0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Лили в София като си намериш свястна закваска,след това използвай подквасеното мляко за закваска :)
Ние ще се захранваме и аз естествено започвам с въпросите :lol: такааа педиатърката ни даде следната схема: започваме с 4 к.л.тиква увеличаваме всеки ден с по 4 к.л. като достигнем до 12 к.л. към тях добавяме 4 к.л.морков,достигаме до 12 к.л.морков и към тиквата и моркова добавяме 4 к.л.картоф, като достигнем до 12 к.л.тиква+ 12 к.л.морков+12 к.л.картоф вече можело да давам всякакво зеленчуково пюре,защото това били основните съставки на повечето пюрета каза да давам пюрета на хип тези с отбелязана буква А на бурканчето,на въпроса ми като има различна съставка от тези трите в пюрето пак така ли постепенно да захранвам каза да,но не било грешно и директно да давам  8O каза в следобедното хранене да давам каша инстантна без варене,но не ми каза и нея ли така постепенно да я давам с 4 к.л. и да увеличавам вие как сте я давали? И другия ми въпрос е може би не е редно в един ден да захранвам с пюре и с каша? Офф,всичко съм забравила как е било с Вера...
*
Алекс 77, първо започваш със зеленчуците. След  около месец започни и с кашата. Поне аз така правих, не може заедно, защото това са си различни видиве храни. При реакция няма да знаеш от кое е. Или пък може да почнеш с оризова безмлечна каша и след това със зеленчуците. Аз след зеленчуците въведох и плодовете, и чак тогава почнах с кашите.


*
Алекс, не намирам свястна закваска, приемам предложения :)
Понякога си мисля, че проблемът не е (само) в закваската а в условията като цяло. Иначе прясното мляко е страхотно - имам уникален източник - но после нещо не става както искам. Останалиие неща стават ок (сирене, извара, масло).
Здравейте момичета.
Бих искала да ви помоля за съвет, че вече с това захранване и хранене направо ме заболя главата. Ние сме на 1 годинка календарна и 11 мес. коригирана възраст. На 5 мес започнахме захранване с каша, но на 6 мес. влязохме в болница, заради разстройство и повръщане и прекъснахме захранването. После на 7 мес пак започнахме и така до днес. С всичко внимавам и пак имим проблеми. Първо с млякото беше на Аптамил Ар защото имаше рефлукс, като преминахме на 2 и започна да повръща. Преди 1 седмица я записах на кухня,яде 2 дни и пак раозстройство, като съм й давала само супите и десертите, без зелен боб, грах и т.н , не беше яла само прясно мляко и дали от него не знам. Естествено спрях кухнята и вече една седмица е само на ориз и картофи и изхожданията не се оправят, еден ден са по-добре но на др пак са кашави, давам ентерол и хидрасек и така. Вече не знам какво да правя с това хранене хем внимавам и пак.
Благодаря ви много и лек ден на всички.
*
daisy86, мисля, че е добре да се посъветваш с педиатъра, който да те насочи към детски гастроентеролог за консултация, още повече щом детенце има често проблеми.  Аз бих настоявала за среща с тесен специалист.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Дейзи, според мен е нормално не на всички бебчета да им понася детската кухня. Но е хубаво все пак да провериш дали нямате непоносимост към белтъка на кравето мляко. Коремчето ще се възстанови скоро, но ще знаете за друг път. Спокойно, и приятно хапване :)
*
На 5 мес започнахме захранване с каша, но на 6 мес. влязохме в болница, заради разстройство и повръщане и прекъснахме захранването. Преди 1 седмица я записах на кухня,яде 2 дни и пак раозстройство, като съм й давала само супите и десертите, без зелен боб, грах и т.н , не беше яла само прясно мляко и дали от него не знам.

Попитайте лекар дали детето има непоносимост към глутен (Celiac disease). Повръщането и разстройството може да не са свързани и да се дължат на различни причини.

Ако детето ми имаше толкова дълго време такива проблеми, не бих ползвала изобщо детска кухня. Бих готвила само у дома, за да знам какво слагам в храната и кое как понася на детето.
« Последна редакция: Март 24, 2015, 16:01:40 pm от цигу »
*
Момичета кога започнахте да слагате масло/зехтин в зеленчуковите пюрета и какво масло купувате?
Мен хич ме няма в кухнята по принцип, изобщо не съм запозната с продукти и неща и сега като трябва да вложа въображение и старание за малкия е много трудно :?
Аз слагам зехтин от 7-мия месец,към края му.Масло още ме съм,но мисля "Президент".На баткото давах домашно,бдущност от една мандра в родопско село,та се чудех и сега дали да не поръчвам от там.
*
Аз слагам масло от 7 мес., а зехтин от скоро. Но марка не мога да ти препоръчам.


