0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Запек при бебче само на кърма?!
« -: Септември 05, 2014, 21:19:16 pm »
Здравейте мамчета!Бих искала да попитам дали при някоя от вас се е случвала подобно нещо и да ми дадете съвети как да се справя с проблема.Малката е на почти 2 месеца (без 5 дни) и от около 2 седмици започна да се запича.Преди това си акаше след всяко хранене.Засега сме само на кърма, но я храня от шише от самото начало защото тя така и неискаше да суче от гърда, но това е друга тема...Преди 2 седмици се запече и не беше акал от 3 дни, педиатърката каза да си купя едни свещички за клизма, но аз реших първо да опитам с термометъра и бебка се изака.После пак 3 дни не ака и аз пак с термометъра, но после вече и с термометъра не акаше и аз и направих клизма и естествено се изака почти половин час след това.Обаче вече ми омръзна да си мъча детенцето и днес пак се обадих на педиатърката, а тя ми каза да си купя адаптирано мляко и да започна да и давам по 30мл. от него и след това да давам кърмата и то само на следобедното хранене...Аз обаче не виждам логиката защо да давам АМ при полойение че си имам достатъчно кърма?!Тя каза че така се запичали "гладните бебета" както тя се исказа 8O Е тя малката верно, че е много злояда и не си изяжда всеки път необходимата доза от млякото, но все пак си се храни...И по принцип започна да не се храни както трябва от както започна този запек и неможе да ака.Все още не съм давала адаптирано мляко и се чудя дали изобщо да давам честно казано :?Моля за съвет какво мога да направя за да започне малката да си ака нормално.На моменти много се тормози, напъва се, пръцка,   извива се и плаче, а не може да се изака и незнам вече какво да правя.Приемам и съвети да променя нещо в моя хранителен режим.По принцип се храня само с лично приготвена храна и в менюто ми не присъстват пици, сандвичи и разни такива сухи храни, хапвам си плодове , зеленчуци и супички всеки ден, без пържени храни, боб, зеле и т.н.С две думи се опитвам да се храня така че да я предпазвам до колкото мога от колики и други проблеми, но пак не успявам....
Re: Запек при бебче само на кърма?!
« Отговор #1 -: Септември 05, 2014, 21:29:40 pm »
Слънце, пробва ли със сушени кайсии? Ние не сме имали проблем като вашия, но аз от време на време, ако ми се струваше, че е намалил изхожданията на ден и си хапвах по няколко.
Re: Запек при бебче само на кърма?!
« Отговор #2 -: Септември 05, 2014, 22:08:57 pm »
Слънце,не виждам логика в АМ аз навремето нямах кърма и се хранехме с АМ ами страхотия ти казвам тя бе нон стоп със запек и съответно аз ползвах термометъра,сапунче разни бабини деветини като листо от мушкато по друг начин не ставаше докато не вкарахме друга храна просто я измъчих от клизми...
Re: Запек при бебче само на кърма?!
« Отговор #3 -: Септември 05, 2014, 22:22:29 pm »
Някъде бях чела, че ако кърмата се усвоява добре кърмените бебета могат да ходят и по-рядко по голяма до нужда - до 7 дни.
А акото твърдо ли е или рядко?
Правите ли гимнастика? Масажираш три пъти коремчето (полукръг от ляво надясно) и три пъти свиваш краката към коремчето. Така редуваш няколко пъти преди храненията. На нас това много ни помага.
Иначе наш бебо е на АМ и ака по веднъж между 2 и 4 дни.
*
Re: Запек при бебче само на кърма?!
« Отговор #4 -: Септември 05, 2014, 22:40:58 pm »
Първо се увери, че детето поличава достатъчно кърма, т.е. че му стига.
После, смайлс ти е казала, кърмените бебета не е ненормално да акат веднъж на няколко дена.
И според мен всички тези упражнения с термометъра, клизми и прочие са излишни.
И не, не е нужно да му даваш АМ (според мен).

Да, случвало ми се е. Майка ми и тя напираше за термометъра, а се оказа, че човекът си е направо гладен.

*
Re: Запек при бебче само на кърма?!
« Отговор #5 -: Септември 05, 2014, 22:43:51 pm »
Щом детето си е било ОК на този хранителен режим до някое време, пък после на същия вече не е ОК - значи нещо в стомах/черва, в момента не функционира както трябва. Какво е причинило дисфункцията - не мога да знам. Не е кърмата, поради което и не виждам как и защо АМ следва да реши този проблем точно. Освен, ако педиатърката ти не разчита, че в много АМ има пробиотици, които да регулират чревната флора. Но, ако е това - тя може да ти ги изпише отделно, да ги добавяш в кърмата (щом и от шише храниш), а не да даваш АМ...
Нормално е дете на кърма да ака и след всяко хранене, нормално е и веднъж на 7 дни. Обаче по моите наблюдение - то както започне по въпроса - така си върви и до края. А и в двата варианта - няма дискомфорт за бебето, пък при твоето има. Щом има и е запек - няма как да си говорим, че е "нормалната версия" на по-рядко акащо кърмаче.

