0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Въпросът ми е това трябва ли да се поема финансово от родителите или е задължение на Общината-да извършва боядисване и ремонти на детските градини. На нас ни се постави нещо като ултиматум татковците да боядисат градината в събота... Много ми е странно и интересно как ще стане това за 1 ден/по принцип боядисването в къщи го правя аз, а не мъжът ми/. Мисля си, че е невъзможно това да стане за 1 ден. Децата вече тръгнаха на градина и тези дейности по принцип се правят през лятото...
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14923
участвали сме, но по своя инициатива - сменихме балатума за 1 ден точно. не са ни карали насила от ръководството. молили са ни да участваме в дни за хигиенизиране и облагородяване на двора.



"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Смяна на балатума е едно, а боядисване е друго. Мисля си, че даже имаше тапети, които трябва да се свалят преди това, след което евентуално шпакловка и т.н...
*
Задължение на Общината е. Друг е въпросът дали са отпуснати пари или ако са отпуснати - как са похарчени  :wink:
Това е порочна комунистическа практика - да се изнудват родители и деца /в училище/ да полагат безплатен труд. Да не говорим, че някъде и пари за материали искат.
Аз бих се запънала и бих задала няколко въпроса, свързани с тези неточности.
Да не говорим, че боядисване на една стена не означава просто да отидеш и да й "лепнеш" боята. Шпаклова се, шкури се, обработва се шпаклования участък и след това се боядисва. Отделно на тази боя й трябва време да изсъхне.
А нашите татковци пролетта чистиха двора от саморасли храсти. Боядисване не,
но пък събираме пари за всевъзможни неща - CD и DVD последно, а понеже наследяваме
групата от съседчето зная, че те събираха пари за килим, телевизор, диспенсър за вода и т.н.
Има във морето на детските игри бисерче, което ни прави по–добри!
За диспенсър за вода, моливи, фулмастри и т.н. дадохме по 30 лв на дете/30 деца са/. В градината на баткото преди 2 г. събрахме по 50 лв на дете/от тях по 24 лв за комплект учебници и 26 за други разходи/ като децата бяха по-малко и купихме телевизор. Но си мисля, че ремонтите са от общината и някак си ще се чувствам неудобно от това, че аз боядисвам/таткото ненавижда да боядисва/ и нямам много доверие да го оставя сам с двете деца, а аз да ходя и да правя нещо с "татковците", което би трябвало да е свършено от общината през лятото.. За чистене няма проблем, но ремонтите са си сериозно нещо.
*

    bebe_13+15

  • *****
  • 2324
  • мама на две слънца
по-добре да бяха направили родителска среща и да се реши, дали пък да не се съберат пари за бояджии. Защото има родители, работещи и в събота, или никога не боядисвали. А и професионалист би го направил по-качествено... по принцип ;)
Иначе чувала съм от приятелки за едни списъци - салфетки, тоалетни хартии, хавлии, сапуни, играчки...  абе доста дълги списъци. Ще видим ние, живот и здраве като тръгнем на градинка, как ще е.


*
При нас кмета е забранил да се събират средства и консумативи от родителите. Но ни предупредиха, че ако искаме да бършат детето с мокра кърпичка, ще трябва да си занесем. Нямат достатъчно средства. В градината, в която ще ходи моето дете, тече ремонт. Но той включва само външна изолация и смяна на дограмата. Имахме родителска среща, на която ни заведоха в помещението, в което ще е нашата група. Единодушно решихме с другите родители, че ще трябва да боядисаме и евентуално да сложим нов балатум. Никой не ни е карал, госпожите дори не знаят за това решение. Изчакваме да се обадят кога приключва ремонта и тогава ще действаме ние.
     
*

    brumbarche

  • *
  • 333
  • по пътя към нашето Чудо!!!
При нас също събраха пари за учебници, моливи, хартия, боички, лепила и пр. неща - 50 лв. на дете.
Отделно, на родителската среща се взе решение от родителите за подобрения в стаята.
Средствата от общината не достигат, това всичмки го знаем.
На нас ни хареса много това, което родителите от предната група са направили като подобрение и сега нашите деца също го ползват.

От родителското настоятелство поемат плодове, вода и др. дребни консумативи, боядисване  и освежаване (вероятно доплащат към средствата от общината).
Дали родителите са против, не знам, но все пак това, коет осе прави е за децата, остава там (боядисване, балатуми, тоалетни и т.н.), поради което родителите нямат нищо против.
*
Имаме три градини в квартала.
Едната в супер състояние, но тях отдавна ги спонсорират от град Сарагоса не знам по каква линия. Така се и казва градината.
Втората перфектна - двор идеален, с нови люлки, пързалки и ограда. Отвън изолация, сменена дограма. Вътре основен ремонт е правен съвсем скоро, обзавеждането ново, подови настилки,абе пИрфектно.
И третата(нашата) в окаяно състояние. Само дограмата е сменена. Вътре балатум, плочки, легла, шкафчето още от мое време. Миналата година събирахме по 30 лева за играчки. За друго не са взимали. Мокри кърпи, кухненска хартия и вода носим.
На мен не ми идва на акъл във втората и третата детска градина защо стоят така нещата. Сигурно по някакви Евро проекти се ремонтира. Но явно на нашата директорка не й стигат сили да се дореди. Знам ли...

*

    brumbarche

  • *
  • 333
  • по пътя към нашето Чудо!!!
Ники,
по европроекти се действа основни и при нас знам, че така успяват с доста от по-ресурсоемките неща - площадки и пр.

Това е до способности на директорката, защото трябва да се изготви проект.
Аз лично останах с впечатление, че при нас родителското настоятелство много активно действа с евро програмите.
*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
и нашите татковци боядисваха стаята и спалното помещение -стени и тавани ,всичко за 1 ден стана,но беше през лятото.
<br />
Участваме и още как...  :? Боядисване, ремонт на первази, шкафчета. Нова прахосмукачка, сешоар. Плащаме за вода, тонер, хартия и т.н. консумативи, за играчки и табла. В двора на градината няма нито едно съоръжение за игра. Пролетта организирахме съботник и направихме нов пясъчник, отремонтирахме и боядисахме пейките, окосихме тревата, окастрихме храстите, изнесохме листа и съчки, сложихме цветарници, нова закачалка и кошче. Направихме катерушки и импровизирани съоръжения от автомобилни гуми, засадихме цветя.
Отделно постоянно родители носят и подаряват играчки и други пособия, листове хартия и какво ли не. Учителките също носят много неща.
Директорката ни явно никак не я бива... Лятото поне ремонтираха градата на градината + освежиха коридорите и административните помещения. За стаите на децата обаче трябваше да се погрижат родителите...
  09.11.2007