0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Какво ще сложим на трапезата за Бъдни вечер
« Отговор #20 -: Декември 24, 2014, 15:56:11 pm »
Врабчо до сега не съм яла така боба ,но ще пробвам и то запечен  :wink:
При нас боба се прави така знам го от баба ми: :в олио се запържва брашно,червен пипер и праз,подправя се с чубрица пожелание и сместа се обърква със сварения боб,става чуден  :)

Ние сме готови за довечера.На всички Весели празници!

*
Re: Какво ще сложим на трапезата за Бъдни вечер
« Отговор #21 -: Декември 24, 2014, 20:07:11 pm »
Тази година ще празнуваме в Банско / Юри отиде на работа преди малко/, та в по-голямата част от вечерта сме двете със София. На трапезата имаме:
Питка с паричка и дренче / Парата при Юри, дренчето при София/
Сърми с ориз и праз
Боб чорба
Салата - кисели краставички
Плодове
Орехи и други ядки
Компот / ошав никой не яде/

*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Какво ще сложим на трапезата за Бъдни вечер
« Отговор #22 -: Декември 24, 2014, 21:37:21 pm »
Парата, както всяка година, отиде при д-р Даскалов. :)
Това е положението, няма да се пенсионира.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Re: Какво ще сложим на трапезата за Бъдни вечер
« Отговор #23 -: Декември 24, 2014, 23:32:51 pm »

Моля за изпитана рецепта за содена питка :balk_122: [/color]

Мише, правила съм само веднъж(за прощъпулник) и то тогава, защото на майка ми не и се получи, та моята стана ама си мисля, че има някакъв чалъм и сигурно до следващо прохождане няма да опитвам  :lol: Написах в Гугъл "питка за Бъдни вечер" и ми излезе с мая, та :).....
*
Re: Какво ще сложим на трапезата за Бъдни вечер
« Отговор #24 -: Декември 25, 2014, 00:10:23 am »
Нашата питка за Бъдни вечер също е с мая. Аз правя содена, но никога не спазвам точни мерки и влиза в "блажните" рецепти, заради киселото мляко и яйцата: кофичка кисело мляко, в което се разтваря около 1,5 ч.л. сода, 2-3 яйца, олио, 1 с.л. сол, 1 с.л. захар (понякога слагам и 3-4, защото обичам леко да сладни) , брашно за меко тесто. След омесване се оформя на питка и се слага в тава. Престоява 20 мин. и се пече.
Ако идеята е за Бъдни вечер, не знам дали ако няма кисело мляко ще се получи добре, може би да се замести с оцет или друга киселина (лимонов сок, лимонтозу).  :ask:
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Какво ще сложим на трапезата за Бъдни вечер
« Отговор #25 -: Декември 25, 2014, 07:03:31 am »
Благодаря   :flower: Момичета!

Направих аз питката и като се замисля за втори път я меся аз, като първия беше провал...
но бешееее много отдавна. Този път стана, ползвах ТАЗИ рецепта,
даже Изаура малко помеси и после аз дооформих!Всички много я харесаха!

Светла Коледа!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Какво ще сложим на трапезата за Бъдни вечер
« Отговор #26 -: Декември 25, 2014, 15:51:18 pm »
Честито Рождество Христово!  tree2a

*
Re: Какво ще сложим на трапезата за Бъдни вечер
« Отговор #27 -: Декември 25, 2014, 18:51:06 pm »
Честита Коледа
с пожелание за много здраве, любов, късмет и благополучие!

За първи път питката стана както трябва  :). Всяка година правя содена питка и все се получава една сбита .... иначе красива, заради декорацията отгоре: слънце, грозд, и т.н., но  разчупвахме колкото да намерим паричката  :) и на втория ден вече не се яде ...
ето тазгодишната питка  :):

Сега ще разкажа защо има точно този вид :). Харесах си рецепта, замесих тестото и го оставих да втасва, но ми се стори малко... Затова замесих още една доза, и второто топче оставих да втасва... накрая, за да обединя двете, направих от всяко топче по 6 фитила, засуках и завъртях на кръгчета, като в едно от тях сложих паричката  :), ето така:  1 :photo: , 2 :photo:

Продуктите, които използвах:
(следващият път направо ще си замеся двойно на това количество)
3 с.л. олио (зехтин)
1/2 ч.ч. вода (може да е леко стоплена)
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. сода + 1 с.л. оцет
1-2 ч.ч. брашно (колкото поеме)

