0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #620 -: Октомври 04, 2015, 22:22:15 pm »
Ходят местните на фризьор, но повече си правят ноктите, т.е. ходят да им лепят от пластмасовите нокти. Пълно е със студия, където работят азиатки за без пари.

На майка ми фризьорката е много зле финансово от доста години. Познаваме се от много време. Майка ми си я харесва, жената е вече на 57 г., мисля. И тя няма бои на разположение. Майка ми си купува от магазина и ходи при нея. Не е некадърна в никакъв случай. Просто не знам дали салонът й няма добро разположение или просто на всеки ъгъл има колежка нейна.

Другото няма какво да го коментираме. Висшето е безумно обезценено в България. И докато навсякъде има право и компютри и толкова много полулегални, та дори легални висши учебни заведения, не мисля, че нещо ще се промени. Не е нормално едва ли не всеки втори абитуриент да е висшист.
« Последна редакция: Октомври 04, 2015, 22:24:39 pm от blue_sky »

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #621 -: Октомври 04, 2015, 22:33:36 pm »
Жбрул, не е само до желание, тежка работа е да си кравар, това огромно нещо яде и с*** огромни количества. По 100 броя и нагоре направо е немислимо ако има ръчен труд и са много часове, надали е от 8 до 5. Фризьорките и аз съм с впечатление, че печелят добре и в други професи са по-добре платени от инжинерите - факт. Ама реално никой не те задължава да работиш каквото си учил :)
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #622 -: Октомври 04, 2015, 23:20:38 pm »
Въпросът е, че един асистент във ВУЗ да кажем - има по-малка заплатка отколкото изкарва фризьорката в БЛОКА на майка ми.
Ми то и в Америак е така :-).


  
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #623 -: Октомври 05, 2015, 08:43:45 am »
Блу, така е за "потопа от университети" у нас - съгласна съм напълно. За тази година мернах само, че ако всички абитуриенти бъдат приети във ВУЗ - пак оставали свободни над 70 000 места. Има 3-то, та 4-то класиране някъде, с двойките приемат само и само да запълнят бройки. Излишно е да бистрим въпроса "Ама защо във всяко градче и паланка едва ли не - вече имаме ВУЗ". Това у нас не е висше образование на повечето места и то отдавна, а е просто бизнес. Факт. Факт е обаче, че за всичко от секретарка (вкл.) нагоре у нас работодателите ти искат виШУ. В общия случай "някакво", в някои случаи - съвсем конкретна специалност. И така порочният кръг не само се затваря, ами все повече се затяга. Мое мнение разбира се, не съм експерт по въпросите на образованието със сигурност.  :lol: Отвори един сайт за обяви за работа местен, чети и припадай за какви работни позиции се почва с изискването за "висше образование", че след това още изисквания и като стигнеш до предлаганото заплащане за цялата тази претенция, да се чудиш те ли не са наред, ти ли... Не считам, че като даваш 500лв. на месец на някого - изобщо можеш да изискваш магистърска степен по нещо, та един перфектен език, ако може и два. Съжалявам, но това не е нормално за мен.

м-и , ходила съм в една-две кравеферми в интерес на истината. Разбира се, че това е физически тежка работа, никак не е приятна, доста е смрадливо. Но все пак, ако физически си способен да я вършиш, за нея "изискването" за ценз може да е и 8-и клас завършен. Реално, може и него да нямаш и пак можеш да я вършиш. Та това имах предвид, че не е нужно да си положил куп предварителни усилия, за да бъдеш кравар и да взимаш 1200лв. на месец с такава работа. В същия момент, тези с годините учене, езиците, допълнителните квалификации (за своя сметка) - рядко могат да претендират за подобно заплащане, особено извън София.

Въпросът е, че един асистент във ВУЗ да кажем - има по-малка заплатка отколкото изкарва фризьорката в БЛОКА на майка ми.
Ми то и в Америак е така :-).
Ми така де, аз що се ядосвам на себе си, че едно време не ми е дошло наум, че това и подобни са къде по-переспективни сфери за професионално развитие, отколкото това дето се забих аз. Ама...късно е либе за китка, както се казва.  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #624 -: Октомври 05, 2015, 10:00:53 am »
Жбрул, повечето тежки професии са така добре заплатени. Говорила съм със строители, когато беше бума на строежите и надниците им стигаха 120лв. това не на "баш майстора" дето се вика и сега не работят под 50-60. съгласна съм, че висшистите рядко могат да получат такива заплати, но и рядко биха се хванали на тая работа. Аз ако мисля, че имам данни за фризьорка или маникюристка, веднага бих се преквалифицирала де  :lol: не е тежка работа, можеш и почасово да работиш, но с тия левите ръце.... :P
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #625 -: Октомври 05, 2015, 13:01:02 pm »
Така е за тежките професии и нормално е да се плаща по-дебело за такъв физически гърч. Във фермите, в които аз съм била обаче - няма ринене на л***а ръчно, там гледат "щастливи европейски крави".  :lol:  Демек - почистването е автоматизирано, не ринеш ти с лопатата, натискаш едни копчета. Ръчният труд е да закачиш накрайниците за вимето на кравата при доене. Заплатата е над 1200 апропо за тази дейност. Лошото е, че раб. време е от 4 сутринта и раб. ти място е извън града, но заради това неудобство - ти се плаща добре пък. В такава ферма, чисто физически говорим - не бих имала проблем да се справя и аз. Просто по други причини не е подходяща позиция за мен в момента. Иначе - баш ми пука какво работя, ако ми плащат добре за него да ти кажа. Има хора с призвание, държащи на реализация и кариера в определена област и това им е важно, разбирам ги. Аз не съм от тях обаче, но пък за физически тежките и добре платени професии - имам точно НУЛА данни  :lol: Гредичка.