*
Благодаря за отговорите за маслото, макар и леко със закъснение, ама нещо напоследък хич ме няма :lol:
Как правите попара - с масло, сирене и сухар ли? И по-специално с какъв сухар (марка, вид) и има ли глутен в него?
*
http://www.baby.store.bg/p152494/bebeshki-pshenichni-suhari-goldies-opakovki-ot-125-g-i-255-g-za-bebeta-nad-6-meseca.html  Тези сухари ползвах аз за попара (доколкото помня де), от което следва, че съм дала попара, след като съм вкарала глутена. Явно. Май има и сухари без глутен де...
Ако е сега - бих правила попара с хляб честно казано.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

И аз съм правила само глутенова попара.
Първо с ръжени сухари (Finn Crisp - има ги във Фантастико), после със сухари от спелта (бебешки на Холе) и накрая от пшеница (обикновени, за възрастни на Елит).
*
Ами аз може би тогава не съм схванала.... понеже питах докторката дали да давам вече глутен и тя каза първо да започне да яде попара и тогава ще му давам глутен 8O След това я попитах каква попара да правя и тя каза - ами със сухар, масло, сирене... и затова питам :? Все едно де. Имам триста неща да въвеждам преди това а и сме скоро пак при нея, та ще питам пак, но понеже не консумирам сухари та да знам какво да търся.
Например Мими ми беше дала схема за захранване и гледам аз бисквити плазмон пък без глутен и я питах и се оказа че и такива има. Е да де, ама аз едва онзи ден случайно видях да са заредили такива във Вис Виталис, никъде другаде не бях виждала. Та и със сухарите си помислих, че аз нещо не съм разбрала...
*
Сухарът е някак по-фин от хляба за попара конкретно и аз не бих правила с хляб и сега. Разлика във видовете бели сухари не виждам голяма, други не съм купувала. Моят човек още не яде попара  :lol: Ял е един-два пъти, но с прясно мляко вече  :lol: Бисквити пък тъй и не намерих в кое време да давам, освен това са доста сладки и котката ги ядеше  :D Нищо му няма като не е ял бисквити и попара де  :D
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
аз  си правех сухар  сама- сушах  нарязани филии хляб във фурната .
Вкуса със сухар наистина е по-различен , както м-и описва ,а с хляб става малко като каша   :) , макар на мен много да ми харесва .

Не исках с купешки сухари   , защото при нас имаше едни измислени съмнения за алергия  и предпочитах да знам какво има в  хляба .
Правех и само млечна- АМ и сухар ,  и с АМ +масло и сирене ; по-рядко такава с чай  и масло ,и сирене ...
Лично аз много обичам попара  , но само от хляб  ; със сухар на мен ме ми е вкусна .
Калоян я яде всякаква  и от всичко .

Виж бисквитите   и при нас  отиваха на боклука . Бисквитки с  АМ , с  кисело мляко  , с плодово пюре - все не вървяха  тези комбинации.

Ами аз може би тогава не съм схванала.... понеже питах докторката дали да давам вече глутен и тя каза първо да започне да яде попара и тогава ще му давам глутен 8O
Аз малко  8O ,. А ти не си съобразила на  момента да я питаш  какъв сухар да  е този , с които ще е  попарата  .

Това като :
-Дай тон за песен !
-За коя песен ?
-Ти дай ,а после ще видим за коя !


*
Mousyt, аз не разбрах от цялата раУта - ТИ искаш ли да вкарваш глутен, не искаш ли, или чакаш от педиатъра да ти даде насоки по темата? Ако е последното, при такова плещене на глупости - аз не бих разчитала честно казано на съвети относно храненето от такъв човек.
Попарата - не ти е изобщо спешна, важна, незаменима храна, детето може изобщо и да не я прояде, примерно защото не му харесва на вкус - драма по темата нямаш. Ако искаш да въведеш масло и сирене - има как и под друга форма да ги дадеш, не е нужно да са в попара. Сиренето - чисто, задушаваш едни броколи с малко масло и си готова.
Ако искаш да вкараш глутен вече - на "Плазмон" има бисквитки, връчваш половин - една за гризкане и гледаш "к'во ще стане"  :lol: Ако не искаш засега - не даваш.

