0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #220 -: Октомври 01, 2014, 12:56:28 pm »
Усещам как всички в темата ще си проверим съдържанието на оцета.  :jump12:
Моят ябълковият е на винпром В. Търново. Пише, че е произведен от ябълков виноматериал.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #221 -: Октомври 01, 2014, 13:17:04 pm »
аз щото пък не правя трушии имам само балсамов  :lol:
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #222 -: Октомври 01, 2014, 14:22:13 pm »
Усещам как всички в темата ще си проверим съдържанието на оцета.  :jump12:
Моят ябълковият е на винпром В. Търново. Пише, че е произведен от ябълков виноматериал.
Такива думички като виноматериал  :lol:  много ми харесват, моят пък е направен от
висококачествен оцетен концентрат Е260 и натуралноидентичен  аромат ябълка   :P ,
производство - Винпром Дупница.

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #223 -: Октомври 01, 2014, 15:08:03 pm »
Като сме почнали аз ползвам винен оцет на Arriva, 6%, пише оцет получен чрез оцетно кисела ферментация на гроздов виноматериал.
Нямам забележки, от години го ползвам и ябълковият им оцет за салати.

След като детето рева цяла нощ и аз с нея,за да ми минат нервите направих следната Туршия, тя е в два вариант, аз днес направих първия вариант, а преди няколко дни втория. Направих снимки,ама са във фотоапарата.....

Вариант 1

2 кг камби
2кг моркови
2кг карфиол
1 връзка целина

Вариант 2

3 кг камби
1 кг карфиол
1 кг моркови
1 кг зеле
1 връзка целина

Независимо кои вариант се прави - зеленчуците се нарязват, объркват се с марината и се оставят да престоят 24 часа, като се разбъркват от време на време. После се пълнят в буркани и се обръщат няколко дни. Аз ги пълня в едно 10 литрово бидонче.
Дафиновият лист го вадя, преди да напълня бидона.

Марината е еднаква и за двата варианта:
1 ч.ч. едра сол
4 ч.ч. оцет
5 ч.ч. захар
9 ч.ч. вода

Слагам 10 аспирина, бахар, зърна черен пипер, дафинов лист и разбърквам докато се разтопи солта.

« Последна редакция: Октомври 02, 2014, 15:14:23 pm от mishanta »
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #224 -: Октомври 01, 2014, 22:48:09 pm »
Вижте ся драги другарки - консерваторки и готвачки....  :lol: Маслото се прави от? Точно така - не от Е-та. Когато е от Е-та - не  е масло просто. Е, с оцета е същото, както и с всичко останало. Отворих дума не само за бурканите, а защото оцет ползваме често и за какво ли не. Ние сме салатоядна нация все пак. Баласмико ползвам много ( итам има ментаци, четете етикетите), но не ми върви на всички салати все пак. Примерно зле с моркови и магданоз.
Имам братовчед, който е "технолог по напитките" - не знам как се казва точно специалността във ВХВП. Но беше главен технолог на известна компания за водка, сега има бутикова винарска изба и е кмет на едно градче налЕ за разкош... :lol:  Разбира си от работата човекът и чисто случайно това лято се заговорихме и по темата с оцета (покрай вината му). Няма оцет, който да е оцет наистина и базата му да не е материал, истински, който ферментира. Колкото пържолите от соя са пържоли наистина да кажем.... и тук е същото.
Може да е много добре балансирана химия някой "оцет", да докарва и на вкус, да не ти се хумнат бурканите - ОК. Ама главният въпрос е какво поемаш с храната, като е такъв "оцета".

П.П. Пеше - извади си "Кулинар"-а и му виж етикета на гръбчето на бутилката ;) Приготвял се по специална технология, с още по-специални съставки и...т'ва ти е инфото. Познай защо.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #225 -: Октомври 01, 2014, 23:27:45 pm »
Смятай, докъде сме я докарали, щом най-скапаното и вкиснато вино е по-скъпа суровина за оцета от химически произведените заместители...

