0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Виж как през призмата на времето нещата изглеждат забавни и се разказват с усмивка  :lol:, а тогава едва ли ви е било до смях, Jbrul  :(.
Децата ще са смесени на празненството - от 1 до 6 години. Нямам си идея какво ще правят точно. Само знам, че яслената група само ще танцуват. Дани като бяхме на морето танцуваше на сцената на детската дискотека с другите деца (или по-скоро се мяташе като свободен електрон насам натам  :lol:).
Най-вероятният сценарий според мен е като види многото непознати хора (т.е. родителите) да се разплаче, а ако ме види в публиката направо ще си дойде при мен и повече няма да иска да излезне, дори и за подаръка от Дядо Коледа.
Ама знам ли. Той ни изненада на първия ден от яслата. Дано и сега ни изненада приятно  :P
Вече е снабден с черни обувки един номер по-голям, за да му стават и напролет и най-много да ги загуби.  :lol:

Свате, дано бързо да й се размине на Мария!
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Нашето тържество с Дядо ти Коледа щяло да бъде бе3 родители :( Бях се настроила да ходим да го гледаме - че толкова години сме чакали да имаме детенце, пък на тържеството му да идем. Има много такива неща, които 3а първи път ти се случват с детето и 3а които си си мечтал. То има логика да не правим родителите калабалък - хем да не се притеснят децата от публиката (мен ми е най-омра3но да се и3тъпАня пред хора и да се и3явявам), хем и в това 3имно време да не влачим вируси и3лишно при децата. Ама мерак ми беше да видя, стихотворението научихме. Ще има календар със снимка поне.
Нашата градина 3атваря 3а един месец. Моят мъж като питал "И к'во прайм ся" (е, не точно по то3и начин :) ), едната госпожа му отговорила - "Ми майка му нали си е вкъщи - ще го гледа". Аууууу, само като се присетя и побеснявам  :witch: Хубаво, че не бях а3 на родителската среща. И се радвам и че тая особа не е в нашата група. Не и е работа къде съм а3 и бебе ли гледам, доспивам си денем, щото нощем не спя, или по цял ден си вея ... по улиците и по кафета. Има си услуга, плащаме си 3а нея, държавата и тя плаща. И колко отпуска имат те3и госпожи - лятото 1 месец правеха сборни групи, 1 месец напълно 3атворена градина и сега пак 1 месец 3атварят  8O това го смятам минимум 40-50 дни. Иначе поне нашите госпожи и лелки са много готини и малкият редовно ра3правя коя го гушкала, коя му пока3вала нещо.


*
Бебе, 58 дни са ;) , ако са синдикални членове ( а те 99% са) и 47 , ако не са. Не се ядосвай , на някаква си там
... Ама ха! Всеки да си гледа в канчето и да не прави чужди сметки.

При нас тия дни са тежки. Малката почва да придава номера и се дере, докато не пусна Ну погоди не млъква. Да ѝ се не знаят и девинските чалъми. Официално съм ѝ обещала среща с.Макаренко, като порасне.


Всеки миг е още един шанс...
*
Виж как през призмата на времето нещата изглеждат забавни и се разказват с усмивка  :lol:, а тогава едва ли ви е било до смях, Jbrul  :(

Смайли, на мен лично и тогава ми беше смешно колкото и сега ми е, а ако можеше да не се разправям лично с разстроения си от "великото детскоградинско тържество" син - направо щях да се смея с глас. За жалост - трябваше аз да го успокоявам след това фиаско, което ми беше единственият дерт в случая. Иначе цялата тази шизофрения, ако я гледах като случаен зрител -щях да се смея от сърце, честно. И не толкова на децата, колкото на драгата публика, в общи линии - дебилно ми изглеждаха тия хора... То бива, бива да се видиотиш, ама чак толкова, че насериозно да го взимаш, та имаше баби с букети подготвени за внуците участващи в "представлението" (деца с памперси), отделно за учителките. Може да ви звучи нормално, за мен - не е.
Пък изобщо се навих да участва той и да ходим ние, заради майка ми де. Първоначално бях против. Тя взе да ми пили, че той е контактен, артистичен и едва ли не го лишавам от нещо вари какво си, ако не го пусна... Той е артистичен, ама проклетичък и става за масовки баш колкото мен. Т.е  - никак. Както се доказа на практика. От което бях доволна, защото се оказах права и повече не ме занимават с тия глупости.  :D

