0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Дъщеря ми си има гадже :D
В 3 клас е, през юли ще навърши 9 години.
Получи преди 2 месеца любовно писмо от един съученик, в което под стихотворна форма той е написал, че я обича и защо я обича /например. защото си толкова хубава, защото са толкова хубави очите ти.... и т. н./
Дотук .. е смешно и забавно.
Продължението обаче не, поне за мен.
Ходи му на гости веднъж, гушкали се в леглото /малката му сестра е била също там/.
На баба си казала. че може да разпъне дивана в къщи и да покани Марк да спят на него. :D :D
Учителката им каза че се държали за ръце в училище.

Върха обаче беше вчера, когато ме попита
- Мама мога ли да поканя Марк с преспиване в къщи?
Естествено й отговорих, че не може, може да си покани някоя приятелка с преспиване.
При което се започнаха истерии, крясъци и обвинения, че аз съм единствената майка, която не позволява гости  с преспиване и т. н.
Дара е умна, поиска да знае причината поради която не разрешавам. Не можах да се измъкна само с "защото така казвам"
Отговора й - обясни ми защо, трябва да има някаква причина.

В шах съм как да реагирам, как да и обясня и изобщо трябва ли да й обясня.

Казах й . че ще се подготвя, ще намеря подходящи книги и т. н.

Ясно е, че те не са наясно за какво иде реч и че едва ли им идва на ума за интимни отношения, но въпреки това...
Не знам, ако тръгна да обяснявам, дали няма да събудя по-голям интерес..

Помагайте.
Синеочка, ти не беше ли психолог?

Поздрави на всички

« Последна редакция: Април 27, 2016, 22:46:21 pm от albenanedelcheva »

*
А защо да не поканите Марк да спи у вас и да не се причинява излишна драма? Те са деца, секс няма да правят със сигурност, гушкането и "обичането" им е за щастие още онова платоничното, което на нас с вас - вече няма как да ни се случи поради напреднало ЕГН.

Виж, ако бяха тийнове на по 14 и нагоре и девойката с цикъл и като знам колко са отворени и наясно и колко лесно вършат дивотии - и аз не бих се навила на такова "гости". То не, че ако ще спретнат някоя беля от вида - ще им е нужно да я творят на моя диван зер, ами дано не ми идва до главата такова нещо.

Просто нищо не печелиш с подобен отказ ми е мисълта. Освен нелепицата да обясняваш на 9-годишна, че няма да пуснеш "любимия й" на гости с преспиване у вас, поради опасения от нежелана бременност?! Или секс, или...? Не е морално така? Както сама казваш -Дара е умна и иска логична причина за този отказ, а ти логична няма откъде да изкараш всъщност. И по-добре размисли по темата :)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Здравей, Албена,
А родителите на момчето знаят ли за този "гаджелък"? Те какво мислят по въпроса?
Според мен това е временна работа и ще им мине.



Не знам Jbrul, наистина съм в голяма чуденка.
Ясно е, че отношенията са платонически и че до секс и бременност не може да се стигне, но въпреки това не ми е съвем спокойно.
Факта., че на 8 години се сещат да се гушкат в леглото /а не да играят на нещо например/ за мен е малко тревожен.
И да наистина не виждам смисъл на сегашния етап от обяснения по половите въпроси.
Ти ако беше на моето място /с 8 год. дъщеря/ щеше да го поканиш и щеше да ги оставиш да се гушкат цяла нощ на дивана ти???

Здравей, Албена,
А родителите на момчето знаят ли за този "гаджелък"? Те какво мислят по въпроса?
Според мен това е временна работа и ще им мине.

Раши не знам още дали те знаят, оня ден бях на родителска срещи и учителката каза, че ще говори с майката...
Ще се обадя тия дни да си поговоря с майката.

