0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« -: Февруари 10, 2005, 11:09:45 am »
Здравейте момичета,
Аз съм Лина, на 26 год., с ендометриоза, без един яйчник и тръба. След операция преди 2 години и инжекции Золадекс след операцията сега съм с малка ендометриозна киста на единствения яйчник. Лекарите ме съветват да направя инвитро, въпреки кистата. Моля кажете ми някоя от вас дали има опит с инвитро при наличие на ендометриоза и на ендометриозна киста, при кои инвитро специалисти сте били? Всяка информация ще ми бъде много полезна! Ако някоя от вас е с диагноза или съмнение за еднометриоза мога да споделя моят опит с болестта. Пишете ми! :P
*

    sunnyflower

ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #1 -: Февруари 11, 2005, 08:41:56 am »
Здравей Лина,аз съм оперирана от ендометриозна киста миналата година марат,след което и аз бих Золадекс 6 месеца,последната ми инжекция беше на 8-ми август ниаколко месеца след това отидох на преглед това беше ноември и ми казаха 4е пак имам киста 4см на другия ячник и се съмнияват за ендометриозна киста,не ми предписаха нищо а доктора ми каза че ще я наблюдаваме и да отида при него чак след два месеца,миналата седмица ходих и се оказа че кистата е изчезнала,тоест че не е била ендометриозна.
Ти сигурна по точно как твоя доктор е сигурен че това е ендометриозна киста,а не функционална киста,като това дали е ендометриоза може да се доказе единствено само с лапароскопия,иначе от ехограф неможе да гадае дали е такава?ако са те гледали с ехограф и има предположения само,то много вероятно е да не е такава,нужно е да се наблюдава известно време дали расте или ще изчезне.
За инвитрото за съжаление немога да ти дам съвет тъй като не съм запозната,дано момичетата ти дадат съвет по този въпрос.
Аз ти давам рамо да не се тревожиш,надявам се всичко да е наред и да не е ендометриозна киста,но мое мнение е потърси и друго мнение относно кистата дали е такава,а за инвитрото мисля че след като докторите ти казват че нямя проблем да го направиш с кистата то може и да е така.
Много,много късмет ти желая.
*
ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #2 -: Февруари 11, 2005, 21:07:28 pm »
Здравий Sunnyflower, благодаря за подкрепата - много ми е нужна точно в този момент! Радвам се, че твоята киста не е била ендометриозна. При мен докторите в общи линии се разделят на два лагера - да се мине незабавно към стимулация за инвитро или да се направи операция и да се отстрани кистата и срастванията в абдомена /оказа се, че тръбата ми има срастване за таза, но въпреки това е проходима/. Много съм объркана и не знам кого да слушам. Вече следят кистата за втори месец и се оказва, че нараства от цикъл до цикъл. Още е малка 2см но аз се притеснявам да не загубя и другия яйчник.

Желая ти много късмет и успех! По принцип дават до 2 години след операция и лечение със Золадекс най-големи шансове за забременяване - искрено се надявам да се получи при теб скоро.  Ако мога да ти помогна с нещо ми кажи - аз загубих 6 ценни месеца в лутане докато се ориентирам какво и как трябва да правя.

Весел уикенд!
*

    Vanina_

ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #3 -: Юли 14, 2005, 16:16:17 pm »
Здравей,

явно има много хора, които са с доказана ендометриоза. А аз си мислех, че съм една от малкото. А съм на 26, не съм и мислила някога, че ще имам такива проблеми.

2004 година и на мен ми откриха киста, 8 - 9 см, беше се пропукала, изтекло вещество.....и ме оперираха. Отстраниха кистата, но с нея отстраниха и левия яйчник. Беше много тежко, най - вече психически, как ще имам деца, ще мога ли някога изопщо да забременея, как ще се оправя. Казаха ми, че Золадексът е най - доброто, най - безопасното. Бях на Золадекс 6 месеца, до януари тази година.
Последваха редица прегледи, защото останах с един яйчник, а той след отстраняването на другия, образуваше непрекъснато кисти - фоликулярни, но естествено неможех да забременея.
До юни месец беше така, подтискаме кистата, след това опити да забременея.
Юни месец решихме да ми направят втора интервенция. Откриха пак ендометриозни кисти на другия яйчник. Запазиха каквото можаха. Сега яйчникът е възстановен, но няма овулация. Ще опитваме до края на тази година и ако не стане ще пробваме инвитро.

Ще следя с нетърпение как са при теб нещата. И ти жерая много успех!
*
ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #4 -: Юли 15, 2005, 14:48:44 pm »
Здравей Ванина!
За съжаление Ендометриозата е много често срещано заболяване. Най-лошото е, че трудно се открива и диагностицира. Много момичета живеят с тази болест без изобщо да подозират, и без да се лекуват правилно.

Искам да ти вдъхна кураж! При мен нещата се развиват благоприятно от последния път,  който писах. Кистата, която ми откриха преди 7 месеца растеше постоянно. Обихолих всички "величия" и всички, без един от докторите, бяха категорични - операция без отлагане, премахване на кистата, нов курс Золадекс и инвитро. Единственото различно менение беше да пробвам с Оргаметрил (хормон с подобно на Золадекс действие, но на хапчета и 100 пъти по-евтин). Реших да опитам и чудото стана - след 1 месец лечение кистата намаля наполвина, а след 3 изчезна напълно. Сега продължавам да го пия до момента в който започна подготовка за инвитро. Съветът ми към теб е - не позволявай да те режат отново, пробвай първо с хормони. А ако се появи киста и се хване докато още е малка може да се направи пункция - това е интервенцията, която ползават при инвитро за извличане на яйцеклетките - само че вместо яйцеклетки, всмукват кистата или кистите.

Що се отнася до овулацията и аз нямах. Трябваше да се стимулира яйчника с хормони. Пробвахме повече от 6 месеца, но резултат нямаше:( Единственото с което се сдобих от тази хормонална стимулация бе кистата.

Желая ти успех! Дано скоро да се похвалиш с добра новина!

Пиши ми ако имаш въпроси - информацията за това заболяване е много оскъдна. Ще се радвам ако мога да помогна!

Лина
Здравей Лина
« Отговор #5 -: Юли 15, 2005, 15:12:19 pm »
Здравей Лина, радвам се че при теб нещата са по - добре.
Знам, че с ендометриозна киста няма как човек да забременее, нямаш овулация и няма как да стане, а тя чрез хапчета или золадекс просто се подтиска, но се появява отново след това.Оперативно ги горят кистите след което най - благоприятно е да забременееш.
При мен, както може би при теб е така, проблем е не само ендометриозата, но и непрекъснатите кисти, които си образуват на единствения яйчник.те са фоликулярни, но пречат и неможе да се получи бременност. Аз все още нямам овулация след операцията-втората имам предвид, втори месец е така, ще видим как ще е и този и може би ще стимулираме.Кога ще правите инвитро.

Ще ти препоръчам Стаменов от АГ - център Димитров.При него направете инвитро.
пише ми кога ти откриха ендометриозата и от кога се справяте с нея.
ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #6 -: Юли 16, 2005, 19:24:22 pm »
Извинявайте, че се намесвам в темата, но и аз имах киста(е не знам дали е като вашите), от която ме оперираха з-о се беше спукала и бях с много силни болки(казаха, че била гнойна каквото и да значи).
След операцията получих доста сраствания и запушване на тръби.
Но друга ми беше мисълта.
След операцията ми се появяваха пак кисти. Излекувах ги успешно с "Мужик корен". Това е извлек от билка. Абсолютно безвреден и даже има и други действия(прочиства организма, действа имуностимулиращо и т.н.).
Струва 25 лева, но на мен ми помогна 2 пъти. Може да опитате ако имате желание.
Успех от мен!
ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #7 -: Юли 18, 2005, 14:24:15 pm »
Лина, Ванина,

Стискам палци да преборите проблемите и за скорошен успех!

Дано попаднете на правилното място, правилните лекари, и нещата ще се наредят!

Успех! :D
Благодаря ти, Бени!







*

    Ani4ka78

  • ***
  • 220
  • Моята принцеса
Успех на всички!
« Отговор #8 -: Юли 20, 2005, 09:41:32 am »
Здравейте момичета,
аз съм със същия проблем като вашия- нямам или по-точно имам част от левия си яйчник, имам ендометриоза и на всичкото отгоре ми откриха и хидросалпингс на лявата тръба. В момента съм на золадекс заради ендометриозата, но лекарката ми каза, че нещата не се развиват добре, в смисъл че яйчника ми се повлиява от золадекса, но тръбата не, и най-вероятно ще трябва да правя лапароскопия през есента, за да видят дали да махат тръбата или не. Преди да почна обаче Золадекса бях на Оргаметрил за около 2 месеца и тогава нещата бяха по-добри, и тръбата се повлияваше и кистите ми бяха намалели. Незнам може би не трябваше да почвам Золадекса, а само с Оргаметрила да се лекувах, но....... не съм лекар! При това положение гинеколожката ми каза, че най-вероятно ще правя ин-витро, но аз силно се надявам да не се наложи! Ако има момичета забременели след ендометриоза, дали ин-витро или по естествен път, нека пишат, да ни дадат малко сили. Благодаря им предварително!!!
Желая УСПЕХ на всички и дано скоро се похвалим с хубави новини!!!
*

    Наталия

ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #9 -: Юли 21, 2005, 22:33:54 pm »
Преди години, когато ми беше първото икси, се запознах с всички момичета от групата. Една от нас беше с ендометриоза. Всички останали бяхме произвели по около 10 яйцеклетки, лекарите ни се радваха, дори ни даваха за пример на студентите за добре протекла стимулация на добре работещи организми. Момичето с еднометриоза произведе само три малки фоликула и всички я "отписваха". Накрая стана така, че всички останали не забременяхме. Забременя само тя...това й беше първото икси и въъобще първата инвазивна манипулация.
ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #10 -: Юли 28, 2005, 09:22:39 am »
Момичета, знам, че това, което ще попитам, е малко извън темата, но се надявам да не ви ядосам и да ми отговорите - колко време след поставяне на последната инжекция Золадекс се възстанови цикъла ви? Успяхте ли да усетите първата си овулация?
Zdarveite
« Отговор #11 -: Юли 28, 2005, 15:33:01 pm »
Zdravei Uranija,

pri men nestata se vazstanovixa do mesec, no dali sam ja useshtala - ne, xodix 3 - 4 pati na pregled, i imax ovolacia i to mnogo xubava. Taka 4e deistvaite smelo napred.

Uspex
ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #12 -: Юли 28, 2005, 16:58:40 pm »
Мила Ванина, благодаря ти за отговора!
Само, моля те, уточни - до един месец от поставяне на последната инжекция или до един месец от спиране на действието на последната инжекция, че малко се пообърках.
*

    oganche

  • ****
  • 957
  • Малката ми мацинка
Re: Успех на всички!
« Отговор #13 -: Юли 28, 2005, 17:11:03 pm »
Цитат на: Ani4ka78
Ако има момичета забременели след ендометриоза, дали ин-витро или по естествен път, нека пишат, да ни дадат малко сили.

Ще ви напиша за моя приятелка. При първо лапаро: ендометриоза 3-4 степен на единият яйчник със здрава тръба. Другият яйчник е добре, но тръбато му е абсолютно непроходима в следствие на операция от апендицит като малка. Не я махат. Следва 6 месеца Золадекс. После 1 година опити за забременяване и всичките неуспешни. Решават да направят инвитро с мнооого лека стимулация. Имаха 3 прекрасни и големи енбриони, но....инвитрото беше неуспешно. По време на пункцията доктора е забелязал, че непроходимата тръба има хидросалпингс. Биеха й инжекции протиф инфекцията и даже позабавиха трансфера. Мисля, че беше на 4 ден, но ще ви излъжа. И така. Следва второ лапаро за отсраняване на проблемната тръба. За щастие няма и спомен от ендометриозата на яйчника със здравата тръба. Препоръчали са й 2-3 месеца да пробват нормално забременяване пак и тогава да пристъпват към второ инвитро. И хоп! На втория месец мацката забременя и чакаме красавица в началото на Ноември. Извода, който и аз си направих е: Борба до край без никакво колебание!
Късмет и бързо забременяване на всички ни!

*

    Eli_

  • ****
  • 516
  • Тъпа и упорита !!!
ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #14 -: Юли 28, 2005, 22:21:36 pm »
Е-е-ех,че хубаво това!!!Дай боже всеки му!А за предаване и дума да не става  :snail: Бавно,но славно ще стигнем до целта, дори и с лазене!
hi
« Отговор #15 -: Юли 29, 2005, 19:09:09 pm »
Zdravei Uranija,

edin mesec sled spirane na Zoladexa.

Triabva da se polu4i, zastoto talkova vreme sa ti podtiskani ja4nicite, che nakraia ima xiper ovulacia. Togava e tochno momenta da deistvate.