Аз не съм от този вид родители, чета Бебе - тя пък е от друг вид родители и страда, че нямало да види такива изпълнения на сина си, а иска. За нея в това има очарование и сбъднати мечти, за мен  е просто досада и не желая да ми се случва. Ще приема,че аз не съм наред, защото така е правилно и  съм от малцинството. При всички случаи, от който и вид родители да бях - не бих си слагала на сърце някакви изнасилени панаири в учреждения за отглеждане на деца. Интересува ме как се развива детето ми и как се държи у дома и в реална среда навън. "Паркинга за деца" - колкото и да е лъснат, частен и скъп е просто паркинг за деца. И да ви кажа честно - нищо добро не е научил от посещенията си там. В общи линии - имам какво да поправям, не на какво да се радвам, ако се случи да ходи редовно.

Синеочка, не приемай написаното дотук, като критика към гилдията. Има много читави хора в нея, виждам ги, работят те с детето ми. СИСТЕМАТА е идиотска и какъвто ще професионалист да и и с мерак за работа...ми тя те смазва. През 2015-а - подхода им е като по мое време в ДГ. За всичко.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Синеочка, понякога, когато ми дойдат в повече инатите, или тръшкането при Божидар, пък се 3амислям, че по-добре така, отколкото да е бе3характерен и покорен 3а всичко. Той и бе3 друго е добричък и го мисля дали ще се оправя в живота. Т.е. успокоявай се, че 3а нея е добре да е с характер ;)
И да кажа и а3 като Jbrul - не слагам всички педаго3и под един 3наменател. Едната ни госпожа е невероятна - ама то гушкане, ама то прика3ки му ра3ка3ва, като остане последен има време да си играе само с него, а вечер баща му ми го води ухаещ на парфюм - от гушкането :) Обаче има други, дето си тръгват и го оставят с лелката, която пък го паркира пред ТВ. И не е до въ3раст, щото имам приятелка начален учител, която е млада 35г - ми тя все се оплаква, че 3аплатата малка, децата трудни, родителите нам кви си. А 3абравя, че има цяло лято почивка и работи до обяд само ;) Ами 500лв 3аплата 3а половин ден работа + многото отпуски не е чааак толкова 3ле. Има една лелка в градината - към 50те. Тя пък си играе с децата, прави им купони с му3ика - хем не е и педагог. 3а полицаите не 3нам, ама на педаго3ите бива май да им намалят отпуските - то пък чак 3 месеца. Пък а3 - инженер - сбъркала съм професията явно :)
Jbrul, не ми е толкова сякаш да му гледам и3явата :) колкото да го видя как се радва на пра3ника, на подаръка от Дядо Коледа. Още са толкова мили и неподправени в емоциите си.


*
Бебе, аз в по-предишния си пост мисля точно това опитах да кажа. За мен е наистина удоволствие да го наблюдавам в нережисирана среда - как общува, как се справя, как се забавлява, на какво се радва... Та описаното напред злополучно тържество - е обратното на всичко това. И за мен лично - тези неща са излишни и ги има още като инерция от нашето време. Което не е по реда си особено. Ако се забавлява на парти , на което не го гледам аз - ми е съвсем ок, стига да знам, че е изкарал добре. Признавам си без бой, че нямам това особено отношение на "изключителност" спрямо сина си, само защото е мой, или защото го чаках повечко време... Той е "изключителен" в смисъла на своите индивидуални черти на характера, генетчни заложби, като всяко друго дете. Но в проявите типични за възрастта  си - е в общи линии е същия като всички други на тази възраст. Поради което не страдам, нито намирам за нещо изключително масовите прояви на малки деца, режисирани от педагози и аууу, ако го нямам този спомен - загуба. Тези точно постановки ги намирам за излишни и безумно досадни (лично за мен де).

