0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Дуфастон и закъснение
« -: Август 31, 2016, 17:39:33 pm »
Здравейте!
На 18 години съм. Този месец имах проблем с МЦ.  По принцип е с продължителност 31 дни и през последните месеци е точен, въпреки че съм имала проблеми с нередовен цикъл. Трябваше да ми дойде на 11/12 август, но това не се случи. На 15 правих тест (лентичка, с първа сутрешна урина - отрицателен), въпреки че шансът за бременност в случая беше нищожен (полов живот водя отскоро, с приятеля ми винаги използваме презерватив по време на целия акт и винаги проверяваме дали не е скъсан, за последно бяхме заедно на 19 юли - деня след последната ми менструация, след това пътувах). После - 15 вечерта -  се появи леко кафеникаво зацапване. На 17 август бях на лекар, прегледа ме и потвърди, че няма бременност, а също и че лигавицата е нормална и нямам кисти. Спомена уголемен - вероятно задържан  - фоликул, а относно кафявото течение каза, че е възможно да е начало на менструация - да изчакам един ден и ако не ми дойде, да започна прием на Дуфастон. Пих го 10 дни по два пъти на ден, течението спря още на първия (както ми беше казал АГ), но след като спрях приема на Дуфастон преди 3 дни, все още не ми е дошло (каза ми, че трябва да се появи М 2 - 3 дни след последния прием). Първия ден след спирането на хапчетата имах ужасно главоболие, а сега често уринирам. Нов тест (излишен вероятно, но за обуздаване на параноята  :D правих сутринта - пак отрицателен).
Бих се радвала, ако споделите мнението и опита си във връзка с Дуфастона и конкретната ситуация.
*
Re: Дуфастон и закъснение
« Отговор #1 -: Септември 01, 2016, 00:43:41 am »
Здравей!
Нямам опит с чистене на задържани с дуфастон, но те съветвам да изчакаш още 1-2 дни и ако няма резултат- пак на лекар.
Успех!


Re: Дуфастон и закъснение
« Отговор #2 -: Септември 01, 2016, 08:57:10 am »
Благодаря, rosss
Проблемът е, че последния месец и половина не си бях вкъщи и ходих на АГ в града, в който съм. В понеделник обаче пътувам обратно и предвид факта, че понеделник и вторник са почивни, и другите спешни задачи и срокове, които гоня, ще успея да отида на лекар в най-добрия случай края на следващата седмица. Имам и вариант петък, но не знам дали има смисъл - лекарят може най-много да ме прегледа отново, но няма закога да пуска хормонални изследвания. А аз съм доста притеснена...
ПС: подобно нещо (липса на М) ми се е случвало и преди, но тогава не му отдадох такова значение... Личната каза, че е нормално при смяна на сезоните и просто да чакам да ми дойде. Обаче откакто водя полов живот (около 3 месеца, като откакто заминах не съм имала контакти) съм доста по-внимателна (въпреки, че с приятеля използваме винаги предпазни средства) и това ме притесни (пък и кафявото течение...). Освен това докато пиех Дуфастона лекувах инфекция с Флуомизин (по предписание на същия АГ).
« Последна редакция: Септември 01, 2016, 09:09:14 am от 111nse »
*
Re: Дуфастон и закъснение
« Отговор #3 -: Септември 01, 2016, 13:38:13 pm »
Нормално е да има вариации в продължителността на цикъла, но те не са в някакви големи граници. За нормално се счита 2-4 дни отклонение. Прескачането на цикъл или по-големи отклонения трябва да се консултират с АГ (не му е работа на ЛЛ да ти казва да си чакаш), евентуално и с ендокринолог.
Сестра ми чисти шоколадова киста с дуфастон и по спомен, цикъла й дойде 5 дни след спирането на дуфастона.
По-добре си отиди при АГ-то след празниците.
Ако се притесняваш, че си бременна - според мен няма как при два отрицателни теста. Имай предвид, че дуфастон се изписва при бременност също и не оказва влияние върху тестовете за бременност. Освен това, ти имаш повече от 10 дни закъснение, което е напълно достатъчно да покаже бременност.
Още си твърде млада, но те съветвам да разчоплиш проблемите с цикъла още от сега, за да не си блъскаш главата на "стари години" (като много от нас във форума) и тепърва да търсиш проблема и решението му, когато решиш да създаваш семейство. Не позволявай на лекарите, поради това, че си само на 18г. да неглижират проблема. Когато накарате цикъла да тръгне, искай да ти пуснат изследване на полови и щитовидни хормони, за да се види дали има нещо притеснително при тях, което трябва да се регулира.