Stiskam ti palci
ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #16 -: Юли 29, 2005, 19:23:20 pm »
Желая ти успех
ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #17 -: Юли 31, 2005, 04:22:49 am »
Здравейте момичета.Писах доста отдавна по тази тема,но чак сега имах възможност отново да вляза във форума и то като регистрирана вече.успех ви пожелавам на всички вас дано успеем.При мен бебчето все още го няма,другия месец август ще стане точно една година откакто сложих последната 6-та инжекция Золадекс.Аз съм писала по горе,че и при мен се беше появила киста отново само че на другия яйчник,която слава бого изчезна от самосебе си,от тогава насам не съм образувала кисти.При моята лапароскопия освен кистата ми от 7см която беше шоколадова не се установи да имам сраствания или запушени тръби,запазиха ми и двата яйчника.Но вече една година след моето лечение на ендометриоза все още няма бебче,стархувам се да не се появи отново.Неискам да се предавам и се боря колкото и да е трудно понякога.Радвам се че ви има и се надяваме да се подкрепяме във тази борба със тази гадна болест ендометриозата.
Дано успеем колкото се може по скоро.
ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #18 -: Август 12, 2005, 14:23:42 pm »
Zdravei Lina,
obrastam se kam teb za da te popitam za niakoi nesta, zastoto i az kato teb,sled vtorata operacia, niamam ovulacia ve4e treti mesec. Folikulite mi rastat i to4no, kogato triabva da se spukat po vreme na ovulacia, te ne se pukat, a stavat kisti i rastat.
Tova, koeto lekaria mi reshi e da podtisnem kistata s nesto po silno - sega vzemam Primolut nor, i ako kistata iz4ezne, sled tova da slagame Pregnyl, koito e za pukane na folikulite.
Mislish li nesto po vaprosa? Ti prez kakvo le4enie premina i zasto nakraia si se sdobila samo s nova kista.
Kakvo te savetva tvoia lekar, kakva linia na povedenie da izberete ili napravo ste pravite invitro.

Blagodaria ti mnogo

Pozdravi i stiskam palci
*

    Lali

  • *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #19 -: Август 12, 2005, 16:18:41 pm »
Ванина, моля те, пиши на кирилица.
*

    слънце

ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #20 -: Август 14, 2005, 19:49:13 pm »
Здравейте, момичета. Аз също имам операция от ендометриоза-кистата беше6-7см и дори проф. се е намесил, защото е била "назад" и слепнала за черва..??... но всичко мина успешно, цялото отделение се шегуваше, че ще ме посещават в родилното, изписаха ме бях само на Дуфастон ..и след 6 месеца реших да се консултирам за инсеминация, а се окаа, че вероятно имам рецидив на кистата и до сега не е 100%, но им прилича на ендометриоза. Вариантите ми са: да изчезне/минимален шанс/, да я изсмучат и да пристъпят към ин витро.
ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #21 -: Август 16, 2005, 11:05:38 am »
Здравей Лина,
обръщам се към теб, за да те попитам за някои неща, защото и аз като теб, след втората операция, нямам овулация вече трети месец. Фоликулите ми растата, и точно когато трябва да се спукат, в момент на овулация, те не се пукат, а продължават да растата и се превръщат в кисти.
Това, което лекаря ми реши е да подтиснем кистата с нещо по - силно, сега вземам Примолут нор, и ако кистата изчезне, ще слагаме Прегнил, който стимулира пукането на фоликулите. За сега, вече почти 9 дни, кистата ми е намаляла съвсем малко и мислим да продължим още 1 седмица с Примолут нор.
Мислиш ли нещо по въпроса? Ти през какво лечение премина и защо накрая си се сдобила само с нова киста.
Какво те съветва твоя лекар, каква линия на поведение да изберете или направо към инвитро.
Сподели, моля те, дали имаш опит с Примолут нор или Прегнил, или изобщо някакви други лекарства за подтискане или стимулиране.
Казаха ми, че Примолт нор действа като Оргаметрил, колко време след като го взема, ти изчезна кистата.
Благодаря ти много и очаквам да ми пишеш
Стискам палци и за теб - как се развиват сега нещата
*
ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #22 -: Август 22, 2005, 17:12:35 pm »
Здравейте момичета, здравей Ванина
Извинявайте, че изчезнах за известно време, но вече съм тук и ще се опитам да отговоря на всички.
Ванина, да използвахме и Прегнил. Поставяха ми го към 17-18 ден от цикъла, когато се виждаше, че фоликула е нарастнал достатъчно - моята овулация беше късно. При мен за съжаление не действаше и фоликула не се пукаше в рамките на 36 часа. Едва с идването на цикъла се пукаше и за щастие не се образуваха фукнкионални кисти - както при теб. След месеци стимулация ми се появи ендометриозната киста, която вече лекувах с Оргаметрил - след един месец по две хапчета на ден намаля наполвина, а след 3 с 1 хапче на ден изчезна напълно. Продължавам да вземам Оргаметрил докато започна подготовка за инвитро - която се надявам да започне в началото на септември. Стискайте ми палци!!!

Целувки на всички и успех!
Лина
УСПЕХ!
« Отговор #23 -: Август 25, 2005, 11:31:04 am »
Lina, Стискам ти палци да стане от първия път!
Много спокойствие и скорошно щастие ти желая!
И аз вървя по твоя/вашия път - съмнения за ендометриоза, всеки месец нова киста (ЛУФ синдром), Оргаметрил, може би инсеминации...
Борете се и пишете, за да вдъхвате кураж на всички ни! Имам нужда!

Успех на всички момичета!
*
ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #24 -: Септември 02, 2005, 16:19:02 pm »
Bluemoon, благодаря ти! Ще се борим докрай :) Другата седмица ще съм на лекар и ще ми кажат кога започваме. Нямам търпение, но и много ме е страх от неуспех :oops:
Успех на всички!
Лина
ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #25 -: Септември 06, 2005, 13:29:42 pm »
Здравей Лина, стискам ти много палци и ти желая много късмет и дано се получи. Сигурна съм в това и не се притеснявай, и ти самата трябва да вярваш и да бъдеш много спокойна.

Желая ти много, много късмет.

При мен нещата са ок, спирам сега Примолут нора, и към средата на месеца ще слагаме прегнил, съмнявам се да се получи, май все още при никой не е станало.

Пиши ми при кой лекар ще ги правите всичките неща, за да знам и аз накъде да се насочвам. При мен най - вероятно още няколко месеца ще съм тъка, за да видим дали ще имам изобщо овулация и ако не се получава, другата година направо инвитро.

Но стискам палци и ще се получат нещата, не спирай да вярваш.
ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #26 -: Септември 30, 2005, 14:07:53 pm »
Здравей Лина, как са при теб нещата.

Не съм те засичала от доста време във форума, минали инвитрото или още не сте го направили.
Дано всичко е наред с теб - искрено ти го желая от цялото си сърце и стискам палци с две ръце.
При мен нещата са си същите, както писах, спрях примолут нора след месец лечение, и този месец сложихме Прегнил на 17 ден, при фолукул с размери 22-23 мм, но явно не се спука, стана в начолото двукамерен, на другия ден се беше спаружил и от тогава нататък си стой с размери 18/23 - без промяна.
Лекарят ми каза и този месец да пробваме с Прегнил и ако не стане да стимулираме.
Пишеш ми, че на теб от стимулации са ти докарали нова киста - защо по дяволите трябва да става така, все едно с всяка следваща стъпка, която предприемаш, си създаваш нов проблем, вместо да решаваш основния - а имено ендометриозата.

Очаквам да ми пишеш как си, стискам ти палци и поздрави
*
ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #27 -: Декември 14, 2005, 18:33:13 pm »
Здравейте момичета!
Не стана :cry:
Първото ми инвитро беше неуспешно. Не съм писала отдавна, защото ми трябваше време да преодолея болката. Сигурно първият път е така за всички.
*

    Lali

  • *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #28 -: Декември 14, 2005, 18:40:52 pm »
Много съжалявам. Следващият път ще успееш.
*
ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #29 -: Декември 14, 2005, 22:07:24 pm »
Много съжалявам Лина, че не се е получило при теб. :bighug:
Искренно се надявам, че със следващият опит ще успееш. Както си писала по-нагоре "Ще се борим до край" - не се предавай след неуспеха следва УСПЕХ.
Ти къде прави опита си?
ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #30 -: Декември 15, 2005, 09:31:22 am »
Лина, мила, много съжалявам...

Бъди силна и дано Новата година ти донесе повече късмет!

Знам, че ти е трудно и че сигурно не би искала да се връщаш към мислите за неуспешния си опит, но, моля те, опиши ни подробно как протече процедурата, с какви медикаменти беше стимулирана, колко фуликула успя да образуваш. Ще бъде полезно за всички нас, които бавничко или бързо вървим по твоя път... Чувала съм, че ендометриозата се отразява неблагоприятно на стимулациите, че броят и размерите на образуваните фуликули обикновено са незадоволителни, че опасността от ранни аборти е много по-голяма... Възможно е във всичко това да няма капка истина, затова те моля - напиши ни всичко, каквото знаеш и каквото прецениш, че е важно...

Благодаря ти предварително!

Късмет, мила!
*

    oganche

  • ****
  • 957
  • Малката ми мацинка
ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #31 -: Декември 19, 2005, 15:25:24 pm »
Цитат на: Lina
Здравейте момичета!
Не стана :cry:
Първото ми инвитро беше неуспешно. Не съм писала отдавна, защото ми трябваше време да преодолея болката. Сигурно първият път е така за всички.

Много съжалявам Лина! Напълно те разбирам как се чувстваш, защото преди месец преживях същият ужас?! Надявам се вече да си събрала сили да се изправиш и да продължиш.
Разкажи какво точно стана? Защо не се получи? казаха ли ти конкретна причина? И имаше ли нещо особено около яйцеклетките в следствие ендометриозата?
Пиши ни!

*
ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #32 -: Декември 28, 2005, 23:03:51 pm »
Весела Коледа момичета! Нека да си пожелаем всички скоро да гушкаме по едно сладко бебе (защо не и две :lol: )
Много ви благодаря за милите думи - вече се чувствам доста по добре, а и борбата продължава!

Да се отчета за инвитрото: Правих го в Репробиомед. Много съм доволна от професионализма и отношението на целия екип! Както знаете аз съм с един яйчник и прогнозите не бяха много оптимистични. Стимулираха ме с Пурегон 9 дни, пункцията беше на 12 ден от стимулацията. Образувах 8 фоликула, но 2 не успяха да извадят заради сраствания на яйчника.  Пункцията беше доста тежка - заради ендометриозата яйчника беше твъд "като мазол" и беше доста трудно да се аспирират. Отложиха трансфера с един ден и пих антибиотик. Върнаха ми 4 ембриона, а замразиха два. На 20 ден след трансфера теста беше отрицателен  :?

Останалото ви е ясно...

Огънче, конкретна причина не ми посочиха, а и ендометриозата не бе повлияла на качеството на яйцеклетките. Единствено се отраци на пункцията заради втвърдяването на яйчника и срастванията. Но при мен е в доста напреднала форма. Сигурна съм, че при теб не е имало тези проблеми.

Но има и добра новина - момичето,  с което бяхме заедно на трансфера вече е бремена в четвърти месец!!! На нея и беше първи опит инвитро след 10 години опити.

Момичета горе главата - сигурна съм че рани или късно всички ще успеем!!

 
Весели празници на всички!!!
Лина
ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #33 -: Декември 29, 2005, 08:38:39 am »
Весела Коледа и от мен, момичета!
Желая ви много-много късмет! И в най-скоро време - да видите двете чертички!

Лина, благодаря ти, че ни писа.

Все още не съм тръгнала по пътя на инвитрото, но има такава вероятност, затова ще те помоля да уточниш дали направената ти стимулация преди пункцията е по-слаба или по-силна. Може въпросът ми да звучи тъпичко, но не мога да се изразя по-точно. Питам, защото съм слушала, че пациентки с ендометриоза не винаги се повлияват от стимулациите, че при стандартна стимулация за инвитро образуват по-малък брой фоликули от обичайното, а пък по-силна стимулаця крие рискове за задълбочаване на заболяването. Има ли подобен проблем или не?
Огънче, ще съм благодарна, ако и ти се включиш, сигурно ще знаеш нещо по въпроса.
*
ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #34 -: Декември 29, 2005, 11:50:17 am »
Здравей Урания!
Не мога да определя стимулацията като слаба или силна. Как да се стимулира се определя от нивото на хормоните, които се измерват почти през ден по време на стимулацията. Аз реагирах добре и дори ми останаха лекарства. Всичко е много индивидуално и не мога да кажа, че болестта повлия на качеството или количеството на яйцеклетките.

Що се отнася за задълбочаване на заболяването при мен слава богу за сега няма. Не образувах ендометриозни кисти по време на стимулацията и след нея.


