0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Честита Баба Марта на малки и големи! Да сте румени, засмени!

Започваме новия месец, продължаваме старите дискусии.

Децата (и възрастните) са много, много различни. Не можем да правим изводи и обобщения само на база на личния си опит. Тук има много родители, които се справят отлично с мисията на родителството да образоват, възпитават и подготвят децата си за живота. Такъв ни е форумът, събрали сме си се все отговорни, мислещи хора, които ценят изключително много детството на децата си.
Но това не значи, че около нас по света няма и много примери за родителски неудачи и провали. Факт е, неоспорим факт, посочен и изследван от специалисти по психология, поведенчески науки, педагогика, лекари, е, че съвременните технологии и устройства имат едни особености, които често дават негативно отражения върху децата (и възрастните). Не можем да си затваряме очите за това. Върху начина на общуване, върху начина на мислене, върху начина на работа и времепрекарване.

Някои хора успяват да се дистанцират добре от тия негативни последици, но много други не успяват - както възрастни, така и деца. Затова всеки решава сам за себе си какви точно мерки да вземе и как да противодейства на тенденцията.

(п.п. така или иначе, след 15 години макс. ще ни имплантират чиповете на всичките, тия таблети и смартфони няма да стоят вече на дневен ред. да се радваме на живота дотогава....  :wink:)
« Последна редакция: Май 02, 2016, 22:13:30 pm от blue_sky »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #1 -: Март 01, 2016, 11:04:57 am »
Мими, аз поне не твърдя, че таблетите и пр. са необходимост едва ли не ;) Но моето поне, въпреки игрите си с такива джаджи - не е зомби, дето друго да не знае, точно защото както нагоре писах подробно - като има мярка в заниманията му с каквото и да било - не следва проблем. Не маже по таблета в интерес на истината, срам не срам - аз го питам за това и онова как става с тия тъч устройства, щото хич ме няма по тях. Аз на неговите устройства редя пъзели, които апропо той си изрови някак и си ги разцъква доста усърдно. Майнкрафт и аз не знам какво е...явно съм задръстена доста.  :lol:

Настолни игри, които да са ми интересни и на мен - са твърде сложни за него за момента - Скрабъл, Риск, Монополи и пр. Еми двете са реално стратегии, а за Скрабъл - ясно защо още няма как да го играе. Сигурно има и детски настолни игри, но аз определено съм от майките, които имат проблем да се занимават с неща в пъти под интелекта и интересите им и да - не го правя особено често. Помагам за пъзели, конструктори, чета книжки и дотам. Часове да изкарам в бебешорска за мен игра - ми не мога, сори. За някои занимания родителите на две  (или повече) деца на еднаква, или близка възраст - не отчитат затрудненията, които имам аз в това да му намеря друго дете за компания и съвместни занимания. Ти вадиш една настолна игра и сядат двамата да играят, ОК. Ама аз, или трябва да седна с него, или да намеря друго дете за партньор, което обичайно хич не е лесно, или да мисля забавления за него, в които може сам да прави нещо. Ми добре, хайде - така правя, че "да не ме занимава". Ами не считам, че нормалното положение на нещата е детето ми да ме занимава със себе си през цялото време, в което е будно все пак. Трябва да може и сам да се занимава с нещо, когато аз не съм на разположение, или няма други деца наоколо. И аз съм едно дете - никога не ми е било проблем с часове да се занимавам с някакви неща сама, без да лазя нашите, хем баба имах в къщи все пак. Дани се занимава със същите неща, с които и аз навремето, но сега има още опции просто, да си разнообразява. За мен беше детското по единствената тогава телевизия (когато го има), за него има повече опции просто и това е.

