0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Добре дошли в новата тема!
Пожелавам ви леко захранване, ящни бебета и спокойни майки :)

Линк към предните теми:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=6307.0
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=42369.msg711261#msg711261

Линк към схемата на захранване на д-р Бърди http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=6307.msg183093#msg183093
« Последна редакция: Септември 23, 2014, 15:43:59 pm от magi_st »
Запис и благодаря за темата  :P

За да не е голословно - мисля да захраня със зеленчукови пюрета като бебо стане на 5.5 месеца. Зеленчуците, които бабите и дядовците произвеждат (картофи, моркови, тикви) мисля да приготвям аз, а останалото да са купени пюрета.
Даже си поръчах уреда за готвене на пара и пасиране на Авент. Ще пиша после върши ли работа  :P
Привет. Отново съм аз с питанка. Нашето захранване се пада през зимата. Няма да има почти никакви пресни плодове и зеленчуци.
Знаете ли как мога да приготвя замразени пюрета?
Четох, че плодовете/зеленчуците се бланшират в гореща вода. Пасират се и се замразяват.
Така ли се прави наистина? Има ли някакви особености?
*
смайлче, аз си замразявах пресни, нарязани на кубчета плодове и зеленчуци, не съм ги бланширала или пюрирала. След това при приготвянето вече си правех комбинация от тях, варя, пасирам и ето ти манджа :)
смайлче, аз си замразявах пресни, нарязани на кубчета плодове и зеленчуци, не съм ги бланширала или пюрирала. След това при приготвянето вече си правех комбинация от тях, варя, пасирам и ето ти манджа :)
Не знаех, че може и пресни.
А колко време издържат замразени?
*
Поне 6м. нищо няма да им стане на замразени моркови(но пък цяла зима има читави и може би не си заслужава), тиквички, тиква, грах, броколи, пипер може печен и белен да замразиш, плодове аз само малини и ягоди си прибирам, а те не са подходящи за началото. Ако исках да захранвам с нещо на което не му е сезон и трябва да го купя, точно замразено купувах, примерно спанак, не съм слагала домашен, а купен, на кубчета е в пакетите, на мен ми беше много удобен.
Такива плодове като сливи, кайсии, праскови от бурканче съм захранила или като са в сезон. Грозде, пъпеш, диня също изчаках да дойде сезона. За началото си има ябълки, банан, круши.
Ами аз все пак ще пробвам днес да замразя бланширани и пасирани нектарини и сини сливи.
Въоръжирала съм се със силиконови формички за мъфини. Там ще ги замразя на малки порцийки, после ще ги прехвърля в пликове с цип.
Имаме домашни в момента. Вместо да купувам готови пюрета като му дойде времето, по-добре да имам и този вариант.
При нас от началото на захранването до 1 год, че и след това, няма да има почти никакви пресни плодове и зеленчуци.
Картофи, моркови и тиква ще давам прясно приготвени в началото, тъй като също имаме домашни и няма да са отминали.
*
Тиква имах предвид, че към декември примерно можеш да прибереш и да изкара до другата есен. Нектарини и сливи бих обелила първо, но ти сигурно затова ще ги бланшираш :) Точно тия са от плодовете, които ще трябва да смесиш после с нещо, че така са много течни.
м-и, обелих ги и ги бланширах.
Наистина стана течно - като нектар. Имам 11 пюренца по 40 гр. от нектарините. Сливите по-късно ще направя.
С какво се смесват после?
*
Готовите в магазина са с оризова каша. Купуваш обикновена безмлечна и може би по 1лъжичка на пюренце, затопляш и добавяш, без варене. Друг вариант е към нещо прекалено гъсто, примерно морковите са такива, но аз не съм правила такива комбинации.
Сега наистина се сетих, че съм чела, че в кашите се слагат и плодове.  :P
*
Еми то няма да е точно каша с 1 лъжичка, но можеш и като каша с плод да го предлагаш  :D
*
Нектарини конкретно, както и някои други плодове се запазват по-добре - с цел ползване за пюрета и сладкиши, чрез консервиране в буркан, не чрез замразяване.
Нямам предвид да правиш компоти, да слагаш захар, вода и пр. Нарязваш нектарината на кубчета, слагаш в малки бурканчета, затваряш ги и на котлона у дома - бурканите в една тенджерка, като заври водата - не повече от 5 мин. и ги вадиш (просто да ти "запечата капачката"). Те си пускат своя си сок, не стават кашави, не са и варени реално. И после си ги ползваш както ти хрумне и за каквото ти хрумне.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Jbrul, а не се ли запазват по-добре съставките като е във фризера?
*
При такива воднисти плодове - не, защото водата е във фибрите, при замръзването ги разкъсва и имаш загуба и на вкуса. В бурканите както ти казвам - стават по-добре, но ти си решаваш.  :D Няма загуба на нищо полезно и в двата случая, ама при замразяването - губиш от вкуса и аромата.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
47 Smiles, вариантът, който предлага Jbrul е много добър. Не се налага да използваш аспирин, аскорбинова киселина... и всичките там консерванти. Освен това си запазват цвета, а във фризера може да потъмнеят.

