0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Привет момичета, след дълго лутане и търсене на какви ли не опции различни от отворена коремна операция трябваше да приема,че единствения начин в моя случай е този. Имам хидросалпингс и преди да започна продцедурите за инвитро трябва да се отстранят тръбите. Заради операция /цезарово след извънматочна бременност трябва да е лапарптомия и не лапарпскопия. Освен това ме убеждава лекарят, който ще ме оперира, че е по-добрият вариант за да нямам нови белези от лапарпскопията.
Проблемът е, че изпитвам ужас и паника от пълната упойка и затова отлагах цяла година...а времето минава и вече минавам 35. Казват, че операцията е само 20мин. и не е сложна и т.н. но съм скована от ужас и паника колкото повече наближава. Освен това на ехографиите винаги излизат увеличени яйчници с множество фоликули и заключения за вероятен СПЯ , лекарката ми не обръща внимание на което и смята, че ще ми го преглеждат после в клиниката за инвитро, вкл. Съмнение за ендометриален полип, който на следваща ехография веднага след МЦ не се вижда...Ако някой има опит с лапаротомия за премахване на тръбите Моля да сподели за продцедурата, упойката и как се възстановява!  Praynig Praynig Praynig
Миличка, упойките са различни в различните болници. Най-вероятно няма да имаш проблеми, защо не говориш с анестезиолога, за да не се притесняваш излишно. Аз имам две операции - лапароскопска и коремна, и след двете не съм имала проблеми с възстановяването нито от гл.т. на упойка, нито по отношение на раздвижване.
Лапаротомията е малко по-тежка за възстановяване - ти знаеш, имала си секцио, така че страшно няма. Само че аз лично не разбирам защо се налага отворена операция, вместо по-щадящата, причина за това не може да е предишна коремна оперция. Потърси и друго мнение, хирурзи в София има много. Колкото до тръбите - при наличие на хидросалпингс, трябва да се направи нещо, с него не можеш да забременееш.
Доколкото схващам, ти ще се оперираш на едно място, а ин витрото е планирано на друго? Така ми се струва разкъсано, не могат ли да те оперират в ин витро клиниката? А този полип изисква хистероскопия, т.е. може да се направи комбинирана опхерация - лапаро и хистероскопия.

Не знам дали не те обърках с моите мисли, но ти пожелавам успех!
*
Благодаря ти много Little_rabbit,

Да права си объркването е пълно. Аз не живея в България за съжаление и тук в Барселона, инвитро клиниката ми казва, че без премахнати тръби няма смисъл от терапия, и ако те самите ми направят операцията струва  колкото самото инвитро. Заради това операцията я правя със застраховката си и с гинеколога, който имам от няколко години. Имвитро клиниката не приема застраховки  :?
От друга страна доводите на лекарката за лапаротомия са 2. Първо заради допълнителните белези,коитп ще имам от лапарскопията и второ заради времетраенето на операцията- с отворената операция казва,че е само 20мин. Вече имам час след 2 дена за операция...но съм в ужасен страх ..!
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Какви белези от лапароскопията? От коремната са много по-големи. Аз имам две лапароскопии, при втората точно тръбите ми отстраняваха заради хидросалпинкс. При все, че съм прекарала ТВБ и в малкия таз е било мазало, докторът успя да премахне тръбите лапароскопски без проблем.
Доводите за предишна коремна операция обикновено са заради евентуални останали сраствания след нея и потенциален труден достъп. Но това изобщо не е задължително да е така. В моя случай тръбите бяха буквално увити около яйчниците и достъпът определено не е бил лесен, без да съм имала коремни операции. Но стана. Нещата са индивидуални. Освен това, има опция от лапароскопия да се премине към лапаротомия, при нужда.
Моето лично мнение е, че ако може да се избегне лапаротомията, е по-добре. Колкото до белезите, моите вече ги няма. Това са 3 миниатюрни разреза, два в областта на яйчниците и един в пъпа, които след това седят като драскотини, силно избледняващи с времето. Процедурата е много по-малко инвазивна и вероятността от сраствания след нея доста по-малка. Виж, при лапаротомия шанса да имаш сраствания след нея е доста голям.
Разбирам затруднението, пред което си поставена предвид техническите подробности, които сподели. Може би да поговориш с лекаря си да започнете с лапароскопия, която евентуално да премине в лапаротомия, ако се наложи? Литъл рабит също даде добра идея за хистероскопията, имайки предвид, това което споделяш за полипа. Мисля, че трябва малко по-обстоем поглед на случая ти.

