, но със "suprise" на влизане, пак торта, свещички, подаръци и специално внимание до лека нощ.
Честно казано все още нищо целенасочено не уча и не изисквам. Прихваща това, което реши, че представлява интерес. Знае orange, pink и purple, но на български не иска и да ги чуе. Стачката продължава.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Мария научи цветовете, как и аз незнам. Отскоро и нюансите, в смисъл казва тъмно синьо, светло синьо и синьо. Различава ги. Същото е при зеления цвят и червения. За оранжев, жълт, лилав май не съм чула нюанс.
Но виж казва бяло и мръсно бяло. Аз постоянно й говорех тази топка е зелена, тази е синя. Донеси блузата която е жълта. Всмисъл не зелена топка, а топката която е зелена и т.н. Цветовете ги научи доста рано, преди двегодишна възраст, сега почна с нюансите. А да и цветовете учехме и по колите на улицата :)
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
За цветовете- има хор  цял живот не оправят нюансите  -   имам един 40 годишен у дома , който  като си търси например бежовото яке  ме  пита -Да знаеш къде е  сивото ми яке  :) , така че браво на Мария   .   


*
Здравейте, а животните кога започнахте да ги учите? Ние започнахме преди около месец, имам предвид целенасочено. Иначе и преди съм й ги показвала в книжките. Сега някои ми ги подава, като й кажа: "дай ми кончето" например, но други не искал. И основните цветове показвам. Тя има един сортер с животни и форми и понякога сама си ги разпределя по цветове - примерно - жълтата триъгълна формичка я слага за основа и върху нея слага жълтото пате. Не знам, дали е случайно или прави някаква разлика.
*
При мъжете с цветовете е различно.Нали знаете, че далтонистите са само мъже.Така че там е простено.Моника познава цветовете, но не иска да ги казва.Рядко, ако тя прави нещо сама си казва жълтата лъжичка, зелената топка, розовата рокля.Но ако аз я накарам млъква или ги бърка нарочно  :?

В Плевен забраната за истински торти в ясли и градини е постоянна, та почвам да кроя аз картонена торта.Нямам избор  8)

ПП. Кати никога целенасочено не съм я учила.Може би като съвсем малка мучах и мяуках срещу нея, но видях че така не и е интересно.Покрай книжки и игри ги научи.А и и взех  миналото лято пласт масови животни.И играехме на ферма.Та тогава научи всичките.Сега като по-голяма и взимам пъзели с животни или книжки с такива и тя ги учи много бързо.Имаше една книжка със стикери с фауната в България, лепихме стикери и учихме животните.

Браво на Дани за издържаното кино, Моника все още не иска да седи на едно място повече от 15 минути.В къщи гледаме филм на части, ако и пусна.И аз процедирам като Усмивки. Не е изрично забранено да се гледат филмчета, но пускам рядко, а и като знае че може тя не се сеща.За куклен театър се каня няколко пъти да я заведа и точно преди да купя билетите тя се разболява.Та сега чакам малко да укрепне и пак ще пробвам.Може и да успеем да отидем веднъж.

Аз да похваля дребната много реди пъзели.Това ни е новата страст.Взех и едни от Комсед с 24 части за над 3 години реди ги сама.Взех и едни за над 5 години с 50 части с малко помощ ги нарежда и тях.Пъзелите и кинетичния пясък ми осигуряват 15-20 минути тишина и спокойствие.После почва пак да виленее.Има кухня, тенджери и какво ли не, не я поглежда седи там зазимена.От няколко дни откри роклите, принцесите и всичко момичешко и снощи рева, защото искала рокля с цветя 8O Добре че едната и зимна рокля има едно стилизирано цвете.Не дава да и връзвам косата, последно и казах, че ще я подстрижа като момче и чак тогава склони.И приказва много!Аз нали бях във филм, че не иска да говори, е сега не млъква.и то по-скоро не спира да пее.Яде и пее, приспива се и пее, прибираме се от ясла и пее.Само на сън мълчи :)

