0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Второ бебе - как да се подготвим?
« Отговор #20 -: Февруари 25, 2015, 09:00:45 am »
Руми, моите са с разлика 2.5г. Докато бебето беше бебе, всичко си беше о.к. Баткото си играе с играчките, бебето спи на шум без проблем /и аз не съм му шъткала да пази тишина/, ходим на разходки /баткото хванат за количката/ и така. Бебето спеше при мен, баткото при баща си.
Сега е по-голямата драма, рев и борба за играчки, тя ми разваля  :lol:, той ме бие   :lol:, искам и аз такова  :lol: и всичко друго от този род, за което можеш да се досетиш. Освен това, имаме проблем със спането /още спят при нас и двамата/, което мен лично хич не ми харесва и съжалявам, че като бяха по-малки не ги отделихме, сега вече пазарите са големи  :lol:
Общо взето, не е лесно, за мен нещата в този период се свеждаха до добра организация на ежедневието и игнор на дребните неприятности.
За подаръка в болницата - при нас бебето подари на баткото бетонобъркачка  :D, но като се върнахме в къщи. Там не го водихме да я види, защото беше болен и с температура. С болестите е неприятно - малката пи антибиотик на 1м., зарази се от брат си и й се възпалиха ушите. След този случай почти не съм го пращала на ясла, все бяхме тримата в къщи. 
When the things seem most hopeless - this is a prelude to when real opportunities begin



*
Re: Второ бебе - как да се подготвим?
« Отговор #21 -: Февруари 25, 2015, 10:20:02 am »
И аз мисля, че като порасне бебето и започнат игрите, тогава ще започнат и проблемите   :)
Сега баткото не усеща почти никаква разлика, защото му обръщаме същото внимание, както и преди. Ако аз кърмя Никола, таткото е на разположение на Мишо. Като заспи бебето, аз съм при Мишо и така балансираме постоянно. Но ми е по-лесно, защото Мишо си ходи на градина, а си имам и много стабилен помощник в лицето на моята майка. С нея мога още поне 3 деца да си отгледам  :lol:


*
Re: Второ бебе - как да се подготвим?
« Отговор #22 -: Февруари 25, 2015, 12:47:10 pm »
Нашите деца са с разлика 2,5 мес. Подготовката се изразяваше в това, че обяснявахме че в корема на мама има бебе и Марти идваше да го целува от време на време, не можеше да осъзнае за какво иде реч докато не се роди Габи. 4м. преди да се роди бебето го преместихме в детската да спи сам, но в легло, а не в кошарата. Не сме имали драми, лесно свикна, той пак си идва към 5:30 сутринта при нас де. :lol: Но като цяло си спи в детската сам, а Габи при нас. От самото начало се отнася с много внимание и любов към нея, не е имало изблеци на ревност или гняв. Сега вече малката като се движи много обича да си играе с нея и да и грабва играчките от ръцете разбира се. :). Но като цяло като не я вижда все пита къде е и Габи като го види в градината е много щастлива. А това с носенето на зарази от по-големите е неизбежно и само заради това не бих го спряла от детска градина. Почти от самото начало се гледаме сами, като си разделяме задачите с тати според възможностите.


*
Re: Второ бебе - как да се подготвим?
« Отговор #23 -: Февруари 25, 2015, 21:21:40 pm »
И при нас големият взима играчките на малката, но докато допреди време тя се възмущаваше само с писък, сега вече го и налага и щиииипе (бебешкият пубертет я е треснал в допълнение). Иначе има моменти, в които хубаво играят. Понякога всеки си играе в своята стая. Той е по-скоро интровертен. Харева му да си затвори вратата и да си се занимава сам, а тя ходи да му се вре (да се разбира, че е социална). Като характерчета са все едно аз и мъжът ми.  :lol:
Някъде четох, че големите смятали по-малките по-скоро за лепки, а малките обожавали големите. Горе-долу и при нас е така. Но при еднополови деца с малка разлика си мисля, че вероятно е различно и много хубаво си играят. Така си мисля поне. :-)
« Последна редакция: Февруари 25, 2015, 21:23:31 pm от blue_sky »

*
Re: Второ бебе - как да се подготвим?
« Отговор #24 -: Февруари 26, 2015, 16:19:30 pm »
Привет дами,
Ние все още нямаме второ дете, но само исках да споделя от опит, че еднополовите деца не винаги са в хармонични взаимоотношения. Ние със сестра ми направо се избивахме (сега като се замисля - не мога да разбера защо), все деляхме нещо. Като малки деляхме територия и внимание от родителите, после дрехи, козметика и т.н. Не знам защо така се получаваше, но все бяхме в конкуренция. Допускам, че и майка ми има "пръст" в тази работа, тъй като тя си ги казва нещата направо и съответно не ни предпазваше от тази конкуренция с коментари от типа "Едната е умница, другата е хубавица".
При всички случаи според мен е по-добре детето да си има братче или сестриче (ако е въпрос на избор разбира се). Дано и нас ни огрее това щастие!  :D
*
Re: Второ бебе - как да се подготвим?
« Отговор #25 -: Февруари 26, 2015, 16:32:51 pm »
Мириам, когато подходът на родителите е погрешен, мисля, че няма значение полът на децата.  :?

*
Re: Второ бебе - как да се подготвим?
« Отговор #26 -: Февруари 26, 2015, 19:35:21 pm »
"Едната е умница, другата е хубавица".
Това е много груба грешка!
По лични наблюдения, напреженията между братя и сестри, много често се създава от родителя. За съжаление.