При фризьорките да ти кажа - много, много е тежко физически също - цял ден на крак, постоянно огъване и навеждане, дишаш химия по цял ден, ръцете болят нечовешки... Лесно няма никъде и за нищо. Но добрите в бранша изкарват мнооого сериозни пари. Не казвам "прилично".
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #626 -: Октомври 06, 2015, 10:40:30 am »
http://www.dnes.bg/crime/2015/10/05/piian-shofior-pregazi-3-godishno-dete-v-sliven.278594

Сутринта ми започна с тази новина. Поредна такава за жалост. "Бай Михал", който карал кола без книжка, защото никога не е притежавал такава, а в добавка карал и пиян - убил човек. В конкретния случай - жертвата е 3-годишно дете. В информацията от линка не е е споменато, но в сутрешните блокове бяхме уведомени за още "очарователни детайли" по случая. Въпросният Убавец, до снощи - бил санкциониран АДМИНИСТРАТИВНО  8O множество пъти за шофиране без книжка, защото е бил хващан множество пъти докато го прави. При един от последните пъти, в които е спрян да си джитка с колата без книжка, бил и пиян. Санкцията за което е била условна присъда. Демек - по никакъв начин не е бил реално възпрепятстван да продължи да си кара без книжка и пиян. Очевидно е продължил хем да си кара, хем и пиян и снощи е убил дете вече. Сега, ако все пак полежи ефективно - няма да е много и то. Инцидентче нали, не е осъждан преди, не е искал да гази детето (в смисъл да го е планирал). На всеки можело да се случи и пр. Излиза си после и пак подкарва по същия тертип. Имам нулеви съмнения, че така ще направи.

Това беше новината на събуждане, ама новината на лягане снощи беше, за планираните нови, крути мерки за каращите с превишена скорост. Превишаване над 60км/ч - затвор. Без ала-бала. Добре, това със скоростта е също голям проблем, особено в населените места, нека предвидените санкции за такива прояви са сериозни, неизбежни, незабавни. Смея да кажа, обаче, че проблемите с превишената скорост са ПОНЕ равни и еднакво общественоопасни като проява, на това да караш без книжка. Щото и правилника и знаците не знаеш в общия случай, карайки без книжка бе!!! Излизайки така на пътя с автомобил - ти си потенциален убиец, при това осъзнат такъв, няма "без да искам" в тази ситуация. Сори. Нямало умисъл, случайно някак си прегазил някого, няма умисъл и случайно си го прегазил пиян, освен, че си карал кола, без да имаш право да го правиш. Сериозно?  8O

За тези неща обаче - административни санкции?!!! Полицаят ще те смъмри, ще ти напише една бележчица и ти си потегляш после пред очите му, с ей тази същата кола , която нямаш грам право да управляваш! Другия път - пак така и по-другия и по-другия. Като убиеш вече някого - може и затвор. Евентуално де. Имаше преди няколко години случай на един хващан 17!!! пъти за няколко години да кара без книжка, всеки път му писали и на него бележчици нали и той все така си карал човека. Влезе във вечерните новини не по този повод обаче, ами като "своеобразен рекорд" за промили алкохол в кръвта, над 3,50 бяха и чуденките журналистически, бяха в посока как е жив изобщо след толкова пукница. Сеирец просто. Това, че е хванат с такива промили ПАК карайки кола, пак без книжка - мина някак в пейзажа. Сефте.

Кога най-после драгите "законотворци" ще вземат някакви смислени мерки по този въпрос точно? Спират те и караш без книжка - веднага ефективна присъда. Ще лежиш ли, камъни ли ще чукаш, градинки ли ще чистиш - някаква реална санкция да е. К'ви са тия дивотии с "административно санкциониран"? Няколко десетки пъти при това. И к'во - само още и още такива "шофьори" се въдят и защо не? Че то така къде по-лесно да си караш колата и да ти пишат бележчици, вместо да набиваш пари, време и нерви в шофьорски курс, изпити и пр. Държавата в момента, реално стимулира ей тоя вид "шофьори" да продължават да правят така и да стават все повече.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #627 -: Октомври 07, 2015, 07:09:53 am »
Не съм  съгласна за книжката. Този вероятно така си кара, щом е вече на 25 години, така че едва ли не знае правилника или да кара. Не ти трябва книжка, за да знаеш, че човек не се блъска. Аз карам с международна, т.е. и аз не знаех праивлника в началото. Ми за 1 месец го научих, а до тогава по-внимателно. Първият ден знаците за предимство научих и така. .. Преж живота си не съм карала курс, щото при нас не беше задължителен, а сега тук съм освободена, ако иска да взема българска книжка, трябва само изпит...
Проблема е в безотговорността и в нашенския манталитет на каране. но не е в липсата на книжка. Смятам, че като отбиваме на там темата, избягваме според мен сериозните причини и те започват да бледнеят. Вечно се гледа в грешната посока ( поне според мен).  Като гледам манталитета на някои, но не малко,  шофьори и хич не съм учудена, че толкова подобни неща се случват толкова често. Мен са ме засичали на магистрала, със 120 км в час при положение, че сме две коли на празната магистрала и няма никаква причина идиота да влезне 50 см пред мен, а карането в населени места пък е ужас. Кой знае този идиот как е карал. Та аз съм ЗА да има затвор за превишена скорост, но често е начинът на шофиране е по-голям проблем, Мен като ме засекоха, си бяха с ограничението. 
« Последна редакция: Октомври 07, 2015, 07:12:29 am от Bobbie »