То четенето са го запогребвали още откакто се е появило киното, ако не знаете  :lol: Редовно му правят "опело" с появата на всяка нова технология, но ей на - все още четем. Даже някои хора се върнаха към четенето откакто има електронни книги. Пък и да ви кажа честно, който е тъп - си е тъп. И по мое време беше така и сега е така. Познавам тъпи родители, които си имат тъпи деца. Та те са си такива просто - не им е от таблета и телевизора. От "оня горе" е. Сори за прямотата, ама...

jam, предполагам всички участници в разговора изказват мнения, осъзнавайки че децата не са просто "мини-възрастни". Или поне аз го осъзнавам ясно. Така, че "давайки достъп" до нещо - не го правя без да упражня съответния контрол/надзор и да сложа спирачка при нужда разбира се. То това ми е работата като майка все пак, другото е - да оставя детето на самотек. Но просто моята лична философия е, че трябва  да дам възможност да се опита всичко (в рамките на разумното). И не твърдя, че съм права. Споделяме си просто. Разбира се, аз няма как да избягам от модела по който мен са ме отглеждали и възпитавали, а той е бил такъв. Доколко е станало човек от мен - трудно сама да дам оценка, ама поне считам, че не съм тотален провал.  :lol:  Надявам се и Дани да не е.Пък, че ще допусна куп грешки като родител - не се съмнявам, дано не са драматично сериозни само.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #2 -: Март 01, 2016, 11:14:33 am »
Моите деца са гледани по абсолютно различен начин, защото са много различни. На Мия й четях много от най-ранна бебешка възраст, но тя си лежеше спокойно и слушаше. С Явор четенето въобще не се получава -той е толкова активен от самото си начало, че на втората дума вече ми е издърпал книгата да разглежда сам, да я къса като беше по-малък и т.н. Не може просто да седи и да слуша, той иска да види, да пипне, да опита сам. Пробвах да му пускам приказки на лаптопа, ами същата работа, искаше да види за какво става дума, а не просто да слуша. Той си заспива, гледайки си филмчета на телефона, това е то. Аз седнах на компютър сигурно на 15 години, той на 1 вече си боравеше и с компютър и с телефон без особени затруднения. Мия до много късна възраст въобще не беше сядала на компютър, не само, че не й беше интересно, но и заради проблемите с фината моторика, беше безсмислено да я затрудняваме и с компютър. Той си се справя сам, интуитивно. Трябва да се следват интересите на децата. Да, иска ми се Явор да се заинтригува повече от книгите и сигурно ще го направи на по-късен етап, имаме огромна библиотека вкъщи. Засега обаче предпочита визуалните изкуства,  ами жив и здрав да е. Аз самата много обичам и книгите, и киното. Никога не сме ги лишавали от телевизия, онова, на което истински държим е вкъщи да се слуша хубава музика. Моята грешка във възпитанието е, че много често давам възможност да избират повече, отколкото е необходимо. Обяснявам всичко от първия им ден, но осъзнавам, че има моменти, в които е по-добре да не им се дава голяама възможност да избират. А що се касае до откриването на света, вярвам, че всеки има свой собствен уникален начин да го прави и за мен лично технологиите не изключват истинския свят, а го допълват -Явор го доказва всеки миг. Той адски много обича да играе навън и да ходи на всевъзможни нови места, сестра му в другата крайност, при все, че не се интересува особено от компютри, телефони и прочие, не обича да ходи навън, не харесва врявата и шума и т.н. Абсолютно различни деца -единият откривател и новатор с приключенски дух, другият традиционалист.
Честита Баба Марта на всички. Да сме живи и здрави.
<br />[link=http:
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #3 -: Март 01, 2016, 12:35:48 pm »



Всяко дете е вселена.Важното е    заедно с  него да намерим правилната му  орбита 


meshko106 , много хубаво и спокойно си описала   как две деца  в едно семейство  могат да бъдат  толкова различни
.
Имам приятелка с  две момичета близначки - толкова различни характери , че нищо общо нямат .А са расли в една семейна  и  обкръжаваща ги среда  от приятели и   учители . Дори до вкусови възприятия -едната  набляга на месо само , другата не иска и да чуе за  месо  ;  едната иска само рокли , другата  рокля не иска  и да облече   и т.н.