Аз лично не съм никак фен на кърменето, но дори аз не считам, че в случая - трябва да даваш АМ, като имаш кърма и детето я пие все пак. Аз бих търсила специалист в случая, едва ли педиатърката е компетентна по тези въпроси (сигурна съм, че всъщност не е де). Търси гастроентеролог, ако ти назначат някакви изследвания - направи ги. Причините може да са разнообразни и нямам как да ги установим във форума и да искаме.


П.П. Аз лично съм против всякакви "ректални намеси", най-малкото защото същите - не решават самия проблем, ами облекчават някаква симптоматика и дотам. Все едно да имаш развален зъб дето те боли, да пиеш обезболяващи и да чакаш да ти мине. Ми нЕма да ти мине.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Запек при бебче само на кърма?!
« Отговор #6 -: Септември 05, 2014, 23:23:17 pm »


Запек е като се търкалят топчета в памперса, това да няма изхождане ежедневно не е запек. След първия месец повечето бебета разреждат изхожданията.
 Аз не разбрах бебето плаче ли, присвива ли се, пръцка, има дискомфорт някакъв?
Глицериновите свещички само карат да напъва. Ако имаш кърма опитай да даваш по-големи количества или ако има нужда да прави повече хранения, но пък ако наддава добре, недостатъчно количество може да се изключи.

https://xedra.wordpress.com/2009/11/27/poop/comment-page-7/
Това е статия за неакането всеки ден, подкрепена със снимков материал за бебешкото ако  :lol:
Re: Запек при бебче само на кърма?!
« Отговор #7 -: Септември 06, 2014, 15:29:49 pm »
Моят Коки също беше така на вашата възраст(също бяхме изцяло на кърма), и аз бях чувала,че е съвсем нормално да няма всекидневно изхождане , защото кърмата можела да се усвоява напълно, все пак говорих и с педиатърката , която също като вашата ми предписа глицеринови свещички , но ме предупреди да не ги ползвам прекалено често , защото червата свикват да им се помага и спират да работят нормално.
Е , не се оправихме , напротив , в началото започна да пропуска ден, после два-три , докато стигнахме дотам ,че да се изхожда веднъж на 9 дни , което е само 3 пъти в месеца. Ходих на гастроентеролог  по друг въпрос (имахме рефлукс), но попитах и за това неакане .... еми , оказа се че не е нормално, било признак за лениви черва. Изписаха ни пробиотици Биобаланс бейби и Биогайа капки , както и един сироп Лактулоза мип, който всъщност ни оправи проблема. Предимството на сиропа е ,че не води до привикване, неговата функция е единствено да увеличи обема на чревното съдържимо , което кара дебелото черво да се изпразни. А пробиотиците бяха за да възбудят чревната флора и да се подобри функцията на стомаха. Тогава Калоян , никога не беше акал топчета и сухи акота , но то когато яде само кърма , как да ги произведе тези топчета. Но се напъваше , зачервяваше и имаше много газове, дължащи се точно на това, че се натрупват много изпражнения в стомаха ,който не се изпразва ежедневно. Даже тогава питах докторите , не е ли нормално , когато е на кърма да я усвоява напълно и за това да е така ( пък и си мислех ,че при мойто просто излишъка излиза през устата , а не през дупето), отговориха -НЕ . По -нормалното е всеки ден да -се изхожда (може да е по много малко) , отколкото да изкарва голямо количество веднъж на 8-9 дни , но бяха категорични ,че ако оставя нещата така , вероятно ще му докарам лениви черва и често ще страдаме от запек. (между другото и все още Калоян има склонност към запек, но вече е по-лесно - сливи , кайсии , царевица или няква отпускаща храна и всичко е ок).
За АМ , си мисля ,че няма да ви помогне кой знае колко, защото аз също давах по 30г АМ на мойто (беше антирефлуксно АМ ) , но проблемът ни не се реши. Ако все пак решите да пробвате , вземете някакво с пробиотици Лактана Био , Хип с пробиотик или нещо от сорта. Аз не съжалявам ,че  се доверих на гастроентеролога  , защото с този сироп се оправихме за няма и 2-3 дена.
*
Re: Запек при бебче само на кърма?!
« Отговор #8 -: Септември 08, 2014, 06:32:29 am »
Същия беше и Мишо, само дето при него не ставаше и с термометър, нито с Биогайя с нищо не ставаше. Слушах ги и аз тези неща, кое било нормално, кое не, но когато се изакаше веднъж на няколко дни количеството беше огромно, което ме накара да се замисля, че не е като да се усвоява всичко, ами просто си се събира и не се изхвърля. Давах и аз лактулоза сиропа, помагаше бързо. В това време правех масажи, слагах по корем, хапвах печена тиква и вече като не стане давах сироп. От АМ не виждам смисъл, ако детето си наддава. Нещата при нас се пооправиха като захраних на 5,5 месеца и след това на 10 месеца като дадох кисело мляко съвсем се нормализираха. Все пак ако детенце много се мъчи, си е нужна консултация със специалист, ама Специалист, а не тези дето от вратата изписват АМ без да погледнат даже (имам предвид една конкретна варненска докторка).
*
Re: Запек при бебче само на кърма?!
« Отговор #9 -: Септември 08, 2014, 10:08:57 am »
На тази възраст има т. нар. скок в растежа на бебето и необходимост от по-голямо количество мляко. Увери се, че количеството кърма стига. Не храни под час, а на поискване. Няма как да има запек, при положение че се храни само с кърма. Обикновено това при бебе на 2 месеца е от недостатъчно мляко.
Казваш, че бебето е злоядо. Това може да е признак на стомашен дискомфорт и оттам да поема по-малко кърма. Опитай да храниш по-често. Не чакай бебето да започне да плаче от глад, следи за първи признаци на празно коремче - въртене на главичката, мушкане на ръчичките в устата, примляскване. Не заменяй нощното кърмене с водичка.
Всякакви илачи може да объркат още повече нещата.