  
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #628 -: Октомври 07, 2015, 09:09:15 am »
Боби, ами щом "книжката кола не кара" - много популярен израз тук, илюстриращ манталитета на българските шофьори, наред с другото посочено от теб...защо изобщо да ги има тия шофьорски книжки? Да отпадне това изобщо и всеки да си кара каквото иска и мисли, че може да кара по правилата, които "учи в движение". Къде ги научил къде не ги - да не бъдем дребнави.  :lol: Щом всички знаем, че хора не бива да се газят - другото е пейзаж. Аз например - чисто технически мога да карам мотор, от тия пистовите, с големите кубици. Мога, просто защото баща ми дълги години се състезаваше именно на писта, по соц-а имаше мотор "Хонда" (тогавашен последен модел) - така да се каже, имала съм шанса мотор да ме учи да карам някой от най-добрите в тази дейност. В момента - нямам право да управлявам такова нещо, защото не съм си изкарала тази шофьорска категория. Толкова. И не карам такива мотори. Преди Дани се бях навила да я взема въпросната категория, след него, предвид колко е рисково все пак - ме налегна благоразумието и се отказах. Фактът, че имам достатъчно приятели, притежаващи такива машини, които с удоволствие ще ми дадат "да врътна едно завойче", вкл. насред града, ей така без книжка за целта, както съм по къси гащи и джапанки, с една каска само - не ме изкушава, да взема да го направя наистина. Просто имам достатъчно здрав разум, за да не се метна на такъв мотор без съответната екипировка, при все че от много години не съм се качвала и да рискувам и себе си и случайни минувачи, ако изпусна управлението. Пък това не е скутерче нали...

Що ти го споделям това. Ами, защото хайде да не си правим илюзията, че масата шофьори на каквото и да било у нас - притежават моята, или твоята дисциплина и благоразумие по такива и сходни въпроси. И сама виждаш какво е по пътищата - наглост, самонадеяност, идиотски маневри, засичанки, вкл. при високи скорости... Към ей това, като добавиш, че някой си, от всичките правила знаел (научил в движение) 10-ина от най-често срещаните знаци, а кога е с предимство някъде се явява "според мен мога да мина сега" - това вдига риска в пъти. Ако помня правилно, ти, въпреки, че си дългогодишен шофьор и си карала в САЩ, където са егати магистралите и трафика, когато се прибра и започна да шофираш тук - се беше натикала в насрещното на някакъв еднопосочен път. Защото е бил достатъчно широк, за да се разминат две коли, видяло ти се логично да влезеш там и да караш в тази посока, а знакът който е обозначавал, че не следва да влизаш там - не ти е бил познат просто. И да си го видяла - не си го отчела като пътен знак изобщо. Нищо не е последвало от тази ти неволна грешка тогава, ама на по-тесен път, с някой засилен насреща ти, дето не очаква да му караш в насрещното - може да стане мазало. Челно такова. Това, че ти не си идиот и задължително, или не, заради своята си безопасност - си се запознала с местните знаци и правила на бърза ръка - изобщо не значи, че всички са склонни да направят това ;) Ако някак не ги задължиш да го направят. Точно напротив.

Книжката, за да я вземеш - минава през задължителен курс както ти е известно.Щеш не щеш - назубряш го тоя правилник и знаци бе, иначе - няма минаване на теорията и това е то. Ще забравиш набързо по-незначителните и често тотално излишни неща (като тия дето ги беше снимала във ФБ), ама важното, основното, най-честите знаци по тия пътища - все ще ги запомниш. И да не искаш. Като няма книжка, респективно няма курс - кой доброволно ще седне да го зубри тоя учебник? Ти това вярваш ли го наистина? Частта с кормуването - също не е "отбиване на номера" и "нещо излишно". Щото карането на кола не се заключава в това "да въртиш геврека" и "газ, спирачка" и т'ва е. Да, твърдя го. Има тънкости, има препоръки, важни за еди каква си ситуация, еди какви си пътни условия, които някой трябва да ти каже. Някой с опит. Не са ти в главата "по рождение", ако ще да си много интелигентен. Нарицателен пример за ей това нещо, ми е една верижна катастрофа на която станах свидетел преди няколко години. Зима, около 8 сутринта, хубав трафик, едно голямо надолнище и супер рядкото за Стара Загора - беше валяло сняг през нощта, минусови температури, не караш по никаква настилка, караш върху лед. В добавка - отгоре вали мокър сняг (суграшица му викат по нашия край), та пързалката става пълна. В тази обстановка, един Убавец - скочи на спирачката. В добавка - колата му със задно, та съвсем се завъртя като пумпал, събра още 7-8 коли, за късмет стоящите наблизо пешеходци успяха да се дръпнат, за да не бъдат пометени от него и другите автомобили, които също се врътнаха в произволни посоки при удара в този първия и една в друга после. Та се размина всичко с много огънати ламарини само, малкият дявол дето се вика. Около 2 дни по-късно, случайно от приятели полицаи разбрах, че героят предизвикал катастрофата - нямал книжка. Били му писали и на него няколко пъти "бележки", не са го хващали веднъж-дваж да кара така, ама си кара и не му дреме. Пък изкоментираха случаят пред мен, защото съпругата на единия полицай се оказала сред тези с ударените коли, колата й нямала каско, тоя дето предизвика катастрофата, освен книжка нямал и застраховка "гражданска отговорност"....та ремонта на почупената кола полицаят трябваше да плаща от джоба си. Момчето дето скочи на спирачките...ми просто не знаело, че в такава ситуация - минаваш на по ниска предавка (моторна спирачка демек), а не си скачаш на спирачката с цялата си тежест на ледника. Ми не знаел, да. Кой да му го каже това? Това ти го казват на шофьорския курс при кормуването. Казват ти и други ей такива полезни и практични неща, които понякога могат да ти спасят живота.