По повод  , че технологиите се развиват , света се променя  и ние вече като нашите баби казваме : "Едно време  , беше еди как си ..."   ,  аз осъзнавам , че дори приказките  , който ние сме чели като деца , сега вече не звучат актуално .
Сещам се например като бяхме на куклен театър  - "Малкия Мук " -ами някак си сюжета   хич не беше близък до децата  , после на мюзикъл "Патиланци "  -  адаптацията    и актуализацията за мен     хич не го правеха смилаем и  възприемащ се от децата . Добре , че имаше малко танци - рок-  та да  ги  въодушеви .  За сметка на това ред други постановки , с по-нови  сюжети     и начин на поднасяне , предизвикваха  много възторг у децата . 

А за  деца на възрастта на моето , мисля , че няма такова , което да  не обича игрите навън - да тича , лудува, бяга   и лесно може да бъде откъснато  от екрана  на телевизора и компютъра .
Виж за по-големите  , не знам .
 Калоян понякога като с е е заиграл с някакви конструктори ,  легота , замъци  и тем подобни   казва -не  , не искам да изляза , искам да си играя  тук с играчките . Но щом излезем , не иска да се прибира  .
И пак личния пример е много важен  -баща му го взема с него на фитнес понякога , ходил и сме и тримата  - голяма радост му е   , че тренирал . Вдига малки гирички , кляка  , бута се    , но е  много ентусиазиран .



И да ви върна малко пак към темата за детските градини - майките с по -големи деца , който имат  вече стаж
- в детската градина имахте ли тържества за  8 -ми март или   пропускаха  да отбележат празника ? 
« Последна редакция: Март 01, 2016, 13:07:22 pm от nimika »


*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #4 -: Март 01, 2016, 13:39:22 pm »
Като стана въпрос 3а настолни игри, можете ли да ми препоръчате нещо като 3а 3г. На мен ми е кеф да си играя с младежа, ама моите любими игри още не са му в категорията :)
При нас ТВ и таблет се дават, когато и ние с баща му имаме нужда от малко почивка и тишина, или като се 3анимавам нещо със сетра му и не мога да му отделям внимание. Интересното е обаче, че като не сме му давали и3вестно време таблета и сякаш го 3абравя - не го търси и3общо ;) И в пъти предпочита да е навън - копае на двора, събира ра3ни клечки 3а камината, плеви, милва червеи (бррр), въобще голямо селянче го направихме. Ама е толкова щастлив като има някаква 3адача 3а въ3растен да прави. Само че всичко това иска да си край него - малък е още, а не винаги имаме та3и въ3можност.


Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #5 -: Март 01, 2016, 14:41:46 pm »
Като ви чета...а бе всичките ни деца тук са прекрасни :). С таблети, без таблети, с повече или по-малко телевизия или без...Без майтап, важното е, че децата ни чувстват нашата загриженост, че намираме времето и търпението да им обясняваме, кое защо, както Коко винаги претендира :)А не е и само той така. Че ги учим и им даваме пример как да се държат, с какво да се занимават, за да се развиват и да са добре приети от връстниците си и от възрастните около тях. Другото са подробности, имам в предвид - кой от нас, как точно го постига.
Аз и друг пък съм писала-интересно ми е как се създават теми за все по-големи деца и си представям как ще споделяме тук за кандидатстване в гимназии, а после- в университети, на днешните първокласници и второкласници. И ще ми бъде много интересно всеки от тях накъде ще поеме и какво ще постигне. И знам, че ще е вълнуващо да си го споделяме.
Малко отвлечено ще ви се стори сигурно моето писание, ама такива мисли провокираха у мен споделянията на опит в горните постове. :)
И да ви е честита Баба Марта, да сме здрави и ние и дечицата и да се радваме едни на други!
*
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #6 -: Март 01, 2016, 14:47:25 pm »
bebe, не се сърди човече, домино, има детски с картинки, моите имаха и различни с мемори карти картинки, една с която правеха двустранни пътеки чрез които се свързват различни герои, черен петър играехме и разни други, които не помня, че съм раздала  :lol:
разходи се из хиполенд или някой друг детски магазин и ще харесаш нещо  :)
*
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #7 -: Март 01, 2016, 14:54:53 pm »
Бебе, ние много харесваме Не се сърди човече. Митака започна да го играе някъде към средата на третата година. Сега е по-добър от нас. В комплекта, който закупих има още 3-4 игри с пионки и зарче на подобен принцип - играем и тях. Някъде към края на третата година научи и картите за игра: играем на Война и Салам. :) Така научи и числата от 1 до 10 как изглеждат визуално. :) Правихме опити и за шах, но там разчитам дядото да се изяви. Мисля да го науча и на табла да играе, да ми прави компания.  :lol: Сещам се още и за мемори карти.

