0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Смях, раздумка и кафенце - тема 11
« Отговор #660 -: Септември 21, 2015, 08:48:30 am »
Добро утро, прохладно и влажно! Снощи гърмя и валя и сега сме с локви.
Зайо, и аз искам снимка на раковината.
Блу, може детето да сочи и да вика А, а, а, пък мамата нали да преувеличава. Не съм питала подробности. То и аз затова споделям в Кафето.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
Re: Смях, раздумка и кафенце - тема 11
« Отговор #661 -: Септември 21, 2015, 10:30:11 am »
Добро утро и от мен!

Аз май съм единствената, която се зарадва на снощния дъжд - исках малко да разхлади. И аз искам снимка на раковината, Зайче.

Взимам си от кафето и се залавям със задачи-днес ще правя морковена торта  :)





Бореща се за една мечта.
*
Re: Смях, раздумка и кафенце - тема 11
« Отговор #662 -: Септември 21, 2015, 11:39:26 am »
Добър ден и от мен!

Като ви слушам какви ги говорите за децата, направо ми изникна картинката на етърва ми и племенницата. ОнЪз жена, заедно с подкрепата на таткото, разбира се, са си втълпили, че момата им е свръхнадарено дете (сега е на 6 год и 3 мес). От 2 годишна я съсипват. Ходила е на ВСИЧКО, що може да се ходи и практикува. Мама вече 8 години си стои вкъщи, за да се грижи и възпитава детето (истината е, че не й се работи). То на градина не ходи, само заемаше едно място 5 години и така - болно било, не се чувствало добре там, под нивото му е... Детето НЕ общува с други деца, защото (пак според мама и татко) то отдавна е надхвърлило нивото на такъв вид общуване (не знам какво значи това, аз деца нямам). Готвеха я за някакво Частно Немско училище (не знам кое) тук в София, но понеже имаше някакъв логически изпит, който малката не издържа, стигнахме до Най-новото 20! - Мама каза, че няма да пусне щерката на училище 8O!!! Всичко останало им е под нивото на развитие и дарби на тяхното дете. Тя щяла да си я обучава, както до сега (учи я вече на таблици, мъчи я с писане на английски, на 4 год. учиха четни и нечетни числа...). А детето, момичета, си е най-обикновено момиченце на 6 години. Само дето вече проявява първи признаци на аутсайдер и социопат  (грях ми на душата, че го казвам). И цялата роднинска фамилия мигат и не смеят нищо да кажат, въпреки че виждат накъде вървят нещата, защото видите ли, Мама и Татко се превръщат в буреносен облак и става страшно в иначе Идиличното голямо семейство. Пък и нали всеки родител знае най-добре как да възпитава и отглежда собственото дете. Жал ми е за детето, ама аз съм последната дупка на кавала в тая ситуация.
Та, така, относно децата, които на 2 год. знаят (според Мама) да разпознават часовника.
Sorry за романа, ама на мен нали ми е болна тема това дете...

Зай, и аз ще чакам снимка на раковината. Ние успяхме само миди и разни издълбани огромни раци да си намерим (раците ми ги отнесе бурята последната вечер на къмпинга :lol:). Наши приятели се прибраха с морски звезди, много красиво нещо...

Фрея, и аз много му се зарадвах на дъжда. Посред нощ "джапах" из терасата да я измия, че с тия столични правила...(нашите тераси не са с улуци, а с чучурчета и не мога да си я мия, когато ми скимне). И ние с ММ снощи се сдърпахме и познай... за глупости :lol:. Тази сутрин все едно нищо не е било :D

Ники, като видях чая на снимката и се сетих за вчера в магазина. Аз много обичам чай (спирам се малко само лятото) и имам един любим (всъщност са много :lol:) на Twinings (Лайка, мед и ванилия). Та, решавам вчера, че от него искам да си взема, че отдавна няма вкъщи. Е, да, ама като видях за 25 пакетчета близо 11 лева и се отказах. Та, аз си купувам насипен, истински чай за далеч по-смешни суми 8O. А, истината е, че когато за първи път си купих от този, струваше около 6 лева и за мен и тогава беше скъпо. Сега е почти два пъти повече, а дори кутийката му си е същата.