Мога да се съглася, че системата ни за обучение на млади шофьори - има дефект до дефекта "мила моя майно льо" и се нуждае от як ремонт, да. За да бъде по-ефективна, да се разкарат от нея наистина глупавите и излишни неща, за да се наблегне на наистина важните, базовите за старт. Другото - вече стаж и опит, добива се само с каране, така е. Ако ще - нека е самоподготовка - сам учиш правилника, някой с опит те учи да шофираш на семейния автомобил (нали нещо такова беше в САЩ?), пък като си убеден, че си усвоил теорията и практиката - яви се на изпити, ако си наистина - получаваш книжка. Ако не си - връщат те да си доучиш и да потренираш още. Важното за мен лично е - да има регламент, някаква относителна гаранция, че зад волана не сядат хора, тотално нямащи хабер как да карат и какви са правилата по пътищата. Което освен по системата "шофьорска книжка" - аз не се сещам как може да се постигне. Това, че има куп легални шофьори, които са просто некадърни (еми не е за всеки това, така е), куп нагли и самонадеяни, нарушаващи правилата не от незнаене на същите - не може да бъде аргумент, че нямало то проблем някакви хора да си карат, ей така без минимума даже да са усвоили, че да седнат зад волана. Въпросните на целия останал батак с родното шофиране - правят батака само още по-голям.

Аз като казвам, че за каране без книжка - бива най-после да има брутални санкции, не казвам, че те не трябва да са брутални и за всякакви други шофьорски изстъпления - каране с 200 из града, отнемане на предимство, минаване на червено и пр. Напротив. "Дрането" трябва да е брутално за всичките изброени дотук. Не приемам, че проблем Х не бил чааак такъв проблем, щото имало и по-големи от него. Ми има, което не прави проблем Х незначителен все пак.
В момента Боби, предвидените санкции за едно-друго са в следния вид. Аз получих "честитка" за 200 кинта, заради превишена с 32 км. скорост. Сериозно си звучи 32 отгоре нали, не е "дребно нарушение". Ама малката подробност е, че аз съм карала с 92 км/ч на 4-лентов път, гладък като джам в момента на това нарушение. Моя вина разбира се, че не съм видяла в крайпътния храсталак знака, изискващ да мина по тази отсечка с не повече от 60 км/ч, да. Оттогава, особено лятно време - много внимателно се взирам в крайпътни треви и храсталак да не пропусна някоя такава табела. Карайки с 90км/ч, извънградско, на чудесен път - сигурно ще да съм много опасна за околните шИфьорка, възможно е.  :lol: Затова - минус 200 лева и другия път - внимавай повече. В същия момент Боби, ако хванат някой да кара с превишена скорост, пък пийнал, ама без книжка, знаеш ли какво следва за него? Ами...нищо не следва. В наййй-лошия случай, ако се опре до съд изобщо - може да получи някоя условна присъда. В общия - чичко полицай ще го смъмри и ще му напише една бележка и това е. Какво да му направи друго? Да му вземе талона и книжката дето ги няма ли?  :lol: Тези закони са писани с презумпцията, че няма чак такива идиоти, или ако има не са толкова много, че да карат масово без книжки. Реалността се оказва друга и следва да има корекции по тази причина.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #629 -: Октомври 08, 2015, 01:48:27 am »
Мисълта ми беше да се насочим към това, което реално е проблема, вместо към неща, нямащи директно отношение към престъплението.  Масово ми прави впечатление това разводняване на всеки проблем с всякакви странични неща, които може да са симптом, но не са причина. Не мисля, че така се решават проблеми. Да, може всичко да е проблем, но всичко не се случва наведнъж, Малко по-концентриран подход смятам е по-добър. Ето сега обсъждаме наказанията за липса на книжка, Е да ама дори и да вдигнеш наказанието, това дали ще има някакъв ефект върху смъртните случаи по пътищата? Вероятно не. Нека тогава говорим за това, което е проблем - да се провеждат кампании за по-дружелюбно шофиране и да се увеличат ( както и смятат да направят) наказанията за фактическите, а не документалните, нарушители. Пък нека да има и за другите, но просто да не е на това акцентът.

Впрочем, на въпросният двупосочен път, вчера точно една кола се движеше срещу мен, както аз навремето :-).  Не че не ми е бил познат знакът, а знак въобще няма. Минавам всеки ден от там - нищо няма. И въобще този знак общо взето почти никъде го няма, а от означенията по пътната настилка не се разбира ( тук всичко е бяло, а в САЩ например , където се сменя посоката, лентите са означени с жълто).  Та мисълта ми е, че никъде няма означение, че това е двупосочен път, а е от едната страна на канал и изглежда като всички други такива, които в София навсякъде другаде са еднопосочни. И въобше целият правилник е с години назад от американският, поне според мен. Има толкова неясни неша и не че на мен са ми неясни, щото не съм взела българска книжак още, ами на всички шофьори около мен са неясни. Например левият завой на светофар е обозначен различно, при еднакви ситуации. Като питам хората около мен и ми акзват, че те си го знаели. Да се чуди човек да плаче или да се смее. И въобще много подобни недомислици. Както е впрочем и с двупосочният, еднопосочният път - ако няма знак, няма как да разбереш, понеже настилката се обозначава еднакво и при двата случая. Да вземат да опростят правилника, да махнат едно 90% от ненужните знаци дето са ги накачили навсякъде, че човек да му писне да ги гледа и не обръща внимание на важните , да махнат различните видове места за пресичане, които  объркват пешеходците  ( енда буквално ми скочи пред колата, тичайки за някъде и ми се развика че съм шяла да я сгазя, при положение, че не беше на пешеходна пътека зебра, а на такова с квадратчета ( не знам как се казва), но тя беше убедена, че на това място е с предимство, хем и показах че знак няма).  Та и на зебра да беше, пак не се тича да изпревариш колата, която вече е там.  После по вестниците щеше да има, "жена без българска книжка, прегази пешеходец". Та пак призовавам, нека търсим проблема, където реално е. В смисъл, където е основният проблем, не да задълбаваме в странични неща.