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
Re: Запек при бебче само на кърма?!
« Отговор #10 -: Септември 09, 2014, 22:00:58 pm »
Много благодаря момичета за бързите отговори.Утре сме на ваксина и ще споделя за проблема и съответно ако ми се стори че педиатърката подхожда несериозно към проблема смятам да я заведем и на гастроентеролог да я прегледа.Относно яденето по принцип въпреки че я храня от шише не следа някакви часове, а като забележа че си лапа ръчичките или  че нещо е неспокойна или че зацоква бибата лакомо винаги предлагам мляко, но тя никога не си го изяжда и трудно ни е храненето.Но тя като си е злояда дали ще е на АМ или на кърма пак не е гаранция че ще яде повече...От вчера започнах да давам и Биогая (на своя глава), но ефект още няма...Вчера пробвах с термометъра, с масажи, направих и пак клизма, но пак не се изака, а след клизмата се изака колкото да върне течността от самата клизма и не повече...Вече незнам какво да правя и ако наистина не се наяжда как да я накарам да яде?!Нощно време не и давам вода нито я кърмя просто защото тя не се събужда вече за ядене през нощта, макар че аз продължавам да се събуждам за да се цедя защото иначе гърдите ще ми гръмнат ако не се изцедя 7-8 часа :oops: През деня пак се храним понякога насила...Ох ще видя утре какво ще каже педиатърката и ще реша после какво ще правим.И все пак много благодаря за съветите :bighug:
*
Re: Запек при бебче само на кърма?!
« Отговор #11 -: Септември 09, 2014, 22:46:10 pm »
А защо не я будиш- нощем да я храниш и защо не си по-настоятелна с храненето.Моника ми сучеше в началото по 45 мин на гърда.Вярно тя суче не го пие от шише, но се изморяват.Щом не ака дори с клизма, значи няма какво, което значи че може да не и стига храната.Не мисля че гастроентеролог ще ти е от полза мисля, че трябва да предлагаш по-често храна, дори когато тя не иска пак и предлагай.
Имам приятелка която мина точно през подобен проблем, оказа се че малкия не е получавал достатъчно храна.Взе се в ръце, започна кърмене на често и по дълго време и в момента бебока е почти на година със много хубави килограми.