Леле, олях се! :oops: Спирам. Чао.
« Последна редакция: Септември 21, 2015, 11:41:59 am от Zlateto »
"Не ми казвай, че небето е лимитът, след като има стъпки на Луната."
"И все пак, докато имам дъх, топя ледените цветя по прозорците си, защото имам душа, която не може да не се надява.”
“Sad birds still sing.”
*
Re: Смях, раздумка и кафенце - тема 11
« Отговор #663 -: Септември 21, 2015, 13:14:23 pm »
И ние вчера решихме да използваме един от последните хубави дни, та се покатерихме на Рилските езера, е да ама не, планината имаше други планове, различни от нашите :lol:
Като ни запука един проливен дъжд, че и градушка ни поначука, а ние вървим ли вървим, няма къде да се скриеш там горе на върхО, един час, пътеките се превърнаха в реки, камъните в пързалки... аз без очила, че с тях съвзем нищо не се виждаше, 4 деца...  :lol:
Като се добрахме до хижата нямахме суха точица, изчеждахме обувки, изстисквахме дрехи, а всички сухи в раниците бяха прогизнали. Някак се бяха запазили няколко дрешки та облякохме децата поне с по един суитчър, на голо, да не си помислите че имаха друго върху тях :lol:
Добрахме се до колите някак, а там, големите по гащи, парното надуто и така до София. Най-веселото беше като на един светофар спря един автобус до нас, а вътре както казах, всички по пликчета :lol:
Та така, голяма веселба беше, но пък как иначе ще запомним първото ходене до Рилските езера. :wink:
Днес и утре по-кротички занимания, отделно и носа ми потече, другите за сега държат фронта :)

А не е като да не бях подготвена, имахме по 3 ката резервни дрехи и обувки за децата, но човек се учи докато е жив, всичко трябва да е в найлонови торби в раниците.
Re: Смях, раздумка и кафенце - тема 11
« Отговор #664 -: Септември 21, 2015, 14:53:01 pm »
StefiZ, и ние искахме да се качим това лято до езерата, че много ни се ходеше пак, но явно ще остане за догодина, живот и здраве.  :)


Zlateto, на нас още вчера ни мина сърденето, но и аз си имам вина, понеже ми се събра повече, а и в събота биологът в "Надежда" беше капакът.
Аз моя балкон няма да го мия още, утре ще го боядисваме, така че ще почака малко  :D





Бореща се за една мечта.
*
Re: Смях, раздумка и кафенце - тема 11
« Отговор #665 -: Септември 21, 2015, 14:58:03 pm »
Да ви кажа честно, моето е на 6 г. и за възрастта си е сравнително интелигентно, знае дните на седмицата, има си календар, помни кой кога е на репетиция, урок и прочие. Ами, не мога да кажа, че 100 % познава часовника. Целите часове, половинките и четвъртинките - да, но другите още не ги е оправил. Има време. Затова ми е смешно вече какво се надлъгват майките. Ега ти съревнованието, абсолютно никому ненужно. Кое ще почне първо да ходи на гърне, да се върти, да ходи, да прави челна стойка, да спи с главата надолу. Добре, че в моята околия няма такива неща (т.е. има, но не контактувам със свръхмайките, както мъжът ми ги нарича, а и са по-прикрити).   8)
Хубаво е децата да знаят много неща, но за всичко си има време. Преди всичко имат нужда да играят и да се забавляват. Кому е нужно едно дете на 4 г. да знае да събира, дели и умножава. А какво ще прави в първи, втори, трети клас?! Ще скучае, ще разваля дисциплината от скука, ще намрази да ходи там. В България училището е достатъчно натоварено. Не е нужно да се затормозяват децата преди това.

За мое щастие няколко човека - ентусиасти решиха да организират съботно българско училище и от тази седмица и моето момче ще ходи там. Надявам се да му хареса и да не му се стори чак толкова трудно. Навивам как в училището само той ще знае български.  :lol: Ще е по три часа всяка събота. Иначе към посолството също има училище, но то е делничен ден, до осем вечерта (представете си за такива малки деца), а и ние няма как да сме навреме (нашето училище е до четири и само ако е болен, мога да си го прибера преди това).

Спирам, че развалихме кафето с детски теми.


Фрея, мисля, че всяка двойка минава през такъв период, когато има отчаяние и препирни.
Щом нещата няма изглед да се подобрят, просто действайте. Какво ви препоръчва лекуващият лекар?
И тук рачо да не чете, ама ние можем да се подложим на стимулации, инжекции и какво ли още не, ами, извинете, ама мъжете няма да ги жаля. Щом трябва, ще прави биопсия или каквото е нужно.