Обичам детето си, отчитам всеки негов напредък и постижение, дори най-дребничкият... Но аз самата съм краен индивидуалист и не възприемам за ОК никакви масовки, по никакъв повод. Оттам съм и негативно настроена към тези неща по ясли и градини и просто ги отбягвам. Него съм го оставила да си избира дали иска, или не иска да участва в подобни неща. Демокрация  :lol: Много мрънкам и то редовно, че отвисях у дома ужасно много време, за да се грижа за него. Обаче пък съм доволна, че все пак за това време го възпитавах и изграждах аз като човек, а не някой друг. Понеже моите виждания и тези на педагозите - очевидно нямат нищо общо. Интересен факт е, че въпреки различните ни подходи и виждания - моят син е най-хваленият в градината и радост за учителките си. Пък аз го гледам обратно на всичките им предписания...Та явно - може еднакво добри резултати да се докарат и с коренно различни средства. ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
 :lol: запис
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Бебе, а тези решения за затваряне на детската градина по 1 месец лятото и зимата не са ли на местно ниво? До колкото знам в големите градове, такива "екстри" за учителките няма. Не искам да защитавам, или да обиждам никого, но честно по-добре е да се дават пари от бюджета за образование, отколкото за полиция, която и без това не върши много.  Що се отнася до учителките, има ги всякакви, но по принцип те подлежат на ежегодна атестация, правят открити уроци и не е съвсем като едно време, когато никой не ги е бутал за нищо.
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Н
Нашата градина 3атваря 3а един месец. Моят мъж като питал "И к'во прайм ся" (е, не точно по то3и начин :) ), едната госпожа му отговорила - "Ми майка му нали си е вкъщи - ще го гледа".
Нали  са  длъжни да осигурят алтернативна детска градина ? По запознатите да  споделят къде и как е регламентирано  -знам ,че  преди се обсъждаше .
Друг въпрос е , че за децата смяната на мястото , средата , персонала и другарчетата често е неприятно  , стресиращо и не искат да ходят или пък алтернативното детско заведение може да е на майната  си и за родителите никак да не е удобно .



Нашето тържество с Дядо ти Коледа щяло да бъде бе3 родители :( Бях се настроила да ходим да го гледаме - че толкова години сме чакали да имаме детенце, пък на тържеството му да идем. Има много такива неща, които 3а първи път ти се случват с детето и 3а които си си мечтал.
Абсолютно  те  разбирам .
Това са мили и вълнуващи емоции и мигове , които всеки иска  да сподели и  преживее .
Но  при нас само в  яслената  група  присъствахме , за да успокоим децата  при нужда ,а в  1 група предпочетоха без родители , защото  така е по-спокойно .

Сега сами  родителите си организирахме за  групичката  от детската градина коледно парти в детски  кът  , понеже   в градината няма да е голямо и  вълнуващо празненство ,а  така ще поиграят като на рожден ден , ще дойдат Дядо Коледа и Снежанка  и  с енадяваме на един хубав купон .