Днес тръгнах да купувам една от книжките от поредицата за Петсън и Финдъс (препоръчвам ги), която пък я нямаше в книжарницата и за сметка на това забърсах игра-пъзел: държавите са направени на отделни парченца с различен цвят и със съответната форма и се реди като пъзел. Изглежда ми интересно, надявам се да се хареса.
*
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #8 -: Март 01, 2016, 16:09:34 pm »
Днес тръгнах да купувам една от книжките от поредицата за Петсън и Финдъс (препоръчвам ги), която пък я нямаше в книжарницата и за сметка на това забърсах игра-пъзел: държавите са направени на отделни парченца с различен цвят и със съответната форма и се реди като пъзел. Изглежда ми интересно, надявам се да се хареса.

Я дай линкче, ако намериш. Аз обичам да си играя с такива неща.  :D  Може и на детето да дам де, ако слуша  :lol:

Нимика, в градината на Дани са решили да се празнува първа пролет (тогава има тържество), а не 8-и март. Доколкото знам, заради няколко майки преди 3-4 години, които направили панаир, че това било комунистически празник и не искали децата им да участват в него и такива тъпотии (за мен поне). Лично аз бих се радвала на тържество за 8-и март, картичка направена от него (поне по мое време така беше), ама... няма да ме огрее, поне преди да стане тийн и сам да се сеща, че мама има празник.  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #9 -: Март 01, 2016, 16:32:59 pm »
Jbrul, ето това е, но с имена на държавите на български:

http://www.geotoystore.com/store/p9/GEO_Puzzle_World.html

Имаше и само с карта на Европа.
*
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #10 -: Март 01, 2016, 17:19:37 pm »
За малки деца препоръчвам тази настолна игра: карти с по няколко картинки или цифри, като между всеки две карти има един общ елемент. Играта може да се игра по различни начини, но идеята е играчът пръв да разпознае общия елемент (животно, цифра, буква), за да спечели точка.

Това дори не е нужно да се купи. С 1-2 комплекта стикери и малко плътна хартия такава игра може да се направи от детето с малко родителска помощ.

http://www.amazon.com/Asmodee-414-Spot-Junior-Animals/dp/B0075XNGGK/ref=sr_1_2?s=toys-and-games&ie=UTF8&qid=1455117277&sr=1-2&keywords=spot+it

http://www.amazon.com/Spot-It-Numbers-and-Shapes/dp/B008K9JDR4/ref=pd_sim_21_2?ie=UTF8&dpID=51O%2BMo9k31L&dpSrc=sims&preST=_AC_UL160_SR160%2C160_&refRID=1FS56J7K3QHQRXHGHZZN
*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #11 -: Март 01, 2016, 17:25:54 pm »
Честита Баба Марта,много здраве за вас и дечицата!