Това с химията в месните продукти ми е болна тема. Преди 15 години (брех, как лети времето) ме командироваха от Испания в България за преводачка на технолог, който да внедри оцветители, овкусители и втвърдители в продуктите на видни югозападни месопроизводители. В асортимента от формули имаше една за кремвирши с 14 (четиринайсет) процента месо. И на варената шунка намериха чалъм да вкарат повече сол, розов цвят и вода, за да тежи не само с месото си. За каймата изискването беше да се намали месото, но да се запази консистенцията, цвета и количеството задържана вода след пържене (на кюфте, например). Това май го разправям за десети път, но ме втриса всеки път, като се сетя.
« Последна редакция: Октомври 01, 2014, 23:30:49 pm от цигу »
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #226 -: Октомври 02, 2014, 08:43:34 am »
Цигу, аз го чета за първи път. Отвратително е, но е масово поне тук. Почти съм сигурна, че няма фирма, която да продава чисти продукти.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #227 -: Октомври 02, 2014, 10:09:56 am »
цигу, точно заради разказаното от теб, което се отнася и за всички други отрасли/продукти на хранителната индустрия...и в моето ежедневие и в това на много други хора, едно от най-сложните и трудоемки неща, от години стана това да си осигурим поне някакви качествени продукти за ядене.  :? Не е въпрос на пари и стандарт на живот (материален), за да си осигуриш въпросните, поне у нас. То е егати гимнастиката и "изграждане на лична мрежа за снабдяване", "координиране на доставките", уговорки и договорки с хора живеещи по околните села да ти произведат и продадат еди какво си... Поне за базовите хранителни продукти - меса, плодове, зеленчуци.
Селата отдавна се обезлюдиха, в общия случай "бабите и дядовците" са "градски", та дори да имаш къща с дворче близо до града, ако не живееш в нея - няма чалъм ни животни да си отглеждаш сам, ни плодове и зеленчуци. И си в патова ситуация по темата.

Дебнеш, договаряш и к'вото докопаш малко от малко натурално - чудиш се как да го "консервираш" за възможно най-дълго време и съзнателният ти избор е да не ядеш приоритетно пресни храни, а истински храни. Рядко може и двата критерия да се изпълнят. Ужасно е. И аз и много други хора (оказва се) - се запознахме с бурканите и всякакви техники на замразяване на бърза ръка, само и само да не ядем 100% боклуци и отрови. Постоянно се измислят още и още ведомства по контрол на храните (у нас поне), обаче като погледнеш "стандартите за допустимост на съставки" - да те втресе. Контролират хората (уж), ама какво? Законното присъствие в безумно висок процент на описаното от теб. Баси и "контролирането" драги зрители...

Лично за мен най-големият проблем е да се сдобия с качествено месо. За пилета се уредих, но някакво друго ми е "мисия невъзможна" дето се казва. Пример от снощи. Под нас - голям магазин за меса, на все пак една от уж добрите фирми (демек не им е всичко пълен боклук се разправя). Предлагат да ти смелят месо на място, като услуга. Предлагат и 3 вида вече смляна кайма - чисто свинска, свинско и телешко (50/50%) и  телешко-свинска в съотношение 60/40% в полза на телешкото. На мен ми трябва обаче 100% телешка и питам следното: "Мога ли да ви поръчам, ако трябва и предварително ще ви платя - 3 кг. телешко месо и да ми го смелите на кайма?". Отговорът: "Съжалявам, но нашата фирма не предлага телешко месо." Оппппа. Питам как тогава предлагат кайма "смес", която съдържа телешко месо, да не би да дистрибутират кайма на друг производител, да не е тяхна. "А не, не всичко си е наше производство, вкл. и каймата" - бодро ми отговаря девойката. Е как питам аз правите кайма с телешко, като не произвеждате телешко и не продавате телешко месо?! Мацката се смръзна, взе да ме гледа глуповато, да мисли отговор... И накрая ми казва: "Ами не знам, честно. Пишем каквото ни кажат по етикетите. Това са ми казали - това съм написала. Но телешко не произвеждаме и не предлагаме, това е сигурно. Не купуваме и от друг производител". Понеже сме съседи все пак, често се виждаме - не го увърта момичето хич. Каза ми особено за детето пък...да опитам по друг начин да си намеря кайма. Сещайте се.

Е, в тая кайма "смес", да докарат на вид такава - познайте какво има наблъскано и колко от споменатите от цигу нещица са вътре. А това все пак е от приличните магазини, скъпички са им продуктите, не е като да е най-еФтинкото налЕ...  :? И какъв ми е избора на мен (и не само на мен), за да не тъпчем боклук нон стоп? Да се местя на село, да си направя обор, кокошарник и на мястото на райграса - да набучкам де що се сетя плод и зеленчук. Няма друга опция. ОК, ама и това не ми е опция реално. Няма и как да направя гореспоменатото и да се грижа за такава градина и животни "за уикенда" само...

Сори, че пооспамих темата, ама наистина много ме е яд и изход не мога да измисля просто.
« Последна редакция: Октомври 02, 2014, 10:15:38 am от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #228 -: Октомври 02, 2014, 11:01:10 am »
Не ми се коментира спам    по темата за заместителите, овкусителите , емулгаторите , Е -та и т.н. нататък , че е страшно.
Завършила съм ВИХВП  , имам много колеги   , работещи в търговията с  добавки и адитиви за различни сфери от хранително вкусовата промишленост. Няма такова чудо  просто ,  и да знаете доходите им са сериозни , стабилни и по-големи от на производителите  .
Дори в брашното има да речем -избелител -  аскорбинова киселина  най-често , което си е форма на вит. Ц  , нищо лошо , ама го слагат , защото  хората искат да ядат бял хляб  и фирмите се надпреварват на  коя да е  от бял по-бял  ...