Що се отнася до СПКЯ, при положение, че се налага ин витро, това няма толкова голямо значение вече, защото този проблем се преодолява по време на процедурата Важното при СПКЯ е, че трябва да се внимава със стимулацията, за да не се стигне до хиперстимулация.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Благодаря Sixsens, честно казано започвам да мисля, че не и се занимава и за нея е по-лесно и сигурно да оперира така. Четох тук,че понякога лекарите ако не им се отдава добре лапароскопията препоръчват друга операция с какви ли не доводи. Ще попитам за смяна на операцията. Благодаря ти за пояснението за ПКЯ. Моля те ако имаш възможност да споделиш опита ти с упойките при твоите интервенции защото изглежда, че при мен това е най-големият ужас дори ме тормози повече от болките след операцията. При предишната операция като беше по спешност нямах време да се травмирам
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Била съм общо 5 пъти под пълна упойка, нямала съм проблеми. Първите две бяха за лапароскопиите - като се събудих, малко ме втрисаше и бях замаяна, което е напълно нормално след анестезия. Други проблеми нямах. Преди първото лапаро и аз бях като теб, много  ме беше шубе от тая упойка и от операционната като цяло, ама докато се усетя ме приспаха и следващото, което помня беше като се събуждах вече. За втората лапароскопия си влязох с танцова стъпка в операционна зала :lol: Вече знаех какво е и не ме беше страх. Беше вече при моя си лекар, а на него му имам пълно доверие, както и на екипа му. Мина по ноти.
Останалите 3 упойки са ми били по-леки, по време на пункциите на яйцеклетки при ин витро процедурите ми. Там пък изобщо не усещах кога заспивам и кога се събуждам. При тия упойки много сладко се спи :lol: След това цял ден спах като буба, но нито ме болеше глава, нито ми се гадеше. При всеки е различно, но определено не е страшно.

И на мен ми мирише като да не й се занимава на лекарката ти. Имай предвид, че не всички хирурзи правят добре лапароскопии. Някой може да е много добър хирург по принцип, но за лапаро да не е добре подготвен, там е по-трудно, защото няма пряка видимост а се гледа на монитор и координацията очи-ръце е много важна. От споделеното от теб, аз не виждам причина да се подлагаш на лапаротомия, а не на лапароскопия или поне да не пробваш първо по-леката процедура. Но ако нямаш вяра на лекарката си и мислиш, че се опитва да те претупа, то аз бих я сменила веднага. Тази операция е много важна, след това единствения начин да забременееш е ин витро и е задължително там да пипа само опитен оператор.
Няма ли вариант да си дойдеш в БГ да я направиш?
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
При лапароскопията операцията е много по -щадяща, белезите са по-малко и възстановяването е много по-бързо. Моят съвет е да потърсиш друго мнение.
*
Благодаря, операцията е за Петък днес ще опитам да говоря с лекарката за евентуална смяна на техниката. Sixsense, аз също бих предпочела да направя това в БГ, нп дп Септември нямам възможност да се върна, особенно за престой повече от 2-3 дена а не ми се чака повече..! Ужасно съм  изтощена от лутане и чакане а времето лети. За смяната на лекаря не става толкова лесно тук-представи си отне ми точно година да разбера къде е проблема, между изследвания,смяна на лекари, цв.снимка, ехографии и т.н. Тук часове се дават за много по-напред и всичко е толкова бавно, затова съм толкова изморена от чакане и ми се иска да започна с инвитро продцедурата час по-скоро.  :(
*
Възстановяването след лапаротомия ще ти отнеме много повече време, настоявай за лапароскопия. Успех и късмет от мен!
*
Привет момичета, вече оперирана се възстановявам  : :), всичко ок :balk_103: сега в нетърпеливо очакване да започна ин витрото !!!  Страха преди операция е много по-страшен от самата операция и болките. Благодаря за съветите!!!