Моята майка ни караше по системата "солидарна отговорност" и така разпределяхме и шоколадите и шамарите  :lol:
Ние сме породени. Имаме силна връзка и до днес.
Майка ми има  лош опит с брат си, затова държеше много да ни научи да се обичаме и подкрепяме.
*
Re: Второ бебе - как да се подготвим?
« Отговор #27 -: Февруари 27, 2015, 09:28:02 am »
абсолютно подкрепям "солидарната отговорност"  :lol:

Така действам и аз, изобщо не обичам като започнат да ми обясняват ама тя Деси започна първа, ама тя Елена ме наби и т.н., карам се и на двете... :lol:

като бяхме малки с брат ми, баба ми бог да я прости, така ни делеше. все на мен се караше, все аз бях виновна, не че не бях де, хич не бях цвете за мирисане. :lol: Но това далече не помагаше, напротив, още повече дразнех брат ми, а и нея :lol:
*
Re: Второ бебе - как да се подготвим?
« Отговор #28 -: Февруари 27, 2015, 11:28:33 am »
А пък аз, като бях дете, много често си го отнасях заради брат ми, т.е. наказваха ни и двамата, но обикновено аз не бях виновната. И тогава много се възмущавах. От днешна гледна точка виждам, че човек няма как да знае кой какво защо и как и няма по-справедливо от това и двамата да бъдат наказани.

*
Re: Второ бебе - как да се подготвим?
« Отговор #29 -: Февруари 27, 2015, 14:17:48 pm »
Мириам, когато подходът на родителите е погрешен, мисля, че няма значение полът на децата.  :?
Blue_sky, и аз съм на това мнение. Без да имам опит, според мен (както при всичко останало) е доста индивидуално, но решаващ явно е темпераментът на децата и отношението на родителите.
*
Re: Второ бебе - как да се подготвим?
« Отговор #30 -: Февруари 27, 2015, 15:29:37 pm »
разбира се, че родителите са виновни за всичко, казвам го съвсем отговорно и не само за взаимоотношенията между братя и сестри, а като цяло за развитието на децата...
за съжаление обаче не рядко се случва да не можем сами да видим грешките и пропуските си, но пък и никак не ни е приятно, когато някой страничен наблюдател ни ги посочи, така че златна среда май няма :wink:
Re: Второ бебе - как да се подготвим?
« Отговор #31 -: Февруари 28, 2015, 14:31:04 pm »

Така се радвам да те видя :bighug:
И аз много се зарадвах като научих, че очаквате втора рожба! Стискам палци канадската лейди да се появи на бял свят мирно и тихо, а после...тя си знае :))))))))))

*
Re: Второ бебе - как да се подготвим?
« Отговор #32 -: Юни 14, 2015, 20:25:56 pm »
Мишле82, виждам втора лентичка :) Много се радвам :) Скоро ще ви е необходима информацията, споделена в темата :)

Момичета, да ви разкажа как минаха при нас четиримата първите два месеца. Радвам се да кажа - с две думи "много добре" :)

Бебето е много по-кротко и тихо от батко си на същата възраст. Вирее на шум, че батко му много крещи - и от радост и от мъка. Засега сме си тримата през деня - мама, бати и бебе. Водим го с количката навсякъде с нас - по площадки, магазини и т.н. Кърмя го навън.

Баткото се радва страшно много на бебето - целува го, търси го, не го оставя да спи или да лежи, защото иска да е до него и да го целува. Засега не ревнува. Като цяло ежедневието му не се промени. Не се разболява по-често, не му се развали съня. Изненадващо за мен се оказа, че знае какво е бебето, какво може да прави и какво не. Явно предварителната подготовка е свършила работа.

Таткото много се радва и на двамата юнака. Много по-смел е в грижите за бебето, от колкото при първото. Имахме един период, в който много почна да вика на баткото - явно недоспиването му влияе. Но сега се старае да е по-спокоен. Ходи на работа да си почива :)

Аз съм по-податлива на лоши мисли това майчинство, от колкото първото. Сигурно е от хормоните. Сега кърмя по-усърдно и може и хормоните да бушуват повече. Иначе добре сме си организирали помощта и дори успявам да ходя на народни танци.



   La vita è bella
*
Re: Второ бебе - как да се подготвим?
« Отговор #33 -: Юни 18, 2015, 15:07:54 pm »
Ами да споделя и аз. Моите са с 1,9г. разлика, т.е, баткото си беше почти бебе, когато се роди второто.
Като цяло му говорихме, че в корема на мама има бебе, той ще става батко и пр. - колкото разбра-разбра. Момента с подаръка го изпуснахме. Мислих да му обръщам повече внимание като се роди малкото, ама не би. Баткото беше със зверско разстройство, когато се роди, и беше пълна киселица като се прибрахме с бебето. Около месец стоя при баба му( на долния етаж), за да не го зарази. Но това пък помогна да си "забрави" кошарата, в която вече спеше Георги, а за него имаше друга-сгъваема. Засега всички спим заедно в една стая, но смятам скоро да променя това.
В началото баткото поступваше бебето, а то горкото гледаше безащитно, нооо нещата се обърнаха  :lol:
Сега у нас положението сега е точно както при z22  osi_15


 При нас малкото тормози голямото и ни е голям проблем това.Никола много обича брат си ,постоянно пита за него ,като го няма .Ако му дам нещо за ядене,пита дали има и за Георги.Обаче заедно ли са ,през повечето време е голяма драма.Никола сам в нас е душица -добричко детенце,играе си, слуша.Дойде ли си Георги -радва му се малко и после започват драмите.Никола иска всичко,с което играе брат му -каквото и да вземе Георги,Никола пищи и го иска .Бие брат си ,сяда му на корема и скача ,а Георги е душица и не смее нито да го удари,нито да го бутне и се разревава и ни вика да му помогнем. :(Имат и общи игри,в които много се забавляват заедно ,но в повечето случаи дребното издевателства над брат си.