И въпреки цялото "чалдисване" на тема глутен и тук и на други места - аз всъщност не помня потребителка, чието дете се е оказало с непоносимост към глутен де. Може и да е имало такива и да съм пропуснала, но казвам просто, че не е при "всеки втори" едва ли не. Пък така се коментира въпроса между майките и така се трепери, ще речеш че поне 70% от населението е с непоносимост към глутен...
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Аз живо следя темата и да "скоча" и аз с един въпрос. Предстои ни захранване и днес попитах педиатърката как и кога да го направя. Отговора беше, че е добре да започна като навърши пет месеца и със смесено зеленчуково пюре  8O , т.е. да не е еднокомпонентно, а да е например пюре от морков, картоф и тиквичка. Това били последните тенденции в захранването. Иначе схемата е същата - отначало по няколко лъжички и постепенно се увеличава дозата. Та да ви попитам - някой да е чувал за такава схема на захранване? Аз имам още време да си се почудя дали да следвам тази схема или да си карам по старому.

*
Reevs, безкрайно съм любопитна какви са аргументите за "последните тенденции в захранването" според вашия педиатър. Понеже логика нещо...не намирам аз.

Идеята да се захранват децата е, да дадеш храна Х, да знаеш коя е тя и да наблюдаваш дали се приема добре, или не. Ако стартираш захранване с едно пюре съдържащо 2-3 неща и реакция има - как аджеба ще разбереш към какво е тя? Карти Таро, един бобец ще метнеш, "онче-бонче"...?  :lol:

Бих дала следния съвет (взимането му под внимание е пожелателно разбира се   :D). Отидете в един добре зареден магазин за детски храни и огледайте подробно пюретата, които се предлагат за децата от старта на захранването за следващите 1-2 месеца и вижте кои са най-често срещаните в тях компоненти (видове зеленчуци, плодове). Обикновено са морков, картоф и тиква за зеленчуковите. Т.е. когато стартирате захранването с въпросните три, ама поотделно, след това можете да въвеждате следващи храни с двукомпонентни пюрета, нататък с три, четири...когато само една от съставките ще е нова за детето ви. Така винаги ще знаете, ако се появи проблем от какво е той.

От личен и на приятелки опит: Не тръгвайте да захранвате с чисто картофено пюре например. Сварен, неовкусен и смачкан картоф е супер безвкусна лепкава каша, децата ви имат вкусови рецептори все пак и аз не съм чувала за някое, дето да я изяло този буламач. Обаче, като тръгнете така - веднага проблем, защото детето  при следващ опит с нещо по-вкусно - дори не иска да отвори уста и да пробва. За старт аз избрах чисто пюре от тиква, именно по такива съображения - ни е плод точно, ни е зеленчук, но без никакви подправки - има достатъчно собствен вкус и аромат, за да се хареса. Другото предимство е, че е в състава на доста от дву-, три- и пр. компонентните пюрета. Като съм дала тиква и е ОК с нея, мога да дам морков - чист, или в комбинация пюре "тиква + морков". Морков има в състава на всяко зеленчуково пюре, така че е логично да е от първите въведени. Картоф също има масово, значи и него бива да дам още в началото, за да имам по-голям и лесен избор нататък. При въведена тиква и морков - мога да дам картоф в комбинация с едно от двете, или и с двете т.е. вече ще е овкусен и ще се приеме добре. Познати вкусове + нещо ново, ама не гадно.
Надявам се, че ви става ясна логиката на нещата, както ги описвам, ако не - ще доуточнявам, при желание. Чисто пюре от броколи - нямам познато дете, което да близна, вкл. моето собствено, ама като наблъсках и морков вътре - изяде си го от раз. :)

Не са сложни нещата момичета, просто мааалко стратегия и "мислене напред" трябват и се случват лесно и приятно.  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Jbrul,  моята хубавица я захраних с картоф, сварен и намачкан с вилица. Без майтап, яде с удоволствие. И ето вчера, давам каша, тя хич не ги иска, а аз вадя варени картофи за нас за пюре. Едни погледи, едни ам ам. Дадох и един картоф и да се спасява. Еми яде го. Но явно си е изключение. Всички се чудят как го преглъща, но факт.