*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Полиция, обра3ование, 3дравеопа3ване, про3водство... всичко е важно, във всичко трябва да се инвестира. Дадох полицията 3а сравнение - нямам роднински връ3ки в та3и сфера. Но не виждам логика в 3 месеца платен отпуск - 'щото другите работещи не се уморяват сигурно толкова много и 20 дни им стигат, а те са наааай-уморените ;) Ако всички имат равна отпуска - Ок, няма да се налага да си гърмят родителите дните, когато градините решат, че ще 3атварят и после да не останат дни 3а почивка на море, примерно. Сега айде съм си удома, ама живот и 3драве нали ще се върна на работа. Имам по3нати с по 2 деца, които си в3емат болнични, 3а да 3аведат децата на море, 3ащото такива принудителни ваканции са им "и3яли" дните. Така по-добре ли е? Или се редуват мама и тати с отпуските и, дето се вика, не могат да се 3асекат цялото семейство 3аедно, 3а да стигнат дните. 3а самотните родители не ми се мисли колко им е трудно. Трябва да вли3ат малко в положението на работещите родители учителите, а не да ми правят коментари кой си е вкъщи, кой не е, че и да ми дават акъл да си в3емам болничен, ако не ми стига отпуската. На други родители така им е отговорено - в3емайте си болничен, до сега как сте се оправяли. То ясно, че от 3ор всеки ще намери начин. А правилно ли е пък да се и3точва държават с фалшиви болнични. Накрая освен да си седим жените вкъщи след второто дете, докато и3карат поне средно обра3ование. М...та му на това, че сме учили, специали3ирали, интелигентни - ще си седим дОма и туй то.
Не подценявам труда на никой, но ме дра3ни неглижирането на проблемите на родителите. Щото, нали, 3а да те уважават и ти трябва да покажеш уважение ;)
п.с. Лятото поне ни дадоха алтернативна градина, но пък 3а детето не е ли стрес - на ново място с непо3нати учителки. Нашият уж беше добре - спокоен ходеше и май даже повече хареса новата градина. Но видях деца, идващи в нашата градина на такива ра3менни начала, които целия месец плакаха. Ама родителите им нямаха шанс да ги оставят цял месец вкъщи и дали не им се е свивало сърцето 3а детето им. Нали все пак та3и система трябва да работи в пол3а на детето, не на госпожите. Те са там 3аради децата, а не ей тъй да се съ3дават работни места (писали сме 3аедно с Нимика :) )

3а великото тържество - сигурно, ако 3наех че ще е така, нямаше да се впечатля, ама все си мислех, че ще сме там. А и съм ходила на тържества на децата на приятели - още когато си мечтаехме и ние 3а бебе и да ходя в градината на моето дете ;) Може пък 3а децата да е по-добре, да са по-спокойни като няма чужди хора. То 3а моето гардже е хубаво мама да е там 3а подкрепа, ама друго дете да се притесни от мен.

Да питам майките с бебета с рефлукс - явно имаме нещо такова. С дни не повръща бебка, но като вле3е "в серия"... Ей сега от сутринта - яде и 3апочне да нервничи и да повръща. После хълца и продължава да мята ръце и крака нервно, докато най-накрая 3аспи и поспи половин-един час. И като се събуди пак рев от глад, яде и отначало всичко. В други дни си яде и си е спокойна. Не мога да си обясня 3ащо така и как да и помогна. Млякото ли и идва в повече понякога, нещо съм яла дето я дра3ни ли :?


*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
bebe_13+15,  при моя Калоян рефлукса се прояви  , когато беше на  2-3  месеца .
По съвет на  д-р Бърди  давах по една доза АР АМ преди кърмене  , понякога след това - както дойде . Така с АР млякото  си кърмех спокойно   и дълго  и нещата се оправиха.  Въпроса е да може да пробуташ шише и биберон , не  беше лесно .


*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
Благодаря 3а бър3ия отговор, Нимика. Тя си повръща от родилното още в момента, в който ми тръгна кърмата. Там ми викаха че я прехранвам и ме караха да я тегля преди и след кърмене. Да съм 3асякла 3а колко време и3суква нормата от 30 грама. Може да пробваме с АР АМ - тя сега си пие по 15мл кърма с колийф от шише. Ако и хареса АМ ще го пие сигурно. Ще се консултирам с педиатъра другата седмица, че това не е работа иначе. А кога спря повръщането при Калоян и не се налагаше да даваш вече АР мляко?