Ако решиш да замразяваш, ето нещо полезно за замразяването на всякакви продукти.   http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=743.0

Благодаря ви момичета, но вече е късно, защото аз още сутринта им видях сметката  :?

Kafffi, този линк е много полезен. Сроковете за съхранение на замразени храни за бебета са още по-кратки (понеже виждам че този материал е за змразяването по принцип).  Напр. зеленчуци 3-4 месеца, а плодове 4-6 месеца.
Пак аз  :lol:
Сега разбрах, че ще ми донесат и зелен боб.
Него как ще ми препоръчате да го съхраня за зимата?
*
По твоя преценка нарязваш боба на парчета или само му отстраняваш крайчетата. После в буркан/и слагаш по 1 ч.л. сол, слагаш фасула, наливаш вода, запечатваш и вариш 60-70 мин. Така го прави свекито..

ІІ вариант /за по-мързеливи като мен :D/ : бланшираш и във фризера.

*
Да не обръщаме темата на "консервна"  :lol:, но понеже и аз гледам всякакви плодове и зеленчуци, в чиито био произход съм сигурна да ги запазя максимално дълго годни за консумация, когато ги хвана в сезон - разбирам ситуацията.

Повечето зеленчуци се замразяват ОК във фризер, след бланширане. За плодовете - вече казах кой вариант предпочитам аз и защо. Така в бурканчета правя и къпини, малини, боровинки... Дори промишлено замразени въпросните - после при размразяването стават на каша, а там се прилага т.нар. "шоково замразяване" и...пак не става добре, като решиш да ги ядеш.

Зелен фасул (аз не го ям), но дребното обича, че заради него слагам във фризера няколко пакета по метода на kafffi. Наех му и друг чалъм де (предвид, че само Дани го яде). Готвя една голяма тенджера зелен фасул, когато имам "добра партида" такъв -  с морковчета, чесънче, подправките му там - все едно ще се яде веднага. Още така горещ - прас по бурканчетата, завинтвам капачките и ги обръщам на капаче. Никакво варене, никакви консерванти. На другия ден си ги завличам в мазето на къщата, пък наесен - просто возя партидите бурканчета с това и онова в града. Като му щукне рязко, че искал баш зелен боб - отварям бурканчето, топля му, яде и му плющят ушите.  :D Тази година, даже не смятам във фризера да слагам такъв. Червени и зелени чушки, почистени - пак така замразявам в пакети във фризера.

На НИЩО, което правя в буркан - не слагам аспиринчета и пр. Слагам разбира се оцет (ябълков) на киселите краставички, лютите чушлета и неща чиято марината изисква това. Нямам издънки с нито един буркан, все едно с какво е пълен. Не знам к'ва е тая страст масова по аспиринчета и разни други неща (не знам какви са дори), които слагат на село, ама вЕрно наред слагат.  8O 8O 8O И после ги варят тия неща по половин час, та да се хумнат хубаво, та да станат на каша.  Пък то няма нужда, от опит го казвам.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!