  Вчера сортирах мартеници - за госпожите в училище,в градината,за колегите.За учителките и шефката ми взех едни много хубави кошнички с цветя и на тях вързана мартеничка,а за едната учителка на Георги и една от колежките ми - кошничка с щъркелче .Той ме попита ,защото са различни и аз му казах,че колежката ми ще се жени и искат бебе и това е като символ за семейното гнездо и бебето.Госпожата му  е женена от 6 г.,но няма дете и за нея също така си "нареках " мартеницата,да и е за късмет,но на него нищо не казах за това (само за колежката).Обаче днес ,подарявайки я на госпожата,казал че сме я купили ,защото нямала деца и се надяваме да си има(или нещо от сорта и той не помнел уж  точните си думи). :oops: Ей лошо ми стана направо.Сега се чудя,трябва ли да и се извиня на жената,какво да и кажа изобщо.

  За технологиите - Георги няма телефон и не мисля скоро да има,ако вземем - ще е обикновен (не смартфон).Таблет му подариха на РД преди 2 г. - рядко се занимава с него и знае,че вземе ли го  може само 30 мин. да го ползва.Но положението е наистина трагично.От класа му ,само 3-4 деца са без телефони,а някои носят и таблети и играят в междучасието.Понякога няма с кого да си играе в междучасието,защото децата са се струпали да гледат в таблета на някое дете.
  На 25.02  имаше рожден ден - подариха му 4 книги и вече 2 от тях е прочел,сега е подхванал 3-тата(даже в момента чете и си облича бански за плуването едновременно,била много интересна и не можел да спре  :lol:).Подариха му и скейтборд,въдица ,3 настолни игри (скрабъл,околосветско пътешествие 2 и европолия) и няколко комплекта Лего.Беше адски доволен.
 
<br />
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #12 -: Март 01, 2016, 17:34:48 pm »
Понякога няма с кого да си играе в междучасието,защото децата са се струпали да гледат в таблета на някое дете.

това е положението и при нас, още от първи клас. сигурна съм, че е така навсякъде. айде кажете ми пак, че това е хубаво нещо!
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #13 -: Март 01, 2016, 18:39:54 pm »
ееее как таблети в училище. При нас са забранени такива устройства, говоря за 3-ти клас, за първи дори телефоните са забранени. Не че няма и първолаци с телефони, но госпожата не им дава да ги вадят изобщо в училище.
И никой не е казал, че е хубаво това, няколко пъти написах, че всяка крайност е недобре, а това си е точно крайност, всичко го знаем!
*
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #14 -: Март 01, 2016, 19:27:42 pm »
Jbrul, ето това е, но с имена на държавите на български:

http://www.geotoystore.com/store/p9/GEO_Puzzle_World.html

Имаше и само с карта на Европа.

Мерси, супер изглежда :) Ще го потърся утре по книжарниците и само Европа не е зле да взема.

Понякога няма с кого да си играе в междучасието,защото децата са се струпали да гледат в таблета на някое дете.

това е положението и при нас, още от първи клас. сигурна съм, че е така навсякъде. айде кажете ми пак, че това е хубаво нещо!

Естествено, че не е хубаво, но а) родителите дават такива телефони (смарт), че и таблети да се носят на училище, така че вината е тяхна в голяма степен. Аз не виждам защо му е на лапето смарт, само за да мога да му звънна да го чуя? Ми един тъп телефон с копченца, няма нет, няма ала-бала и няма заплесване. б) Учебните заведения - също трябва да въведат строги правила по въпроса. Таблети за целите на обучението ( в горните класове) - следва да има служебни и толкова. Ако някое дете ( в горните класове вече) има смарт телефон и цъка на него в час - отнема се до края на часовете, а родителите в началото на годината - биват уведомени за тази процедура и, че училището не носи материална отговорност при повреда на джаджата и толкова. Ако щЪт.
Вече за ученици в горните класове - да им съдим дали ще цъкат във ФБ в междучасието, или ще играят на гоненица...доста е нелепо. То, ако това правят, вместо да дръпнат по един джойнт, малка водка и да правят бърз секс - направо си е за радост вече.  :?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #15 -: Март 01, 2016, 21:04:01 pm »
Зори, единият вариант е нищо да не казваш на учителката! Мисля, че ще се ориентира сама, че детето нещо не е разбрало. Или ако говориш с нея, й обясни, че е ставало въпрос за твоя приятелка и детето се е объркало, казвайки го на нея.