Стеф, ама и ти и дзвера ли само по пликчета бяхте?  :lol: В София на това чудо му се вика чисто и просто "гащи".  8)

Злати, това е ужасно (поне както го описваш). Всяко дете има нужда да общува с други деца. Ако ще да е само да се гонят и да тичат и да играят на кукли.
« Последна редакция: Септември 21, 2015, 15:19:51 pm от blue_sky »

*
Re: Смях, раздумка и кафенце - тема 11
« Отговор #666 -: Септември 21, 2015, 15:33:31 pm »
Дес, по гащи бре (ама много си обичам думата пликчета :wink:), всички, т.е. ние двамата, а децата даже и без :lol: :lol:
всичко ни беше мокро ти казвам, дори гащите, ама все пак съвсем и без тях не ставаше, та ги оставихме :lol:
« Последна редакция: Септември 21, 2015, 15:35:16 pm от StefiZ »
*
Re: Смях, раздумка и кафенце - тема 11
« Отговор #667 -: Септември 21, 2015, 16:28:28 pm »
Пликчета и по нашия край се използва вместо гащи. Като се преместихме в Сопот в началото все се чудех,защо магазинерките ми предлагат пликчета на касата. :DАма нали съм руса , докато загрея  :lol: :lol: На това ние му викаме торба.
Иначе,Стефи, да вземете горещи душове и да пиете чай, че да не се разкихате дружно всички.
Злате, потресена съм от прочетеното. Твоята етърва да не е със синя кръв, че нищо не е достойно за нея и детето й. То вярно всяка майка иска най-доброто, ама..То е , като с билките в малки дози е лекарство, в големи отрова. И с това трябва да се внимава.
Не ми се цитират учебници по психология и педагогика, но ще кажа, че на тази възраст ученето става става чрез игра. Това е основната дейност  на детето в предучилищна възраст.
Колкото до ученето на часовника - времето се въвежда постепенно, като понятие за детето. Като се почне от дните на седмицата, месеци, година. Часовникът се учи в първи и втори клас. Хубаво е,ако децата го познават по-отрано, но не е задължително. Все пак времето е абстракция, а децата в ранна възраст възприемат само това, което мога да видят.


Всеки миг е още един шанс...
Re: Смях, раздумка и кафенце - тема 11
« Отговор #668 -: Септември 21, 2015, 17:15:36 pm »
Ние се прибрахме предсрочно  :lol: Морето се беше разлютило и решихме, че няма смисъл да стоим още един ден и утре да пътуваме с целия народ.
Снимки на раковината ще има, разбира се, не успях сутринта да пусна, че са в телефона. Не съм си и мислела да не ви я покажа  :D На фона на плочки с размер 30 см е, иначе най-дългата й страна е 17, другите са по 12 см. Като я видях във водата, първо реших, че е камък. После се гмурнах до нея и видях какво е, но за всеки случай ( :lol:) извиках мъжа ми да я извади, за да не би да има нещо в нея, което да хапе. Първата ми мисъл беше, че някой може да живее вътре и трябва да я замъкнем на по-дълбокото, за да не убием животинката (или друг идиот да я убие). Но видяхме, че е празна и си я извадихме.

Стеф, били сте само за снимка  :lol:
Фрея, горе главицата, мила! Имате шансове - ако не тук, то в Турция.
Злате, трупай опит как не се гледат деца - сега ти е паднало.
Re: Смях, раздумка и кафенце - тема 11
« Отговор #669 -: Септември 21, 2015, 18:46:42 pm »
Зайче, страхотна е раковината  :)

Права си, че ако не стане тук, ще е в Турция. Това й си говорехме с мъжа ми, че ако този опит сега не е успешен, ще се ходи догодина там.





