0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Смях, раздумка и кафенце - 9
« Отговор #480 -: Април 09, 2015, 09:12:58 am »
Добро утро  :P
Страхотни кафе и закуска, Зайче, Пеше .... Добре сте се погрижили, както винаги, за нас. А и слънчицето се показа. А и както rtfrtf казва, днес си е направо един петък. Какво друго може да иска човек. А, да, да приберем вече зимните якета, че щерката на Пешето да може да сяда обувалника   :lol:

Моите яйца вече се варят. Дано следобяд успея да ги боядисам.
Ще правя и един козунак днес и един утре (даде, хлебопекарната ще прави).

Ето нашите яйца от преди две години (миналата година родих точно сутринта на Велики Четвъртък, та никакви яйца не съм боядисвала).

 
*
Re: Смях, раздумка и кафенце - 9
« Отговор #481 -: Април 09, 2015, 09:39:03 am »
Добро утро! Чудесно кафе!
Пеше, помислих че са твоите, половиния ФБ вече ги боядисал, не спаха ли не знам  :lol:
Смайл, успех с яйцата и козунака! Аз още се двоумя да боядисваме ли днес...
Re: Смях, раздумка и кафенце - 9
« Отговор #482 -: Април 09, 2015, 09:39:55 am »
Добро утро и от мен!

Страхотни кафе и закуска, както винаги.

Моите яйцй остават за събота, днес съм на работа и няма как. С нетърпение чакам края на работния ден.  :D





Бореща се за една мечта.
*
Re: Смях, раздумка и кафенце - 9
« Отговор #483 -: Април 09, 2015, 10:05:17 am »
Добро утро! Чудни кафе и закуски :)

Успех на боядисващите днес. Ние ще свършим тази работа в събота. Заредих се с боя, ваденки и мазилца и подозирам, че кухнята после ще е за основно почистване.  :lol:
Козунаците също ще ги правя в събота. Аз ще меся на ръка...ако не закупя хлебопекарна до тогава .  :)
Смайли, на Разпети петък не се работи.  :wink: Почивай активно - и е ред и се полага. :)

Хубав ден! :)
Re: Смях, раздумка и кафенце - 9
« Отговор #484 -: Април 09, 2015, 10:09:29 am »
Смайли, на Разпети петък не се работи.  :wink: Почивай активно - и е ред и се полага. :)
И козунак ли не мога да омеся в хлебопекарната??  :ask:
Тогава ще трябва днес да направя и двата, за да мога да занеса вкъщи.
Додич, бързо купувайте една хлебопекарна. Казва ти го една мързелива домакиня  :lol: Голямо улеснение е.  :P
*
Re: Смях, раздумка и кафенце - 9
« Отговор #485 -: Април 09, 2015, 11:03:10 am »
То и аз съм от мързеливите домакини, но ако си купя хлепопекарна, ще станем и двамата с мъжа ми тройни. И понеже и в момента не сме от най-слабите, се възпирам.

Re: Смях, раздумка и кафенце - 9
« Отговор #486 -: Април 09, 2015, 11:08:42 am »
И аз съм работна,така че,яйцата в събота,козунак от фурна на приятели съм поръчала както всяка година.
Агнешко пък не ядеме с ММ,ще наблягаме на салатата и яйцата....и някоя пилешка пържола де



*
Re: Смях, раздумка и кафенце - 9
« Отговор #487 -: Април 09, 2015, 11:13:59 am »
Смайли, аз не съм от стриктните в спазването на традициите, но виж тези, които поощряват неработенето ги зачитам и изпълнявам най-прилежно.  :lol: Но още от баба ми знам, че на Разпети петък нищо не се подхваща (жали се за Исус), че дори и постещите са на водичка.

А иначе хвърлих око на Лидълските хлебопекарни, дори не знам дали още ги предлагат. Козунаците не ми тежи да ги меся, обичам да се занимавам, но после чистенето и миенето на посудата ми идва въз.
*
Re: Смях, раздумка и кафенце - 9
« Отговор #488 -: Април 09, 2015, 11:19:45 am »
Готвачките, моля за лесна рецепта за козунак тогава (в готварската, че оспамих всички теми)! Да става за начинаещи без хлебопекарна!

*
Re: Смях, раздумка и кафенце - 9
« Отговор #489 -: Април 09, 2015, 11:39:18 am »
Блу, една година правих това:

Кранч на Джемма (от бг-мама)

1 с. л. мая (или 30 гр прясна) разтеаря се в 1/4 чаша вода
1 кг брашно
3/4 ч. захар
2 ч топло мляко
150 гр разтоплено масло, но не горещо
1 ч. л. сол
2 яйца

Плънката е по желание- щоколад, стафиди, сладко, вишни и т.н. Меси се тесто, втасва по правилата за тесто с мая. Разстила се на правоъгълник, слага се плънката,

Не ми се видя трудно. Моята плънка беше от какао, канела, орехи и стафиди. Малко се разпадна като го разрязах и сплетох, но пък беше много вкусно. Едва го опазих, за да не се изяде директно от фурната. :)
*
Re: Смях, раздумка и кафенце - 9
« Отговор #490 -: Април 09, 2015, 11:46:15 am »
Додич, ти ме уби с правилата за втасване на мая. Правила съм само хляб няколко пъти, като стриктно спазвах рецептата.  :lol:

*
Re: Смях, раздумка и кафенце - 9
« Отговор #491 -: Април 09, 2015, 12:05:05 pm »
Здравейте, Здравейте на Велики Четвъртък!  :)
И аз като повечето от вас, яйцата съм ги оставила за събота - тогава двамата с М ще си ги боядисваме. Тогава ще показвам и снимков материал  :wink:. Майка ми обаче днес ми каза, че трябвало утре да се занесе червено яйце в църквата, та ме посъветва днес да си боядисам 5-6 само червени. Дано да се организирам, че като знам какво съм си планирала...
Козунак никога не съм правила и си мисля да не експериментирам точно сега  (ще заложа на купешките) :lol:
Спорен и весел ден!
 
"Не ми казвай, че небето е лимитът, след като има стъпки на Луната."
"И все пак, докато имам дъх, топя ледените цветя по прозорците си, защото имам душа, която не може да не се надява.”
“Sad birds still sing.”
*
Re: Смях, раздумка и кафенце - 9
« Отговор #492 -: Април 09, 2015, 12:10:25 pm »
Блу, рецептата я прекопирах от постовете на въпросната дама, че моите записки са у дома. :) Това, което аз правя е да разтворя маята в хладка вода докато шупне, намесвам с останалите продукти, като първоначално тестото е редичко и постепенно добавям брашното. В случая с козунаците мазнината също се добавя в тестото поетапно. Втасва веднъж (около час), намесвам и оформям, слагам в тавата за печене и втасва още час. Втасването е приблизително. Ако помещението е добре затоплено съкращавам времето като се надигне добре. А и въпросния кранч няма да пострада особено ако не втасва по всички "правила" :). Плънката и божествения аромат обират несъвършенствата. :)
*
Re: Смях, раздумка и кафенце - 9
« Отговор #493 -: Април 09, 2015, 19:30:38 pm »
Блу, не съм правила Кулич, но по рецепта на Джема ще меся в събота традиционен козунак. Има клипчета в блога, тя меси на машина, аз още не съм решила на ръка или с миксер. Не се сещам сега дозата каква е, просто за да ти е по-лесно меси с 500-1000гр брашно. Следвай стъпките и това е :) Козунаци не се правят трудно, не е нужно да е сауна у вас или да месиш много(еле пък и да си майстор). Измесваш докато стане еднородно и това е. Козунаците май се правят малко по-меки от питките, т.е. тестото е меко и лесно се работи с него. По-бавно е самото втасване и трябва да се чака добре да надигне тестото, друго сложно няма.
*
Re: Смях, раздумка и кафенце - 9
« Отговор #494 -: Април 09, 2015, 21:42:51 pm »
Аз боядисах рано, рано яйцата. Но и Мария мнооого рано ставс, до 8.30 бях готова и то около 40 яйца. Но реално поне 10 се счупиха.
Като са купени така, свекървата гледа кокошки и продава яйца но ние не съществуваме за нея. По неизвестни причини за нас.
Ако се вижда е то как спаьихме ритуала с първото червено яйце

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/t31.0-8/1519605_1009102425789056_2701941230631671829_o.jpg?efg=eyJpIjoidCJ9

Между другото кога ще се оправи проблема, не могс да прикачвам файлове и т.н.
*
Re: Смях, раздумка и кафенце - 9
« Отговор #495 -: Април 09, 2015, 21:57:03 pm »
Стоека, не я мисли свекървата! Като не се интересува от вас, на себе си лошо прави. Не може да си вижда внучката. А тя е такава сладка бузанка!  :balk_118:

Аз всъщност си имам кухненски робот, но хлябове и други меся на ръка (защо ли и аз не знам).

Днес се изпотих три пъти, докато извадя резервната седалка в колата. Имаме 7 места, ама две са скрити в багажника. И видях, че едната бременна майка от градината беше с двете си деца и ми каза, че не можела вече да кара колело и щяла да се прибира с трамвая. А живеят съвсем близо до нас. Казах й да изчака да се обадя на мъжа ми и да го питам как точно става номерът. Иначе в багажника имам две детски седалки за повдигане. И така, де. С дружни сили успяхме. Жената беше много доволна. Прибрахме се за 20 мин., а с трамвая щеше да се влачи поне час. И с този корем и две деца на възрастта на моите, направо не знам. Каза, че мислели да купуват кола. Досега само с колелото и ремарке се справят.
« Последна редакция: Април 09, 2015, 22:05:32 pm от blue_sky »

*
Re: Смях, раздумка и кафенце - 9
« Отговор #496 -: Април 09, 2015, 22:10:04 pm »
Използвам си цялата налична техника  :D за робот нямам място на плота и не съм купила. За рецептата на Джема сега видях, че няма клипове, преди съм гледала в Ютюб, но сега има само клип със снимки на козунак със квас. Хич не бих се потила с месене на ръка ако имам робот де   :D

Стоека, много и здраве на свекървата, не се ядосвай! на тоя линк ако му беше сложила една "оградка" за изображение, дали нямаше да се вижда снимката? Много хубава помощничка имаш!
*
Re: Смях, раздумка и кафенце - 9
« Отговор #497 -: Април 09, 2015, 23:19:12 pm »
Момичета и Рачо, не искам да развалям на никого предпразничното настроение с кофти теми, но ще споделя какво преживях днес аз, за да имате едно наум и да напомните за пореден път на близките си да внимават и да не бързат да изпадат в паника, за да нямате наистина кошмари насред празниците.

Бях на фризьор, маникюр, педикюр...Дани през деня го гледаше моята баба (на 81г.), майка ми беше на работа. В един момент - баба ми ми звъни, аз вдигам - ало, ало, ало....никой на среща. Звъня й аз - заето. Пак ми звъни тя - пак съм - ало, ало - нЕма никой. И така няколко пъти. Звъня й на стационарния телефон - не вдига. Притесних се, че или тя, или малкия не е добре, че в паниката си нещо не може да се оправи с телефоните... Звъня на майка ми да питам дали ги е чувала скоро, но за мое изумление на личния й телефон "телефонът е изключен, или извън обхват". Набирам я на служебния й мобилен, който е 24/7 включен винаги и чувам същото: "изключен, или извън обхват..." Започнах да се изнервям яко, а съответно съм боса, с мокра коса увита в хавлия, една ръка увита в тамопончета с ацетон за сваляне на гел-лак...в някакво егати положението неудобно "да отскоча да видя какво става, ей така за спорта". Звъня пак на баба ми - заето...
 
Мисля какво да правя и ми звъни бившият ми съпруг в този момент и ми изстрелва следното: "Обади ми се баба ти, каза веднага да тръгвам към тях, майка ти била паднала в някакъв асансьор, била със счупени ръце и крака, май и тазът бил счупе, чакали хеликоптер, за да ги карат към София с още 2 жени... Аз тръгвам натам"  8O 8O 8O Аз направо блокирах за момент, чудейки се дали да припадна сега, или по-късно. Оглеждам се за ботушите си , казвам на маникюристката само да ми почисти ръката (че да не ми окапят ноктите) и да ми дадат суха хавлия за косата и ще хуквам към болницата нали... Междувременно ровя за телефон на колежка на майка ми, за да питам къде е точно, какво ще правим, от какво има нужда... Абе шаш тотален!