  
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #630 -: Октомври 08, 2015, 09:29:32 am »
Боби, абсолютно съм съгласна с мнението ти за правилника, знаците, маркировките... Убедена съм, че някои въпроси в листовките не са редактирани от соц-време. Например този за дали повече, или по-малко харчи колата, или разхода не се променя, ако возиш товар вързан за покрива й. И наблягам на думата "товар". Сега има ски багажници, допълнителни багажници за покрива на колата, да. Има и товарни автомобили - бол обаче. И ако ти се налага да пренасяш ТОВАР - ползваш товарен автомобил назаем, под наем за тази цел, а не вързваш хладилник за покрива на "Москвич"-а  :lol: Едно време - така се правеше, щото нямаше друга опция почти. Важното е друго в този ми пример обаче (а такива са стотици в тия листовки) и то е, че никакво отношение няма към познаването на правилника и умението ми да шофирам подобен въпрос! Щом я карам тази кола - значи колкото и да гори не ми е проблем явно. Дори да ми гори повече с багаж на покрива - явно нямам друг вариант, та все тая дали знам, че гори повече и с колко точно.И да, вместо да се набляга на съществените неща, имащи значение когато си на пътя - те ти пълнят главата с една каруца плява. Що? Да отчитаме дейност и "обучение"?

Въпреки, че споделям тези ти мнения и считам, че час по-скоро трябва из основи да се ремонтират и правилници и самите шофьорски курсове и да се изрине цялата гнилоч в ДАИ, продължавам да считам за сериозен проблем това да се качиш на колата без никаква подготовка за целта. А дали имаш поне базова такава - не виждам как може да се определи, освен с някакъв изпит, дори много по-опростен от сегашните (и най-добре да бъде такъв) и ако го вземеш успешно - получаваш си документа, книжката демек. Каквото и да си говорим, един средностатистически лек автомобил е освен средство за придвижване, което ти улеснява живота и сериозно "оръжие", тежащо между 1-2 тона, с добра "ударна мощ", особено ако си го подкарал и с въз височка скорост и вземеш, че изпуснеш управлението. Разбира се, че хора блъскат, с други коли се сблъскват куп шофьори, дето знаят и правилника и са си изкарали книжките по каналния ред. И обикновено това се случва от прекомерната им самонадеяност, не от некадърност толкова.

Помисли си, колко по принцип трябва да си самонадеян, че да се качиш на кола и да я караш с години и без книжка да имаш, знаейки правилата за движение оттук-оттам, а техниката ти на шофиране да е "самоделка". На тези и шофирането им е не по-малко самонадеяно Боби. И са опасни главно по тази причина, не щото не са ходили на курс и на изпит толкова. Всеки шофьор, който си повярва, че е "егати шофьора" и е "безсмъртен на пътя" - става опасен в момента, в който допусне да си ги помисли тези неща. Каращите без книжка - си ги мислят още преди за сефте да си подкарат колите по този начин. И колкото повече ги карат така - само по-самонадеяни стават и по-опасни и за себе си и за околните.

"Документно нарушение" е да си забравя книжката в другата чанта, да ме спрат и глобят 10лв. (май толкова беше), че тя не е в мен. Да ме спрат и да се установи, че карам кола без да притежавам книжка обаче, не е "документно нарушение", ами съвсем фактическо (ако те цитирам). По същество е подобно на това, да взема да си отворя сега едно кабинетче с табелка "педиатър" и да захвана да консултирам майките на бебета и малки деца и да ги лекувам тези същите деца. Ей така както не просто не съм завършила медицина, ами не съм и учила такова нещо. Това, че в общия случай изписвайки Панадолче, Нурофенче, капки за нос, сиропчета за кашлица - ще го направя адекватно, само щото съм натрупала такъв опит с Дани и сигурно няма да сгреша в повечето случаи, даже и ще помогна - дали значи, че е ОК и "няма особен проблем" да направя такова нещо? Ми те и дипломираните педиатри грешат бе, даже има и смъртни случаи, когато не са преценили правилно състоянието на някое дете. Даже статистически погледнато - педиатрите са причинили повече щети на деца от "псевдопедиатрите", понеже от втория вид - май няма. Или ако има - няма да са много и затова са навредили на по-малко деца и затова - ми не е проблем? Същата логика ми вадиш в момента по въпроса с шофьорските книжки, сори.