Като база използвах тези рецепти  Содена питка на tillia  ,  Питката- в Слънце и слънчоглед  и  Содена питка- Eva Toneva , рецептата е една (с малки разлики). Следващият път може да пробвам с газирана вода и с лимонов сок вместо оцет.
Кое смятам, че е важно, за да се получи питката. Досега не бях слагала оцет към содата, а при замесване тестото трябва да остане много меко (не съм месила дълго, то и не може) и след това да се остави достатъчно време да втасва (при мен беше близо час). След което дооформих, сложих в тавата за печене и оставих още 10-15 мин.
Изпекох във фурна около 160 С за около 20 мин., преди да извадя проверих с дървена клечка. Много ми хареса, скоро ще направя пак  :D

 :) паричката се падна в мен  :photo:
« Последна редакция: Декември 25, 2014, 20:43:04 pm от marsi »

*
Re: Какво ще сложим на трапезата за Бъдни вечер
« Отговор #28 -: Декември 25, 2014, 23:59:16 pm »
Марси, защо на два цвята стои тестото? Нали е еднакво като рецепта? Най-много сякаш от Слънце и слънчоглед ми хареса питката.
*
Re: Какво ще сложим на трапезата за Бъдни вечер
« Отговор #29 -: Декември 26, 2014, 00:28:09 am »
м-и, има разлика  :), но записах рецептата за класическата содена питка за Бъдни вечер.

Тъй като реших, че ще експериментирам с тази питка, във втората доза вместо вода сложих 2 яйца (плюс всички останали съставки):
3 с.л. олио (зехтин)
2 яйца
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. сода + 1 с.л. оцет
1-2 ч.ч. брашно (колкото поеме)
Първо се разбиват яйцата много добре, заедно с останалите съставки и след това се добавя брашното до получаване на много меко тесто.

Нямаше голяма разлика в двете топчета тесто, втасаха си еднакво добре и във вкуса не усетих голяма разлика.
« Последна редакция: Декември 26, 2014, 00:29:50 am от marsi »

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Какво ще сложим на трапезата за Бъдни вечер
« Отговор #30 -: Декември 26, 2014, 10:56:52 am »
тази година за пръв път правих содена питка - по рецепта от някаква книжка. омеси се добре, но не се надигна особено и не се опече добре.

рецептата е подобна на цитираните тук рецепти за чисто постни питки, но с малко повече водица.

600 гр. брашно
3 с.л. зехтин
350 мл топла вода
1 ч.л. сол
1,5 ч.л. сода за хляб+1 ч.л. оцет

ясно е, че питките без мая и без нищо, в което да се разтвори и шупне добре содата, стават трудно и не са бухнали, но все пак... :(
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Какво ще сложим на трапезата за Бъдни вечер
« Отговор #31 -: Декември 29, 2014, 21:04:10 pm »
За да съм сигурна в рецептата за содената питка от Бъдни вечер, я направих още веднъж вчера, получи се чудесна, потвърждавам  :).

Содена питка за Бъдни вечер и не само :)

продуктите:

6 с.л. олио
1 равна ч.л. сода+ 2 с.л. оцет
1/2 ч.л. сол
1 ч.ч. газирана вода
2 ч.ч. брашно+ 1 ч.ч. брашно за доомесване

В дълбока купа забърках олиото, содата, оцета, солта и водата (много леко стоплена). Към тази течна смес постепенно добавих 2ч.ч. брашно до получаване на тесто с гъстота на кексово приблизително (става малко по-гъсто и по-лепкаво) :photo:.  Доомесването го направих в широка плитка тава, защото това тесто не може да се меси върху плот (доста меко и лепкаво е). В тавата разстлах около 1,5 ч.ч. брашно (1чаша е напълно достатъчно, но сложих малко повече, да съм сигурна, че ще ми стигне). В средата на разстланото брашно изсипах приготвената в купата смес и започнах да меся, леко добавяйки от брашното, с прегъване на тестото отстрани навътре, прегънах по този начин от всички посоки и като стана малко по-плътно, още няколко пъти  :photo:  това е всъщност месенето - брашно трябва, колкото тестото да се събере на топче, но е много мекичко :photo:,  както се вижда на снимката доста от посоченото количество брашно е останало. Намазах топчето обилно с олио :photo:   и оставих да втасва около 1 час в затоплено помещение.

След това много леко доомесих с наличното в тавата брашно, дооформих (тук е моментът за украсата, ако питката е празнична, аз само притиснах да стане по-плоска и набодох с вилица). Преместих в намазаната с олио и поръсена с брашно  тавичка за печене  :photo:.  Тази тавичка е с диаметър на основата около 22см, питката след изпичане се получи около 21см, ако на някого се струва малка, нека да си направи промяна в дозата  :).