Jbrul ,не може всичко да  е домашно за съжаление ...

По темата :   реших и аз да спретна туршията на Jbrul  , изпробвана   и от цигу  - в  10 литрова туба   . И ще пукам  люти и не люти чушлета в бурканчета с оцет .
Свекърва ми от години прави  и ползва само домашен оцет -ябълков, винен .






*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #229 -: Октомври 02, 2014, 11:16:07 am »
и аз малко спам, но снощи разбрах, че имало завод, в който се произвеждали и семчици за сладка, да, да семчици, да ти имитират ягодово, малиново, смокиново сладко и т.н. 8O
незнам за вас, но на мен до снощи и през ум не ми беше минало, че и това фалшифицираме, така да се каже. не че купувам и ям купешки сладка, но направо се втрещих.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #230 -: Октомври 02, 2014, 11:20:51 am »
Ми ОК, не е страшно, че в кайма с 60% телешко месо по етикет - нямало телешко, а цветът е съответстващ като да има такова. Доста. Ще го броим за полезно, или поне безвредно щом казваш. Аз не искам всичко да ми е домашно, понеже не ми е по-удобно да отида и да си купя к'вото ми душа иска от магазините до задника ми, нито финансово ми е проблем. ;) Аскорбиновата киселина - ОК, витамин Ц. Другите? И те ли са витамини? Тебе питам, понеже ти си наясно. И няма ли в случая все пак значение не само какво се влага, а в какво количество се влага въпросното. Те и лекарствата са ОК по принцип, ама като предозираш - вече не са. Или комбинираш един препарат с друг, дето не е ОК да се смесват.

За лютите чушлета - специалитет са ми  :D Ако искаш - ще ти кажа как ги правя моите.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #231 -: Октомври 02, 2014, 13:07:19 pm »
Жбрул, никога не купувам готова кайма, дори в месарница. Отивам, избирам си месото и го мелят пред мен. Това предимно на едно място го правя, дали колят тяхно или имат добри доставчици не знам, но съм сигурна, че е хубаво месо, ядем предимно домашно и в 5-10 пъти покупка годишно, просто няма как да се заблудя. Купувала съм 1-2 пъти и от Кауфланд, ми няма такава смрад на хормони ли е кво, не знам, храня кучетата де, не можем да го ядем.
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #232 -: Октомври 02, 2014, 14:17:38 pm »
За лютите чушлета - специалитет са ми  :D Ако искаш - ще ти кажа как ги правя моите.

Чекаме  :lol: сите тука!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #233 -: Октомври 02, 2014, 17:18:43 pm »
Марго, аз купувах от споменатите кайма, по логиката че всичко което продават си е тяхно производство и каймата - те си я мелят все пак. Освен да кажем, че няма да ми е смляна на момента, а преди ден-два - не виждах какво значение има толкова. Дали ще си избера аз 3 парчета месо да ми ги смелят на момента, или те ще са смлели от същото месо предварително...все едно и също е месото като произход. Уж. Но до снощи - не бях забелязала, че в магазина изобщо не се предлага телешко. Обикновено - все си уреждам някакво домашно телешко и рядко се е налагало да купувам. Както и да е - спирам с тази тема в темата.  :lol:

Люти чушлета (пропорция за малки бурканчета, не помня колко мл. се водят май 370, има ги на снимките)
1. люти чушлета
2. една - една и половина чаена лъжичка сол
3. една чаена лъжичка захар
4. оцет (ябълкова слагам аз) - 3 супени лъжици
5. олио/зехтин
6. стар чесън
7. черен пипер на зърна

Люти чушлета  - каквито обичате. Може да са "шипки", "рибки", "арнаутски", "чили" (аз правя от всичките  :lol: ). Измиват се и още сурови се ндаупчват с вилица, или дебела игла на няколко места. "Опукват" се на скара, барбекю, тенекия...на кой както му е удобно. На дъното на бурканчето се слагат нарязани на средно едри парченца скилидки чесън (на око е количеството), зрънца черен пипер - също колкото желаете. Нареждат се чушлетата, притискат се, за да са плътно наредени. Слага се солта, захарта и оцета. Бурканчето се допълва с избраната мазнина. Може да е само олио, само зехтин, може и двете да ги смесите в пропорция , която ви е по вкуса. Всички версии съм правила, всички са сполучливи. Изчаквате да се "смъкне" мазнината и доливате при нужда. Трябва да стига до горния ръб, под "гърлото на бурканчето" преди да го затворите. Стерилизират се 10-ина минути максимум, само да запечата капачето. И непукани стават чудесни със същата марината, ако някой обича такива.

П.П. Иван яде отровно люто и затова и чушките се подбират да са си "отрова", слагам повече чесън, ч. пипер и пр. Ако искате по-мек и по-малко лютив вкус - слагате по-малко от въпросните подправки и още една чаена лъжичка захар. От около 1.300кг. сурови чушлета - излизат 5 бурканчета пукани.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #234 -: Октомври 02, 2014, 17:29:19 pm »
Jbrul, задължително ли е да се стерилизират, т.е. ако ги сложа в хладилника (2-3 бурканчета, че повече няма да се изяде у дома) ще се развалят ли без да са стерилизирани?
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #235 -: Октомври 02, 2014, 18:11:42 pm »
Додич, откровено казано - не мисля, че ще се развалят. Но да ти кажа 100%, че няма - не мога понеже не съм пробвала така. А и аз правя по 20 и кусур бурканчета годишно, имам 2-3 от миналата година примерно останали и стерилизирам, защото...сещай се да ги държа в хладилника въпросните. Или да ми се развали някое - язък ми за труда. За 3-4 месеца поне - едва ли ще им стане нещо, хората сушените домати си държат в хладилник и нямат проблем поне за 6 месеца.

Казвали са ми (също не съм пробвала), като ги пукаш - слагаш ги така парещи още в съд с капак (да не изстиват). Като ги опукаш всичките - веднага в бурканите, още докато са горещи, слагаш маринатата, затваряш и обръщаш на капаче да си престоят така през нощта и пак се запечатвали. В моята марината - няма вода, а мазнината съхранява добре и дълго в хладилник, затова не вярвам и без стерилизация да имаш проблем де.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #236 -: Октомври 02, 2014, 18:42:29 pm »
Прибрах си от мамин дом една старичка книга „Домашно консервиране“ от 1972 г. Не че много консервирам, ама да не се затрие някъде. В нея мама си е записвала на ръка 2 - 3 рецепти. Лошото е че си ги е писала за собствена употреба и няма ни обяснения подробни кое как се прави, ни нищо.
Все пак разпознах лесно една „бърза трушия“, когато есента по някакъв повод чакахме много гости правеше точно тази. Ще ви я напиша, пък може на някой да му допадне:

Бърза туршия

5 кг. зеле
2 кг. моркови
2 кг. карфиол
1 кгл чушки
червено цвекло,целина - колкото прецените. Общо трябва да са 10 кг. зарзават.
Марината:
2 бутилки оцет 6%
0,400 кг. захар
0,250 кг. сол
0,500 л. олио
10 гр. Натриев бензоат.
Това последното ако ще я затваряте и съхранявате в буркани.
Всичко се реже като за ядене. Съставките за маринатата се кипват на котлона и като поизстине се заливат зеленчуците. Разбърква се периодично в продължение на 24 часа. Ако ще се затваря, първо се изцеждат зеленчуците и се слагат в бурканите. Изтеклата след изцеждането марината се кипва пак и в нея се разтваря бензоата. Като поизстине се заливат бурканите, като се изчаква течността да стигне до долу, после се затварят капачките.
 Ще проверя и за други рецепти, които разпознавам като любими на моето семейство.
« Последна редакция: Октомври 02, 2014, 19:01:02 pm от mishanta »
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #237 -: Октомври 03, 2014, 09:46:06 am »
Марго, аз купувах от споменатите кайма, по логиката че всичко което продават си е тяхно производство и каймата - те си я мелят все пак. Освен да кажем, че няма да ми е смляна на момента, а преди ден-два - не виждах какво значение има толкова. Дали ще си избера аз 3 парчета месо да ми ги смелят на момента, или те ще са смлели от същото месо предварително...все едно и също е месото като произход. Уж.

Напълно погрешно е и това. Ти като си купуваш месо избираш(или поне аз избирам) бут или плешка, те мелят това, което се обира от костите, по-мазно е, има ципа и изобщо непродаваемо в цял вид.
*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #238 -: Октомври 03, 2014, 12:57:55 pm »
Наясно съм с това Марго, но не ме бърка, че е от парченцата останали при транжирането, ако самото транжирано животно е ОК. А и обичам в каймата да има мазнинка да ти кажа. Като съм си мелила сама у дома - твърде суха ми се получаваше. Ако помня добре, едно време като се колеше прасе у дома - каймата също се правеше от тези парченца, дето се "обират", не от рибиците я. Не е имало ципи в нея, нито в тази която съм купувала.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Консервна фабрика"
« Отговор #239 -: Октомври 03, 2014, 13:06:54 pm »
Е, на мен не ми е ок, аз си ги деля и в къщи като меля(сланинките де)  :)