Мисълта ми беше да се насочим към това, което реално е проблема, вместо към неща, нямащи директно отношение към престъплението.
Захващайки тази тема - фокусът ми беше шофирането без книжка и липсата на реални санкции за такива прояви, а не поредния сгазен на пътя човек. Хора газят и тия с книжките и тия без книжките и за да секне това безумие малко от малко - трябват крути мерки, да, в множество посоки. Не на хартия само, ами да се прилагат реално, бързо и неизбежно. Обратното никъде не съм казала. Шофирането без книжка е част от целия проблем, не главната му част - да. Но е сериозен проблем, поради това, което ти казах нагоре - показва една много по-сериозна самонадеяност и склонност към подценяване на риска на пътя от страна на този тип шофьори, сравнено с останалите. Те си я имат априори и колкото повече карат и се разминават без инциденти до едно време и санкции (редовно) - само по-самонадеяни стават зад волана. И накрая неизбежно - това води до някой тежък инцидент. Това им е опасното на тях. Не, че толкова не могат и в движение да се научат и на правилата и чисто технически да шофират добре. ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #631 -: Октомври 08, 2015, 13:57:55 pm »
Когато водач шофиращ без да има издадена шофьорска книжа, бъде осъден ефективно по бързата процедура за 3 минути, доста хора ще се позамислят дали да си джиткат без книжки и прочее. Това няма да реши проблема кардинално, но силно ще го редуцира, ако ме разбираш. Превенция, Боби, превенция е това. Като знаеш, че наказанието ще е тежко и безкомпромисно - бая се замисляш дали да поемеш риска :wink:
Именно защото няма как да накарме хората да станат по-отговорни, чисто по съвест, трябва да ги накараме принудително - с наказания - жестоки. Никакви кампании няма да свършат работа. Щом хилядите убити хора, голяма част от тях и деца :( не ги стряскат тия тъпанари и не ги карат да са по-отговорни, какви кампании, какви пет лева сънуваш? Няма съвест тука. Като няма съвест - има затвор. Нека да съм крайна.
Разберете най-после, че в крайни ситуации, мерките трябва да са крайни. Стига с тия кампании и тъпотии. Колкото е по-жестоко наказанието за какво да е нарушение, толкова по-голяма превенция оказва. 100% няма как да е, но определено ще намали доста желаещите да си играят на руска рулетка с Макаров....
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #632 -: Октомври 08, 2015, 18:53:05 pm »
Докато си хортуваме за движението по пътищата, ето прясно, прясно: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1511623 Естествено, че такива неща се случват по целия свят, понякога просто поради нелепо стечение на обстоятелствата и няма как да ги предотвратиш, да.

Почти съм убедена, че от размазалите се в тунела днес коли - едва ли е имало такава с водач без книжка. Шофьорът на ТИР-а, който засега се води предизвикал верижната катастрофа, също се съмнявам да няма книжка и нужната категория, за да управлява такъв камион... Почти съм убедена също така, че днешното мазало там е следствие от...ми да - поредна шофьорска самонадеяност, пренебрегване на елементарните правила за безопасност за движение в такова време, в тунел особено. И що да не ги пренебрегват тези правила, като няма санкции бе хора! Никакви реални, възпиращи те да джигитстваш по пътищата, когато си достатъчно малоумен, за да не го правиш това от единия инстинкт за самосъхранение.

Преди няма два месеца - минавах през въпросния тунел. Возя детето и майка ми, прибираме се от почивка. Къде влязох в тунела и един "безсмъртен" ми се лепна за задната броня, "натиска", присветва, нервничи, защото видите ли имам наглостта да карам в ограничението. Ми не изрод малоумен, няма да карам със 140 в тунела, щото ти си се разбързал за оня свят, лети ако искаш, не можеш да ме прескочиш, ще караш с колкото трябва и ти и точка... Врях и кипях вътрешно, защото въпросния ръб не спазва дистанция. Не каквато следва да бъде - поне "една кола разстояние", ами нулева дистанция имаше от мен. Ако беше се случила ситуация, каквато стана днес - щеше така да влезе при нас този, че да ни сортират после частите 2 дни коя на кого е. Не бихме имали никакъв шанс да оживеем, дори с тежки травми. Осигурената дистанция, поне този шанс дава, пък "гаранция"...от "онзи горе", но все пак шанс някакъв. Оказа се, че този не е единствения подразнен от моето "кифленско шофиране" в тунела... Друг "още по-безсмъртен" решава да ме изпреварва, в първия момент не го забелязвам дори, понеже човекът кара и без фарове. В тунела! Но не това беше най-лошото в ситуацията. Най-лошото е, че идиота без фарове караше в насрещното. Казвам "насрещното", понеже в онзи момент - течеше ремонт на тунела "Витиня" и движението беше само в единия му "ръкав" и за двете посоки. Не знам този  **** дали си даваше сметка изобщо за тази "дребна подробност" предприемайки изпреварване. Добре, че шофьорът идващ насреща му го видя навреме и почти спря, за да може въпросния да се прибере в правилната лента за движение. Добре, че тези зад движещия се срещу нас шофьор бяха на достатъчна дистанция, че да могат и те да скачат на спирачките... Късмет, късмет, разминаване на косъм. Какво би се получило, ако се бяха изшили челно - мисля, че си представяте всички. То не се иска особено въображение.  :? Сигурна съм, че ей такива ситуации са през 10-ина минути в този тунел, всеки ден и нощ и катастрофи като днешната се избягват все "на косъм", ама "косъма" се къса в един момент. Неизбежно е.

Няма камери в тунела разбира се. Камери има само на широк, равен път, за да дерем шофьорите с глобички за превишена скорост, защото на такъв път точно - си монтираме абсолютно нелогични знаци с ограничения на скоростта от вида на "60", "40" и пр. Патрулка нямаше ни преди тунела, ни след него. Патрулката беше на 5км. след него, за да дерем с глоби шофьорите вдигнали 160, вместо позволената максимална скорост за магистралата. Да, нарушение е да я превишиш, ама ако се размажеш със 140, в общи линии няма да са по-малки щетите отколкото, ако се думнеш със 160. Виж, за щетите, ако стане нещо в тунела, заради шофьорски изцепки...видяхме. Днес. Ама не, там не следим какво става, кесим на магистралата, на равното, широкото, с хубавата настилка и отчитаме дейност.
Контролът, доколкото и където го има изобщо е неадекватен. Това първо. Второто е, че санкциите не са сериозни в общия случай, каквото и нарушение да те хванат да правиш. Повечето хора са тъпанари, респективно и повечето шофьори са такива и няма да спрат да бъдат такива без "як пердах". Няма самоосъзнаване и ала-бала. Няма и да има. Ей тия същите шофьори в една "бяла държава" карат чинно и кротко по правилата. Не смеят да си помислят друго. Що? Ми щото там следва "майката си ****", ако направиш дори по-дребничко нарушение от описаните по-горе. Пък за споменатото при моето минаване през "Витиня" - може и затвор да последва, нищо, че се разминала голямата беля. Когато, (ако) тука стане същото - може и да спаднат драстично нещастията по родните пътища. Докато са ни като сегашните "санкциите" и "контрола" - ще е ей такова и по-лошо ще става само.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #633 -: Октомври 09, 2015, 08:50:35 am »
Уууууу,изчетох ви. 8O Сериозно сте я "захапали" :lol:/както винаги,де :wink/.
 Жбрул,имаш един "like" от мене за последния пост! :D
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #634 -: Октомври 09, 2015, 10:25:02 am »
Рачо, то хич не е за "like" съдържанието на последния ми пост, ама мерси все пак. ;)