Естествено, че е временна работа /която обаче вече 2 мвсеца продължава/, просто е нетипично за мен на тази възраст и проблема ми най-вече е как да обясня

*
Аз не съм мерило за нищо, но откровено казано на конкретния ти въпрос - Да. Щях да й угодя, да поканим "любимия й", да им разпъна дивана и да се гушкат там една нощ. Просто защото ще съм наясно, че е ще е гушкане  от "обич" между деца. И нищо над това. Както ти казах и напред, при тинейджъри вече - нямаше да съм навита. не защото така бих предотвратила "инцидент", ами за да не улеснявам случването му просто. Тогава вече - бих говорила до синьо и пяна за сексът, безопасният такъв, бих дала презервативи и хапове за спешна контрацепция при всички уверения на щерка ми "Ама мамо, ние само се държим за ръце!". Но това - няколко години след възрастта на Дара сега.

Сега - ще я залееш с излишна за нея информация, ще я объркаш може би. Рискуваш да реши, че обичта й към другия пол (както я усеща сега) е нещо лошо, нередно, което ядосва мама... Струва ли си рискът? И срещу какво да го поемеш същия? Сега и все още - се грижиш за емоционалното й съзряване по тези теми, физическото ще е малко по-късно.

Дай го "ларж". Явно при вас не е изключение това с преспиването на едно дете при друго, не я карай да се чувства аутсайдер. А и наистина като го помислиш рационално - какво рискуваш?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Бени, много се впрягаш. Не може ли да сложите един матрак за гостенина в нейната стая?
Аз в първи клас си имах гадже. Носеше ми чантата и ме изпращаше до музикалната школа, когато ходех на урок. И разбира се, бяхме от един клас и живеехме в един блок.  :D

coffee lungo е детски психолог.

*
Интересът на децата ни към собствените им тела например - се случва още във възрастта им с ДГ. Ние не сме готови да обясняваме, щото не знаем как и какво да обясними и затова просто не обясняваме. И не, не е "днешната младеж" и ние бяхме същите, хем соц и мракобесие по темата беше, ама "съкилийникът" Дечо (известен БГ-ди джей към днешана дата) успя да ни покаже как му излиза червото.  :lol: :lol: Реално - процедурата , която наблюдавахме 5 халепта беше пишката на Дечо, чиято главичка той оголи и ауууу "черво". Баси спектакъла драги зрители, мама някъде тогава ми обясни за пишките по принуда. Еми била съм на 5 - естествено, че жената не е считала за належащо да ме осветлява по такива теми. След като ме осветли аварийно - не се притесни, че интересът ми към този тип органи у другия пол, надвишава интересът ми към поредната кукла ;) И с право - защото естествено нямах такъв интерес. Нещо ме впечатлило, питала съм, казали са ми - толкова. Повод за трагедия - нула, даже по онова време.

В градината ми имаше един Емил, с него сме били "гаджета" (по сегашната мода де), ама тогава не беше прието да си ходим на гости със спане просто. С Емил даже сме се целували "като големите" - допирали сме си устните демек, насред детската градина при това. Та Албена, ако ще се газираш - смятай какви неща още 86-та съм правила.  :lol: :lol: :lol:

Разбирам ти тревогите, съвсем сериозно го казвам и като майка , но наистина са излишни в тази ситуация и на този етап. Мисли като Дара, а не като себе си в момента. ТОЙ е нещо като най-добрата й приятелка, ама от другия пол просто. И тя друго за него не мисли. Да й вкараш зорлен и други мисли по темата - е хем излишно, хем крайно неуместно. Та книгите и обясненията ги задръж за когато им дойде времето, а то не е сега ;) Не съм психолог, детски съвсем, но считам, че ако имаш негативна реакция към първото й увлечение по "мъж" - може да й навредиш с това. Да реши, че като цяло това са кофти неща, когато опре до реални връзки и консумирани  - да се крие и да не си в час и пр., от страх, че би я осъдила, че ги има изобщо. С казаното дотук - не казвам да й угаждаш на всяко желание щукнало, но това конкретно - по-добре го удовлетвори по удобен за теб начин. Ако ще - купи 2 плажни дюшека по 2 евро и ги надуй в средата на хола, че "да спят заедно с Марк". Това ти е времето, в което детето ти се учи и гради доверие към теб, разчита на твоето разбиране. Ако сега не я спечелиш - на 15 нямаш никакъв шанс за това. А на 15 вече....Марк  (Ханс, Лудвиг...) и тя ще могат да правят глупости на воля и като ги направят....все тая, че ти "за нейно добро, преди няколко години...". Остави книгите сега, покажи позитивно и нормално отношение към първото детинско влюбване на дъщеря си. И му се наслади даже. Щото следващите й ще са със сълзи, драма, взети и хвърлени пръстени и ще си мечтаеш за Марк. На дивана.  :lol: То и мен това ме чака, ама нали...на моя ще му хвърлят пръстените  в муцуната и вероятно няма да иска да плаче на рамото ми (щото е мъж), а аз ще се разпадам вътрешно (детето страда). Бе мноУ е готино да си майка. ;)

Доверието на детето ти в теб  е къде по-важно от някакъв "псевдо-морал", който е дори неуместен за прилагане спрямо малки деца. Гони си първото, то е за цял живот :)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Бени, реално по-добре във вас да се гушкат, отколкото в някое скрито ъгълче. На девет години най-много да се изпотят и да се събудят леко вмирисани на пот (нали почват жлезите да секретират пуберски аромат около 9-10 години :)


Да оставим темата, че ще е нужна за подрастващите ни деца и техните любови.
[/url][/url]
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Аз мисля, че разговора тук първо е на ниво родители, не деца ...
И после с тях, задължително, не мисля, че е рано, Бени! И за кое е рано?
Щом има тема има отговори!За две такива съм прокарвала тихо поводи,
за да говорим - наркотици и кой има право да ги докосва!
Другите ни важни разговори са били, когато има конкретен въпрос от тях.
Преди два дена Митака ме попита, може ли деца да раждат деца и говорихме много.
За физическата възможност, за отговорностите, за възрастта / Батко му щом е на почти 18 може ли?/,
за етносите в които това е "традиция". Последното, защото сам той ме попита,
защо те го правят... от там за образованието и неграмотността на родителите!

Не съм яка консерва, но бих намерила повод да откажа гости с преспиване,
следобедно гостуване, цял ден заедно у вас в уикенда ок, заведете ги на кино!
И пак с разрешението на родителите, това е моето мнение!
Не за друго, а за мен в тази възраст кавалерстването и възпитаното отношение към дамата е важно!
В първи клас имам спомен на 7години съм била, две момченца ме харесваха приятелчета
и се разбираха, кой да ме изпраща до вкъщи и да ми носи чантата и кой на другия ден!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Не съм яка консерва, но бих намерила повод да откажа гости с преспиване

И аз така...
И не защото ще се случи нещо фатално.
Ако децата се смятаха за добри приятели, може би да. Но факта, че твърдят, че са гаджета...
Ами ако след 2 месеца има ново "гадже"? След още 3 друго? Ако докато стане тийнейджър смени 7 любови?
Ако приеме за нормално гостуването с преспиване с всеки, който обича към момента, с какво основание ще откажа такова, когато вече не го смятам за безобидно?
Не мисля, че е редно да го толерирам, какво ще стане, ако в гимназиалния клас сменя гаджета през 1 месец, с всички ли ще преспива вкъщи на дивана...
Колкото до обяснението - "ами децата на тази възраст не спят с гаджетата си. Мама е ходила на гости с преспиване когато е станала на 17 г., а тате на 19, напр." По начин, подобен на този, с който обясняваме защо не е редно да вземеш от магазина нещо без да го платиш, или да ходиш по голо дупе по улиците...

Бени... кога се питахме за лекари и изследвания, кога стигнахме до гаджетата  :lol:



*
Мили хора, в Германия гостуването с преспиване на деца от детската градина или училището е нещо съвсем нормално. Не само, че децата много се радват, но и се гордеят, че вече са големи и някой им е дошъл на гости с преспиване.
Като тийнеджъри също е нормално девойката на 13-14-15 години да си има гадже (не се има предвид всяка вечер различно) и да си го води у дома да спят. Смята се, че така поне родителите знаят къде им е детето и с кого е. А за другите неща, признайте си, не сте ли ги правили като тийнове и през деня, докато ги няма вашите?! Защото нямаше друг начин. Моите доведени синове или поне двама от трима от много рано водят полов живот. Вярно, че не са момичета, но ако стане нещо, са точно толкова отговорни. Наша задача е своевременно да ги информираме за начините на предпазване. Случаят на Бени далече не е такъв, но съм сигурна, че ще имаме всички такива дилеми след 5 или 10 години.
Не се мисля за всезнайко. Просто тук нравите са други, по-освободени са хората и някои неща, като например телата си, ги приемат доста по-спокойно от нас. В бившата ГДР хората масово са нудисти и това не им пречи. Не, не става въпрос за обособени нудитски плажове. Ами, на всеки плаж си ходят голи, ако искат. Аз не бих могла, но просто защото не съм свикнала. Но иначе не ми пречат. Свикнах им.  :lol:

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Деси за две различни общества говорим, а и всеки дом е различен свят!
Едно е сигурно, не искам да порастват, но това няма как да стане и нека си растат здрави,
от нас говоренето, аз отговарям на всякакви въпроси и така искам и те,
и досега мисля ми споделят доста!

Бени, ти ще прецениш сама, но ако питаш мен, запознай се с другите родители,
защото те са от другата страна със своя мироглед и виждания.
Каквото и да решиш, ако те не позволят и не толерират това, няма как да се случи!

Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Мише, ама именно, че с Албена живеем в едно и също общество. Единствената разлика е, че тя е омъжена за българин, а аз - за германец.
Разбира се, че няма как друго дете да преспи у нас без да съм говорила с родителите му. И точно това е, че не мисля, че ще откажат, защото тук това е нещо естествено.

Разговор с родителите на момчето- знаят ли, притесняват ли се и те, как мислят, че е добре да постъпите относно желанията за гостуване с преспиване. Водете ги някъде заедно, ако това ще ги зарадва и успокои дъщеря ти.
Хубаво е,че и госпожата е в течение. Поддържайте връзка и с нея относно тези отношения между децата.
И разбира се, бавно, полека, деликатно въвеждане в дебрите на т. нар. сексуално възпитание.
Замислих се. Моето момче става на 9 години след седмица точно.
« Последна редакция: Април 28, 2016, 14:30:25 pm от hope-love »
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
При което се започнаха истерии, крясъци и обвинения, че аз съм единствената майка, която не позволява гости  с преспиване и т. н.

Бени, а това така ли е? Другите деца ходят ли на гости с преспиване? Твоята дъщеря ходила ли е? Ако да, в едно легло ли спят? А идват ли възрастни хора на гости, които остават да спят у вас?

Ако е общоприето да се ходи на гости с преспиване, аз бих разрешила това, но в никакъв случай не бих позволила да спят в едно легло, независимо от пола. Както когато възрастни хора преспиват у нас, те спят на отделни легла в отделни стаи. Това е нормалното поведение в моя микросвят. В твоя, вероятно, също. И това е лесно обяснимо на детето - да, може да дойде приутелче да спи у нас, но не в едно легло и не в една стая, също като възрастните.

Всеки дом има определени правила. Някои от тях са общоприети, други са според конкретните обитатели. Детето на тази възраст вече знае това, напр. че трябва да си мие ръцете преди хранене, зъбите след това, да си прибира играчките и т.н. Същото е и с правилото за преспиване - ак ородителите имат яснота, не мисля, че е трудно да се обясни на детето.

Отделно от това, според мен на 9 годишна възраст не е никак рано да се започне сексуално възпитание.



"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Дес, аз мисля, че Албена не я притеснява самото приспиване, за което ти говориш. И в Бг е така, няма драма да ти дойде гостенче в къщи с приспиване. Нея всъщност я притеснява това, че дъщеря й иска да спят заедно на дивана и да се гушкат :wink:
Това е разковничето тук, а не че ще преспи детето у тях. Някой беше писал по-нагоре дали няма възможност да спят не на дивана, а в детската стая примерно, на отделни легла, знам ли.
Аз примерно така бих постъпила, не защото съм толкова широкоскроена или пък крайна консерва, не, към средата клоня сякаш :lol: Та, след разговор с другите родители бих позволила, но не на дивани, заедно и да се гушкат чак пък :)
Иначе съм съгласна с теб и брулята, че ние имаме малко или много насаден някакъв срам по отношение на секса, голотата и прочие. В такова време сме живяли и сме били възпитавани. В къщи никога не се е говорело за това като нещо срамно или нередно, но пък и не е било тема на чести разговори. Точно както брулята каза, когато сме питали ни се е обянсявало и толкоз.
Децата ни сега живеят в едни доста по-различен в това отношение свят, като категорично не смятам, че на 9 г. трябва да започнем да им обянсяваме за секса в детайли, не, но някак по естествено трябва да се говори за тия неща, от колкото на нас на времето.
Та си мисля, че Бени, ако седнеш с нея и поговориш сега, като разбира се първо се опиташ спокойно да изслушаш нея, какво чувства и какво тя разбира като отношения между гаджета, т.е. какви са им и какви иска да им бъдат отношенията. След като я изслушаш си мисля,ч е отговорите от твоя страна сами ще дойдат. :)

ПП. с Мели сме писали едновременно :lol:
*
Мели, обичайно е да имат гостенчета с преспиване. И не, не спят на едно легло. За гостенчето има дюшек на земята.

*
Всеки дом си има свои правила - така е. В моя роден дом - правилата бяха либерални (на общия фон), вероятно и затова моите възприятия по този и други въпроси клонят натам.

Все пак да напомня, че при казуса на Албена - говорим за все още малки деца. Не толкова малки вече, че да не им работят естествените инстинкти за всеки здрав и нормално развиващ се човек като този - да те привлича противоположния пол. По начин различен от приятелството, което те привлича при другарчетата ти от твоя собствен пол. Те децата се харесват и обичат и са "гаджета", защото в това има и сексуален елемент, но те още не го осъзнават като такъв все пак. Да имат мисъл и идея да го изконсумират "класически" пък изобщо. Засега "обичането им" е сведено до гушкане, държане за ръце, носенето на чантата й и пр. платонични изяви на този вид привличане и емоции. Не му е рано на сексуалното ограмотяване на 9г. изобщо, но като повод за същото да се вземе тази ситуация и реално да трябва да обясняваш на дъщеря си/сина си, че не си ОК с такова общо спане, защото при зрелите и вече сексуално активни хора - то предполага и други неща...ще се получи малко нелепичко според мен. От моя гледна точка има и един момент на излишен псевдо-морал, но както уточнихме и напред - всеки дом си има свои правила и всеки родител е в правото си да наложи такива, според личните си разбирания.

Преди някой да ми каже, че ми е лесно да дрънкам сега, понеже хем моят син е на 5, хем е момче и да ме видите вие след някоя година.... След някоя година на мен са ми ясни отсега следните предстоящи за случване събития. Когато синът ми започне да прави секс - със сигурност няма да е пълнолетен и много вероятно - партньорката му също няма да бъде. Тези двамата ще си правят секс, независимо аз и родителите на девойката какво мислим по въпроса. При това положение - предпочитам да им отстъпя спалнята си и да го правят там, "под носа ми", да не се крият, тревожат че ще се карам, пък ако пази Боже стане някой фал - да не смеят да дойдат да кажат овреме. Ако не се крият и са наясно, че аз съм ОК с това което правят - бих имала къде повече възможност и повече ще им влезе в главите цялото наливане на тема "как и защо това се прави безопасно". Ако все пак се издънят по темата - ще имам много повече шанс да разбера бързо и да реша проблема адекватно. Било болест, било нежелана бременност, било любовен скандал между тях. Аз "сексуалното възпитание" не го разбирам като лекция за презервативите, след 18-я му рожден ден  :lol: (много от нашето поколение и това не са получили дори), пък дотогава нали....по тия въпроси да се правя, че ги няма в общи линии. Нито пък смятам лицемерно да се възгищиствам с "Ама как може?!!!", ако той на 15-16 прави секс, при все че аз самата правя от 16-годишна секс. Факт, от който нищо страшно и лошо не е последвало в моя живот апропо.

Не се виждам и изобщо в позицията, ако е на 9 да му обясня, че е доста нередно и неморално едно такова спане у нас с "гаджето", а 5 години по-късно да му купувам презервативи и самоотвержено да му демонстрирам как се поставят върху банан например (понеже е срамно да имаш вибратор и детето е да е наясно, че го имаш и, че дори на тази "преклонна' възраст - все още правиш секс). Ужас!  :lol: И някак си - от едната крайна позиция - рязко като превключа в другата и ще се получи добре. Ми честно казано, не ми се вярва.

Албена, аз и напред писах, ама пак ще го кажа. Ти си знаеш, кое и доколко ти е приемливо. Тя като настоява за такова гости и родителите на Марк, като са ОК - просто го организирай технически по твой "вкус". Две отделни легла ли ще са, дюшеци ли ще са, отделни стаи за спане ли ще са - варианти имаш достатъчно. Тя си получава нейното в момента, а ти не си чукаш главата, как да обясняваш неща, които са в сферата на етиката и морала предимно и на порядките в общество Х, а не в полето на "сексуалната грамотност" в този конкретен случай поне. Иначе - не е рано и за секса да започнеш да обясняваш по подходящ начин и със съответни книжки, каквито има бол вече (за щастие). Просто не е подходящ този повод точно е личното ми мнение.

Аз всъщност на Дани вече обяснявам какво ли не свързано с тази тема, според това дали и какво пита. Наскоро даже беше изпаднал в размисъл защо аз и той имаме "различни органи за пишкане". Казах, че неговият не служи само за пишкане, а когато стане голям - с него се слага бебето в корема на майката т.е. на бъдещата му жена. Как ставало това? Ами пъха се неговия орган, в този от който мама пишка, ама е друга дупката за целта. Последва въпрос дали това боли (него да го боли разбирайте)  :lol: Уверих го, че не и това е много приятно и за него и за "жена му", но това чаааак като стане голям. Дотогава - само се пишка от пишката и така. Изводът беше: "Аха, значи като се ожена и вече не само за пишкане, ами и за бебета става пишката, а преди това не. Ама аз тогава и заплата ще имам и да им купувам мляко на бебета". Казах, че правилно е разбрал и за момента - мисля, че това напълно стига. Ако и да съм наясно, че доста преди момента със сватбата ще се светне, че не само за пишкане служи органа... :lol: Но, ако темата му е естествена от сега - тогава ще мога да дообяснявам каквото трябва. Или иначе казано - то това, като всичко с тях си е процес за мен, а не някакви единични действия.

НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
категорично не одобрявам поощряването на "гаджетата" в тази едноцифрена възраст, още повече с типичните прояви на интимна близост - независимо дали ще се стига до някаква форма на сексуално общуване (проникването не е единствената такава, а да ви информирам, че момчетата имат ерекция и мастурбират още от съвсем малки!)

сексуалното образование тук няма нищо общо. образовайте ги децата както му е редът и адекватно за възрастта, но това не значи, че трябва да има и практически занятия. твърде е рано както за физиологията, така и за психиката им.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!