Не се шашкай, спокойно! За всичко си има терапия!


*
Re: Дуфастон и закъснение
« Отговор #4 -: Септември 01, 2016, 14:01:33 pm »
Привет!
След прием на Дуфастон до максимум 5 дни обикновено идва цикъл. Ако наистина си имала задържан фоликул, е напълно възможно аномалиите с цикъла да са от него. Не винаги с Дуфастон може да се изчисти киста или фоликул. При мен никога не се получаваше. Обикновено се налагаше да прибягвам до противозачатъчни за тази цел, но само след консултация и предписани от лекар. Не се шашкай предварително. Аз също смятам, че вероятността за бременност е малка, но все пак при първа възможност посети гинеколог за УЗИ и евентуални изследвания. Успех!
"Не ми казвай, че небето е лимитът, след като има стъпки на Луната."
"И все пак, докато имам дъх, топя ледените цветя по прозорците си, защото имам душа, която не може да не се надява.”
“Sad birds still sing.”
Re: Дуфастон и закъснение
« Отговор #5 -: Септември 01, 2016, 14:53:03 pm »
Благодаря ви за отговорите  :)
Когато бях на лекар (6ти ден закъснение), ме гледа на вагинален ехограф и каза, че бременност няма (вече беше минало достатъчно време, за да се види, доколкото разбрах). Освен това рисков полов акт не съм имала.
Относно проблемите с цикъла - в никакъв случай не мисля да ги неглижирам, но искам да съм сигурна, че не е нещо неотложно, а когато се прибера ще правя изследвания.
За дуфастона ми беше ясно, че ще ми разбърка цикъла, но ме притесняват неразположенията след спирането му - главоболие, често уриниране...
« Последна редакция: Септември 01, 2016, 15:11:24 pm от 111nse »
Re: Дуфастон и закъснение
« Отговор #6 -: Септември 02, 2016, 00:54:53 am »
Не мога да си редактирам поста  :D
Споменах варианта бременност, защото се посочва ако не като единствена, то поне като най-вероятна причина за липса на менструация след прием на дуфастон, а не мисля, че при всички описани обстоятелства такава вероятност има при мен (и се надявам да ме поправите, ако бъркам - все пак имате далеч по-голям опит  :oops: )... Наистина се притеснявам доколко сериозен може да е проблемът...
« Последна редакция: Септември 02, 2016, 00:56:46 am от 111nse »
*
Re: Дуфастон и закъснение
« Отговор #7 -: Септември 02, 2016, 22:16:23 pm »
Мисля си ако все пак не ти идва още след Дуфастона, по добре отиди да те видят и да се изключи наистина задържан фоликул и за да си по спокойна  :P
Re: Дуфастон и закъснение
« Отговор #8 -: Септември 02, 2016, 23:07:52 pm »
Днес все пак реших да отида до АГ-то, но се оказа, че графикът му е променен и е на работа чак в сряда. Аз пътувам в понеделник и предполагам, че до сряда няма да намеря лекар (освен това не живея в областен град и ще трябва да отделя повече време, най-вероятно ще стигна чак в четвъртък, а дотогава ще съм откачила). Днес имах спазми, подобни на тези преди менструация, но болката беше по-тъпа, а още не ми е дошло. Вероятно притеснението и стресът последния месец дават отражение (освен това преди дуфастона отслабнах, бях около 40 кг...), а и няма с кого да споделя терзанията си, никой не знае за това (освен приятеля ми, но той не  е при мен, а и не искам да го товаря с всички подробности) и още повече се изнервям.
Re: Дуфастон и закъснение
« Отговор #9 -: Септември 25, 2016, 11:10:17 am »
Включвам се с продължение.
Все пак ми дойде 6 дни след спиране на Дуфастона. Отидох на лекар 2 седмици след това, и АГ не откри нищо притеснително. В амбулаторния лист беше написала наличие на доминантен фоликул с размер 15 мм, за който каза, че не е от предишен цикъл и най-вероятно ще се спука при овулация. Междувременно ми дойде пак, но много оскъдна М. Лекарката каза, че след Дуфастона било нормално да има отклонения в цикълаи не вижда смисъл от никакви изследвания. На тази възраст било нормално да има отклонения в цикъла понякога и не вижда нещо притеснително, особено щом по принцип е редовен. Мислите ли, че има нужда от второ мнение?
*
Re: Дуфастон и закъснение
« Отговор #10 -: Септември 25, 2016, 12:51:37 pm »
Не  :P