*
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #16 -: Март 01, 2016, 21:12:13 pm »
:)
*
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #17 -: Март 01, 2016, 23:56:29 pm »
Jbrul, ето това е, но с имена на държавите на български:

http://www.geotoystore.com/store/p9/GEO_Puzzle_World.html

Имаше и само с карта на Европа.

Допълвам вече преки впечатления. :) Само някои държави са в самостоятелни пъзелчета, съобразени със съответната форма, други са групирани по 2-3 или повече, ако са по-млаки. От възрастен се реди за 5 мин. (68 парчета, някои от тях доста големи). Занимателно е и мисля, че ще е дори по-интересно за деца, които могат да четат, за да се ориентират за местоположението.
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #18 -: Март 02, 2016, 02:59:04 am »
Да си измрънкам и тук. Може да влеза в клуб лоша майка за 2016 :(

Миналата седмица ни подкара гастровирус с повръщане. Мина за 2 дни, дълги дни. Веднага след като спря Катето да повръща, започна да кашля. Това в сряда. Давам сиропче, кашля рядко. Започвам да чувам хрип. Същия ден Ники се оплаква от главоболие и Т - 38,5. На следващата сутрин няма нищо. Само две пъпки от вечерта. Това вчера де. До тук 5 дни. В тези 5 дни, ние правим гастро+главоболие. От вчера пъпки много, но малки, колкото леща. Викнаха ме да го взема от училище. Температурата се повлия добре от Ибопрофен, но пъпките се засилиха. От 811 - телефонът за здравни въпроси-ми казват, че Ибопруфенът при евентуална варицела усложнява състоянието. Днес заведохме двете деца на лекар, сигурни, че на Катерина й отминава всичко, а Ники е с варицела, което тук значи да го пратя и на училище (няма карантини, да изкарват лапетата пъпките и да минава). И така, лекарят вижда и отсича - усложнения след ентеровирус, за Ники. Аз зяпвам безмълвно. Болестта се нарича ръка-крак-уста и Ибопруфенът е усложнил историята. Протича подобно на варицелата, причинява се от ентеровирус и минава за една дълга седмица мазане с хидрокортизонов крем и мъчителни сърбежи при децата. До тук айде, бива, няма как да съм знаела. Идва ред на Катето. Инфекция в дробчетата+отит. Същата причина, усложнения от ентеровирус и не се знае дали и при нея ще има пъпки. То имаше едни малки, но ги мазах с Еуцерин. Що не намазах Ники? И така, можеше да бъде избегнато кожното усложнение, ако бях дала Тиленол, не Адвил. А при Катето, уж навреме реагирах, но...не е било навреме.
И така, другарки, вирусите мутират, цял Монтреал е пламнал, вчера не успях да взема час да видят децата. Усложнения от ентеровирус, нетипичен за зимата, мутирал заради топлото време.

Дано ви подмине, но ако имате повръщане+боли в главата, може и две седмици да се влачите/или децата преди да започнат пак болки в главата. Ако стане по тази схема, не давайте Нурофен, очевидно усложнява :(
[/url][/url]
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Нашите пораснали деца през март 2016
« Отговор #19 -: Март 02, 2016, 09:14:27 am »
Цитат на: Jbrul link=topic=51503.msg1126337#msg1126337 date=1456841374