Поздрави!
Лина
*

    Anonymous

ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #35 -: Февруари 15, 2006, 16:37:39 pm »
az sa6to se operirah ot kista predi 1 mesec ne6to da mi kaje6 kakvo me 4aka ot sega natatak[/b]
Пиши на кирилица!
zfravei
« Отговор #36 -: Февруари 15, 2006, 18:10:29 pm »
zdravei az sam ot skoro v tоzi sait no i az imam genekologi4ni problemi.I мен me operiraha ot endomitriozna kista.
zdravei ot kakva kista te operiraha za6toto i men me operiraha predi 1 mesec
*

    Lali

  • *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #37 -: Февруари 15, 2006, 18:50:10 pm »
Бети 1983, ПИШИ НА КИРИЛИЦА!
Като искаш да добавиш нещо в мнението си има бутон "edit".
*
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #38 -: Юни 11, 2008, 23:32:05 pm »
Здравейте момичета, пиша след толкова много време, за да ви въхна кураж! При мен чудото се случи, дори два пъти :D Моето малко слънчице е вече на 10 месеца, и в момента съм бременна в пети месец! Но нека ви разкажа подред...

След неуспешното инвитро, последва трансфер на замразени ембриони - за съжаление също неуспешен. След това си дадох малко почивка от стимулации и не след дълго отново имах активни огнища на ендометриоза по яйчника. Лятото на 2006 ми направиха лапароскопия, за да се отсранят огнищата и провериха отново тръбата. Оказа се че е проходима, въпреки че трудно. След това отново последваха месеци на опити без стимулация, но накрая се оказа, че при мен фоликулите не се пукат до дни преди цикъла, а и хормоните не са като за овулация. Абе изобщо никакъв шанс за нормално забременяване. Още на следващия месец започнахме стимулация за инсеминация този път. Бяха ми останали няколко ампули Прегнил от касата и започнахме с тях. Още след първите дни на стимулация се оказа, че яйчника ми реагира много силно, въпреки ниската доза хормони, и образува много фоликули. Казаха ми, че може да направим инвитро и ние се съгласихме. На пункцията извадиха 9 яйцеклетки, от които се оплодиха и развиха добре 4. Тестът беше положителен!!! Трябваха ми месеци да повярвам че наистина съм бременна  :) И така през август, се роди моето малко слънчице. На секциото се оказа, че отново имам активни огнища на ендометриоза т.е. инвитрото е било успешно на фона на активна ендометриоза. И изненадите не свършиха до тук  :wink: Шест месеца след раждането се оказа че съм бременна по напълно естествен начин! Отново с активна ендометриоза. Дори е станало не около дните за овулация, а когато е трябвало да ми дойде цикъла. Явно и преди това съм имала овулация преди начало на цикъл, и въпреки хормоните които не бяха в норма. Но познайте дали сме правили опити тогава  :? Та това е накратко (макар, че стана дълго)
Много ви прегръщам и желая успех на всички. Не се предавайте и сигурна съм един ден    всички ще прегръщаме най-желаните и чакани бебчета!

Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #39 -: Юни 12, 2008, 11:01:05 am »
Лина много се зарадвах на това, което прочетох за теб! Да ти е живо и здраво детенцето, лека и прекрасна бременност и много щастие!  :lol:
*
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #40 -: Юни 12, 2008, 16:11:04 pm »
Snejka, благодаря ти  :bighug:
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #41 -: Юни 19, 2008, 11:05:21 am »
Lina, твоята история е обнадеждаваща за всички нас! Надявам се и останалите момичета, с които сте си комуникирали преди 2-3 години, да са имали успех. Дано изгрее слънцето и за нас!
Да са ти живи и здрави дечицата, и да те радват много!


*
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #42 -: Юни 19, 2008, 11:45:12 am »
Лина благодаря ти че сподели пътя си с нас! Много се радвам че си успяла! Пожелавам ви много радост
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #43 -: Юни 19, 2008, 14:15:05 pm »
Лина мила, това са страхотни новини!!! Поздравления за бебчетата и ти пожелавам късмет и щастие!!
С твоя постинг ни вдъхваш кураж и на нас!! Благодаря ти, че сподели с нас историята си.
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #44 -: Юни 28, 2008, 21:49:54 pm »
Момичета искам да ви питам нещо, отнася се за моя много добра приятелка. На 17.06.2008г и направиха лапаро /в ин-витро център/ за отстраняване на доста голяма ендометриозна киста, док й е казал, че яйчниците й били покрити с тъмни петна, по-големите от които бил изгорил, малките останали, тръбите й били "ликвидирани" от ендометриозата и шансове за естествено забременяване нямало. Говорил й за ин-витро на есен,обсъждали въпроса с поставяне на Декапептил, обаче той й казал, че нямало смисъл от него, лечението било временно и само щяла да си спести болките при цикъл. С една дума да не си губи времето с това лечение, предвит годините й /на есен става на 33г/. Тя сега се чуди какво да прави, още повече, че заради фин.страна ин-витрото най-вероятно ще е догодина, а дотогава ако не се лекува сигурно пак ще тръгнат кисти. Моля ви, вие какво бихте казали, как ще е най-добре???
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #45 -: Юни 28, 2008, 23:42:42 pm »
Най-добре е да не отлага, а какво е станало с тръбите и. Махнали ли са ги. Колкото за финанси, може да кандидатства по касата или да тегли кредит.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #46 -: Юни 30, 2008, 11:39:30 am »
Писна ми, за трети път си пиша поста от вчера насам!!! Та на въпроса - тръбите не са й махнати, под "ликвидирани" док имал предвид че са много увредени и сраснали, даже едната била с хидросалпингс и ще й правят второ лапаро да я махат
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #47 -: Юли 06, 2008, 12:50:54 pm »
И защо второ лапаро, какво е пречило на пътвото да ги махме, като вече всеки знае че салпингсите са точкини за ембрионите, моя съвет е да си смени лекаря. Също така след като не смята да действа, по-добре да каже на лекаря за да се вземат мерки.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #48 -: Юли 06, 2008, 16:23:02 pm »
Може би защото тя отиде /и с док така е обсъждано/ да прави лапарото заради ендометриозната киста, предварително не са говорили нищо за тръбите и може би док е решил, че в тази връзка не е коректно да реже нещо без да са го обсъждали, не знам поне аз така мисля, а пък и той се е изказал в този дух след операцията. А пък за смяна на доктора не знам, става въпрос за д-р Александров от АГ Варна и предполагам е знаел какво и защо го прави
*
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #49 -: Юли 07, 2008, 02:00:30 am »
snejka_7  аз правих лапаро преди 2 години при д-р Стаменов, тогава изобщо не предполагахме че ендометриозата ми е толкова напреднала .Та при мен се случи така че направихме една лапароскопия и док премахна колкото можа без да пипа тръбите. След като се събудих ми каза че положението е много зле и ще се наложи 2-ро лапаро за да ги отстрани(тръбите), но без мое разрешение неможел да ги пипа. И така направихме второ лапаро . Последва лечение със Золадекс 6 месеца което според док се налагаше ако няма да се започва веднага с инвитрото. След лечението започахме с опитите за инвитро , но поради подтискането на яйчниците толкова време не успяхме да ги подтиснем преди самата процедура та се наложи малко отлагане от месец-два почти и започнахме . Всичко мина много добре въпреки лошия отговор на яйчниците. Желая успех на твоята приятелка и според мен трябва да пита лекаря, но ако все пак ще правят още една лапароскопия може и да не и се налага инжекции , ако започват веднага след това инвитрото. Ако има доверие на своя лекар всичко ще е наред, при мен така се случи  имах доверие в моя лекар . Успех
*
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #50 -: Юли 07, 2008, 08:32:40 am »
според вас редно ли е да се направят например няколко инсеминации преди да се започнат опити за инвитро? ( моята ендометриоза беше 4-та степен и са ми запазени тръбите и 1 яйчник и 1/2 .Сега ще проверим състоянието на тръбите с хидротубация)
*
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #51 -: Юли 08, 2008, 03:03:16 am »
Rossy моето мнение е че може да пробвате една инсеминация и ако яйчицето е добре и се пука да пробвате пак, но все пак мисля че инвитрото е най-доброто решение, за да не се получи само загуба на време. При ендометриоза се налага икси в по-вечето случаи защото яйчицата са с твърда обвивка . Успех !
*
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #52 -: Юли 08, 2008, 09:25:00 am »
Имаше разлика м/у ИКСИ  и  ИНВИТРО нали? :oops:
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #53 -: Юли 08, 2008, 09:26:10 am »
Сани, много ти благодаря за отговора, много се радвам за теб /виждайки линийката ти/ и ти пожелавам леко и безпроблемно раждане и здраво и хубаво бебче!  :bighug:
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #55 -: Юли 08, 2008, 10:10:39 am »
Снежка, не могат да махнат тръбите без изричното съгласие на пациента! На моя приятелка също и правиха 2 лапароскопии тъй като не предполагаха какъв ще бъде резултата. "Трябва да ти махнем тръбите" обикновенно е шок и то не малък за пациента, да не говорим, че може да се направят и други консултации, за да се убедят, че това наистина е крайния вариант.
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #56 -: Юли 08, 2008, 11:10:43 am »
Имаше разлика м/у ИКСИ  и  ИНВИТРО нали? :oops:

При инвитро събират яйцеклетките с множеството подбрани сперматозоиди в една среда, и ги оставят сами да се оплодят. При ИКСИ се взима един единствен сперматозоид и се инжектира директно в яйцеклетката :)


Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #57 -: Юли 08, 2008, 15:38:31 pm »
Снежка, не могат да махнат тръбите без изричното съгласие на пациента! На моя приятелка също и правиха 2 лапароскопии тъй като не предполагаха какъв ще бъде резултата. "Трябва да ти махнем тръбите" обикновенно е шок и то не малък за пациента, да не говорим, че може да се направят и други консултации, за да се убедят, че това наистина е крайния вариант.
Ванина, аз също мисля така и съм напълно съгласна с действията на док в случая с моята приятелка. Затова и не си помислям да я съветвам да сменя док /защото тя се интересува от мнението ми като минала през АРТ във Варна/, а напротив - да го слуша какво й препоръчва и да му има доверие
*
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #58 -: Юли 09, 2008, 09:00:47 am »
Благодаря за отговорите!
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #59 -: Юли 10, 2008, 18:56:59 pm »
Снежка, от това което питаше до сега човек остава с убеждението, че се съмняваш в действията на лекаря. Смятам, че той е един от най-добрите специалисти и не виждам причина за безпокойство. Той най-добре ще прецени какво се налага, а твоята приятелка трябва да говори с него за това че няма възможност да започне веднага процедура, за да реши той как да се действа.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #60 -: Юли 10, 2008, 19:57:25 pm »
Ledena_luna  съжалявам  :( ако не съм била достатъчно ясна, аз не съм се съмнявала в док, напротив, но усетих, че тя има някакви колебания и тъй като искам с нещо да й помогна, просто реших да се допитам до момичетата, които се лекуват от това заболяване и са по-запознати с лечението му
*

    megi 23

Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #61 -: Септември 24, 2008, 12:43:27 pm »
Здравейте момичета.Накратко ще споделя и моята история.Преди 4год.забременях,но направих аборт по желание.От 2год.съм омъжена и правим опити за бебе,но уви неуспешни.След дълго тъпкане с хормони и търсена на причини направих цветна снимка-резултат и двете тръби 100% запушени.Важно е да отбележа че изледването ми за хламидия е положително и то доста напреднала фаза.Следва операция за пластика натръби,множество сраствания,и премахване на част от левия яйчник заради киста,след това втота операция-получих хематом.след 3мес.пак цветна снимка резултата отново запушени тръби.Консултирала съм се с повечето лекари от Варна и според тях единствения шанс за мен е да махнат тръбите и инвитро.Но немога да събера смелост да загубя шансовете си за забременяване по естествен начин.Чета вашите истории за да ми помогнат с решението.
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #62 -: Септември 24, 2008, 14:33:05 pm »
megi 23, неприятно стечение на обстоятелствата, но изход има!
Поразрови се в този подфорум:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?board=8.0

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #63 -: Септември 24, 2008, 14:53:57 pm »
Здравей Меги 23, моите тръби също бяха 100% запушени, махнаха ми едната при неуспешно инвитро, откриха ми ендометриоза. Предупредиха ме, че ако ще правя следващ опит инвитро, задължетелно преди това трябва да се отстрани и другата тръба. Отказах се за момента, пък и трябваха доста пари за сичко това. Това се случи през 2006г. Спрях и да мисля за това и се успокоих и приех факта, че може и да не стана родител.
Сега съм бременна в 13 седмица. Нормално, без инвитро. Не е за вярване, но е факт.
Не искам да ти давам съвет, всеки сам решава, но не бързай.
Поздрави и много късмет от мен.
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #64 -: Октомври 03, 2008, 17:27:17 pm »
Rossy моето мнение е че може да пробвате една инсеминация и ако яйчицето е добре и се пука да пробвате пак, но все пак мисля че инвитрото е най-доброто решение, за да не се получи само загуба на време. При ендометриоза се налага икси в по-вечето случаи защото яйчицата са с твърда обвивка . Успех !
Само да вметна - и аз имах миналата година ендометриоза, бях на диферилин 6 мес. Докато чакахме да ни отпуснат лекарства за ин витро, направихме две неуспешни инсеминации. После направихме и успешно ин витро, но две от яйцеклетките ги оплодиха ИКСИ, а едната я оставиха с обикновено ин витро. Оказа се, че обвивката е ок и си се оплоди и по обикновеният начин, така че /според мен/ е добре да се пробва това, за да сте наясно и при следващ опит може да не се наложи ползване на ИКСИ /както при мен - мисля да имаме и второ детенце/.
Успех на всички!!!
*
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #65 -: Октомври 03, 2008, 18:44:02 pm »
Направихме 2-ро лапаро уж за отстраняване на хидросалпингс и излеза ,че тръбите ми са ок , ноооооооооо има пак ендометриоза !
 Как мислите вие : док ми каза- 3 месеца лукрин депо, после инсеминация и ако не стане - ин витро!? просто се чудя дали има нужда от тази инсеминация ? От лечението с лукрин? Дали направо ин витро не е най-добрия вариант?
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #66 -: Октомври 03, 2008, 19:27:10 pm »
Последните тенденции за забременяване след лечение на Ендометриоза са:
лапароскопия - спешно забременяване (ако това е целта на двойката), метода на спешното забременяване зависи от факторите и проблемите на двойката. В нашия случай това беше Икси. Естествено зависи и от стадия и органите които са били засегнати от ЕМ.
Подтискането на хипофизата в по-ниските степени вече не се прилага в много европейски страни.
Успех!

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #67 -: Октомври 03, 2008, 19:44:30 pm »
Последните тенденции за забременяване след лечение на Ендометриоза са:
лапароскопия - спешно забременяване (ако това е целта на двойката), метода на спешното забременяване зависи от факторите и проблемите на двойката. В нашия случай това беше Икси. Естествено зависи и от стадия и органите които са били засегнати от ЕМ.
Подтискането на хипофизата в по-ниските степени вече не се прилага в много европейски страни.
Успех!
целта определено е забременяване! Незнам за органоите , уж са добре , но проблема е че се боря с ендометриозата за 2-ри път за последните 2 години... Предполагам няма да съм 1-2 степен!
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #68 -: Октомври 06, 2008, 12:16:52 pm »
Здравейте момичета и от мен, от дълго време ви чета, но не съм се осмелявала да пиша. Много неща научих от вас и ето сега имам нужда от вашата помощ.
Ето я моята история.
В началото на 2008 год. лапароскопия с отстраняване на ендометриозна киста на единия яйчник, а тръбите пропускат на капки под силно налягане образувайки колена и заличен фимбриален апарат. Следва 4 месеца на противозачатъчни и подготовка за първо ИКСИ. Самата процедура стартирах с Декапептил 0,1 - 4 дни преди цикъла всеки ден по една, след прегледа на шести ден от цикъла доктора каза че ще трябва по силна доза стимулация и започнахме от 8ми ден по 150 пурегон в следствие на което образувах 6 фоликула: 1 от яйчника, който е бил засегнат от кистата и 5 от другия, след пункцията се установи че са извадили 6 яйцеклетки но едната нещо май била презряла или нещо такова не разбрах точно. Всички са оплодени ИКСИ но единият нещо неставал, не разбрах точно и за съжаление на трети ден трансфера ми е отложен защото ембрионите са спрели развитието си необяснимо защо. По късно ми се обадиха че единият се размърдал и че все пак трансфер ще има макар с един да пробваме. Междувременно според доктора съм направила много хубава лигавица. И така на 5 ден трансфер на един ембрион който доколкото разбрах не отговарял за 5 ти ден в смисъл изоставал с развитието си и както и да е крайният резултат естествено неуспешен, но все пак бяхме длъжни да пробваме. До тук добре сега съм в почивка и естествено не съм се отказала да се боря и да стигна до заветната цел, като нещо важно за мен е че отказах цигарите за съжаление в началото на процедурата до като бях все още на декапептила и преди да започна пурегона все още пушех и малко преди пурегона ги спрях, а аз пушех доста по принцип. Нооо лошото сега идва след като аз съм се надъха толкова много моят доктор ме посипа с ледена вода, при последната среща ми обясни че не очаква от мен при вторият опит по добър отговор на яйчниците и да съм се замислела към донорски яйцеклетки. Е това вече ме съсипа не че не е вариант, но защо точно сега все пак сме опитали само веднъж, не е ли невъзможно вторият път да бъде по добре все пак ще е повторение. Моля ви момичета помагайте и дайте съвети, възможно ли е това всичкото да е от ендометриозата, може ли нещата да се подобрят някак. Какво да направя.
Много дълго стана май, но гледах да съм по подробна.
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #69 -: Октомври 06, 2008, 15:08:42 pm »
Ако правилно съм те разбрала, вие сте довършили стимулацията със 150 Пурегон, ако е така - то това е минимална доза. Вероятно следващия път ще смените дозата, аз мисля че на тази стимулация си реагирала много добре, но за селекция на ембрионите ще ти трябват повечко яйцеклетки. И да, има логика в това твърдение че ендометриозата влияе на качеството на яйцеклетките респективно ембрионите но не само, отговорни за това са възрастта, начина на оплождане, средите, оператора, сперматозоидите и т.н.
Решението си е ваша отговорност, но не е зле да потърсиш и друго мнение.
Успех!

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #70 -: Октомври 07, 2008, 09:03:52 am »
Уф престарала съм се, 150 пурегон но сутрин и вечер т.е. по 300 на ден. Благодаря за мнението и да така е отговорността си е наша, но ми се искаше да разбера и вашите мнения какви са. Някак си останах леко с чувството че искат да уредят някой за донор. А нали ние правим всичко само и само да се стигне до целта и да сигурно и да там бих стигнала но все пак ако има някакви шансове все пак това дете да носи и мои гени. Извинявам се че го казвам по принцип имам вяра в доктора си, но кажете ми възможно ли е това.
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #71 -: Октомври 07, 2008, 11:40:51 am »
dona13, принципно намирането на донорска яйцеклетка е трудна и дълга процедура, именно защото много рядко се намират жени склонни да дарят. Предполагам че доктора ти не е целял да те манипулира.
За 300 пурегон на ден, 6 яйцеклетки не е отличен резултат, но е добър! 
Ваше изконно право е да желаете детето ви да носи вашите гени и ако имате сили борете се!
 :crossfingers:

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #72 -: Октомври 07, 2008, 11:47:10 am »
Евро, мен ще ме стимулират с пурегон по 150 на ден и мерионал по 75 на ден, от втори ден на цикъла. Това не е ли много лека стимулация? Нормално ли е като за първи опит?


*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #73 -: Октомври 07, 2008, 11:53:51 am »
Краси, чудесна е!
Първата ми беше с х200 Пурегон на ден. (къс)
Втората х150 Гонал на ден. (къс)
Третата бе много прецизна и финна: 2дни х100, 2х150, после х200 Пурегон (дълъг протокол), резултатите бяха съответно 16, 13, 13 пълни фоликула.
 :goodluck:

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #74 -: Октомври 07, 2008, 12:15:44 pm »
Благодаря ти! Бях се притеснила, че това е много лека стимулация, а и преглед ще има чак на седми ден. Те хората си знаят работа, защо ми е да мисля и разсъждавам вместо тях, не знам  :crazy:


Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #75 -: Октомври 07, 2008, 13:00:46 pm »
Evro много ти благодаря.  :bighug:
Аз също останах с впечатлението че е трудно да намериш донор, но все пак исках да чуя и други мнения. Тъй като за себе си знам, че съм малко доста наивна и се доверявам на хората и да не би да съм сгрешила с моето голямо доверие в доктора. А и като ти мине едно такова дяволче в главата все го мислиш така ли е или не. Сега като чух и вашите мнения разбирам че съм била права и трябва да продължа спокойно напред. Много ви благодаря че ви има, продължавам смело напред и каквото сабя покаже.
Пожелавам на всички успех.
 :crossfingers:
*
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #76 -: Октомври 10, 2008, 11:12:36 am »
dona13, аз също правих ИКСИ след лечение на ендометриоза. При мене нещата са силно влошени - имам стойности на FSH на 3-ти ден от цикъла от порядъка на 18. При доста по-тежка стимулация от твоята имах 4 фоликула, 3 качествени яйцеклетки, 3 ембриона - един много добър, един, за който нямаше суперлативи, т.е не много добър и един, който се делеше по-бавно от другите и докторът го беше отписал. Получи се едноплодна бременност.

Не мисля, че при тебе отговорът на стимулацията е лош - на мене 6 качествени яйцеклетки ми се струва бройка, при която си има реален шанс за забременяване.  Обезпокоителното е, че не се е получил нито един качествен ембрион. Опитай се да разбереш какви биха могли да бъдат причините за това. Ако трябва потърси и второ мнение. Успех!
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #77 -: Октомври 20, 2008, 17:47:51 pm »
Здравейте момичета,
Ще правя икси или инвитро след лечението ми с лукрин депо.
Можете ли да ми кажете кога започва стимулацията ако съм се леквала 3 месеца с лукрин депо?Изчаква ли се да дойде менструалния цикъл или веднага след приема на третата инжекция?
*
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #78 -: Октомври 20, 2008, 20:10:17 pm »
Здравейте момичета,
Ще правя икси или инвитро след лечението ми с лукрин депо.
Можете ли да ми кажете кога започва стимулацията ако съм се леквала 3 месеца с лукрин депо?Изчаква ли се да дойде менструалния цикъл или веднага след приема на третата инжекция?
и мене ме интересува точно този въпрос! Аз се лекувах вече веднъж 6 месеца и досега чакахме да стане по естествен път...но не! Сега след второто лапаро и лечение от 3 месеца май ще започваме веднага с ин витро , защото няма начин!
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #79 -: Октомври 21, 2008, 19:22:17 pm »
Здравейте и от мен,

И аз чакам да ми дойде след Лукрин и докторката ми каза, да направя стимулация на 12 ден след като ми дойде МЦ. 

Късмет на всички
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #80 -: Октомври 21, 2008, 19:29:55 pm »
късмет tanya79  :D
*
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #81 -: Октомври 23, 2008, 16:53:04 pm »
Моя колежка от университета след лечение на ендометриоза 6 месеца пристъпи направо към стимулация и ИКСИ. До колкото знам....Потърсете тук из форума тя пишеше преди време, но не знам ника.


Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #82 -: Октомври 24, 2008, 19:46:23 pm »
Здравейте и от мен, аз съм с ендометриоза преди 4 години коремна операция не ми пише на протокола коя степен съм но тежка предполагам 4 степен, последва лечение със Золадекс 7 месеца и от тогава опити за забременяване нормално но не ставаше. Тази година май месец инвитро при д-р Владимиров, много добре мина стимулацията 11 яйциклетки аз съм с част от двата яйчника. Имах положителен тест но за кратко, последва опит със замразени ембриони имах 3 но след размразяването остана 1 и него ми върнаха и пах имах положителен тест и пак за кратко. доста съм отчаяна вече. смятам януари да направя следващия си опит. Пожелавам успех на всички момичета с процедурите.
*
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #83 -: Октомври 24, 2008, 19:53:31 pm »
Здравейте и от мен, аз съм с ендометриоза преди 4 години коремна операция не ми пише на протокола коя степен съм но тежка предполагам 4 степен, последва лечение със Золадекс 7 месеца и от тогава опити за забременяване нормално но не ставаше. Тази година май месец инвитро при д-р Владимиров, много добре мина стимулацията 11 яйциклетки аз съм с част от двата яйчника. Имах положителен тест но за кратко, последва опит със замразени ембриони имах 3 но след размразяването остана 1 и него ми върнаха и пах имах положителен тест и пак за кратко. доста съм отчаяна вече. смятам януари да направя следващия си опит. Пожелавам успех на всички момичета с процедурите.
миличка , а пуснаха ли ти имунологини и генетични изследвания? виж тук http://www.ivfpleven.com/index.php?l=29
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #84 -: Октомври 24, 2008, 21:09:47 pm »
да пуснаха ми ги след опитите, при имунологичните Владимиров ми обясни нещо за НК клетките долна и горна граница не били добре и ще имам вливане по време на процедурата, а за генетичните PAI- тромбология. дали това е причината, аз все си мисля че ендометриозата може би ми прави нещо.
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #85 -: Октомври 24, 2008, 23:46:34 pm »
yanica, съжалявам за горчивия ти опит. :(

4 години от операцията ти ми се струва дълъг период, лекуващия ти на какво мнение е?

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #86 -: Октомври 26, 2008, 20:29:01 pm »
да наистина е много дълъг защото е даже близо 5 години вече, тогава когато ме оперираха ми казваха, че ще е малко трудно да забременея нормално, правих цветна снимка за проходимост на трабите и бяха проходими и лекаря който ме оперира ми казваше ще стане нормално а и аз тогава бях малка на 22 години исках детенце но не мислех само за това казвах си когато стане. от 2 години започнахме с по сериозните опити за бебче и виждах че не става, ходих на фоликометрия и фоликулите изобщо не се пукаха и януари месец тази година отидох при д-р Владимиров и май месец направих опита.
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #87 -: Октомври 27, 2008, 08:18:46 am »
yanica,д-р Владимиров не назначи ли ново лечение на ендометриозата преди опита?
Все пак за 5 години може да се е развила :-(
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #88 -: Октомври 27, 2008, 10:28:36 am »
не ми е назначил никакво лечение, единственото което аз си пускам е туморния маркер CA 125 и той е в норма. когато започнах май месец стимулацията д-р Владимиров имаше съмнения за ендометриоза но по време на пункцията каза че е неактивна.
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #89 -: Октомври 27, 2008, 11:03:21 am »
yanica при мен туморния маркер беше 27 ,но с лапароскопия открихме две огнища по-малки от 1 мм -начална форма на ендометриоза и сега съм на лукрин депо  :(
Надявам се след лечението туморния маркер да падне под 15
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #90 -: Октомври 27, 2008, 11:32:09 am »
malinkap моя туморен маркер беше 12 и нещо този месец го пуснах. на него може ли да му се вярва.
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #91 -: Октомври 27, 2008, 11:41:00 am »
yanica, според мен след като е толкова нисък има голяма вероятност да му се вярва.Моя е на границата.
Важно е да оправиш НК клетките и всичко ще е наред.
Упех  :D
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #92 -: Декември 03, 2008, 16:57:28 pm »
казвам се таня и искам да искажа голяма благодарност на екипа на доктор Ставрев акушерките Еми и АйшеГюл от клиника Селена благодарение на тях имах успешно инвитро и сега живот издраве ще си имам две бебенца
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #93 -: Февруари 12, 2009, 09:29:56 am »
момичета казвам се антоанета и имам ендометриоза от 3 год.с две операции сам и сега ми предстои инвитро при д-р Стаменов.утре 6те ми слагат лукрин и после не знам какво следва ако някои му зву4и познато нека ми пи6е за какво е лукрина и какво се прави след него.
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #94 -: Февруари 12, 2009, 17:28:50 pm »
Лукрина е за контрол на хипофизата, но е най добре да се съветваш във форум асистирани за процедурата си. също така с него се провежда лечение, което може да бъде 3 или 6 месечно, по преценка на лекаря.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #95 -: Февруари 17, 2009, 16:42:11 pm »
как така ендометриоза от 3 години...с какво си я лекувала и може ли с ендометриоза да се предприеме инвитро не трябва ли първо да се излекува ендометриозата????Какво ти каза доктора....???Лукрин също се слага и за лечение на ендометриозата.....най-вероятно първо ще се лекувате и после ще предприемате следващата стъпка
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #96 -: Февруари 17, 2009, 20:23:52 pm »
не направо със стимулацията.на 28ми по4ваме.др не знам
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #97 -: Февруари 17, 2009, 20:59:46 pm »
Здравей alexia13 ,
Някои лекари използват лукрина вместо деферилин или декапептил.
Аз се лекувах 3 месеца с лукрин по 3.75 и освен ,че ми се появиха функционални кисти цикъла ми не можа да спре.Док каза ,че сме понижили нивата на естрогените,но хипофизата ми не се потискала.Сега ми предстои инвитро и сме много внимателни.Решихме да не използваме лукрин ,а декапетил за потискане по 1/2 инжекция всеки ден до края.
Успех alexia13 и дано зимата да дундуркаме бебета!
*
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #98 -: Февруари 18, 2009, 01:05:04 am »
Елмира при теб как са нещата? :bighug:
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #99 -: Февруари 18, 2009, 11:36:30 am »
миналата седмица ми одариха половин лукрин и др седмица по4ваме стимулацията.не знам кое за какво е но това мога да кажа.стискайте ми палци моми4ета и нека бог е с вси4ки нас в борбат ани за бебенца.целувки и вси4ко 6те бъде наред сигурна съм.
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #100 -: Февруари 18, 2009, 14:12:45 pm »
alexia13, стартирате процедура по дъръг протокол. Дали е Лукрин, Декапептил, Диферилин и т.н. е почти едно и също, това са препарати за блокаж на хипофизата, какъвто изисква дългия протокол.
С този протокол половите хормони са под контрол и се разчита на подходятата доза добавени хормони.
За мен този протокол се оказа успешния протокол.
Успех и на теб!

http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=850&Itemid=21

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #101 -: Февруари 18, 2009, 19:55:46 pm »
Съгласна съм с евро.Дори прочетох,че успеваемостта се увеличава при жени болни от ендометриоза ако правят стимулация по дълъг протокол.
Роси,засега нямам кисти :bighug:.В петък пускам Естрадиол и оттам ще се реши дали започваме този месец.
Поздрави
*
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #102 -: Февруари 18, 2009, 20:02:05 pm »
Съгласна съм с евро.Дори прочетох,че успеваемостта се увеличава при жени болни от ендометриоза ако правят стимулация по дълъг протокол.
Роси,засега нямам кисти :bighug:.В петък пускам Естрадиол и оттам ще се реши дали започваме този месец.
Поздрави
Успех миличка! Стискам ти палци да знаеш!
Evro , ти при д-р стаменов ли беше?
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #103 -: Февруари 18, 2009, 20:21:53 pm »
благодаря за куража еvro
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #104 -: Февруари 18, 2009, 21:44:16 pm »
Съгласна съм с евро.Дори прочетох,че успеваемостта се увеличава при жени болни от ендометриоза ако правят стимулация по дълъг протокол.
Роси,засега нямам кисти :bighug:.В петък пускам Естрадиол и оттам ще се реши дали започваме този месец.
Поздрави
Успех миличка! Стискам ти палци да знаеш!
Evro , ти при д-р стаменов ли беше?

Да, Роси!
Забременях и родих Мария след третия опит Икси, първите два бяха на къс портокол, след лапароскопията се диагностицира слаба ендометриоза и стартирахме с Диферилина месец след операцията.
Желая същия късмет на всички!  yahoo_17

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #105 -: Февруари 19, 2009, 09:26:48 am »
моми4ета забравих да попитам доктора трябва ли да спирам ве4е хап4етата за нк клетките след лукрина.все о6т еги пия казаха до стимулацията но дали тя запо4ва с този лукрин или 6те е от 28ми когато ми е първата инджекция.голяма съм забравана.
*
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #106 -: Февруари 19, 2009, 10:37:54 am »
моми4ета забравих да попитам доктора трябва ли да спирам ве4е хап4етата за нк клетките след лукрина.все о6т еги пия казаха до стимулацията но дали тя запо4ва с този лукрин или 6те е от 28ми когато ми е първата инджекция.голяма съм забравана.
от 28, лукрина не го броят за стимулация
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #107 -: Февруари 19, 2009, 11:14:36 am »
здравейте на всички!след лапароскопия и лечение 6м.със Золадекс МЦ ми се нормализира,имам овулация но все още не мога да забременея вече година.Моля за съвет и надежда,като предварително ви благодаря.
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #108 -: Февруари 19, 2009, 18:48:01 pm »
Насочи се към клиника по стерилитет, вероятно има и друга причина.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #109 -: Февруари 20, 2009, 13:48:34 pm »
моми4ета забравих да попитам доктора трябва ли да спирам ве4е хап4етата за нк клетките след лукрина.все о6т еги пия казаха до стимулацията но дали тя запо4ва с този лукрин или 6те е от 28ми когато ми е първата инджекция.голяма съм забравана.
от 28, лукрина не го броят за стимулация
благодаря за пояснението.
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #110 -: Февруари 22, 2009, 18:52:14 pm »
моми4ета в събота ми по4ва стимулацията пре4и ли 4е 6те ми е последен ден от цикъла и няколко дни по късно 6т еми е овулацията.или те докторите си ги знаят тия не6та.
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #111 -: Февруари 22, 2009, 22:27:09 pm »
Цикъла няма значение сега, важно е да ти дойде, а овулация нямаш - нали са ти блокирани половите хормони. Овулацията ще се контролира с предстоящата стимулацията.
По-горе ти дадох линк със стимулационните протоколи и последващи въпроси, относно ин витро процедурата си задавай в тази тема http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=33562.280
Успех!

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #112 -: Март 18, 2009, 17:01:22 pm »
Здравейте, аз вече си зададох въпроса и в друга тема, но тази явно е най-подходяща. Има ли шанс да се забременее при инвитро с налична ендометриозна киста? (моята е размер 2,5 см) Някоя от вас има ли успешна процедура с активна ендометриоза?


*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #113 -: Март 18, 2009, 18:10:19 pm »
Краси, малките кисти се аспирират, но по време на стимулацията има вероятност пак да тръгне, аз мисля че най-добре е да се махне. Мисля че Джия прави ин витро с киста.
Успех! :kiss:

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #114 -: Март 18, 2009, 18:37:23 pm »
Мила, благодаря ти за отговора. Чудя се док дали не може да я пунктира по време на пункцията на яйцеклетки. Знам, че е добре да се махне, но щом д-р Стаменов казва, че до 4 см не се пипа, аз му вярвам. Не съм физически и психически готова за втора операция само една година след първата. И то цяла лапаротомия заради някаква си 2 см киста. А какво означава аспирират?  :oops:


*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #115 -: Март 18, 2009, 18:45:11 pm »
Дърпат, пунктират, изсмукват... :)

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #116 -: Март 18, 2009, 18:56:39 pm »
Ами аз точно на това се надявам - при първото инвитро при Щерев ми казаха, че ще ми я пунктират по време на пункцията на яйцеклетки. После док каза, че не можала (каквото и да означава това). Сега мисля да говоря със Стаменов за същото. Ако може да я пунктира и толкова. Не може да ми побере главата идеята, че трябва да правя лапаротомия заради 2см киста.
Нека дърпат, пунктират и изсмукват  :D


*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #117 -: Март 18, 2009, 18:59:34 pm »
Ами аз точно на това се надявам - при първото инвитро при Щерев ми казаха, че ще ми я пунктират по време на пункцията на яйцеклетки. После док каза, че не можала (каквото и да означава това). Сега мисля да говоря със Стаменов за същото. Ако може да я пунктира и толкова. Не може да ми побере главата идеята, че трябва да правя лапаротомия заради 2см киста.
Нека дърпат, пунктират и изсмукват  :D
Бе каква лапаротомия бе, ако ще правиш нещо ще е лапароскопия, но аз ти предлагам първо да е секциото и после ще го мъдруваме! :D :crossfingers:

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #118 -: Март 18, 2009, 19:21:12 pm »
Чул те Господ!  :bighug:


*
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #119 -: Март 18, 2009, 21:42:09 pm »
Ами аз точно на това се надявам - при първото инвитро при Щерев ми казаха, че ще ми я пунктират по време на пункцията на яйцеклетки. После док каза, че не можала (каквото и да означава това). Сега мисля да говоря със Стаменов за същото. Ако може да я пунктира и толкова. Не може да ми побере главата идеята, че трябва да правя лапаротомия заради 2см киста.
Нека дърпат, пунктират и изсмукват  :D
Бе каква лапаротомия бе, ако ще правиш нещо ще е лапароскопия, но аз ти предлагам първо да е секциото и после ще го мъдруваме! :D :crossfingers:
даааааааа могат да я махнат със секциото! А пък Стаменов може и да може да я махне с пункция ,все пак знаеш на колко светлинни години напред са...
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #120 -: Март 18, 2009, 22:12:32 pm »
Малко нереални ми се струват тез мъдрувания, няма някой в БГ на светлинни години от друг. Кистата ти предния път как я махаха, за ендометриозни кисти пункцията не е решение.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
*
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #121 -: Март 19, 2009, 00:20:18 am »
Малко нереални ми се струват тез мъдрувания, няма някой в БГ на светлинни години от друг. Кистата ти предния път как я махаха, за ендометриозни кисти пункцията не е решение.
Проблемът е че не я махнаха- неможели! Добре хайде да не са светлинни години , но Крси знае какво точно имам в предвид! Има момичета на които кистата е била пунктирана , лечение с Диферелин и после бебе!
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #122 -: Март 19, 2009, 12:25:12 pm »
Нямам предвид при стимулацията за ин витро, а при операцията. С Пункция кистата винаги ще се завръща, най-добре е да се "изкорени"
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #123 -: Март 19, 2009, 14:46:43 pm »
Първия път ми я махнаха с лапаротомия. Но не съм съгласна през година да ми правят лапаротомия. Знам, че е хубаво да се изкорени, но ако има шанс да се махне с пункция и да успея да забременея, съм готова да опитам. Друго момиче от форума забременя естествено след пункция на 3-4 ендометриозни кисти. След пункцията имаше диферелин и повече не й дойде цикъл. Сега е мама.


Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #124 -: Март 19, 2009, 23:05:46 pm »
Красита една моя приятелка взима 3 месеца Лукрин след пункцията на ендометриозната киста и забременя с инвитро.
Какво казва д-р Стаменов може ли с Лукрин да изчезне кистата или ще преминавате направо към забременяване?
Моето лечение премина по подобен начин 2 месеца Лукрин ,1 месец деферилин и в момента ъсм 13 ден след трансфер след лека стимулация с меногон.
Засега резултатите са добри.Днес видях втората розова линийка,но още е рано.
Успех момичета!Нека надвием тази ужасна болест !
*
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #125 -: Март 20, 2009, 01:07:16 am »
Елмира :crossfingers: :crossfingers: :crossfingers: :crossfingers: :crossfingers: :crossfingers: :crossfingers: :crossfingers: :crossfingers: Вярвам в твоя  успех!
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #126 -: Март 20, 2009, 09:11:23 am »
Роси надявам се всички да забременеем !!! :a_cat_03:
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #127 -: Март 20, 2009, 16:00:32 pm »
Красита една моя приятелка взима 3 месеца Лукрин след пункцията на ендометриозната киста и забременя с инвитро.
Какво казва д-р Стаменов може ли с Лукрин да изчезне кистата или ще преминавате направо към забременяване?
Моето лечение премина по подобен начин 2 месеца Лукрин ,1 месец деферилин и в момента ъсм 13 ден след трансфер след лека стимулация с меногон.
Засега резултатите са добри.Днес видях втората розова линийка,но още е рано.
Успех момичета!Нека надвием тази ужасна болест !

Доктор Стаменов казва направо да преминаваме към инвитро, никаква операция. Ще правя инвитрото с наличната киста (2,5 см). Ще говоря с него за опцията да е пунктира когато пунктира яйцеклетките. На теб желая успех! Бледа втора черта е супер новина!


Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #128 -: Март 20, 2009, 21:48:01 pm »
Благодяря Красита.Може би това е най-добрият вариант ,за да не се губи време.
Желая ти успех в предстоящото инвитро.
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #129 -: Март 21, 2009, 12:54:12 pm »
Здравейте!
Минах 7 месеца лечение с Лукрин, заради ендометриоза /1,5 см на яйчника и малко енд.огнище в CD/. Месец след последната инж. лукрин започнах стимулация за ин витро - 15 фоликула, от които САМО една яйцеклетка, оплоди се, имаше трансфер, но до там - на 16 февруари ми дойде цикъл. Сега си почивам и чакам здравната каса да уточни изискванията за отпускане на лекарства за ин витро. Междувременно чакам си следващия цикъл и не съм на ясно въобще дали ми се е възстановил. Объркана съм, от две седмици имам признаци, че ще ми идва, но не, и тестове си правя - отрицателни...
Някой в подобна ситуация? :(
« Последна редакция: Март 21, 2009, 13:59:10 pm от petiofski »
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #130 -: Март 21, 2009, 18:05:51 pm »
момичета, не се лъжете с тази пункция на киста - не върши никаква работа. Преди да направя инвитрото при доктор Стаменов, в клиника в Пловдив ми пунктираха ендометриозна киста около 3 см и след това ми подтиснаха цикъла за 4 месеца. Само си загубих времето и си хабих нервите - не настъпи бременност, а кистата пак се появи със същите размери. Д-р Стаменов пристъпи направо към инвитро и за щастие беше успешно.
*
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #131 -: Март 21, 2009, 21:42:28 pm »
момичета, не се лъжете с тази пункция на киста - не върши никаква работа. Преди да направя инвитрото при доктор Стаменов, в клиника в Пловдив ми пунктираха ендометриозна киста около 3 см и след това ми подтиснаха цикъла за 4 месеца. Само си загубих времето и си хабих нервите - не настъпи бременност, а кистата пак се появи със същите размери. Д-р Стаменов пристъпи направо към инвитро и за щастие беше успешно.
да , той казва че киста до 4 см не се прави нищо! Много се радвам че сте успели. Би ли ми казала колко яйцеклетки изкарахте и дали беше ИКСИ? Аз съм малко притеснена точно от това ,че след ЕМ явно яйцеклетките намалят , а и губят качеството  си!
*
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #132 -: Март 21, 2009, 22:48:12 pm »
Доста лекари,сред които и д-р Стаменов предпочитат да се премина към инвитро веднага след направената лапароскопия.Поне при мен беше така.А и едно от наи-добрите лекарства срещу ЕМ е забременяването.  :lol: Успех на всички!
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #133 -: Март 22, 2009, 12:53:57 pm »
момичета, не се лъжете с тази пункция на киста - не върши никаква работа. Преди да направя инвитрото при доктор Стаменов, в клиника в Пловдив ми пунктираха ендометриозна киста около 3 см и след това ми подтиснаха цикъла за 4 месеца. Само си загубих времето и си хабих нервите - не настъпи бременност, а кистата пак се появи със същите размери. Д-р Стаменов пристъпи направо към инвитро и за щастие беше успешно.

Аз точно това исках да знам - може ли да настъпи бременност с киста. Най-после някой да каже, че има успешно инвитро с ендометриозна киста. Благодаря ти, това може само да ме радва!


Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #134 -: Март 23, 2009, 10:59:53 am »
rossy *, пунктираха ми 19 яйцеклетки, от които 10 оплодиха ИКСИ, 9 - инвитро, но 15 започнаха да се делят. На ембриотрансфера ми върнаха 3 ембриона. И трите се хванаха, но само 1 се разви. Няколко ембриона замразихме.
Слушайте доктора и горе главата. Чудото ще стане. Стискам палци.
*
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #135 -: Март 23, 2009, 12:22:09 pm »
rossy *, пунктираха ми 19 яйцеклетки, от които 10 оплодиха ИКСИ, 9 - инвитро, но 15 започнаха да се делят. На ембриотрансфера ми върнаха 3 ембриона. И трите се хванаха, но само 1 се разви. Няколко ембриона замразихме.
Слушайте доктора и горе главата. Чудото ще стане. Стискам палци.
Благодаря ти много! :bighug:
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #136 -: Март 25, 2009, 19:15:21 pm »
здравейте на всички, а също съм с ендометриоза направена операция преди 5 години имам 2 опита инвитро който последния приключи с неуспех преди месец.мисля преди следващия си опит да направя лапароскопия ще питам доктора ми какво ще ме посъветва. успех на всички!
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #137 -: Март 26, 2009, 00:18:32 am »
момичета, не се лъжете с тази пункция на киста - не върши никаква работа. Преди да направя инвитрото при доктор Стаменов, в клиника в Пловдив ми пунктираха ендометриозна киста около 3 см и след това ми подтиснаха цикъла за 4 месеца. Само си загубих времето и си хабих нервите - не настъпи бременност, а кистата пак се появи със същите размери. Д-р Стаменов пристъпи направо към инвитро и за щастие беше успешно.
aurinko,
кистата от този тип я разбирам като проявление на ендометриозата.
Правена ли ти е лапароскопия преди това,за да се отстрани доколкото е възможно??
-Това е невъзможно - казала Причината.
-Това е безразсъдство! - отбелязал Опитът.
-Това е безполезно! - отсякла Гордостта.
-Опитай... - прошепнала Мечтата.
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #138 -: Март 30, 2009, 13:28:57 pm »
Здравей, за ендометриозата разбрах като ми правиха диагностична лапароскопия. Не са ми горили огнищата и тогава все още нямах киста. Ендометриозната киста се появи по-късно и я видяха на ехограф. Грешката ми беше, че се съгласих да я пунктират. След няколко месеца пак беше налице. Кистата не беше много голяма - около 3-3,5 см. В 1 от клиниките ми казаха, че трябва да се премахне оперативно кистата, да се проведе лечение 6 месеца и след това да се пристъпи към инвитро. Не се съгласих на този вариант. След месеци като посетих д-р Стаменов ми каза, че с тази не голяма киста може да се пристъпи към инвитро, без да правим оперативна лапароскопия. Всеки случай е индивидуален и пожелавам на всеки да намери своя доктор и правилния път.
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #139 -: Април 28, 2009, 12:23:31 pm »
bambam  и моето инвитро беше при д-р Ставрев в "Селена" и сега с бебчето ходим често да ги видим и акушерките-особено Еми и биоложката-Недева/ тя се шегува,че нали бебо  си е нейно творение :lol: :lol:...без тях нямаше да имам малкото си слънце..Много ми стана хубаво като видях,че си писала за тях.........Стискам палци на всички момичета да имат нашето щастие!
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #140 -: Април 28, 2009, 13:21:34 pm »
Здравейте! И аз в момента съм в процес на стимулация за инвитро при д-р Стаменов, с 2,5 см ендометриозна киста. Надявам се това да не е проблем и да е успешно. Вече имам едно неуспешно инвитро в Щерев.


*
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #141 -: Април 28, 2009, 13:26:34 pm »
krassita,ти пускала ли си СА-125 и дали показва този маркер наличието на ендометриоза?
Успех със стимулацията и дано да си похвалиш с положителен тест  :lol:
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #142 -: Април 28, 2009, 17:32:14 pm »
Последните месеци не съм пускала, но винаги когато съм пускала, е варирал между 45 и 150. В Щерев редовно ми следиха маркера, а д-р Стаменов до сега не ми го е пускал от как се преместих при него.
Благодаря за пожеланието!


*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #143 -: Юли 11, 2009, 13:09:46 pm »
Здравейте и от мене! :)
Ето го и моето въпросче… :)   Знае ли някой, доколко и по какъв начин влияе съществуването на евентуална ендомертиоза в стомашната кухина върху зачеването и върху успеха на една ин-витро процедура?

Аз нямам тръби, но въпреки това нашия доктор (заради въмнения за ендометриоза) предложи диагностична лапароскопия преди началото на ИКСИ процедура… Питах се, защо ли му трябва това?... :dontknow:

Много ще се радвам, ако някой има идеи…

Поздрави и хубав ден!  :)
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #144 -: Юли 11, 2009, 13:24:29 pm »
Здравей Chandra  , по принцип незнам какво би попречила ендометриозата в стомашната кухина при положение,  че специалистите сега правят и ин витро при наличието на малка киста на яйчниците например. Като цяло ендометриозата се отразява негативно  на доста неща свързани със зачеването и е добре да я няма по принцип (естесвено) Аз лично бих се подложила на такава диагностична лапароскопия и ако се наложи премахването на огнища или киста  е добре да се премахнат и веднага да се пристъпи към ИКСИ! Успех! Дано да съм ти била полезна , а не да съм те объркала повече!
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #145 -: Юли 11, 2009, 13:52:41 pm »
Мила Роси, много благодаря за бързия отговор! :)

...по принцип незнам какво би попречила ендометриозата в стомашната кухина при положение,  че специалистите сега правят и ин витро при наличието на малка киста на яйчниците например.

Да, четох тук в темата, че има такива случаи… Но се чудех, как лекарите са били толкова сигурни, че споменатите кистички са ендометриозни, след като казват, че с ултразвук не може да се даде точна диагноза за вида на кистата и дали е ендометриозна

Аз лично преди много години имах шоколадова киста (мисля, че беше ендометриоза), която оперираха и заедно с нея махнаха и яйчника ми и двете тръби…  :( Известно време след това отново имах голяма киста, която пунктираха (вече тук, в Германия) и след като изследваха течността се оказа, че не е ендометриозна…  Извода за мене е, че ако си имал ендометриозна киста, това не означава автоматично, че всяка следваща кистичка или киста ще е такава... ;)

Като цяло ендометриозата се отразява негативно  на доста неща свързани със зачеването и е добре да я няма по принцип (естесвено)...

Ей това и аз си го мислех… Но се чудих, дали някой знае, как и на какво точно влияе (примерно, на хормоните ли, на забременяването ли, на износването ли…)

Още веднъж мерси за отговора!  :)
Поздрави!



П.П. Между другото, на мене тук лекари са ми казвали, че оперирането на кисти често води до появяването на нови такива (не ставаше въпрос само за пунктиране...)
Кистички до 2,5см все още се наричат фоликули и не представляват проблем...
« Последна редакция: Юли 11, 2009, 14:03:04 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #146 -: Юли 11, 2009, 14:27:09 pm »

Като цяло ендометриозата се отразява негативно  на доста неща свързани със зачеването и е добре да я няма по принцип (естесвено)...

Ей това и аз си го мислех… Но се чудих, дали някой знае, как и на какво точно влияе (примерно, на хормоните ли, на забременяването ли, на износването ли…)


Кистички до 2,5см все още се наричат фоликули и не представляват проблем...

ендометриозата влияе на качеството на яйцеклетката , имплантирането на ембриона , износването и каквото още се сетиш. Д-р Стаменов е писал в книгата си ,че това е единствената болест (така да я нарека ) ,която влияе на абсолютно всичко свързано със зачеването.
И тук на кисти 2.5 см ги наричат фоликули , но ако на ехографа се виждат по-тъмни (до колкото знам) и има някакви съмнения , често ги оприличават на ендометриозни , и по точно предполагат!
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #147 -: Юли 11, 2009, 14:43:54 pm »
Благодаря ти, Роси:)

Тази книжка на д-р Стаменов май много ме заинтригува и изглежда ще трябва да я търся, да си я купувам...  :)

Желая ви много хубави почивни дни! :)
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #148 -: Юли 11, 2009, 23:07:39 pm »
Благодаря ти, Роси:)

Тази книжка на д-р Стаменов май много ме заинтригува и изглежда ще трябва да я търся, да си я купувам...  :)

Желая ви много хубави почивни дни! :)
Интересна е да и мисля че е полезна! Моля ! :bighug: :goodluck:
*
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #149 -: Август 16, 2009, 17:45:26 pm »
Момичета имам въпрос. Миналият месец правихме ин витро с временно + резултат. След като ми дойде и свърши цикълът бях на док. Всичко беше ок! Имах фоликули на десният яйчник. На 9.08 трябваше да ми дойде следващият МЦ , но се забави. тестовете са - естествено и отидох пак на док. Имам киста 4 см на десният яйчник. Според вас това дали е фоликулярна киста? НА някой случвало ли му се е ? Като че ли нямам болки като при ЕМ. Сега ще пия хапчета за да ми дойде МЦ и после съм пак на док, но дотогава ще се побъркам. Кистата е на "чистият " яйчник което ме безпокои. Може ли ЕМ киста да нарасне изведнъж на 4 см за 15 дена?
*
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #150 -: Август 16, 2009, 17:59:18 pm »
По принцип всичко е възможно, но за ендометриозата знам, че бавно се развива и ако не е нещо супер необичайно, кистата ти е фоликулярна - вероятността според мен е над 95%.
*
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #151 -: Август 16, 2009, 19:46:04 pm »
По принцип всичко е възможно, но за ендометриозата знам, че бавно се развива и ако не е нещо супер необичайно, кистата ти е фоликулярна - вероятността според мен е над 95%.

 :bighug: Благодаря ти за бързият отговор. Според мен също е такава , ама се притесних че с тази ЕМ вече незнам какво да очаквам и какво не. ПОмислих за фоликулярна тъй като имах разни фоликули на десният яйчник ,а гърдите не ме боляха след предполагаемата О. както обикновено...Надявам се да се окажеш права !
:bighug:
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #152 -: Август 16, 2009, 21:54:22 pm »
Роска, какви са тези кисти пак? :( Аз мислих, че ти беше на лекар след овулация и ти казаха, че е имало овулация... а може би се бъркам? Ох, дано да се махне с оргаметрила.  :bighug:


*

    rez

  • *
  • 29
  • вече сме трима
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #153 -: Октомври 06, 2009, 10:43:18 am »
Здравейте момичета! Честито на тези, които са успели да видят двете чертички! Дано стават все повече и ни вдъхват кураж и оптимизъм.
моята история - ужасяващи болки при МЦ, които постепенно се увеличаваха. Отидох на лекар - вероятна ендометриозна кисна. Пих противозачатъчни - резултатът - кистата стана двойна. Докторката заключи че наистина е ЕМ :bonk:
Направиха ми операция - равносметката - 4 степен, изконсумиран яйчник и тръба, огнище на другия. Няколко месеца след операцията ми биха Золадекс.  Още следващия месец цикъла ми дойде нормален - точен, без никакви болки. За  първи път се почувствах добре и се успокоих. Лекарката каза за бебе да си пробваме. минаха 6 месеца. нищо. отидох отново - направихме цветна снимка - имах сраствания и макар и много нагъната тръбата беше проходима. отново надежда. в крайна сметка стигнах до инвитро. беше по дълъг протокол и изобщо не почна, защото депото блокира яйчника ми и не успях да развия яйцеклетки. докторът веднага ми предложи да си търся донор - от майка, сестра.  osi_7
повече не му се обадих. обаче в останалия ми яйчник имал миниатюрно огнище на ЕМ. последваха 2 опита икси- нищо. но последния път имах 7 яйцеклетки което беше супер. а огнището в яйчника което започнахме да следим изчезна.  :ask:
не ме интересува защо- просто се радвам че е така. сега събирам финанси и сл. седмица като ми дойде отивам даси правя изследванията и да позавам за финансиране от Фонда.
стана дълго и май си изпуснах мисълна, но ще извенявате. освен това смятам да пиша редовно тук така че ще изясня всичко неясно. Тази тема ни е необходима защото и ние сме по-специални.  :bighug: на всички
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #154 -: Октомври 07, 2009, 20:20:36 pm »
Rez, благодаря за споделената история! :)

Много хубаво звучи това с изчезналото огнище...  :) ...Исках да те попитам, как го следихте и как разбрахте, че е изчезнало? С лапароскопия ли?

Пожелавам ти само хубави изживявания от тук нататък - безпроблемно кандидатстване за фонда и успешна процедурата...  :)
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

    rez

  • *
  • 29
  • вече сме трима
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #155 -: Октомври 08, 2009, 17:08:02 pm »
Здравей Chandra, огнището беше в центъра на яйчника и всеки път, когато ходех на преглед го следяхме с ехографа дали се е увеличило. За щастие си стоеше такова. И след пауза от 7-8 месеца при следващия преглед лекарката ми каза, че го няма. Не зная как е станало и защо. Не съм пила нищо предписано за това. Много се зарадвах, защото съществуването му ме довършваше направо, все пак като знаеш че имаш един яйчник нямаш резервен вариант.
Тук всички момичета са много силни жени, не е лесно след установяването на такъв проблем да изправиш глава и да продължиш борбата. :grouphug:
« Последна редакция: Октомври 08, 2009, 17:09:34 pm от rez »
*
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #156 -: Октомври 08, 2009, 19:47:48 pm »
raz На мен ми е много станно ,че на ехограф някой може да види ЕМ огнище...те са доколкото знам доста миниатюрни за да се види така...

Момичета , на мен ми предстои 2-ро ИКСИ и  исках да попитам дали някоя е правила ин витро по къс протокол при положение че има ЕМ. Предният ми опит беше по дълъг протокол , но този път док май иска да го сменим , тъй като предния път ембрионите не бяха много качествени и въпреки че един се беше закрепил , спря да се развива.
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #157 -: Октомври 08, 2009, 20:12:26 pm »
Rez , благодаря за отговора и за топлите думи!  :) Стискаме палци!
 yahoo_17 :crossfingers: yahoo_17

Rossy, а има ли изобщо значение протокола при съществуваща ЕМ? Ти си много навътре в материята :) и сигурно вече си понаучила нещичко... :wink:

Доколкото знам, нашия протокол ще е ултракъс (антагонисти)... Но на мене всъщност ми направиха само хистероскопия, без лапаро... и не е 100% сигурно, дали имам (или нямам) ЕМ... (аз затова все разпитвам, как влияе ЕМ на ИКСИ...)

Стискам палци и на тебе! Кога стартирате? Няма ли да направите по-голяма почивка?
 yahoo_17 :crossfingers: yahoo_17
« Последна редакция: Октомври 08, 2009, 20:14:30 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #158 -: Октомври 08, 2009, 20:36:29 pm »
Здравей Chandra, огнището беше в центъра на яйчника и всеки път, когато ходех на преглед го следяхме с ехографа дали се е увеличило. За щастие си стоеше такова. И след пауза от 7-8 месеца при следващия преглед лекарката ми каза, че го няма. Не зная как е станало и защо. Не съм пила нищо предписано за това. Много се зарадвах, защото съществуването му ме довършваше направо, все пак като знаеш че имаш един яйчник нямаш резервен вариант.
Тук всички момичета са много силни жени, не е лесно след установяването на такъв проблем да изправиш глава и да продължиш борбата. :grouphug:

Много странна работа?! - ЕМ на узи ще види евентуална киста, но не и огнище. Нещо не вярвам на тази ти диагностика.

Цитат
Rossy, а има ли изобщо значение протокола при съществуваща ЕМ? Ти си много навътре в материята Smile и сигурно вече си понаучила нещичко... Wink

Аз мисля че няма значение протокола, за това как ще реагираш зависи ЕМ какво е поразила. Аз съм с ЕМ, но и на двата протокола реагирах прекрасно с малко стимулация, при мен са били малки огнища по яйчници и пикочен мехур.
Приема се че активна ЕМ "влияе" неблагоприятно на имплантацията. Как и защо...

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #159 -: Октомври 08, 2009, 21:32:21 pm »
За значението от протокола и аз си мислех дали има знаение ...от това което прочетох си направих няколко извода за себе си , но исках да попитам и момичетата в тази тема.
 Аз съм с 4-та степен ЕМ (поне такава бях , сега незнам дали имам действаща или не , а и май не искам да знам за момента) (след 3 лапароскопии и 10 инжекции Диферелин/ Лукрин) по дълъг протокол със стимулация 7 дена Пурегон 300 и 2 дена меногон общо 4 единици излюпих 11 яйцеклетки от които 9 бяха ок. Въпреки това явно не се развиха достатъчно добре т.е. явно качеството на самите яйцеклетки (евентуално , защото не се знае на 100% ) не е било добро , най-вероятно заради "любимата ни"  Ем ,защото тя влияе на АБСОЛЮТНО ВСИЧКО - качество на яйцеклетките , имплантация и т.н.. НО при мен имаше имплантация (което е добре). Предполагам с предстоящия протокол - къс доколкото разбрах (в събота ще знам) ще се наблегне на качеството на яйцеклетките. ПОне така мисля аз!
Имам доста познати с ЕМ , 3-4 от които са забременели спонтанно (даже едната след 2 опита ин витро и не с 1-ва степен ЕМ ) и още няколко забременели чрез ин витро ( даже не след ИКСИ , а след ин витро)Та май всичко е относително !
Пожелавам успех на всички борещи се за своето чудо!
Ще пиша  по-нататъка относно процедурата!
*
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #160 -: Октомври 08, 2009, 22:33:04 pm »
rossy * Късмет мила.


*
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #161 -: Октомври 08, 2009, 22:58:20 pm »
rossy * Късмет мила.

:bighug:  Благодаря ти!
*

    rez

  • *
  • 29
  • вече сме трима
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #162 -: Октомври 09, 2009, 10:09:02 am »
Здравейте момичета,
здравейте Евро и Роси. За моят случай мога да доразкажа само че оцелелият ми яйчник при операцията също беше почистен, т.е. той също е бил с ЕМ. Затова когато се е видяло тъмно образувание във вътрешността му логичното предположение беше че е ЕМ. Не мога да кажа повече, защото не съм навътре.  :)
надявам се всичко да е наред следващата седмица като отида.

успех и на вас!  :bighug:
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #163 -: Октомври 09, 2009, 10:09:27 am »
Стискам палци Роси,опита да  завърши с  :bori_002:  :D
Успех!
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #164 -: Октомври 09, 2009, 16:15:47 pm »
Роси, стискам палци!  yahoo_17 :crossfingers:

Евро, благодаря за отговора - освен че е изчерпателен, някак вдъхва вяра...  :)
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #165 -: Октомври 09, 2009, 16:43:22 pm »
Здравейте момичета,
здравейте Евро и Роси. За моят случай мога да доразкажа само че оцелелият ми яйчник при операцията също беше почистен, т.е. той също е бил с ЕМ. Затова когато се е видяло тъмно образувание във вътрешността му логичното предположение беше че е ЕМ. Не мога да кажа повече, защото не съм навътре.  :)
надявам се всичко да е наред следващата седмица като отида.

успех и на вас!  :bighug:

Рез, във вътрешността на яйчника няма ЕМ, тя е по повърхността на тъканите. За това изразих учудването си, аз мисля че най-вероятно си овулирала в този момент и това е дало "сянка".

Chandra, с вяра съм заредена повече от всякога!

Дерзайте момичета!

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*

    rez

  • *
  • 29
  • вече сме трима
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #166 -: Октомври 09, 2009, 17:10:38 pm »
Здрасти Евро, много бих се радвала ако е било така. Но това нещо се виждаше в продължение на година и нещо. така че май не е било от овулация. Но няма значение, нали го няма вече.  osi_9 Дай Боже всички проблемни и съмнителни образувания да изчезват!
*
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #167 -: Октомври 09, 2009, 18:02:50 pm »
rossy,късмет ти желая и дано това е ТВОЯТ опит.Знам какво представлява тази гадна ЕМ,всъщност и на мен ми предстои ин витро,но първо ще ми правят лапароскопия...няма значение!
Стискам ти силно палци и ти желая успех :goodluck:
:bighug:

Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #168 -: Март 12, 2010, 11:35:22 am »
здравеите и тук да се включа.моля ви помогнете ми и тук искам да разкажа за моя проблем.откриха ми ем на матката искам да попитам има ли някои с това заболяване моля ви да ми кажете как се излекувахте.
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #169 -: Март 31, 2010, 11:27:55 am »
Здравейте момичета, и аз съм с коварната болест ендометриоза, вече съм с две операций, една лапароскопия и със запушени тръби с който по думи на лекарите не мога да забременея по естествен път и се налага инвитро, и тъй като съм прясно оперирана трябва да мина и на лечение с золадекс, който се оказва, че трябва сама да си закупувам, тъй като няма как да кандидатствам в здравната каса, и за золадекса и за инвитро. Моля Ви , всички на който им е правено инвитро или им предстой да споделят, каква е процедурата по кандидатсване, какви са необходимите документи,  след колко време се разглеждат и в коя болница или клиника е най - добре да се направи инвитрото и съотвенно ако можете да ми препоръчате добър лекар в тази насока.
Благодаря предварително на всички които ще се включат и се извинявам, ако някъде го има поместено като актуална информация и не съм го прочела.
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #170 -: Март 31, 2010, 16:05:29 pm »
За инвитро можеш да кандидатстваш по Фонда, но за целта ти трябва клинка която да ти подготви документите.
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=35459.0
http://www.zachatie.org/forum/index.php?board=38.0


Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #171 -: Април 03, 2010, 21:33:58 pm »
Много ти благодаря, дай боже и ние да успеем да си направим детенце :)
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #172 -: Април 05, 2010, 14:41:47 pm »
Здравейте,някой може ли да ми каже какви документи и изследвания ми трябват ,за да кандидатствам за инвитро по фонда. Аз също съм с ендометриоза :(
*

    !!!

  • *****
  • 1495
  • Най стимулиращият дар? Надеждата
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #173 -: Април 05, 2010, 15:36:25 pm »
Здравейте,някой може ли да ми каже какви документи и изследвания ми трябват ,за да кандидатствам за инвитро по фонда. Аз също съм с ендометриоза :(

Прочети из форума и ще намериш доста информация!
По принцип трябва да си покрила следния критерий за да кадидатсваш с ендометриоза:
- ендометриоза, засягаща аднексите и свързана с безплодието при жени над 35 години, а при жени до 35 години - само след лечебен курс с агонисти на гонадолиберина по програма на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), след края на което в продължение на 6 месеца не е настъпила бременност;
И трябва да отидеш в някоя от клиниките по стерилитет с които е подписан договор за фонда за да ти оформят документите които да подадеш!

*

    !!!

  • *****
  • 1495
  • Най стимулиращият дар? Надеждата
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #174 -: Април 05, 2010, 15:48:30 pm »
Момичета 41ви ден ми е от поставянето на 2рата инжекция Золадекс. На 20ти Април ми е третата и ако всичко е наред няколко дни след това трябва да започнем стимулации.
От няколко дена имам напрежение в единия яйчник и чувството е същото като че ли имам фоликул.
Въпросът ми е може ли да имам фоликул или киста при положение че вече съм на 2ра инжекция Золадекс и нямам цикъл?
Много моля някой с компетентно мнение да се включи, защото доколкото знам неможем да започнем стимулации за инвитро ако имам фоликул или киста и доста се претисних  :? Какво се прави в такива случаи?  :oops:
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #175 -: Април 05, 2010, 16:32:51 pm »
Ако е киста се пунктира и после се продължава по план. Фоликул (?) не знам дали можеш да овулираш при два Золадекса.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #176 -: Април 06, 2010, 09:05:47 am »
Благодаря за бързия отговор kriska,вече съм преминала 6месечен курс с лукрин депо и повече от година не е настъпила бременност. :(
*

    !!!

  • *****
  • 1495
  • Най стимулиращият дар? Надеждата
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #177 -: Април 06, 2010, 09:26:41 am »
Благодаря за бързия отговор kriska,вече съм преминала 6месечен курс с лукрин депо и повече от година не е настъпила бременност. :(
Знам че не е лесно миличка  :(
Отивай на специалист по стерилитет и там ще намериш вярния път!
Успех!
*
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #178 -: Април 21, 2010, 23:42:59 pm »
Здравейте момичета,имам следния проблем и ще съм ви безкрайно благодарна,ако ми помогнете в разрешаването му.Малко предистория:април 2007 г.имам коремна операция,при която извадиха две ендометриозни кисти,последва 6-месечен курс на лечение със Золадекс.Март 2008 ми дойде реда за преглед в ин-витро клиника,и се започна,хидрослпингс-прещипване на тръбите,вътрматочни полипи-хистероскопии (4бр.)И така до февруари 2009,когато направихме стимулиран опит,при който на десети ден след трансфер вдигнах постоянна висока температура,която месец и половина никой не можеше да разбере от какво е (естествено опита беше неуспешен)до 27.03.2009 когато дойде страшната болка и стана ясно къде е проблема.На 28.03.2009 коремна операция по спешност двете тръби и единия яйчник отстранени плюс половин литър гной.
На 02.11.2009 си получих заповедта от фонда.От тогава до сега се опитваме да уморим една киста,първо я чакахме да се пукне сама,после два месеца я третирахме с Фемоден,не умира гадтта.На предпоследния преглед се оказа,че лигавицата  я няма никаква и започнах да пия Естрофем.На вчерашния преглед доктора каза,че кистата най-вероятно е ендометриозна и ми предложи да я пунктира,след това два или три месеца Диферилин и евентуално тогава отново ин-витро.
Днес подадох и молба за удължаване на срока на заповедта,който е до 02.05. и ако одобрят,удължението ще е до 02.08.
Та въпросът ми е такъв,дали да настоявам след пункцията да направим опита,за да не изпуснем срока на финансиране и ако е неуспешен,да подам молба за втори финансиран опит и докато чакам одобрението да съм на Диферилин.
Извинявам се за дългия пост,ще се радвам да ме посъветвате.Благодаря
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #179 -: Април 22, 2010, 00:16:08 am »
Аз мисля че има логика в "плана ти". Дерзай!

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #180 -: Април 22, 2010, 00:55:55 am »
Аз също мисля , че е по-добре да се пунктира кистата и след това веднага опита и т.н. И без това сега е април( почти е минал) ако май ,юни, юли ако си на диферелин   губиш тъй като  август клиниките (повечето мисля ) не работят! Успех ! Вземи най-правилното за теб решение , действай и чакаме добри новини!
*
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #181 -: Април 22, 2010, 10:48:17 am »
Благодаря ви момичета,успокоихте ме,че не си измислям разни фантасмагории,в стремежа си да се хвана за сламка.Ще настоявам след пункцията да направим опит,пък да видим доктора какво ще каже.Още веднъж,благодаря  :bighug:
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #182 -: Април 24, 2010, 11:12:55 am »
здравеи варта на мен ми откриха ен на матката но преди лапарото си взех одобрението но др ми назначи лечение 6 месеца с лукрин това ще рече че аз изпускам срока ин витрото затова аз отидох при др при които ще правя ин витрото и тои ми каза да отида отново в софия и да попитам др лалев дали мозе да ми удълзи срока и тои ми отговори че трябва клиниката в която ще правя ин витрото да ми издаде белешка в която да се опише че ми е открита ендо и да я занеса обратно в софия и чак тогава ще ми се удълзи срока.и тъи като прочетох че и ти имаш ендо но не са ти искали белешка ами си подавала молба за удължаване.искам да те попитам за всички ли важи това или зависи от заболяването или да се обадя на др лалев и да го попитам отново.моето ин витро е в клиника,селена,пловдив
*
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #183 -: Април 24, 2010, 16:29:10 pm »
Най-добре попитай д-п Лалев.Като подавах молба за удължаване на срока,писах,че е открита киста и се налага оперативна намеса,без да уточнявам,че е ендометриозна и се налага и три месеца лечение.Сега се замислям,че може би е трябвало да го упомена и да говоря с д- Лалев,а аз занесох молбата при жените,които приемат документите.
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #184 -: Април 25, 2010, 13:38:50 pm »
Момичета и аз да се вклщюча. Преди седмица ми направиха седма операция. Имам енометриоза и бях оперирана по спешност и се оказа гноина торба 15см и отстраниха десен яйчник и остана всичко в ляво само че ендото така е засегнала тръбата в ляво макар че е запушена че ми казаха за инвитро най-рано след година. Изписаха ми лукрин за втрори курс на лечение само не ми казаха кога да си я бия инжексията по кое време на цикъла тъй като чакам да ми дойде а до тогава съм на дуфастон. Може ли някоя да ми каже. И още един въпрос заповедта ми е от януари готова но поне след година ще правя опит пореден 4, та ви питам какво да предприема. а между временно май искам да сменя и лекаря за опита . посъветвайте ме объркана съм много
*
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #185 -: Април 25, 2010, 23:15:50 pm »
Котка  , съжалявам мила за това , което си преживяла !
Моят съвет е първо да се консултираш с още 2-ма специалисти (поне така бих направила аз! )
7-ма операция си звучи много страшно!!!! При кой док си ако не е тайна? Как така ти откриха гнойна торба 15см? Ти имаше ли някакви симптоми ? Не ходиш ли постоянно на док? Някак си ми се струва , че си като опитно зайче на някой ...съжалявам много за това което си преживяла. Аз самата вървя по същият път ми наистина виждам ,че е много труден ....
За Лукрин-а , аз при първото лечение го бих при първа възможност , а при второто лечение на 1ви ден от МЦ. Ако искаш изчакай да ти дойде и постави инжекцията тогава.
АКО не те притеснява , би ли  разказала по подробно историята си?
 мисля , че с разказа за това което се случва не теб, може да помогне на много момичета да не правят поредни грешки...
Прегръщам те ! Горе главата ! Ще успеем ! И задължително смени клиниката!
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #186 -: Април 26, 2010, 18:55:13 pm »
rossy *здравей,аз много се чудя дали да казвам името на док довел ме до това положение защото в момента е един от най известните и търсени лекари. Та историята е следната накратко. през 1999г по спешност ме оперираха кисти и на двата яйчника и нищо не ми казаха нито изписаха. Две години по-късно бебе не се получаваше и аз отидох в Майчин дом София при проф. Налбански и той след лапароскопия ми каза че трябва да ми направи пластика на тръбите. Добре и това направих но без резултат, тогава ми откриха и ендометриозата но пак никакво лечение.Ааз неразбирах не съм лекар та да го назнача. после след време пих оргаметрил противозачатъчни и пак бебе не става а кисти има.После 2006г. пак ме оперираха като ми махнаха дясната тръба. Последва първи опит инвитро които заради не направена имунология завърши неуспешно.После пак кисти , отново операция но този път имаше деферелин 4 месеца не че помогна.И след като само ми разбутаха хормоните последва пункция и после втори опит наистина опит защото док след трансфера имаше наглостта да ми каже че не трябвало да има трансфер ама решил да опита на късмет. Неуспешен. Забравих да кажа че опитите и предпоследната операция са при един и същи док., а последната е при негов приятел колега защото не можеше да ме вмести тогава в графика си. Продължих пак и миналата година ми беше последния опит като преди тансфера ми пунктираха киста отново. Пак неуспешен.След това отново почна да се образува тази киста докато преди месец не я пунктираха отново, но този път беше доста голяма около 12-15см,и ми казха тези същите док че това било друго, а не киста. Хубаво ама след 15 дена тази същата топка порасна пак със същите размери и придружена с висока температура влезнах по спешност в най -близката болница и спешна операция. Та док която ме оперира по спешност просто нямаше думи да опише какво е било в корема ми, а то 15см гнойна торба, и ми каза само благодари че си жива и забрави поне година за опити.Та момичета помогнете ми и ми кажете какво да правя.Извинете ме за дългия пост но искам да ви кажа не се доверявайте на 100% на докторите.
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #187 -: Април 26, 2010, 21:57:11 pm »
Слушай скъпа, наистина мисля че трябва да си починеш много добре - и емоционално и самите ти органи да се възстановят малко от интервенциите, защтото това си е шок за целия организъм. през това време намери добър лекар, но гледаи да се откъснеш от тези проблеми за малко. Може да ти звучи странно, но ти препорьчвам йога за вьзстановяване а след това инвитро.  :goodluck:
*
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #188 -: Април 27, 2010, 00:12:26 am »
КОтка наистина много си си изпатила! Док ( мисля че се сетих за кой става въпрос) какво казва по твоят случай? Някакви обяснения няма ли?
Не мога да разбера защо ти изписват Лукрин , след като това образувание е било гнойна торбичка?
Аз също мога да те посъветвам като сами - поне 6 месеца почивка от лекари , йога или др гимнастика (това е мн важно ) после смяна на клиниката и ин витро! :bighug:
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #189 -: Април 28, 2010, 13:50:38 pm »
благодаря ви момичета за съветите така и ще постъпя почивка и после ще му мисля
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #190 -: Май 03, 2010, 12:02:15 pm »
Здравейте и от мен!За съжаление и аз трябва да се запиша в темата.След направена хистероскопия хистологията показа-фрагментиран материал с характер на ендометриялен полип и части от миометриум с белези на вътрешна ендометриоза.Някой знае ли какво означава това,трябва ли да се лекува и как се появява.Защото преди това имам два опита ИКСИ-неуспешни за съжаление и никой не е е изразил и съмнение за нещо такова.


Огромно благодаря на доктор Стаменов!
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #191 -: Май 03, 2010, 22:11:53 pm »
Здравейте и от мен!За съжаление и аз трябва да се запиша в темата.След направена хистероскопия хистологията показа-фрагментиран материал с характер на ендометриялен полип и части от миометриум с белези на вътрешна ендометриоза.Някой знае ли какво означава това,трябва ли да се лекува и как се появява.Защото преди това имам два опита ИКСИ-неуспешни за съжаление и никой не е е изразил и съмнение за нещо такова.
Аденомиоза

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com