*
Маги, много интересно, не знаех за далтонистите.
Аз и преди съм писала, че за моят син, цветовете си имаха измислени имена и сега се случва, така да ми обяснява нещо. Примерно жълто=слънчево, синьото=дъжд, червено=огън.
Животните да седнем и да ги учим, не е било. Разглеждали сме книжки или като видим навън животно може да го обсъдим какво е, що е, какво прави... Ако не сте разбрали до сега  :lol: аз не съм от родителите, които учат децата де. И до 10 още не може да брои, а е предучилищна. Винаги пропуска някое число, а броене до 10 упражняваме ежедневно и вече се притеснявам, че е супер разсеян.
Сега имам нова практика, разказвам му как е минал денят ми, с цел, да започне и той да разказва за неговия. Но ако се е случило едно събитие, което го е впечатлило или разстроило, аз чувам само за него и дори обяснения няма съществени. Примерно вчера бил наказан. Питам защо, ми тичал и това е. Не ми се вярва, някой да очаква от децата да не тичат, но може и да не е разбрал точната причина, знам ли.
*
Мда, обаче далтонизма се предава само по майчина линия на синовете :lol:
т.е. жените сме само носители на сбъркания ген, без да се проявява при нас :)
*
И ние учим животните под формата на игра. С пластмасови фигурки, карти и един 3D пъзел.
*
При нас обучението върви според желанието за възприемане. Ако видя, че нещо им е интересно, задълбавам, т.е. повтаряме, разнообразяваме, разширяваме темата. Цветовете ги учихме целенасочено. Заимствах идеята от Стефи :) - на път за и от яслата разпознавахме цветовете на колите. После неусетно вкъщи си подавахме сините чорапи, жълтата количка и т.н. С буквите обаче се получи спонтанно, бяха на 2 г. Имахме 5-6 рекламни магнитчета от лекарства. Разлепих им рекламата и на бялото написах първите букви на имената ни. Стояха си залепени на хладилника и те всеки път ги сочеха и обясняваха коя буква на кого е. Лека-полека научиха и други букви. Сега знаят около две трети от азбуката, но не съм ги натискала да я учат, просто им беше интересно. С числата не сме толкова напред. И те като Нора на avallon обаче по-лесно броят на английски, отколкото на български. Не е моя заслуга. Аз само ги поправям и насочвам. Изглежда филмчетата и яслата допринасят за тези знания.

По отношение на телевизията не съм цербер. Когато са у дома през деня, им пускам детски канали. Пепи се заглежда повече. В един момент обаче им писва и на двамата и правят нещо друго. Е, вече се проявяват и не дотам приятни ефекти от гледането на телевизия. Цитират ми разни реклами, заслушват се какво се говори, заглеждат се във филми за възрастни. Вече сменям канала, когато видя, че нещо не е за тях. Те и без ТВ ме изненадаха с някои думички, които не са научили у дома, а в яслата. Дори се замислих да направя забележка на госпожите. Засега просто обясних, че възпитаните деца не използват тези думи. Имаше ефект :).

И аз имам голямо желание да ходим на театър и концерт, но все се случва да боледуваме. Браво на Дани на 47 Smiles, че е издържал цял филм. За моите от сега съм сигурна, че няма да имат такова търпение, особено Ани. Тя много се занимава с пъзели и обича да й чета книжки, но да гледа филм и да не мърда е непосилна задача за нея. Пепи пък още не може да подрежда простите пъзели, въобще не са му интересни. Затова пък прави доста прилични фигури с конструктора.

Животните започнахме да ги учим от книжките и играчките май около годинката, но най-ясно им стана кое какво е, когато отидохме на село :).

Да накараш мъж да ти обяснява как е минал денят му и да очакваш пълен разказ си е като да уцелиш числата от тотото - случва се, но рядко и не на нас  :lol:. Питам ги моите малчовци какво са правили в яслата и чувам само Ани да ми разказва нещо, Пепи - все едно не ме е чул. Ако не е нещо за коли, влакове и камиони, не го търси :).
*
Беата, аз на мъж съм уцелила, за съжаление май, че е преописателен и ме изнервя :jump12:
зорът ми е елементарно да знам днес учили ли са песен/стихче/някакви игри. Ми от това, което виждам той рисува, прави апликации и от септември точно една песен. Малко ми се вижда. Другото е, че не знам какво става с храната-не обича всичко и не го яде, у дома не яде корички, а там, не му дават допълнително хляб. Такива неща.
*
т.е. жените сме само носители на сбъркания ген, без да се проявява при нас :)

Имам приятелка, която е истински далтонист, честно :)
Никога не ходи сама на пазар, защото идея няма "това червило или рамките на слънчевите очила  какъв цвят са"?
Голяма забава е с нея  :lol: