0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: je suis CHARLIE...или какво се случва в Европа?
« Отговор #40 -: Януари 14, 2015, 10:53:14 am »
Отвратителни са тези карикатури, аз също смятам, че има неща, с които шегата трябва да е с мярка и изтънченост. Доста прекалява явно това издание, но въпреки това, категорично не оправдавам разигралата се кървава баня.

Не мога, обаче, да не призная, че много често се експлоатира религията и се правят брутални провокации спрямо радикалните групировки. Това е пълно безумие, особено като се знае какви са техните реакции. Защо, за бога, някои хора си мислят, че борбата с тероризма ще е успешна, когато се води с провокации, насаждане на омраза и призиви със съмнителни морални и политически цели? Отговорът е много прост, Великите не се борят с тероризма, те се хранят от него.... Брутално е, ужасяващо е, но е факт. От както свят светува се знае, че войната е един от най-големите източници на доходи, за тези, които я водят отдалеч. На никой не му пука за човешките животи, ако ще да са милиони, човекът и неговият живот не са важни за Властта, важни са само парите. И това няма да се промени, никога.

Защо мислите се водят всички войни в Близкия Изток? Мислите, че на Американците и на съюзническите сили им пука за хората там? Мислите, че наистина искат да ги освободят от тоталитарните и диктаторски режими ей така от чист хуманизъм? Нищо подобно, това е е една абсолютна илюзия и профанщина, в която вече и децата не вярват. Всичко е за пари, за петрола, за златото, за диамантите, за наркотиците, оръжията и все такива едни хубави работи.... Насаждането на етническа и религиозна омраза е чудесно работещ инструмент в подкрепа на тази политика и докато е така, няма да спрат да го използват. Не мисля, че нещо може да се направи по този въпрос.

За мен Религията е едно огромно зло за съвременния свят, мощен политически и икономически инструмент за манипулация, подчинение и господство над човешкия ум и природа. Вярата е нещо съвсем различно, но на световната политическа сцена човешката вяра се експлоатира чрез религията, Църквата /във всичките й религиозни форми, не говоря само за християнската/. Това са просто едни финансови институции, които уж трябва да обединяват хората, но те всъщност обединяват единствено капитали и власт. това е тъжната истина драги съфорумци. колкото и да се пенявим тук с вас, това са игри, до които ние просто нямаме достъп и поне засега нямаме механизми за намеса.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: je suis CHARLIE...или какво се случва в Европа?
« Отговор #41 -: Януари 14, 2015, 11:56:33 am »
Понеже ставаше въпрос за интеграция малко по нагоре и аз да се включа по въпроса. Живеейки във Франция, мога да ви кажа че най-големия проблем на французите е именно, че арабите са трърде добре интегрирани. Тук както знаете е див социализъм и буквално ако изкарваш и стотинка над това което е прието за нормално (което не е много за стандартитет тук), те наказват с до 70% данъци.
Системата е толкова абсурдна, че за повечето араби няма смисъл да работят защото получават почти толкова от държавата ако са безработни, особенно ако имат 2-3 деца.

Имам жена която идва да ми помага с чистенето и гладенето веднъж месеца, мюсюлманка от арабски произход. Тук е под формата на бежанка, не е работила легално и 1 ден за последните 10 години. Има 3 деца, получава малко под €1000 на месец от държавата. Едновременно държавата и е осигурила 4 стаен апаратамент в Ница срещу скромните 200 евро. Реално наема е 700, но държавата поема 500. В момента чака да и дадът апартамент, тъй като и се полага след еди си колко години като тя има право да откаже 3 пъти ако не и харесва апартамента, а 4тия вече иска не иска го взима. Паралелно на това аз и съпругът ми плащаме 50% данък автоматично на всяко едно евро което сме изкарали. 

Естествено, че не може да се генрализира и да се каже че всички араби живеят на помощи, но определно има някаква тенденциозност. Аз съм self-employed и имам възможност понякога ако нямам работа да прекарам време с дъщеря си. Като я заведа в парка през деня картинката в 90% от случаите е следната - 10 майки от арабски произход с по 3-4 деца всяка, а принципно всяка работеща жена се връща на работа 3м след раждането - тогава приключва платеното майчинство. Незнам, наистина дразни окото особенно като даваш половината от това което изкарваш и лишаваш детето си за да храниш чужди деца.

Та за това проблема е именно че са твърде добре интегрирани тук, на повечето французи им е дошло до гуша и аз мисля че след това което се случи в Париж ще има някаква промяна. Мисля, че ще се изманипулира и за някаква политическа изгода, можем само да чакаме за да разберем.



*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: je suis CHARLIE...или какво се случва в Европа?
« Отговор #42 -: Януари 14, 2015, 13:20:32 pm »
Та за това проблема е именно че са твърде добре интегрирани тук, на повечето французи им е дошло до гуша и аз мисля че след това което се случи в Париж ще има някаква промяна. Мисля, че ще се изманипулира и за някаква политическа изгода, можем само да чакаме за да разберем.

и аз мисля като теб. ако се случи някаква промяна, все ще е за добро.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: je suis CHARLIE...или какво се случва в Европа?
« Отговор #43 -: Януари 14, 2015, 14:44:37 pm »
Вижте сега, всеки има различен праг на хумор, търпимост, обидчивост, болка и т.н. Смятам, че когато нещо или някой не ни харесва, не го четем, не го купуваме, не общуваме с него, т.е. игнорираме неприятните за нас неща и личности. И в този контекст на мисли, смятам, че карикатуристите имат право да рисуват каквито си искат карикатури, а ние да преценим дали ще гледаме, четем, анализираме въпросните карикатури. Не мисля, че щото видите ли мюсюлманите били обидчиви, дайте да не ги дразним. Карикатури е имало и ще има - на божества, на политици, известни личности, но това не дава право на никого да отнема нечий живот заради това.

Защо се връщаме толкова векове назад и припомняме кръстоносни походи, колонизации? Живеем в 21 век! За половината свят, това е век, в който имаш достъп до образование, свобода на словото и мисълта, свобода на религията и атеизма. За останала част от света времето е спряло някъде в 14 век. Кой е виновен за това? Западът, Великите сили? За всичко ли са им виновните те?

Майка ми работи 13 г като лекар в Тунис. Разкази имам достатъчно, които да ми покажат , че дори образован и интелигентен човек, не може да надскочи тяхната религия и порядки.
Да не говорим, че и там има дискриминация, само че към белите хора. Майка ми е имала изключително трудно приемане от страна на тунизийските си колеги. Пренебрежение, известно унижение....Да, приемат я, но след няколко години работа, доказан професионализъм и спазване на техните порядки. За тези 13г майка ми до толкова се беше променила, че ми беше трудно да я позная. От жена, която винаги е държала на външния си вид, се бе превърнала в невзрачна жена, ходеща с широки (черни или тъмно сиви) дрехи, дори и по време на отпуската си в България. По време на престоя си там, не е демонстрирала религията си, не е натрапвала своите разбирания и европейски начин на живот. Едва след като се премести във Франция, майка ми си върна предишния облик.
Защо пиша това ли? За съпоставка с мюсюлманите, имигрирали в Европа, на които Стара Европа не може да насмогне на исканията, претенциите и издръжката им. И пак питам защо ние да можем да сме толерантни с тях, а те не?

п.п.1. Криси, картинката, която описваш е същата, като с нашите цигани. Оно ражда, държавата плаща. Е, да, нямат повечето от екстрите, които имат мюсюлманите във Франция, ама и България не е Франция, а и данъците не са същите  :D
п.п.2.  Данъците, които плаща майка ми са 55% от заплатата ѝ
« Последна редакция: Януари 14, 2015, 14:50:49 pm от Мецани »
*
Re: je suis CHARLIE...или какво се случва в Европа?
« Отговор #44 -: Януари 14, 2015, 15:01:06 pm »
От всичко прочетено, чуто и видяно се чудя какъв ни е проблема с нашите цигани!? Навсякъде е пълно с паразити, смучещи социални системи и ползващи незаслужени придобивки. Поне тези не са толкова фанатизирани...засега.

Това между другото.


Иначе за карикатурите - не са мой стил, но и не съм съгласна, че карикатуристите е трябвало да си налагат някакви ограничения. Това е тяхното разбиране за свобода на словото и изразяване на мнение - направят ли едно изключение, то ще породи поредица от следващи. Има много неща във въпросната религия на терористите, както и в действията, произтичащи от нея, които са неприемливи за нас, като цивилизовано общество. Това обаче, не ги е накарало да спрат да ги правят. Защо едната страна трябва да прави компромис, а другата не?



П.П. Мецани ме е изпреварила с нейния пост, който припокрива моето мнение.
*
Re: je suis CHARLIE...или какво се случва в Европа?
« Отговор #45 -: Януари 14, 2015, 16:44:07 pm »
В случая с карикатурите не става дума за ограничения, а за морал. След атентата в Париж, а и при всеки подобен случай, лайтмотивът на всички медии и коментари е "потъпкани са европейските и християнски ценности". Без никакво съмнение е така - брутално разстреляни хора на работното им място. Здравомислещ човек не би казал и помислил друго. Карикатурата от предишния ми пост - Светата Троица в една безумна конфигурация и поза - какво е? Не е ли гавра с най-светите символи на християнската вяра и ценности? Като гледаме едната страна, нека погледнем и другата. Това е само един прост пример за цинизма в реакцията на цивилизования свят. Бурно хулим и коментираме колко нецивилизовани и нетолерантни са арабите, правим шествия в защита на човешките права и в същото време сами наливаме вода в тяхната мелница. И да, аз смятам, че именно "великите" сили и отношенията им с арабския свят, са в основата на всички конфликти. Защо никой не си мърда пръста за извращенията в Централна Африка, защото и това също е брутално погазване на човешките права. Но там няма нищо, което да ги привлече така както петрола и опиума в Близкия и Средния изток. Саудитска Арабия е на първо място в света по запаси от суров петрол и природен газ. На всички е известно, че вероятно най-големия развъдник на опиумен мак е Афганистан.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: je suis CHARLIE...или какво се случва в Европа?
« Отговор #46 -: Януари 16, 2015, 15:34:28 pm »
анализ на Елена Йончева за случая:
http://monitor.bg/article?id=457132
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: je suis CHARLIE...или какво се случва в Европа?
« Отговор #47 -: Януари 16, 2015, 16:20:51 pm »
Много добър коментар. За съжаление всичко това ми прилича на поговорката "кучетата си лаят, керванът си върви". Всички знаят какво реално се случва и кои са същинските подстрекатели ... и какво от това.
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: je suis CHARLIE...или какво се случва в Европа?
« Отговор #48 -: Януари 18, 2015, 23:37:42 pm »
Аз искам само нещо дребно да попитам - осмивани са всички символи на вярата. Те така са преценили, така са направили, не одобрявам постъпката им поради лични си мои причини. Обясни ми защо единствено и само мюсюлманите са се втурнали да разстрелват? Да не би Мосад или евреите да са по-малко обидчиви? Или пък християните, католиците? Защо никой от останалите вери не е тръгнал на кръстоносен поход?
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Re: je suis CHARLIE...или какво се случва в Европа?
« Отговор #49 -: Януари 19, 2015, 00:14:28 am »
Да не би Мосад или евреите да са по-малко обидчиви? Или пък християните, католиците? Защо никой от останалите вери не е тръгнал на кръстоносен поход?

Мосад и евреите направо действат силово в контролираните от тях арабски територии. Загиват хиляди жени, деца и невинни хора. И това продължава почти 70 г.

Християните (в лицето на великите демокрации) не си обличат претенциите към арабския свят в религиозни мотиви. Те са много прости - кръстоносен поход за ценни ресурси. Ако въпросните ресурси се намираха в друга точка на света, конфликтите щяха да са там.
 
Елена Йончева (в интервюто от линка на jam) го казва много точно:

Разстрелът в Париж има своята цел ­ засилване на разделението и омразата на религиозна, етническа основа. Атентатът може да мобилизира повече джихадисти за радикалния ислям. Това е целта на Ислямска държава ­ да противопостави християни срещу мюсюлмани. И тази тактика намира подкрепа. ... Днес обаче истинската битка не е за правилната вяра. Нито за повече демокрация. Тя е между радикалния ислям и дивия капитализъм. Тя е за повече пари. А това далеч не е християнско. Не беше нужно милионната демонстрация в Париж да бъде придружена от политици, защото някои от тях носят отговорност за разрастването на тероризма. Едни с действията си, други ­ с мълчанието си. Сякаш търсеха алиби, заставайки в редиците на истински опечалените, гневните, изплашените.
...
Те не възроптават срещу модерния свят, те си имат свой. Светът не е еднополюсен. Но те са срещу нашия опит да влезем в техния свят, да наложим нашите стандарти и да спечелим от това. Терорът се подхранва от продължаващата политика на най-богатия свят да приватизира ресурси, да толерира тези правителства и режими, от които има печалба. Днес терористите считат, че единственият начин да ни спрат е, като влязат в нашия дом. С терор.


Случилото се в Париж е зловещо, но нека не засипваме с камъни само едната страна.
*
Re: je suis CHARLIE...или какво се случва в Европа?
« Отговор #50 -: Януари 19, 2015, 10:44:16 am »
Не искам да обидя религиозните списващи тук, но независимо от изповеданието....за мен лично, през 2015-а, всеки религиозен човек (моля, отбележете не казвам вярващ) е пълен пейзан.
Не може да имаме марсоход, подводници, генно инженерство и пр. и в същия този момент - да има хора, които да вземат навътре и на сериозно някакви притчи и дивотии и това да им определя световъзприятията и действията. То, че може всъщност е очевидно, ама си е пак толкова нелепо.

Световният капиталистически елит бил виновен, че чрез вярата на тоя и оня провокирал конфликти, кланета и трупал пари? Ами не, не е виновен добрият бизнесмен, че успява да вади пари, когато има такава възможност. ;) Може - вади ги. Или както се казва: "не е луд, който яде баницата...". В този ред на мисли - милиардно население тъпанари живее няколко века назад от реалността и бива стригано и клано, защото....светостта на вярата и символите й. Еми сори мноУ, ама докато има милиарди ей такива "хора" - това за което говорим - ще си продължава с пълна пара.

Също, както отдавна знаем, че земята не е плоска, нито сътворена от "бог" (все тая кой) с някакво щрак на пръстите - за мен е логично никой с акъла си да не приема сериозно която и да било там книга "божествена", да живее и действа според нея, ама пунктуално така и да се филмира. Където са ми "Андерсенови приказки" като реализъм, там са ми Библия, Коран и пр. Интересни, приказни четива и толкова. Максимум да си кажа - "да, има изведени тук-там като постулати някои добри разбирания за поведение и живот в общност", които аз имам преди да съм прочела кое да е от споменатите по-горе. Не е нужна никаква църква за никого, стигат мама и тати, за да ти кажат/покажат, че е по-добре да не лъжеш, крадеш, убиваш и мразиш, отколкото обратното. Баси и "необходимостта" от религии и глупости с тази цел. Дума да няма.  :lol:

Доколкото от мен зависи (т.е. никак), бих направила всичко възможно религиите да бъдат натикани в най-тъмното кИше на обществения живот в съвременния свят. Защото....тя Сикс добре го е обяснила защо. И към днешна дата - няма по-успешни политически партии и печеливши предприятие от църквите (все тая кои) - няма и по-големи вредители за развитието и прогреса на което и да било общество по света. Само си припомнете средновековна Европа и си помислите кога е дръпнала напред. Когато църквата е била наритана и отделена от светския живот общо казано. И резултатът е бил видим. И сега, през 21-и век ще си говорим кое било "свято" и не бивало гавра с него и ще се връщаме м'найсе века назад, заради някакви безумни клишета?!

И карикатурите на Мохамед и на Иисус - изобщо не ме "трогват" мен лично. Освен в частта, че са идейни, което значи, че някое човешко същество с талант и усет е успяло да улови с туша и молива си една тооолкова обширна тема. Което е за възхищение. Не другото - кой колко бил религиозен, праведен, засегнат и точно колко голям идиот поради това.

Разстреляният екип на списанието - не се е състоял от малоумни, или психично болни хора, които не са осъзнавали, че може и да им се случи това, което им се случи накрая. Хайде да помислим за миг поне - колко "дупе" се иска да си надмогнеш един от базовите човешки инстинкти - този за самосъхранение, за да отстояваш свое разбиране за света? И то разбиране кореспондиращо с обитаваното от теб историческо време, място и държава. Което за мен лично - прави тяхната позиция по-адекватна от тази на религиозните лумпени - все тая мюсюлмани, християни, евреи, мормони и пр. И за да илюстрирам колко религиозните хора не са адекватни на реалността, ще спомена само абсурдния факт, че изгледах, изслушах, изчетох 100-тици коментари на уж интелигентни хора, християни в общия случай, които коментираха случилото се по онзи "приятен" начин, по който често се случва да се коментира жена жертва на изнасилване. "Бе вярно, че не е хубава тая раУта, ама тя от друга страна си го е търсела направо....ми млада, хубава, секси облечена, прибирала се сама по тъмно. Някак си - тя си е виновна, че има сексуални насилници с животински инстинкти силно превъзхождащи човешките им такива." Е, в същия стил се говори и сега от много хора с леки, или силни религиозни залитания по повод тази кървава баня в Париж. Което само показва за каква промивка на мозъци говорим и как религията ти изкривява всичко на този свят. Така го изкривява, че едните фанатици разстреляха талантливи художници, пък другите фанатици даже ги пооправдаха и разбира се...за всичко това са виновни САЩ.  :lol:
« Последна редакция: Януари 19, 2015, 10:52:59 am от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: je suis CHARLIE...или какво се случва в Европа?
« Отговор #51 -: Януари 19, 2015, 11:58:47 am »
Световният капиталистически елит бил виновен, че чрез вярата на тоя и оня провокирал конфликти, кланета и трупал пари? Ами не, не е виновен добрият бизнесмен, че успява да вади пари, когато има такава възможност. ;) Може - вади ги. Или както се казва: "не е луд, който яде баницата...".

И как точно ги вади парите: с мирни намерения и приятелство forever? Изсипаха си бомбите, свалят режими с военни конфликти, въоръжават местните уж освоботителни движения, на които сега им сърбаме дружно попарата. И местните ще гледат кротко и ще ръкопляскат. Айде мерси за такова вадене на пари. Нито един терористичен акт не е оправдателен, но някак методично се прокарва линията, че 2 млрд. хора по света са лумпени, идиоти и психари, а ние сме бели и добри. Ми не сме.

Ето и днес: http://dnes.dir.bg/news/protest-musulmani-grozni-atakata-sharli-ebdo-18290500?nt=4

Маркс добре е казал "религията е опиум за народа".
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: je suis CHARLIE...или какво се случва в Европа?
« Отговор #52 -: Януари 19, 2015, 13:42:14 pm »
Не знам дали знаете, но при свалянето на режимите в Близкия Изток, въоръжаването и финансирането и на двете страни в конфликта идва обикновено от едно и също място :lol:

Наскоро имах възможност да комуникирам с една иракчанка. Та заговорихме за ситуацията там, за американското присъствие и т.н. Жената казва, че местните са много благодарни на братята Хамериканци, че им помагат и пазят. Горките, явно не са на ясно, че баш същите братя ги вкараха в тоя ад.... Да поясня, че момичето е младо, със светско образование - компютърни технологии е завършила жената, не е някоя забита селянка от дълбоката провинция, живее на няколко км от столицата им.

Та права е Jbrul... Много помага разбира се и масовата дезинформация или липсата на такава.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: je suis CHARLIE...или какво се случва в Европа?
« Отговор #53 -: Януари 19, 2015, 18:04:11 pm »
Световният капиталистически елит бил виновен, че чрез вярата на тоя и оня провокирал конфликти, кланета и трупал пари? Ами не, не е виновен добрият бизнесмен, че успява да вади пари, когато има такава възможност. ;) Може - вади ги. Или както се казва: "не е луд, който яде баницата...".

И как точно ги вади парите: с мирни намерения и приятелство forever? Изсипаха си бомбите, свалят режими с военни конфликти, въоръжават местните уж освоботителни движения, на които сега им сърбаме дружно попарата. И местните ще гледат кротко и ще ръкопляскат. Айде мерси за такова вадене на пари.

Маркс добре е казал "религията е опиум за народа".

Додич, хайде прочети пак аз какво казвам, ти какво казваш и "открий разликите".  :lol: Констатирам факта, че се вадят пари, благодарение на лесната възможност такива конфликти,  да бъдат провокирани в крайно религиозни общности. Западните елити им искат ресурсите и да им пласират оръжията си - те се пенят на тема " Аллах" и лапат кукичката до пъпа. И им играят по свирката реално. Никъде не определям дали е почтен, или непочтен този бизнес, но все пак е бизнес и има кой да се възползва от тези "благодатни пазари". Ако религията в тези региони не беше толкова доминираща обществените процеси в тях - доста по-трудно ще сработят тези схеми. Разбира се, не е само религията, имат си там и "вътрешнозаводски конфликти", племена, кланове и др. спомагащи да пламнат такива пожари.

Акцентът в моя коментар изобщо не е върху механизмите на случване на тези процеси, те са ясни и за децата и то не от вчера. Акцентът ми беше за нелепицата, през 21-и век, религиите да са такъв мощен фактор за случването на какво ли не. И на база религиозна принадлежност - се оформя нова "желязна завеса" и нЕкои хора правят безумни пари и упражняват чудовищна власт. Защо? Защото няколко милиарда шматки се хванали за разни древни писания, вместо да мислят и да се държат рационално. Ако изведнъж започнат да мислят и да се държат рационално - на елитите рЕзко ще им пострада бизнеса. Народите като толкова държат на "религиозния си опиум" - ще им се случват ей такива неща. И на "тях" и на "нас". Та затова пак повтарям: "не е луд който яде баницата...". Разбира се, поне 90% от човешката популация е изключително некачествена "в главата" и винаги е била, ще продължи и да бъде. Затова и в бъдеще, много малкият процент от същата тази популация, ама с повечко мозък - ще стриже, коли и употребява масата от своя вид за каквито пожелае там цели. След като масата не иска, или не може да се самоосъзнае и така и не вдява как се самопрецаква - ще продължават нещата в същия дух. Просто е.
Отдавна аз лично - не съм склонна да жаля когото и да било, защото сам си вредял от чиста глупост. Все едно за какво става въпрос.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: je suis CHARLIE...или какво се случва в Европа?
« Отговор #54 -: Януари 19, 2015, 23:33:38 pm »
Jbrul, причината да "скачам" и да коментирам тук е лицемерието в реакциите и поведението на т.нар. световен елит.

Ако арабите са действали рационално и са си изтъргували ресурсите разумно, вероятно днес нямаше да коментираме в тази тема. Между впрочем Емирствата са един приемлив пример, че това може да се случи. Тук съм напълно съгласна с теб.

Но при настоящата картина и хронология на събитията някак не ми звучи лично на мен коментар, че добрият бизнесмен не бил виновен, като има възможност да вади пари. Формално вина няма. Позволяват ти да печелиш, правиш го, но следва и да си понесеш рисковете. Не моЙ да отговаряш само за победите. "Бизнесмените" прекрасно знаят какво ще си довлекат, упражнявайки си силата. Безплатен обяд няма. Сами експлоатират безумната струна на религията, за да си постигат целите, но като им се върне обратно"олеле какво стана". Като палят фитил е ясно, че бомба някъде ще гръмне. Когато гърми в желаната посока всичко е ОК, а жертвите (в общия случай 99% невинни) са в името на световния мир, издекламират ни ги за 3 мин. по новините, ако изобщо се случи, и всичко приключва. Когато обаче пострада собствената градина вече е погазване на човешки права и свободи и световни лидери се подреждат в първите редици на милионни шествия в защита на същите. Дето викаш и на децата е ясно, че същите тези финансират първопричината.
*
Re: je suis CHARLIE...или какво се случва в Европа?
« Отговор #55 -: Януари 20, 2015, 07:19:47 am »
не е правилно да отричаме правото на хората да вярват в каквото пожелаят!! Още повече да вярват в някаква религия,особено ако числото вярващи е доволно голямо.не можем и да отричаме правото на свободно слово ми изказ на личността,особено в съвременна Европа.Въпросът е,ако възникнат противоречия между двете,дали трябва да има "зелена линия"??? В случаят не е имало,защото остана кървава диря.... :(,за съжаление.
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Re: je suis CHARLIE...или какво се случва в Европа?
« Отговор #56 -: Януари 20, 2015, 13:41:08 pm »
Додич, аз продължавам да не разбирам за какво "спорим". Да, съгласна съм с теб, така е и така е било винаги. Там където има много пари и интереси - морал не търси. Що се отнася до лицемерието на елитите - също нЕма изненадани предполагам.

Рачо, не отричам правото на хората да вярват и в Дядо Коледа и в елфи и вампири, ако желаят. Дори не съм в позиция да отричам (ограничавам) нечие право за нещо, коментирам просто вредите от религиите като цяло. Те са очевидни не само в този случай, ами и векове назад да погледнеш - все щети и кръв, поради ползването на същите с политическа/финансова цел. В този смисъл, ако съвременните общества, все едно в коя точка на света се намират и каква религия изповядват - не се втелясват така крайно във въпросната - биха живели много по-щастливо и хармонично. И в собствената си общност и контактувайки с другите (различни по вяра) общности. И биха измъкнали от ръцете на коментираните по-горе елити (наши и техни) един много важен лост за манипулация и "ловене на риба в мътна вода".

Изобщо не съм съгласна, че ако критично висок брой хора вярва в някаква ирационална глупост - то аз съм длъжна да уважавам тяхната ирационалност и да им ходя на пръсти. Те си вярват в каквото искат, тяхно право. Мое е да не вярвам в тяхното и няма защо да "си дирим карез" един на друг както се казва. И пак напомням - сега е 21-и век все пак, абсурдно е да си говорим, че причиняване на смърт "в името на вярата" е някак си...не оправдано, ама разбираемо поне... Ми били засегнати.  8O

Всъщност Салман Рушди - ясно и точно ги казва нещата (мисля, че напред Пепка качи линка) Копирам самия текст:
"Когато религия – средновековна форма на безумие, се комбинира с модерно оръжие, тя се превръща в реална заплаха за нашата свобода. Този религиозен тоталитаризъм е причинил смъртоносна мутация в сърцето на исляма и днес в Париж ние видяхме трагичните последици от него. Заставам зад „Шарли Ебдо“, всички ние трябва да защитаваме изкуството на сатирата, която винаги е била сила за свобода срещу тиранията, безчестието и глупостта. „Уважението към религията“ се превърна в клише, което означава „страх от религията“. Религиите, както и всички други идеи, заслужават критика, сатира, и, да, нашето безстрашно неуважение.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: je suis CHARLIE...или какво се случва в Европа?
« Отговор #58 -: Януари 20, 2015, 23:40:17 pm »
Додич, сори, ама някак мога да приема, че 15-16 век е имало гонения заради вяра, Инквизиция и тем подобни, но в 21ви век ми е абсолютно непонятно това фанатично изтребване на вярващи. Било то от едната или от другата страна.
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Re: je suis CHARLIE...или какво се случва в Европа?
« Отговор #59 -: Януари 21, 2015, 00:53:16 am »
Додич, сори, ама някак мога да приема, че 15-16 век е имало гонения заради вяра, Инквизиция и тем подобни, но в 21ви век ми е абсолютно непонятно това фанатично изтребване на вярващи. Било то от едната или от другата страна.

На мен също ми е непонятно, надявам се не съм оставила обратното впечатление. Никой  разумен човек не би приел подобно нещо за нормално. Да споделя пак мотивите си и ще спирам: коментирам заради лицемерието в реакциите на великите; двойният аршин, с който се мери в такива ситуации - едните са най-големите изчадия, че убиват хора, другите обаче са миротворци, като правят абсолютно същото; и най-опасната последица от всичко това, че заради действията на 40 000 фанатици мюсюлмани се слага етикет на 2 млрд. души и заради този етикет започваме да си изграждаме една нова желязна завеса, насъскват се хора едни срещу други и се вкарваме в омагьосан кръг.   

Един коментар на Велислава Дърева: http://www.duma.bg/node/93172
Като се вземат под внимание политическите й пристрастия, които са оцветили и статията, материалът никак не е лош.