Аз преди години наистина си мислех, че по нашите пътища е така, шофьорите ни са такива, щото просто - генетична специфика едва ли не на българина и затова. Някакъв ген видиш ли ти на "шофьора идиот и комплексар" ни е много силен и няма измъкване от него. А примерно драгите швейцарци, австрийци, германци го нямат и затова не са чак такива кретени на пътя, ако има и сред тях "черни овце" - някакво изключение е просто.
Когато взех повечко да пътувам по споменатите нагоре държави и от живеещи там взех да научавам за това и онова провинение какви са санкциите, колко точно са бързи, колко са абсолютно неизбежни и солени - се убедих, че по техните пътища не е каквото по нашите, не щото те са някакви извънземни хора. Тцъ. И ние не сме извънземни - куцат ни санкциите, "не си го получаваме" солено и наред за всяка издънка зад волана, дори дребничка и затова издънките ни стават все повече и по-брутални. Това е. И Господ да слезе вече да ме убеждава, че за "пътната ситуация" у нас има някакви едва ли не мистични причини, свързани с балканския ни манталитет и пр. - не моЙ ме убеди. Причините са елементарни - липса на строги санкции, неефективен контрол, невъзможност санкциите да се приложат спрямо нарушителите твърде често. Т'ва е цялата "мистерия".

Убедих се съвсем в това, когато преди няколко години, заради реахабилитацията на ТЕЦ-овете, в Стара Загора, за дълъг период от време живееха доста чужденци. И италианци и германци и чехи и японци... Имаха разбира се служебни коли. Е, още след първите месец-два пребиваване на наша територия - взеха да карат баш като нас, вкл. и обилно почерпени. Щото и сами разбраха, а и имаше кой подробно да им обясни, че у нас е "няма проблем" да си джигит. Ако те спрат все пак - 50 кинта те оправят. Ако е по-сериозно - звъниш на еди кой си и той ти решава проблема, а ти ще почерпиш... Убедена съм, че като се връщаха по родните си места - не са шофирали както го правеха тук. Ясно защо. ;)

Та съгласна със Злати - няма нужда от кампании, дорби пожелания, шамански заклинания и ръсене на захар  :lol: по участъци, където ставали често катастрофи (и това доживяхме като "мярка" в борбата с безумието по пътищата). Чудя се ще доживеем ли някога обаче, нормално регулирано движение, без абсурдно нацвъкани знаци за какво ли не и наред с това - солени санкции и адекватен контрол спрямо нарушителите. Сигурна съм, че ако се случи това, за само една година и ще се промени коренно пейзажа по пътищата.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #635 -: Октомври 09, 2015, 22:54:43 pm »
Това със захарта е местен специалитет при вас  :lol: властите решиха проблема като намалиха с още 10км скоростта в тунелите, т.е. още знаци  :lol: Не, няма да има адекватни мерки и санкции, кръстим се преди път за по-сигурно...

пп Майката, която удари учителка получи по-голяма присъда от тия, които карат без книжки, предизвикват катастрофи и убиват хора. Не мога да коментирам това дали е адекватно, но никак не е справедливо да ни е такъв закона.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #636 -: Октомври 10, 2015, 22:14:40 pm »
Да ви кажа днес какво ми се случи. Изпуснаха ми двете гуми пред свекърва ми. Верно бях на тротоара, но там няма места и всеки паркира. Аз също си паркирам там. И това ми се случи след поредица от проблеми, аз имам здравен проблем и тичам за себе си да се разправям, разправях се с идиоти майстори мърлячи после разбрах, че то си било нормално), а днес за капак Ивана ревна, че я боляло ухото, нямах грам батерия на телефона и всеки който би могло да ми помогне или не беше в София или беше с неотложен ангажимент. Та  бях ри свеки да ги нахраня с каквото беше готвила, че нямах време след тичането да направя каквото и да е и детето заспа там, та остана колата отпред. И после като си тръгвах така ме оставиха с издишани гуми болна на дъжда с две деца,едно от които също болно и имаше към 45  мин срок да търся едно лекарство, което ми трябва задължително за утре. Като ме знаете каква съм, може да ви е ясно колко ми е дошло прекалено, че да излезна от колата с децата и да ревна. Добре че един съсед се оказа, че имал компресор и ми ги напомпа и за късмет не бяха срязани, а само спуснати. И понеже нямам вагове в блока, си мсисля, че я някой от една компания дедковци, които преди веме ме заплашиха със спукани гуми, щото без да знам съм паркирала на единият на местото ( което разбира се не е негово де).
Та тази държава на това дердже, не заради държавата, не заради циганите, а защото голяма част от българите са мърльовци и все нещо не си довършват в работата, а друга, не толкова голяма, ама достатъчна, са пълни изроди. Как може да хванеш да изпушнеш гумите на кола, в която виждаш две детски столчета и то по време на дъжда. И аз слизам с едното дете на ръце и се наложи след това да я изкарам и нея навън. Изроди гадни, направо съм бесна.