Бореща се за една мечта.
*
Re: Смях, раздумка и кафенце - тема 11
« Отговор #670 -: Септември 21, 2015, 21:38:12 pm »
Като чета аз хич не съм от амбициозните майки, ама нямам комплекси за избиване  :lol: колкото толкова, повече съм склонна да уча с него като ходи на училище отколкото да си троша главата сега. Моят син да не вярвам има интерес към буквите, цял ден пишем букви, но май още не му е време пита ме коя е буквичката на еди кой си и после на някой, който започва със същата буква, но някак не може да схване, че е една и съща, докато не я напишем или обясня и "Ааа да" и след малко същото  :lol:
И какви учебници и помагала се купуват в детската градина извинете?! Това вчера го чух, че и за там трябвало  8O
Злати и на мен това ми е любимият чай, пила съм и на други фирми и не е същият. Една комбинирана кутия си бях взела миналата зима, само черните са ми останали. Сега лятото го мернах в Метро и там е с по-висока цена, но не си спомням колко, не съм купила.
Зайче, раковината наистина е огромна и прекрасна, запазена, супер е, че сте я намерили, че и празна и никой не е пострадал за да ви радва вас  :)
*
Re: Смях, раздумка и кафенце - тема 11
« Отговор #671 -: Септември 21, 2015, 22:22:52 pm »
Зай, разкошна е, много красива раковина, да я сложил на видно място в къщи :D
Re: Смях, раздумка и кафенце - тема 11
« Отговор #672 -: Септември 22, 2015, 06:44:23 am »
Добро утро  :D
Честит празник!

*
Re: Смях, раздумка и кафенце - тема 11
« Отговор #673 -: Септември 22, 2015, 06:45:42 am »
Добро утро.
Честит празник на всички!
Зайче, благодаря за кафето. А раковината е много хубава!
Хубав да е денят ни и по-лек за работещите!

"Единственото изкушение, което никой никога не е успял да победи, е надеждата."
Ромен Гари
*
Re: Смях, раздумка и кафенце - тема 11
« Отговор #674 -: Септември 22, 2015, 07:09:33 am »
Добро утро и честит празник!
Зай, прекрасна раковина, морето в Гърция е пълно с красоти  :D
Стеф, важното е, че сте оцелели. Дълго ще помните преживяването  :lol:
м-и, то и в яслата има помагала  :lol: Но то не са някакви учебници, а в една папка А4 са събрани листове. Всеки е с различна тема, рисуват, оцветяват, има стихчета и песни и т.н Ето това: http://bukvara.com/az-sam-v-detskata-gradina-parva-grupa-3-4-godini-izkustva-angelina-jekova.html

Хубав ден Ви пожелавам, аз и днес съм работна  8)

*
Re: Смях, раздумка и кафенце - тема 11
« Отговор #675 -: Септември 22, 2015, 08:33:35 am »
Честит празник!
Зайо, много е хубава раковината! Прекрасен спомен от моренцето.
Взимам си кафенце и ще се мотаем по градинките.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*
Re: Смях, раздумка и кафенце - тема 11
« Отговор #676 -: Септември 22, 2015, 10:12:02 am »
Зайче, чудесна е раковината, ще си имате хубав спомен от това лято  :D

Мише, какво стана с Изаура, оправихте ли я? И ние да не сме по-назад с битовите неволи  :), онзиден се занимавахме с тоалетната чиния  :), при това цял ден  :lol:, а вчера оправяхме водоровода, щото и двамата с мъжът ми много разбираме от това нали  :wink:, но го направихме де, вчера цял ден и към 22ч. приключихме  :). Голям зор - не, не искам да бъда водопроводчик в тоя живот  :lol:

Стефи, много мили спомени извика разказът ти  :). Бяхме много хубава група планинари, и сега си я има групата  :), но вече по-рядко се организираме за дълги преходи (правили сме и за няколко дни), та е имало всякакви такива преживелици  :)

... Ходим ние насам-натам с Иво, гледам накъде ще прояви интерес, ама то засега само "Гъли-гъли" и "Тю-тю" му е в главата, което си е нормално де. Сещам се как на една колежка детето й се заигравало само, пък познавало часовника и други такива. Е, много важно, ако не го влече, по-добре да е щастливо детето. И родителите му,  :D Пък Иво като види повече хора и си показва маймунджилъците и почва с тръшкането и глезотиите, ама то на такива места е организирано по групи, за да не се шматкат отделни индивиди насам-натам, превантивни мерки срещу тероризъм, крадци, повреждане на имущество и т. н. Оф, цял трактат написах за добро утро.
Ами съвсем нормално, на неговата възраст какво друго да знае детето  :).
Наистина има такива случаи някое детенце да изпревари останалите с някакво умение. Примерно едно момченце на възрастта на племеницата ми, проговори доста рано детето и то много правилно, с изречения преди втората си годинка. Ами нищо по-различно от там нататък, поддържаше си средно ниво в училище ... добре, че родителите му не са от свръх амбициозните :).
А за глезенето пред чужди хора, явно много деца го правят, и при нас е така :). Като сме си вкъщи самички много ме слушат, дори сами се заиграват вече. Но като сме с други хора се почва едно "Мамо, мамо ...", заговоря ли с друг човек, по всякакви начини се опитват да ми привлекат вниманието ....