[b
Нимика[/b], в градината на Дани са решили да се празнува първа пролет (тогава има тържество), а не 8-и март. Доколкото знам, заради няколко майки преди 3-4 години, които направили панаир, че това било комунистически празник и не искали децата им да участват в него и такива тъпотии (за мен поне). Лично аз бих се радвала на тържество за 8-и март, картичка направена от него (поне по мое време така беше), ама... няма да ме огрее, поне преди да стане тийн и сам да се сеща, че мама има празник.  :D

И при нас тази година  за 8ми март май няма да има  празник ,а   голямо представление за първа пролет .
За това и попитах - защото лично за мен ,а  и за останалите майки ,   е  разочароващо  - искаше ни се дори символично да  го отбележим  в  градината.
Можеха по една рисувана картичка    да направят -да очертаят ръчичката си  и я оцветят и да се съберем   да ни ги подарят и изпеят една песен  .
Емоцията от малки слънца , събрани накуп с грейнали очички , е  страхотна и ни се искаше да я изживеем    за празника , но здраве да  е .
Аз още пазя изключително приятни спомени  и   наслада от  предишните   години  за 8 март  от Видин -  винаги имаше  празник в детската градина /яслата  .




z22
,  неприятно   наистина -   според мен  по -добре не    влизай в  подробности и не  обяснявай  нищо на госпожа  - така само ще влезеш в  полемика   и  потвърждение на това, че нещо сте обсъждали  . Казало детето  , казало .

jasmin_veni, дано се оправят и двамата леко и  бързо . Много   неприятно наистина.


Ох , мен от снощи  ме човърка една случка и не ми два мира :
Калоян   е  срамежлив ,    някак си няма самочувствие, в допълнение  , понеже да го уча , че трябва да отстъпва    , ето   случка от снощи -
тръгваме от детската и  има едно приятелче ,с което умират един за друг да  играят.
Другото дете   , според мен , винаги се налага и някак си манипулира Калоян , с доста самочувствие и увереност е .
Искаха да ги взема двамата  ,  звъннах на  майката и тръгваме  към парка . 
Срещаме  я пред един магазин с  трета  майка , която предложи да купи по една мартеничка на двамата .
Приятеля на Калоян  държеше  в ръка една мартечника  и пожела да му купят същата  от сергията .
Съответно и Калоян пожела същата  , но  беше последната .
И аз казвам на Калоян- добре - избери си  ти друга  някоя    .
Стигна се  до рев , увещания  ...  и в един момент аз си казвам на ум: -" добре , защо Калоян трябва да  отстъпи в случая ?" Другото дете има същата мартеница вече   , може да си избере  друга , а не да има две еднакви . Майка му  не се намеси .
Отстрани погледнато  -Калоян реве  и изглежда , че той  се сърди за няма нищо .  Реших , че е по-добре да се приберем .
Пред алтернативата  да няма с кого да играе , приятелчето  му даде   старата си мартеница  , Калоян отказа  използваната  , накрая получи новата  и така вече  имаха и двамата  по  две еднакви    .
Казах  , че мисля , че така беше редно  и правилно   , след  като вече  е  имал същата мартеница .Майката нищо  не  каза  .
След  50метра на  друга сергия имаше същия модел мартеница -  тя спря , купи още една нова и я даде на детето . За мен  го почуствах като демонстрация  - каквото и да става  , той ще има две  , пак повече  повече  от Калоян  , и  ще получи каквото е искал   - може пък действието й да има друг подтекст , но аз не  го виждам ?   Детето  дори не я погледна , сложи я в торбата и  изтичаха да играят .

Аз си направих за мен изводите  . Много съжалявам , че  и на  глас  не казах   всичко  , което  чувствах  , но   нрава ми е  такъв очевидно .
Бих ограничила контакта с въпросното дете- и  според  мъжа ми  това е правилно  , но  те умират един за друг   и всички знаят , че в  градината са неразделни . Играейки навън , виждам , че приятеля винаги се налага    и определя игрите   и Калоян отстъпва .
Страничен наблюдател  какво би    казал ?
« Последна редакция: Март 02, 2016, 09:22:05 am от nimika »