Печенето.  Загрях много леко фурната, не повече от 50 С и я сложих вътре да втаса още малко 10-15 мин. След това увеличих температурата до 150-160 С и питката е готова след още 20-30 мин., проверих дали е изпечена с дървена клечица   1 :photo:2 :photo:3 :photo:.

Готовата содена питка, разчупена още топличка  :):


и разрязана на следващия ден, все така мека и вкусна  :)


Накрая, след като направих питката се сетих, че съм забравила 1с.л. захар, имаше я в една от рецептите, но и без захарта си беше вкусна  :).  На Бъдни вечер я направих с обикновена вода (леко стоплена), сега с газирана, и в двата варианта стана еднакво добре.
Както бях писала, всяка година се опитвах да направя класическа содена питка и все се получаваше една сбита, твърда и на втория ден, вече не се яде  :).  Затова описах така детайлно, да съм сигурна, че и при вас ще се получи  :).  Смятам, че важното, за да стане обемна и мекичка е: количеството оцет, тестото при замесване да остане много меко, дългото втасване и изпичането по описания начин  :D.
« Последна редакция: Декември 30, 2014, 08:27:11 am от mishanta »

Re: Какво ще сложим на трапезата за Бъдни вечер
« Отговор #32 -: Декември 29, 2014, 21:23:45 pm »
Marsi, страхотна содена питка. Браво  :P
*
Re: Какво ще сложим на трапезата за Бъдни вечер
« Отговор #33 -: Декември 29, 2014, 21:26:04 pm »
Нашата содена питка беше като подметка, но пък беше вкусна :) а и беше с типово брашно, та съвсем не се надигна :) Моя мъж меси питите в къщи и объркал брашното :) Иначе се получи много хубава вечеря, всичко стана вкусно и се изяде.

*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Какво ще сложим на трапезата за Бъдни вечер
« Отговор #34 -: Декември 29, 2014, 21:32:16 pm »
Марси, не съм виждала по-хубава содена питка от твоята.  :balk_47:


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Re: Какво ще сложим на трапезата за Бъдни вечер
« Отговор #35 -: Декември 29, 2014, 21:50:20 pm »
Марси, :) страхотна е!

тази пухкавост се получава и от газираната вода, при моята рецепта е само вода, ще пробвам с газирано
спазила си основното правило да бъдат темперирани продуктите, което е много важно, аз не го спазих от бързане

 сложих в брашното и бакпулвер равен на содата, но не изчаках с втасването достатъчно, резултата - вкусно и сбито
иначе рецептата ми е като твоята, само прегасих оцета, содата и захарта предварително
*
Re: Какво ще сложим на трапезата за Бъдни вечер
« Отговор #36 -: Декември 29, 2014, 21:50:59 pm »
И аз не съм виждала толкова хубава обикновена(без яйца) содена питка! Ще взема и аз да омеся да знам, че става :) но при мен ще меси миксера, че на ръка ще сме двама месачите  :lol: и ще има тесто и брашно навсякъде.
*
Re: Какво ще сложим на трапезата за Бъдни вечер
« Отговор #37 -: Декември 29, 2014, 23:06:25 pm »
Много ви благодаря  :D

М-и, аз разбивах с телена бъркалка, така ми е по-бързо и лесно, но ще стане и с миксер. Тестото е малко по-гъсто от кексовото и по-лепкаво, но ще стане с миксер, а после ще си доомесиш в широка тава. 

Тара, благодаря за професионалната информация за темперирането  :), добавих още малко към текста, това че втасването за 1 час трябва да е в затоплено помещение, аз се постарах да е по-топличко в стаята за това време.
Не съм правила козунаци, но сега се замислям за това, което съм чела в рецептите, че тестото трябва да е меко и да втасва в топло помещение, и т.н. ... сега съм по-наясно какво имат предвид хората  :D
« Последна редакция: Декември 29, 2014, 23:16:26 pm от marsi »

*
Re: Какво ще сложим на трапезата за Бъдни вечер
« Отговор #38 -: Декември 29, 2014, 23:47:13 pm »
Два пъти правих този хляб, втория - с маслини. Много лесен и вкусен. Брашното нямаше как да го измеря и го слагах на око.
Не че правя реклама, но и без да съм добра готвачка, каквото и да направя от сайта на "Супичка", винаги ми се получава добре.

http://www.supichka.com/2014/03/barz-i-lesen-hlyab.html
« Последна редакция: Декември 29, 2014, 23:48:59 pm от blue_sky »

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Какво ще сложим на трапезата за Бъдни вечер
« Отговор #39 -: Декември 30, 2014, 08:24:46 am »
Марси , отсрами майсторките на Зачатие с :balk_47: тази питка!
Ще я кача в Рецептурника и обезателно ще я направя :)
Така детайлно обяснена рецепта не съм срещала!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)