0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте момичета и момчета, отдавна се каня да създам такава тема, защото не намерих никъде събрана информация на едно място. Моите спортни навици (ако мога вобще да ги нарека така) не са толкова отдавна. След известен период на напасване от около година насам ходя по 3 пъти в седмицата на фитнес. Колкото и да роптаех, че е затворено пространство и мирише накрая се оказа, че за моя начин на живот в момента това е най- лесно постижимо, за да имам и някакво постоянство и по- добре човек да прави нещо отколкото нищо. Видях, че на ДРЗ 2014, на който така и не успях да дойда е ставало въпрос и има коментари по темата в "начин на живот след ембриотрансфер", от които си направих извода, че е добре да се спортува и да не се спира спорта изведнъж стресово. Аз се надявам да не се наложи да го спирам като цяло защото таман съм си влязла в някакъв ритъм, но в името на висшата цел естествено, че няма да си правя рисковани експерименти. Хубаво ще е някой с опит да се включи и да сподели. Аз още не съм се допитала до моята лекарка на какво мнение е, но ще го направя в най- скоро време и ще споделя какво са ми казали на мен като допустимо натоварване, видове упражнения и т.н....
P.S. Дано да съм успяла да си формулирам идеята горе долу ясно. Също така, ако модераторите преценят, че някъде другаде трябв да стои тази тема да я преместят.


След бури - мир и тишина,
След нощ - безбрежна светлина.  

Алекса, аз винаги съм спирала спорта (и секса) след ЕТ. Винаги са ме съветвали да го давам по-леко, дори и при първите два опита не ходих на работа. Само че това мен лично много ме натоварва. За този път съм решила да не спирам спорта (тренирам в къщи, имам малко фитнес-кътче), като ще намаля само коремните преси, но в никакъв случай кардиото. За секса не съм категорична, обаче. Може би 1-2 пъти в първите дни след ЕТ, но за след това по-скоро клоня към не.

На ДРЗ доц. Щерев беше категоричен, че спорта и секса след ЕТ помагат, но пък д-р Николов се изказа (неудачно, според мен), че жените точно тогава се сещали за екстремни преживявания, като скачане с бънджи и т.н., които не са подходящи за този период. В Турция пък препоръчват разходки, едно че прогестероновия гел, който дават след ЕТ се усвоява по-добре, а и от друга страна движението подпомага кръвоснабдяването на матката.
*
Ако тренираш от една година, продължавай си с упражненията. Не е добра идея точно преди процедура да започнеш да спортуваш интензивно. И аз много се лутах измежду процедурите и стимулациите, ту така, ту онака, и в крайна сметка забременях с 4-5 килограма повече от оптималното ми тегло. Тогава на 37, сега пък още повече, ми е все по-трудно да свалям излишните килограми.

Ако забременееш, има ограничения на един етап - при интензивно натоварване и висок пулс, кръвопотокът (оттам кислородът) към ембриона може да намалее. Това ти пожелавам да го умуваш и проучваш скоро!