*
Re: Запек при бебче само на кърма?!
« Отговор #12 -: Септември 09, 2014, 22:59:22 pm »
Маги и аз това си помислих, че щом и с клизма нищо не излиза - значи няма какво просто. Обаче си помислих и друго - майката казва, че бебето си е злоядо, ето - тя храни на поискване и пак явно не яде достатъчно... Е, как джанъм става номера с "предлагай по-често"? Ми предлагаш, не предлагаш - то като каже не та не...какво правим? Не е въпрос към теб, към всички е. Понеже аз за себе си нямам отговор и досега. Знаеш, че Дани е ящен и безпроблемен за хранене, но и той понякога като каже "ми не искам" - не иска. Няма предлагане, молби, уговорки, натискане...Той е вече голям, не е проблем при него, че не ял, ако ще цял ден да не е ял. Но как кърмаче, което отказва храна просто го караме да яде? С буденето - не ми се вижда добър вариант. Това дете будно и явно гладно не яде добре и достатъчно, смятай да му развалиш съня пък и да му тикаш шишето как ще яде... Ще се изкисели, разпищи и хем гладно пак, хем и неспало и криво.
Може да има някакъв физиологичен проблем затрудняващ самото хранене и затова да не хапва стабилно. Гладно бебе пък - защо ще отказва храна, или няма да се буди, ако е гладно - все пак това им е основен и главен инстинкт на тази възраст.... Ако храната стига и стомахът е ОК пък - следва да има изхождания, дори с клизма - ще има нещо, а то няма. За мен си трябва лекар все пак, поне за мнение, ама вече не знам какъв точно. Не и педиатър де...
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Запек при бебче само на кърма?!
« Отговор #13 -: Септември 09, 2014, 23:16:53 pm »
Аз пък си мисля, че бебето ако има проблем и не може да яде, то ще е гладно, нервно или пък унило, ще спи повече, знаете сменя се цвят на кожата и всичко.
Не мога да разбера що са му клизми и термометри, че не акало 2 дни?! И аз мисля, че щом с клизма нищо не излиза, то няма какво. Давала съм Дуфалак на 5-ти ден. По-малко от месец продължи това с големите интервали. Прекалените опити да се помогне мисля също могат да навредят.
Ако бебето е качило над 600гр през първия месец, значи няма проблем да си се храни така(лично мнение, но и в болницата това гледаха). Моят син връщаше като за световно и ги е качвал.
Жбрул, то може би няма съвсем да го събужда да се храни, че да има ревове и тръш. Може кротко да поеме шишето и наистина да има нощно хранене  :)
*
Re: Запек при бебче само на кърма?!
« Отговор #14 -: Септември 09, 2014, 23:31:46 pm »
м-и, то и според мен нормално наддаващо бебе - няма какво да го ръчкат и да го мислят, но все пак - майката си е с него постоянно, щом тя има притеснения - допускам, че не са безпочвени просто. А и предвид моят "лаком дрисльо"  :lol: - нямам личен опит с такива неща и затова не смея и акъли да давам, освен консултация със специалисти, които поне да й кажат, че детето си е ОК и "да го остави намира" ;) И пак не си представям как бебе, което будно и гладно отказва храна, ще бъде събудено и ще хукне да яде с апетит. Не да се събуди само, тогава е различно, а ти да го ръчкаш да яде. То още в АГ-то ти казват да не будиш бебето да яде, ако не се буди само да търси, ся жената зорлен да го прави вампирче като Дани... :lol: Хубаво си спи човечето по цяла нощ - каквото храни - да храни денем, не й трябва "на баир лозе".
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Запек при бебче само на кърма?!
« Отговор #15 -: Септември 10, 2014, 00:45:17 am »
Маги е писала, бебетата, които не-наддават се будят или са слаби се будят. Аз не разбрах проблем видим има ли с бебето. То на майките ми е ясно, че все нещо ги притеснява, не е като да не съм треперала и аз  за глупости. Имаше и момент когато не бяха глупости, но и педиатъра и специалиста решиха, че няма нужда от корекция и аз си взех мое решение.
*
Re: Запек при бебче само на кърма?!
« Отговор #16 -: Септември 10, 2014, 09:13:38 am »
Точно защото първия и втория месец бебетата стават вяли и не реват като малко по-големите от глад.Просто имам опит с бебето на позната качило само 100 гр първия месец, не искащо да ака повече от седмица, пробвано с термометри, клизми и какво ли не.Накрая се оказа че бебе е гладен, но е прекалено уморен да мрънка и да реве.За един месец след ударно кърмене, слагане на гърда през 30 минути едва ли не, даване на добавка и какви ли не мъки, бебето вече беше наддало кило и беше със здрав вид и ревящо при глад.Аз Моника съм я будила първия месец нощем, защото тя просто и от жълтеницата и от друго не се будеше.И макар че връщахме за световно, качваше по кило на месец.

Иначе нашия най-дълъг период без да ака при положение, че сме само на кърма били е бил 6 дни.Чак тогава дадох Дуфалак, аз съм много против това ръчкане с термометър и клизми.Изчаках я видях, че и е много дискомфортно и сама не може да си свърши работата, чух се с педиатърката и тя ми каза Дуфалак.Дадох и го и до няколко часа, вече имаше ефект.

Re: Запек при бебче само на кърма?!
« Отговор #17 -: Септември 10, 2014, 16:27:51 pm »
слънце ,как ви е билерубинът , ако не е преминала жълтеницата, е много вероятно бебето да яде вяло и да спи много от нея.