*
Бебе, абсолютно те подкрепям в размислите ти за ДГ.
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
бебе  , при нас проблема с рефлукса тръгна от една "измислена диагноза"  за АБКМ и ми изписаха да дохранвам с АМ  , което е за АБКМ   и то обърка нещата  .

Но определено с АР АМ много бързо спря извиването на дъга , отдръпването от гърдата   и повръщането , което се беше появило . При нас определено рефлукса беше провокиран от Фризопеп Ас  - млякото за АБКМ .

Спря повръщането много  бързо -  , но имаше много колики  и  напъни , плач  и аз за успокоение си продължи да давам по една доза АР АМ  , за да  съм сигурна , че ще продължа да кърмя спокойно . Тогава д-р Бърди пишеше тук и  това беше и неговата препоръка.  Постепенно   като поотрасна започнах да дохранвам в 19-20 ч с повече АР АМ  -мислех ,че не му стига  кърмата тогава , но пак си се будеше .


*
bebe_13+15,  при моя Калоян рефлукса се прояви  , когато беше на  2-3  месеца .
По съвет на  д-р Бърди  давах по една доза АР АМ преди кърмене  , понякога след това - както дойде . Така с АР млякото  си кърмех спокойно   и дълго  и нещата се оправиха.  Въпроса е да може да пробуташ шише и биберон , не  беше лесно .

Бих ти дала същия акъл, защото си кърмачка. При Дани рефлуксът беше по-тежичък, та кърменето просто отпадна и минахме на АМ-АР, но при това което описваш у вас - не виждам подобна нужда. Ако приеме шише и преди кърмене малко АМ-АР да даваш всичко ще е ОК си мисля.


За тия вакнации по месец на ДГ - и аз нещо не схващам на какво основание ги има. Нашата градина няма такива паузи де, ама тя пък е частна. Януари и август - също не работи на пълен капацитет, защото август обичайно са семейните ваканции, няма много деца и правят сборни групи, за тези които не са по почивки. За януари - не знам по коя логика и как успяват доста родители да не си пращат децата на ДГ, ама поне при нас - много ниска посещаемост има и пак сборни групи. Поне за моичкият - никога не е било дерт сборната група, даже напротив - повече му харесва, защото има и по-големи от него деца и с тях се забавлява повече. А и там не са много учителките, той ги познава всичките, не само титулярната госпожа и реално - не е и в кардинално нова обстановка/среда в такива случаи.

Бебе, не знам как се справят нормалните семейства с ходене на работа и гледане на малки деца, ако нямат баби и не работят за по 2000лв. поне всеки... Със сигурност не само Дани боледува често и се налага да си остава у дома. Дори по-рядко да беше - пак годишната ми отпуска ще е изгърмяла по този повод още до средата на годината и после какво? Фалшиви болнични до откат дето викаш - за да го гледам болен, да идем на море... И като попрекаля с тази схема - айде уволнена, поради "съкращаване на щата" разбира се ;), не защото отсъствам твърде често, заради малкия. Все повече си мисля, че явно аз съм мега смотана, та да не мога да се оправя хем сама с него, хем и с работа, ама на - не мога. Как ли не го мисля, въртя, смятам - тцъ. Ако е работа малко от малко съчетаема и с гледане на дете - 500лв. макс. С неговото "редовно" ходене на ДГ - поне 400 ще ми ляга детегледачката, дето ще седи с него, докато аз работя. И за к'во работя тогава? За евентуални 100лв. отгоре, от които като извадя и разходите си по самото ходене на работа, може би ще съм + 50 в края на месеца. Пък като се ръсна за пореден път в аптеката даже ще съм на минус. Или аз не моА да смятам, или съм идиот, или ситуацията е идиотска - не знам вече, честно. Не сме всички програмисти и от вида, че да можем дори от къщи да работим при нужда и то за хубави пари. За повечето от нас се налага да присъстваме на работното си място телом, поне по 8 часа, всеки работен ден. Срещу трудово възнаграждение от вида "Бог да прости", ама пък и децата да си гледаме лично като се налага, пък то се налага твърде често (поне засега). Ама то и аз...за работа съм се размечтала.  :lol: Ей това учене сегашното, дето е все пак задочно и изисква само чат-пат да ме няма в града - 2 пъти годишно за по 2 седмици (за очните) и после за по ден-два за изпити 10 пъти в годината. Та го отлагах и него 3 години, защото Дани като беше съвсем малък и за толкова нямаше кой да го гледа. Сега с клизми, уговорки и гимнастики - поне това "извоювах" та пак бива де... Захвана ли и работа междувременно - никаква идея нямам как точно ще се оправям. Имам някакви наивни надеждици, че след година и половина, като стане ученик - вече няма да е чак така с болестите, като е на целодневно училище - ще смогвам и с работа и с моето си училище. Ама като чета майките на по-големи деца - точно обратното казват, че с училището почва истинският гърч. Оптимстично си повтарям, че щом другите хора успяват да се справят, следва и аз да успея да се справя с тези задачи, нищо че засега нямам точна идея как.  :lol:

И за да е пълна шизофренията - така "се обърна палачинката", че ми беше поставен ребром въпроса за второ, че и трето дете и то в относително кратки срокове. Найс а? Аз с едно не мога да се оправя, къде ти с още, че и бебета... Дани таман се очовечи и взе "да се вижда светлина в края на тунела" уж, ама тя ще се окаже от идващия насреща влак кЪт гледам..  :lol:
Пожелавам на всички ви - да нямате казуси и ядове от такъв вид! Да са ни живи и здрави децата и ние покрай тях - все някак ще ги изгледаме. Не се съмнявам.  :D

Относно ясли и ДГ още нещо се сетих, макар че съм убедена, че повечето никак няма да сте съгласни с мен по тази тема точно. Когато Дани лепне вирус - то е за 2-3 дни цялата работа, а човек е заразен до 48 часа. За това време да си седи у нас разбира се, да не го разнася и да заразява другите. Както се случва при него най-често обаче - след вируса тръгва нещо бактериално, което е за АБ. В тази ситуация - нито е заразен, нито е опасен за околните, ама за да му давам изписаните лекарства по съответната схема - трябва пак да си е у нас. В детските заведения - не искат да им ги дават, ако и да има мед. сестра, която би могла да го прави без да се рискува да се обърка доза, медикамент и пр. Та реално, като стане така - 2 седмици си отиват гарантирано с непосещаване на ДГ, без нещо да го налага това, освен, че там няма кой да му дава лекарствата. И за този период - той беснее и цвърчи из къщи, в идеална кондиция, скучае, липсва му ДГ и децата, ама не та не. Ми много е тъпо това, сори. В същия този момент - дете с вирусен конюнктивит, понеже няма кашлица, сополи, не пие АБ нали...си ходеше на ДГ, докато зарази всички останали. Ама моето макар и незаразно и неопасно за другите - не го искат, че пиел АБ... По т.нар. "бели държави" - няма такива филми както знаете. Там температура, повръщане и разстройство са повод да ти кажат да си го взимаш в къщи. А у нас - ако не е в перфектно здраве - гледай си го у вас. Еми той не е през половината време поне, а и не е само той зер така... Направо се чудя за какво я плащам тая ДГ трета година, като толкова и ходи там... :? Майката на детето с конюнктивита, беше вдигнала страшна пушилка, че моето ходело, понеже кашля (тогава още имаше 3-та сливица и беше с хроничен заден ринит по тоя повод), та за да има мир - пусках назален и гърлен секрет и ги представих на сестрата - чистички естествено като момина сълза, за да спре тая да писка и да се оплаква. Ама администрациите на ясли и ДГ - на такива се въртят на пета, щото хем не им се разправя, хем къде по-лесно е половината им питомци просто да не посещават занятия с реална и без реална нужда ;) Нищо, че разписаните правила за неприсъствие и у нас са посочените по-горе - масово ти казват да си прибираш детето по всякакви други поводи, че "другите родители недоволствали". Ако се позовеш на все пак разписаните правила - врътват ти номера с "ние не можем да му даваме лекарствата" и реално нямаш избор, освен пак да си го оставиш детето у дома. Аз бях споделила напред, че последно го заболя ухо, за няма и 48 часа с малко капки му