Добре, че в този момент се звъни от единия номер на майка ми и баш колежката й ми се обажда (семейна приятелка), аз в истерия вече: "Какво става, тя къде е?". Жената ми казва: "Спокойно, добре е майка ти, жива и здрава си е, сега ще дойде и ще се чуете. Някакви телефонни измамници са паникьосали баба ти просто. Всичко е наред". Направо се разревах ей така от облекчение, та се и разхълцах насред козметичния салон, не ми дремеше....ама баси ужаса изживях за няма и 10 мин., честно.

Понеже за тези измами е говорено много у дома, особено на баба ми - не съм и сънувала, че може да се върже, че и на нас да ни изкара ангелите. Но...няма невъзможни неща. Схемата е нова и подобрена, много убедителна явно. Подчертавам, че въпреки възрастта си - баба ми е перфектно здраве, напълно с акъла си и не е никак тъпа жена, но като става дума за детето ти...ей глеЙте как може човек да се подхлъзне.  :? В нашия случай е имало и кофти съвпадение на обстоятелствата. Майка ми си е оставила телефоните в кабинета си в отделението, а там баш чат-пат се губел обхвата (когато аз съм звъняла) и е слязла до долу, където са кабинетите за доболничната помощ. Баш тогава измамниците звънят на баба ми, тя не успява да се свърже с мен, не успяа и с майка ми и...филмът готов. 
Аз самата не бях успяла да се свържа с майка ми, малко по-късно бившият ми съпруг ми казва каквото споменах и аз си казвам "Тя и телефоните й - в някаква асансьорна шахта и всичко е на сол". Идеално се върза.  :x Аз съм спокоен и рационален човек - да, но за някакъв момент, нямайки всички данни по случая - просто....паника не амиииии. Стига съм ви отегчавала с детайли, но на някои натъртвам, щото и аз мислех, че никога не мога да вържа и за 5 мин. даже, ама вързах днес. Всякакви могат да се случат обстоятелствата просто и да ви се съкрати живота с 10 години от излишен стрес.  :(

После са се свързали с полицията т.е. майка ми де, оттам са казали, че днес точно в Ст.Загора и областта е имало доста сигнали за точно тази схема. Също така са казали на майка ми, да напомни на приятели и познати за тези неща и да предупреди, че очакват бум от подобни измами по празниците точно. Много хора пътуват все пак и гадовете ще полазят. Та всички, които имате по-възрастни близки, че и да не са възрастни - звъннете преди пътуване поне и напомнете да са внимателни за такива обаждания, поне стресът да си спестят хората.

За протокола - явно се работи по "великденски тарифи", поисканата от баба ми сума "за медицински хеликоптер" е била 12 000лв. Няма да се играе на дребно. По този повод се замислих, че явно имат начин да си проучват и жертвите, щото не всеки пенсионер може да извади такава сума (а баба ми може) и изобщо...не е аматьорско изпълнение, ами явно добре подготвено и с доста хора намесени.


На всички желая весели празници, здраве и усмивки и никакви негативни емоции!!!  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Смях, раздумка и кафенце - 9
« Отговор #498 -: Април 09, 2015, 23:36:11 pm »
Изправи ми косата. Аз съм сигурна, че всеки може да се паникьоса като става въпрос за близките и нямаме връзка с тях. Аз познавам един дядо, който си плати така на едни, в последствие разбрахме, че да синове на негов бивш колега. Нямам представа до колко се проучват жертвите и мисля, че често налучкват, присъствала съм и на подобен разговор, само, че звъннаха на 12 годишно дете. Та явно не са разбрали в бързината, че е дете, но и то се стресира все пак от това, че детето му било пострадало и т.н.... колкото и смешна може да е конкретната ситуация.
*
Re: Смях, раздумка и кафенце - 9
« Отговор #499 -: Април 09, 2015, 23:44:20 pm »
Ей, много са нагли.  osi_7
Аз имах такъв случай - обажда ми се мъжки глас от непознат номер на служебния стационарен телефон: "Роси (не се казвам Роси) ...." и започва зле скалъпена сказка. Изчаках го да приключи и обясних да не си прави труда с подходящите изразни средства.  Яд ме хвана, че не реагирах адекватно на момента - да му вляза в тона и да уговоря среща, на която да се явя с полиция. Изумях, че изобщо не се притесни, нито намек за оправдание. То какво ли и да очаквам де, като най-безсрамно рекетират възрастни хора. На баба свеки й бяха изкарали акъла преди няколко години, а жената беше с диабет и куп придружаващи болежки. После 1 седмица не можеше да се успокои.