  
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #637 -: Октомври 10, 2015, 22:45:19 pm »
Боби, че ти съчувстваме - ясно. Пожелавам и на теб и на малката бързо да оздравеете, това е най-важното. Иначе, казахме ти всички и преди да тръгнеш насам - свиквай да си в преразход на нерви и да трупаш напълно излишен стрес от куп идиотщини от този вид в ежедневието си. Казвам "свиквай", не защото съм гаднярка, а защото за 35 години тук - доволно се убедих, че както и да живея аз по правилата, колкото и да се старая да си направя държавата малко от малко нормално, с всяко свое ежедневно действие. Колкото и да има още като мен...ми ние сме малцинството. Това е то. И затова - нищо не се променя. Затова, или се примиряваш с такова ежедневие, или хващаш самолета. С еднопосочен билет. Много от приятелите ми духнали навън - не са "икономически бежанци", което трябва да ти говори достатъчно. И не, че не й знаеха и на чужбината недостатъците, но предпочетоха липсата на стрес в ежедневието, заради 10-20-30 дребни, или не толкова дребни идиотщини на ден, дето тук ще ги сполетят непременно, въпреки другите недъзи на онова "навън". Където и да е то, щом е "по-бяла държава".  :? Мисля си, че преди да си дойдеш тук - не ни разбираше в пълен мащаб нас, за ей тоя тип прояви точно, колко тежат и натоварват и ти тровят всичко друго, всеки ден, всяка минута. Еми...няма преборване с това, поне засега, поне аз не съм го открила начина. Ти, ако го откриеш - кажи, не се шегувам хич, не го казвам с ирония. Просто лично аз съм "вдигнала ръце" вече и гледам само да се пазя доколкото мога, да устискам да се вбеся доколкото мога...за друго нито имам нерви, нито виждам смисъл. Отдавна при това.

Дани ми беше на месеци, когато на новата ми кола гумите бяха срязани. Предна лява и задна дясна. Що? Ми щото имам нова кола, как смея?!!! Срязаха ми пред блока, в който живеех, на паркинга към него т.е. нито съм спряла на тротоар, нито на "нечие място", нито преча на някого. Там две години си спирах и предишната кола. Ама тя не дразнеше никого, щото беше старичка. Виж новата вече - мноУ подразни някого. Задните й стъкла не бяха фолирани още, "кошницата" за бебето си седеше монтирана и се виждаше отвсякъде. Мислиш ли, че който ги сряза не я е видял тази бебешка седалка? Или не знае, че имам бебе, или не вижда, че всеки ден го возя... За гарнитура, гумите ми бяха от т.нар. "безкамерни" т.е. срязани - не спихват. Хич нямаше и да ги загледам, ми добре, че съсед видял какво става и каза. Развикал се де, ама тоя дето ги рязал - избягал докато съседът слезе от тях. Ама пак добре, че е видял де пу пу. Иначе...щях да се кача, като вдигна 70-80 извън града - да гръмнат и двете ( по 10 см. разрез имаше всяка) и познай...Та те разбирам повече от добре защо си бясна, ама да ти кажа, че има оправяне - ми не мога.

Дано да има...някой ден.  :?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #638 -: Октомври 10, 2015, 23:56:42 pm »
Не смятам, че сме малцинство, но то и малцинство такива е достатъчно. На мен общо взето като ми мине яда и почвам да разказвам историите със смях, такъв човек съм просто. Но в момента от една седмица съм влезнала в една черна серия , не е истина. Тея просто ми бяха последната капка, която ми преля чашата. И забравих да кажа, че за капак като се прибрах в къщи с новонапомпаните гуми, се оказа, че съм си загубила по пътя някъде кабела за зареждане на телефона и пак вдигнах децата. Първо ходих до свеки да не е там ( не беше) и после ходих да купувам кабел, щото аз домашен телефон нямам и не мога без никакъв телефон да остана.  Направо вече си мислех, че като се прибера от кабела и минимум поне ще е изгоряла къщата., но за сега нищо не се е случило... чакай да не се радвам, че не се знае :-)

П.П. - мисля че от години вече няма коли с вътрешни гуми или поне аз не съм виждала. Всички са си безкамерни


  
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #639 -: Октомври 11, 2015, 00:27:03 am »
Няма с вътрешни, има такива, които като се срежат спихват веднага, или поне видимо -  има такива, които не, ако срезът е под еди колко си см и еди колко си мм "дебелина". Затова "безкамерни" го сложих в кавички, защото е разговорен лаф на гумаджиите, ама точният термин не го помня. Не е важно де, беше важно в онази ситуация, че не бих забелязала, че имам проблем с гумите и можеше да стане голяма беля.

Не смяташ, че сме малцинство, аз смятам обратното и двете не можем да извадим надлежно събрани и обработени данни по този въпрос точно аз ли съм права, или ти, та да го оставим засега висящ а?  :lol: С огромната надежда от моя страна аз да съм в грешка. Ако бях религиозна - бих се молила да е така. Честно!

Има си такива "черни серии", знам. Всички ги имаме понякога. Дано твоята е приключила и къщата да не гори, че нова за капак... :lol: Аз също "домашен" телефон нямам от години, но постоянно обитавам поне две жилища + че щъкам като "разлепен афиш" по пътищата на родината. Поради което имам поне 5-6 зарядни навсякъде + 2 за кола. Та и чанти да сменям, някое да забравя някъде...барем едно, като ми потрябва - все се оказва в мен, или в колата поне. :) Купи си още 2-3 поне и ги остави там където ходиш най-често, едно постоянно да ти е в чантата и толкова. Не струват милиони, а наличието им спестява какви ли не неудобни ситуации, като тази, която сподели.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!