Фрея, всичко ще бъде наред   :hug2:

Честит празник и хубав ден на всички! :)
При нас е облачно и хладно, но е приятно и не вали, та ще може да излезем на разходка :)
« Последна редакция: Септември 22, 2015, 10:26:24 am от marsi »

Re: Смях, раздумка и кафенце - тема 11
« Отговор #677 -: Септември 22, 2015, 11:09:21 am »
Здравейте и от мен!

Зайко, страхотно кафе!

Ние продължаваме днес с боядисване - нашата стая, едната й стена, плюс балкона, който май аз ще имам честта  :) сама да боядисвам.


Честит празник и от мен!





Бореща се за една мечта.
*
Re: Смях, раздумка и кафенце - тема 11
« Отговор #678 -: Септември 22, 2015, 12:04:03 pm »
Честит празничен вторник и от мен!
Обедно време е, ама мога да пийна още малко кафенце (ако е останало) :)

Зай, страшна е раковината! Даже малко завиждам :oops:. На видно място да си я позиционираш (много ми е симпатична тази дума :lol:)

м-и, изобщо не ти трябва да си амбициозна майка, ако това е свързано с поведение, което описвам по-горе.

Злате, потресена съм от прочетеното. Твоята етърва да не е със синя кръв, че нищо не е достойно за нея и детето й.

Синеочка, небесно кафяв е цветът :D. Когато и да се опитаме да се намесим нещо (дори и да не е свързано с детето, защото тя си е малко шантава по принцип), мъжът й казва, че тя е възпитавана по друг начин и затова ние, простосмъртните, не я разбираме :lol:

Стефи, аз нещо съм пропуснала писанията ти за случката, та сега се върнах да се информирам. Честно да ти кажа, колкото и комично и весело да ми изглежда сега, като го чета, представям си какво ви е било с децата :?. Много се радвам, че всичко е приключило благополучно и всички сте добре.

Мише, и аз за пералнята да питам?

marsi, и племенницата (на сестра ми детето този път :D) е така. Като са сами или е само с един човек, който я обгрижва, няма проблем - играе си, занимава се, а ти си вършиш твоите си работи. Но появи ли се някой, който дори само да заговори майка й (обгрижващия), се започва едно мамосване, тръшкане; все нещо й се прави - гладна е, вода й се пие, не може да се справи с някоя играчка... Аз дебелите книги по детска психология взех да ги забравям вече :oops:, ама Синеочка ще каже така ли е - войната за внимание и собственичество са си характерни и се зараждат баш около тази им възраст (на 1 год и 8 мес е). И това ще мине, после няма да искат да им се мяркате пред очите :lol:

Фрея, приятни трудови дейности. Хващай мъжо да ти помага и за балкона, как сама... :D

Ники, някога и аз работех на всички празници, съботи, недели... С настоящата ми месторабота още ми е странно колко много почивам, но не се оплаквам, защото такива ми бяха приоритетите при търсенето. Аз за близо 12 години нямам един празник със семейството и приятелите. Бързо да ти минава работната част от деня :wink:

Весел и ползотворен вторник!
« Последна редакция: Септември 22, 2015, 12:05:36 pm от Zlateto »
"Не ми казвай, че небето е лимитът, след като има стъпки на Луната."
"И все пак, докато имам дъх, топя ледените цветя по прозорците си, защото имам душа, която не може да не се надява.”
“Sad birds still sing.”
*
Re: Смях, раздумка и кафенце - тема 11
« Отговор #679 -: Септември 22, 2015, 12:10:56 pm »
Честит празник!
Кафето ми е любимо!
Злати съгласна съм! А за почивките честито! И аз съм работила много време без почивки.
Ники, просто ми е странно, кво им имаше на нашите градини едно време?! И не станахме ли хора?!