мина, тръгна сопол и кашлица - за седмица минаха и те с едни капки за нос и откашлящ сироп. Да, ама и капките и сиропа си искат прием под час, за да има ефект и да не се стигне до АБ и единият задължително е по времето когато е на ДГ. Естествено - оттам ми отказаха да се занимаят и заради това - седя цяла седмица в къщи пак. Ако го бях пратила на ДГ и да давам капки и си сироп само сутрин и вечер - твърде вероятно щеше да усложни и да се опре до АБ. Егати "избора" нали.  :?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
а3 3а това не искам и да си представям, ако си сам родител :( Не си ти идиота, J, а системата е идиотска - хем рев, че няма деца, хем като ги има, на родителите им се ра3ка3ва играта от гимнастики - как да се справят с времето, финансите и, па3и Боже, с медицинските проблеми.
3а мен също няма логика понякога ограничаването от градина на дете с лека хрема и кашлица. Първо, преди да му проличи яко че е болно, то е носело вируса и все е кихнало, или се е и3кашляло - т.е. пуснало е бацила сред другите деца. Второ, то щом е с вирус, 3начи и друго дете е имало такъв и тоя вирус вече се е 3авъртял сред децата. И в двата случая карантината ми се вижда вече бе3смислена. Наистина 3а домашен престой трябва да е с някой от те3и проблеми - температура, отпаднало (интоксикирано от бацилите), повръщащо или с диария детенцето. Или пък ако е с нещо остро 3ара3но - конюктивит, шарка примерно. Макар че и с те3и 3ара3ни болести - нали пак е било контактно преди да се проявят, а и то ги е хванало в същата среда, в която са и другите деца ;) Нашата работа с мъж ми е на 5 мин от градината и даже и лекарствата можем да отскачаме да му даваме под час, ама веднага ще има вой от други родители. Има 1-2 хипохондрички дето само като чуят да смръкне или се 3адави детето и се почва - ау кой кихна, ау веднага на лекар, ау Панадолче веднага "профилактично" - ко ще го и3лекува тоя панадол в случая не ра3бирам.
И при всичките грижи и тревоги с децата, пак се радвам, че ги има :) Да са ни живи и 3драви само :heartbeat: Ама що да ги гледаме трудно, ако може да е по-лесно. Jbrul, дано да стане работата с второто и третото - и те ще порастнат и ще станат самостоятелни човечета.


Jbrul, на същото мнение съм за "заразните" болни деца.
Всички майки покрай мен са пощурели на тази тема. Само някое дете да се изкашля и веднага правят забележка на майка му защо го е завела еди къде си след като е болно.
А мен една кашлица ме държи понякога по 1 месец след като съм боледувала.....

ПП. Другата година предлагам да има една награда за "две леви ръце". Ще се самономинирам.
Така грозно опаковах и надписах на детето подаръка от дядо Коледа  :(
*
ПП. Другата година предлагам да има една награда за "две леви ръце". Ще се самономинирам.
Така грозно опаковах и надписах на детето подаръка от дядо Коледа  :(
Бе да не ти пука - нито може да чете, нито разбира от краснопис и как точно си опаковала пък...съвсем. Да му хареса съдържанието е важното ;) Аз понеже съм дърта пушачка - бухам хронично. Добре не съм във възраст за ДГ, че все ще ме връщат.  :lol:

Бебе, за второ, че и трето е още далееечна хипотеза, нещо като..."знам, че някой ден ще умра, ама не знам кога точно"  :lol: По другия въпрос - не знам дали системата е идиотска, защото по чужбина е доста по-идиотска всъщност, както предполагам знаете. Няма такова дълго платено майчинство, пък в ДГ даже не ги хранят, ами ти им пращаш храната, откъм работно време са по-зле и от нашите... Ама както казва един приятел: "Тя разликата не е в това, ами в заплатите" ;). И наистина, ако там си от "средната класа" - каквато ние с вас се водим тук - имаш варианти. Не казвам прекрасни, а само налични. Може мама да си остане у дома доста време, да гледа децата и всички те да живеят прилично само със заплатата на тати. У нас обичайно - това не е възможна опция. Ако там и мама работи - тя не работи за "мерси", ами в къщи влизат две прилични заплати и има мегдан да се наеме помощ за гледането на  децата в такава ситуация. У нас обаче - мама следва да бачка за толкова, колкото да плати на детегледачката и тя става една безумна история...Нали, това го коментирам за средностатистическо БГ-семейство, което не може да разчита на помощ от баби, а двамата родители следва да се справят с всичко само със собствени сили. Еми сори, ама опира в голяма степен до пари тука вече т.е. колко изкарваш. Заплати от порядъка 2-3 и нагоре хиляди на човек - не са масовка у нас и са за определени сфери, така че не е това "общият случай" за който ми е думата сега. И да подчертая, че в мненията си по тези въпроси - не изхождам от мен самата, защото все пак моето е "частен случай" и то. Ама не защото само аз съм разведена майка, сама гледаща дете зер... То за жалост вече всяка 3-а май е такава, та и това стана масовка за съжаление. Одеве по повод разговора ни - прехвърлях наум съученички и приятелки (около моя набор), които имат деца...еми към 80% от тях са разведените и се развеждаха и те когато децата им бяха малки. Техните деца са големички вече де, аз родих "късно" от компанията. Питала съм ги разбира се как са се справили навремето хем с малко дете, хем някои още учеха, други вече работеха... Ами - класиката за у нас да ви кажа. Взимаш си детето и дърмите и айде обратно у мамини, те помагат и за дете и за разходи - ти учиш и работиш и те така. Като им поотраснаха децата - вече се изнесоха да живеят отделно с тях, ама то 7-окласник - не е като бебе да гледаш все пак. В някои случаи - татковците пък активно се включваха за всичко и още се включват, ако и да са разведени с майкте - с пари, грижи и пр., все едно са си семейни още. И пак тези майки можеха да си учат, работят, да си оправят живота и децата да си гледат. Аз нали с моя "късмет" - ни едната опция имам, ни другата, та сега драги зрители опитвам да открия "топлата вода"  :lol: :lol: :lol: Ако успея - непременно ще ви споделя къФ е номера. Ама не моЙ то да няма начин и за това.
Пък, ако я врътна схемата и с още едно-две деца и успея - искам Нобелова награда за изобретателност! Минимум!

Пък по същество нали... "за хляб съм дошла".  :lol: Та ще помоля, ако някой, някъде види меч, щит, шлем, в комплект, поотделно - все тая - класически вариант, като рицарските - да каже къде, или да метне линкче. В случая търсим нещо изпипано като изработка и вид, не китайските боклуци от по 10 кинта на които налитам постоянно. Предварително благодаря, ако някой сподели такова инфо!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Момичета, помагайте.
Дани пак започва да се разболява. Разкиха се. Носът му се разтече.
Сега ако е за мен, знам, ще пия един аспирин или парацетамол, витамин Ц и ще го пресеча. Утре няма да ми има нищо....
На него каква да давам, за да не се развие по-нататък?
*
За кихане и разтечен нос без нищо друго - няма какво да даваш Смайли. Можеш да почистиш носа и да капнеш "Виброцил" на този етап и да чакаш да видиш какво следва... Можеш и мултивитамини да даваш и ампули вит. Ц и всякакви такива - полза няма, ама поне за твое успокоение, че правиш нещо. Дано не става по-зле ви желая.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!