0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« -: Февруари 10, 2005, 11:09:45 am »
Здравейте момичета,
Аз съм Лина, на 26 год., с ендометриоза, без един яйчник и тръба. След операция преди 2 години и инжекции Золадекс след операцията сега съм с малка ендометриозна киста на единствения яйчник. Лекарите ме съветват да направя инвитро, въпреки кистата. Моля кажете ми някоя от вас дали има опит с инвитро при наличие на ендометриоза и на ендометриозна киста, при кои инвитро специалисти сте били? Всяка информация ще ми бъде много полезна! Ако някоя от вас е с диагноза или съмнение за еднометриоза мога да споделя моят опит с болестта. Пишете ми! :P
*

    sunnyflower

ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #1 -: Февруари 11, 2005, 08:41:56 am »
Здравей Лина,аз съм оперирана от ендометриозна киста миналата година марат,след което и аз бих Золадекс 6 месеца,последната ми инжекция беше на 8-ми август ниаколко месеца след това отидох на преглед това беше ноември и ми казаха 4е пак имам киста 4см на другия ячник и се съмнияват за ендометриозна киста,не ми предписаха нищо а доктора ми каза че ще я наблюдаваме и да отида при него чак след два месеца,миналата седмица ходих и се оказа че кистата е изчезнала,тоест че не е била ендометриозна.
Ти сигурна по точно как твоя доктор е сигурен че това е ендометриозна киста,а не функционална киста,като това дали е ендометриоза може да се доказе единствено само с лапароскопия,иначе от ехограф неможе да гадае дали е такава?ако са те гледали с ехограф и има предположения само,то много вероятно е да не е такава,нужно е да се наблюдава известно време дали расте или ще изчезне.
За инвитрото за съжаление немога да ти дам съвет тъй като не съм запозната,дано момичетата ти дадат съвет по този въпрос.
Аз ти давам рамо да не се тревожиш,надявам се всичко да е наред и да не е ендометриозна киста,но мое мнение е потърси и друго мнение относно кистата дали е такава,а за инвитрото мисля че след като докторите ти казват че нямя проблем да го направиш с кистата то може и да е така.
Много,много късмет ти желая.
*
ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #2 -: Февруари 11, 2005, 21:07:28 pm »
Здравий Sunnyflower, благодаря за подкрепата - много ми е нужна точно в този момент! Радвам се, че твоята киста не е била ендометриозна. При мен докторите в общи линии се разделят на два лагера - да се мине незабавно към стимулация за инвитро или да се направи операция и да се отстрани кистата и срастванията в абдомена /оказа се, че тръбата ми има срастване за таза, но въпреки това е проходима/. Много съм объркана и не знам кого да слушам. Вече следят кистата за втори месец и се оказва, че нараства от цикъл до цикъл. Още е малка 2см но аз се притеснявам да не загубя и другия яйчник.

Желая ти много късмет и успех! По принцип дават до 2 години след операция и лечение със Золадекс най-големи шансове за забременяване - искрено се надявам да се получи при теб скоро.  Ако мога да ти помогна с нещо ми кажи - аз загубих 6 ценни месеца в лутане докато се ориентирам какво и как трябва да правя.

Весел уикенд!
*

    Vanina_

ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #3 -: Юли 14, 2005, 16:16:17 pm »
Здравей,

явно има много хора, които са с доказана ендометриоза. А аз си мислех, че съм една от малкото. А съм на 26, не съм и мислила някога, че ще имам такива проблеми.

2004 година и на мен ми откриха киста, 8 - 9 см, беше се пропукала, изтекло вещество.....и ме оперираха. Отстраниха кистата, но с нея отстраниха и левия яйчник. Беше много тежко, най - вече психически, как ще имам деца, ще мога ли някога изопщо да забременея, как ще се оправя. Казаха ми, че Золадексът е най - доброто, най - безопасното. Бях на Золадекс 6 месеца, до януари тази година.
Последваха редица прегледи, защото останах с един яйчник, а той след отстраняването на другия, образуваше непрекъснато кисти - фоликулярни, но естествено неможех да забременея.
До юни месец беше така, подтискаме кистата, след това опити да забременея.
Юни месец решихме да ми направят втора интервенция. Откриха пак ендометриозни кисти на другия яйчник. Запазиха каквото можаха. Сега яйчникът е възстановен, но няма овулация. Ще опитваме до края на тази година и ако не стане ще пробваме инвитро.

Ще следя с нетърпение как са при теб нещата. И ти жерая много успех!
*
ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #4 -: Юли 15, 2005, 14:48:44 pm »
Здравей Ванина!
За съжаление Ендометриозата е много често срещано заболяване. Най-лошото е, че трудно се открива и диагностицира. Много момичета живеят с тази болест без изобщо да подозират, и без да се лекуват правилно.

Искам да ти вдъхна кураж! При мен нещата се развиват благоприятно от последния път,  който писах. Кистата, която ми откриха преди 7 месеца растеше постоянно. Обихолих всички "величия" и всички, без един от докторите, бяха категорични - операция без отлагане, премахване на кистата, нов курс Золадекс и инвитро. Единственото различно менение беше да пробвам с Оргаметрил (хормон с подобно на Золадекс действие, но на хапчета и 100 пъти по-евтин). Реших да опитам и чудото стана - след 1 месец лечение кистата намаля наполвина, а след 3 изчезна напълно. Сега продължавам да го пия до момента в който започна подготовка за инвитро. Съветът ми към теб е - не позволявай да те режат отново, пробвай първо с хормони. А ако се появи киста и се хване докато още е малка може да се направи пункция - това е интервенцията, която ползават при инвитро за извличане на яйцеклетките - само че вместо яйцеклетки, всмукват кистата или кистите.

Що се отнася до овулацията и аз нямах. Трябваше да се стимулира яйчника с хормони. Пробвахме повече от 6 месеца, но резултат нямаше:( Единственото с което се сдобих от тази хормонална стимулация бе кистата.

Желая ти успех! Дано скоро да се похвалиш с добра новина!

Пиши ми ако имаш въпроси - информацията за това заболяване е много оскъдна. Ще се радвам ако мога да помогна!

Лина
Здравей Лина
« Отговор #5 -: Юли 15, 2005, 15:12:19 pm »
Здравей Лина, радвам се че при теб нещата са по - добре.
Знам, че с ендометриозна киста няма как човек да забременее, нямаш овулация и няма как да стане, а тя чрез хапчета или золадекс просто се подтиска, но се появява отново след това.Оперативно ги горят кистите след което най - благоприятно е да забременееш.
При мен, както може би при теб е така, проблем е не само ендометриозата, но и непрекъснатите кисти, които си образуват на единствения яйчник.те са фоликулярни, но пречат и неможе да се получи бременност. Аз все още нямам овулация след операцията-втората имам предвид, втори месец е така, ще видим как ще е и този и може би ще стимулираме.Кога ще правите инвитро.

Ще ти препоръчам Стаменов от АГ - център Димитров.При него направете инвитро.
пише ми кога ти откриха ендометриозата и от кога се справяте с нея.
ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #6 -: Юли 16, 2005, 19:24:22 pm »
Извинявайте, че се намесвам в темата, но и аз имах киста(е не знам дали е като вашите), от която ме оперираха з-о се беше спукала и бях с много силни болки(казаха, че била гнойна каквото и да значи).
След операцията получих доста сраствания и запушване на тръби.
Но друга ми беше мисълта.
След операцията ми се появяваха пак кисти. Излекувах ги успешно с "Мужик корен". Това е извлек от билка. Абсолютно безвреден и даже има и други действия(прочиства организма, действа имуностимулиращо и т.н.).
Струва 25 лева, но на мен ми помогна 2 пъти. Може да опитате ако имате желание.
Успех от мен!
ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #7 -: Юли 18, 2005, 14:24:15 pm »
Лина, Ванина,

Стискам палци да преборите проблемите и за скорошен успех!

Дано попаднете на правилното място, правилните лекари, и нещата ще се наредят!

Успех! :D
Благодаря ти, Бени!







*

    Ani4ka78

  • ***
  • 220
  • Моята принцеса
Успех на всички!
« Отговор #8 -: Юли 20, 2005, 09:41:32 am »
Здравейте момичета,
аз съм със същия проблем като вашия- нямам или по-точно имам част от левия си яйчник, имам ендометриоза и на всичкото отгоре ми откриха и хидросалпингс на лявата тръба. В момента съм на золадекс заради ендометриозата, но лекарката ми каза, че нещата не се развиват добре, в смисъл че яйчника ми се повлиява от золадекса, но тръбата не, и най-вероятно ще трябва да правя лапароскопия през есента, за да видят дали да махат тръбата или не. Преди да почна обаче Золадекса бях на Оргаметрил за около 2 месеца и тогава нещата бяха по-добри, и тръбата се повлияваше и кистите ми бяха намалели. Незнам може би не трябваше да почвам Золадекса, а само с Оргаметрила да се лекувах, но....... не съм лекар! При това положение гинеколожката ми каза, че най-вероятно ще правя ин-витро, но аз силно се надявам да не се наложи! Ако има момичета забременели след ендометриоза, дали ин-витро или по естествен път, нека пишат, да ни дадат малко сили. Благодаря им предварително!!!
Желая УСПЕХ на всички и дано скоро се похвалим с хубави новини!!!
*

    Наталия

ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #9 -: Юли 21, 2005, 22:33:54 pm »
Преди години, когато ми беше първото икси, се запознах с всички момичета от групата. Една от нас беше с ендометриоза. Всички останали бяхме произвели по около 10 яйцеклетки, лекарите ни се радваха, дори ни даваха за пример на студентите за добре протекла стимулация на добре работещи организми. Момичето с еднометриоза произведе само три малки фоликула и всички я "отписваха". Накрая стана така, че всички останали не забременяхме. Забременя само тя...това й беше първото икси и въъобще първата инвазивна манипулация.
ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #10 -: Юли 28, 2005, 09:22:39 am »
Момичета, знам, че това, което ще попитам, е малко извън темата, но се надявам да не ви ядосам и да ми отговорите - колко време след поставяне на последната инжекция Золадекс се възстанови цикъла ви? Успяхте ли да усетите първата си овулация?
Zdarveite
« Отговор #11 -: Юли 28, 2005, 15:33:01 pm »
Zdravei Uranija,

pri men nestata se vazstanovixa do mesec, no dali sam ja useshtala - ne, xodix 3 - 4 pati na pregled, i imax ovolacia i to mnogo xubava. Taka 4e deistvaite smelo napred.

Uspex
ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #12 -: Юли 28, 2005, 16:58:40 pm »
Мила Ванина, благодаря ти за отговора!
Само, моля те, уточни - до един месец от поставяне на последната инжекция или до един месец от спиране на действието на последната инжекция, че малко се пообърках.
*

    oganche

  • ****
  • 957
  • Малката ми мацинка
Re: Успех на всички!
« Отговор #13 -: Юли 28, 2005, 17:11:03 pm »
Цитат на: Ani4ka78
Ако има момичета забременели след ендометриоза, дали ин-витро или по естествен път, нека пишат, да ни дадат малко сили.

Ще ви напиша за моя приятелка. При първо лапаро: ендометриоза 3-4 степен на единият яйчник със здрава тръба. Другият яйчник е добре, но тръбато му е абсолютно непроходима в следствие на операция от апендицит като малка. Не я махат. Следва 6 месеца Золадекс. После 1 година опити за забременяване и всичките неуспешни. Решават да направят инвитро с мнооого лека стимулация. Имаха 3 прекрасни и големи енбриони, но....инвитрото беше неуспешно. По време на пункцията доктора е забелязал, че непроходимата тръба има хидросалпингс. Биеха й инжекции протиф инфекцията и даже позабавиха трансфера. Мисля, че беше на 4 ден, но ще ви излъжа. И така. Следва второ лапаро за отсраняване на проблемната тръба. За щастие няма и спомен от ендометриозата на яйчника със здравата тръба. Препоръчали са й 2-3 месеца да пробват нормално забременяване пак и тогава да пристъпват към второ инвитро. И хоп! На втория месец мацката забременя и чакаме красавица в началото на Ноември. Извода, който и аз си направих е: Борба до край без никакво колебание!
Късмет и бързо забременяване на всички ни!

*

    Eli_

  • ****
  • 516
  • Тъпа и упорита !!!
ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #14 -: Юли 28, 2005, 22:21:36 pm »
Е-е-ех,че хубаво това!!!Дай боже всеки му!А за предаване и дума да не става  :snail: Бавно,но славно ще стигнем до целта, дори и с лазене!
hi
« Отговор #15 -: Юли 29, 2005, 19:09:09 pm »
Zdravei Uranija,

edin mesec sled spirane na Zoladexa.

Triabva da se polu4i, zastoto talkova vreme sa ti podtiskani ja4nicite, che nakraia ima xiper ovulacia. Togava e tochno momenta da deistvate.

Stiskam ti palci
ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #16 -: Юли 29, 2005, 19:23:20 pm »
Желая ти успех
ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #17 -: Юли 31, 2005, 04:22:49 am »
Здравейте момичета.Писах доста отдавна по тази тема,но чак сега имах възможност отново да вляза във форума и то като регистрирана вече.успех ви пожелавам на всички вас дано успеем.При мен бебчето все още го няма,другия месец август ще стане точно една година откакто сложих последната 6-та инжекция Золадекс.Аз съм писала по горе,че и при мен се беше появила киста отново само че на другия яйчник,която слава бого изчезна от самосебе си,от тогава насам не съм образувала кисти.При моята лапароскопия освен кистата ми от 7см която беше шоколадова не се установи да имам сраствания или запушени тръби,запазиха ми и двата яйчника.Но вече една година след моето лечение на ендометриоза все още няма бебче,стархувам се да не се появи отново.Неискам да се предавам и се боря колкото и да е трудно понякога.Радвам се че ви има и се надяваме да се подкрепяме във тази борба със тази гадна болест ендометриозата.
Дано успеем колкото се може по скоро.
ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #18 -: Август 12, 2005, 14:23:42 pm »
Zdravei Lina,
obrastam se kam teb za da te popitam za niakoi nesta, zastoto i az kato teb,sled vtorata operacia, niamam ovulacia ve4e treti mesec. Folikulite mi rastat i to4no, kogato triabva da se spukat po vreme na ovulacia, te ne se pukat, a stavat kisti i rastat.
Tova, koeto lekaria mi reshi e da podtisnem kistata s nesto po silno - sega vzemam Primolut nor, i ako kistata iz4ezne, sled tova da slagame Pregnyl, koito e za pukane na folikulite.
Mislish li nesto po vaprosa? Ti prez kakvo le4enie premina i zasto nakraia si se sdobila samo s nova kista.
Kakvo te savetva tvoia lekar, kakva linia na povedenie da izberete ili napravo ste pravite invitro.

Blagodaria ti mnogo

Pozdravi i stiskam palci
*

    Lali

  • *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
ЕНДОМЕТРИОЗА И ИНВИТРО
« Отговор #19 -: Август 12, 2005, 16:18:41 pm »
Ванина, моля те, пиши на кирилица.