0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Видяхте ли новата цена на Вигантол-а?
« Отговор #60 -: Февруари 11, 2013, 15:21:12 pm »
Ей, д-р Бърди, пак сте страхотен. Значи, делим MCV на RBC и ако резултатът, в общия случай, е под стойността 13, тогава вероятността анемията да е таласемия е голяма, а ако резултатът е над 13, тогава по-голямата вероятност е да е жда. Но, отправните стойности, които да са максимално коректни, би трябвало да бъдат измерени преди прилагането на железни медикаменти, нали или няма значение?
« Последна редакция: Февруари 11, 2013, 15:34:58 pm от rosefromstars »
*
Re: Видяхте ли новата цена на Вигантол-а?
« Отговор #61 -: Февруари 11, 2013, 16:07:15 pm »
Подарявам немски вигантол. Казва се вигантолетен. Остана ми от баткото и е годен до април тази година. На бебето тези витамини са му безплатни и всеки път ми дават рецепта за тях, така че няма да ползвам другия.
Пишете ми лс и още утре го пращам по пощата.

*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Видяхте ли новата цена на Вигантол-а?
« Отговор #62 -: Февруари 13, 2013, 10:51:27 am »
Освен това, за Гърция, много деца имат носителство на таласемичен ген, и лека анемия от това. Даването на желязо в тези случаи е нежелателно.

В България също. Ние изследваме бременните жени, при които подозираме наличие на носителство на гена за таласемия, и сме открили стотици носители. За жалост, имаме и няколко двойки, при които и двамата родители са носители, а това увеличава риска детето да развие тежката форма на таласемия.

Моето впечатление е, че таласемията е непознато за България заболяване, носителството се разпознава трудно, не се мисли за него, не се изследват бъдещите родители и не се прави диференциална диагноза на анемията, за да се уточни какъв вид е. По тези причини и децата, нисотели на гена за таласемия, не се изследват и не се установява вида анемия при тях, ако развият такава, а често анемията клинично не е изразена до степен да се налага уточняване.
За всеки случай на анемия при деца, първото за изключване е носителство на таласемичен ген.
Не се дава желязо "на сляпо". Мисли се. Може да има заедно и ЖДА и носителство, но се мисли, и смята първо, и се правят изследвания.

Апропо, АБКМ често дава дискретни ЖДА при деца.
ГЕР- също.

За да се оцени състоянието се взема венозна кръв и се изследват и феритин, и серумно желязо и ЖСК и се смятат от CBC различните индекси.
« Последна редакция: Февруари 13, 2013, 22:32:23 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
Re: Видяхте ли новата цена на Вигантол-а?
« Отговор #63 -: Февруари 13, 2013, 23:11:25 pm »
 :balk_103:
*

    eganeva

  • *****
  • 4584
  • И утре е ден, но друг....
Re: Видяхте ли новата цена на Вигантол-а?
« Отговор #64 -: Август 22, 2013, 16:42:38 pm »
Някой иска ли Вигантол?
Срок на годност 09.2016 г.
Re: Видяхте ли новата цена на Вигантол-а?
« Отговор #65 -: Ноември 21, 2013, 13:17:45 pm »
Цената на Вигантола вече /отново/ е 2.70 лв.  :lol: Как така изведнъж падна с 5 лв. не знам   osi_10


Re: Видяхте ли новата цена на Вигантол-а?
« Отговор #66 -: Ноември 21, 2013, 18:01:22 pm »
Една опаковка изкарва доста време, аз съм купила 2 или 3. Видях, че Деавит-а още си е 2 и нещо, но пък е със срок 1м след отварянето.
съгласна съм, че изкарва доста време, дори въпроса не е в това, дали ще го купя, тъй като това е ясно. Просто ми се вижда нагло това тройно повишение,ей така, тихомълком, след като половин година ни заливаха с репортажи за цените на лекарствата в братски /и не чак толкова/ държави и обещаха трайно намаление...

а сега де, къде го пише, че вигантола е лекарство от първа необходимост
моите не са пили и проходиха на по 10 месеца, към момента нямат данни да имат проблем  с моториката, костната система и подобни :)

Да са ти живи и здрави дечицата  :D Може и да се изразих неправилно, имам предвид по-скоро, медикамент, който почти всяка майка използва по препоръка на педиатъра си. Чела съм, че за "зимни" деца, особено момчета и хубаво да се дава допълнително вит.Д, въпреки, че май съм срещала мнение на д-р Бърди, който е против.. :ask: Но да оставим настрана необходимостта, темата ми е по-скоро за начина, по който се злоупотребява с масов медикамент. Не знам, успявам ли да се изразя правилно...то е все едно да вдигнат 10 пъти цената на хляба, щото всички ядат хляб... 8O
Напълно съм съгласна
Молете се за нещата,които желаете,но работете за нещата,от които имате нужда.
Re: Видяхте ли новата цена на Вигантол-а?
« Отговор #67 -: Юни 13, 2014, 14:42:50 pm »
Някой знае ли къде мога да намеря Вигантол във Варна? Благодаря!
*
Re: Видяхте ли новата цена на Вигантол-а?
« Отговор #68 -: Юни 13, 2014, 14:51:49 pm »
Някой знае ли къде мога да намеря Вигантол във Варна? Благодаря!

Не мога да ти кажа за Варна, но в София също го няма. Обиколихме сума аптеки и навсякъде ни казваха, че няма внос. Взехме Витамин Д на "Джеймисън".