0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #200 -: Юни 14, 2015, 22:31:39 pm »
Момичета, да се похваля, че с второто ми бебче се кърмим успешно :) Първия месец давах добавка, защото кърмата не стигаше и бебето плачеше. А ми трябваше спокойствие, за да се адаптираме по-лесно цялото семейство. Постепенно добавката стана излишна и от втория месец сме само на кърма. Много по-лесно е така. Кърмя и навън.

Успех на всички в кърменето :)



   La vita è bella
*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #201 -: Юни 15, 2015, 16:57:55 pm »
Руми, радвам се, че си намерила начин да кърмиш. Много хубав пример даваш за смесено хранене в началото и кърмене после. Отнема време да се установи рутина в храненето на новороденото. Търпението и умереният подход са най-добрата рецепта.
за кърмата
« Отговор #202 -: Януари 12, 2016, 13:30:23 pm »
Здр. Знам че повторям темата ,но искам да споделя че бяхме изцяло на кърма 5м и ве4е 3м изцеждам по 10гр вечер , смисъл постепенно намаля дойде ми първия цикъл и след това само по 10гр , пробвах с чай на хип и др лактогенни но нищо . Може ли някои да ми каже дали имала такъв случа.
*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #203 -: Януари 12, 2016, 15:23:27 pm »
Аз не съм изцеждала, защото никога не можех да изцедя. Ти защо цедиш? Бебето не засука ли? Твърди се, че честото търсене увеличава предлагането. Друго не се сещам като съвет.
*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #204 -: Януари 13, 2016, 06:25:00 am »
Точно така, колкото повече се опитваш да изцедиш, толкова повече ще се произвежда. Но са важни и подробностите по самата организация на изцеждането - колко пъти, как и т.н.т. Също, воже да пробваш таблетки бирена мая, при мен тя дава чувствителна разлика в количеството.
*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #205 -: Април 18, 2016, 09:45:25 am »
Момичета, подарявам книгата Азбука на кърменето на Гру Нюландер. Ето снимка. Моля, пишете на лични.



   La vita è bella
*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #206 -: Април 18, 2016, 10:14:21 am »
Руми, по-добре пусни в темата на бременните.


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #207 -: Април 18, 2016, 10:49:11 am »
Момичета, подарявам книгата Азбука на кърменето на Гру Нюландер. Ето снимка. Моля, пишете на лични.

Книгата е обещана :)
Благодаря, White, за идеята за темата на бременните



   La vita è bella
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #208 -: Август 22, 2016, 09:12:36 am »
  Здравейте,мами,имам следния проблем и се надявам да ми помогнете .Преди една седмици родих второто ти дете и го кърмя,но мися че ми излиза генитален херпес, който имам от много години. Дали трябва да прекратя кърменето или не е проблем. Благодаря предварително за отговорите.
*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #209 -: Август 23, 2016, 23:37:46 pm »
Този херпес не се ли предава само при досег с него?
Мисля, че няма проблем да кърмиш.
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #210 -: Август 24, 2016, 11:23:20 am »
Здравейте, бебка е на 25 дена. От три дни гърдите са ми меки ( надявам се тоа да означава, че са се регулирали). Това, което не ми дава мира обаче е, че детенце иска да яде прес час и докато не мине през двете гърди не мирясва.Този факт ме кара да се чудя дали наистина кърмата се е реулирала или просто спира.
Страшно много държда да я кърмя, минахме през много - плоски зърна, мастит и какво ли. Не искам да се предам.
Моля за някакви идеи какво да правя :)
Благодаря!
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #211 -: Август 24, 2016, 14:25:07 pm »
HrisAni, сигурно ще се включат момичета със съвет.
Аз искам да те питам, как се справихте с плоските зърна, защото и аз имах този проблем и не успях.
*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #212 -: Август 24, 2016, 16:54:39 pm »
 HrisAni, тегли бебето през няколко дни в едни и същи часове и условия. В първият месец ориентировъчно казват 30гр дневно, не е равномерно де, сумарно е това. Важно е бебето какво поведение има. Като го накърмиш заспива и се успокоява или? Гладно бебе силно се съмнявам да е спокойно. Ако пък има плач, наблюдавай дали свива крачета(не съм много сигурна кога започват по-ясно да си показват), това са колики или желание да оригва, ако просто се е проснало и се дере, вероятно е гладно. Какво значи, че иска да яде? Опитваш ли да го успокоиш със залъгалка? Ако не даваш вода, показателно, че бебето е сито е да има поне 5 мокри памперса. Ако не можеш да прецениш колко и дали са мокри, мога да препоръчам Памперс премиум кеар, че имат контролна лента и става синя почти цялата(или над средата) като е напишкан добре. Казват 5 такива дневно.
Ако бебето плаче или е нервно и се успокоява на гърда, това може и да не е глад. Дори сега с беби на 7м. ми се случва да не знам за оригване или за кърмене се сърдят, а ако кърмя повръщат.

Смайл, протектори? Гледах в един каталог на Авент, една джаджа за изтегляне на зърното, но нямам идея през бременността ли се тренира с нея или как... и дали е ефективна.
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #213 -: Януари 01, 2017, 19:26:20 pm »
Здравейте, момичета. Кърмя вече почти 3 месеца, като първите 10 дена дохранвах с АМ, а след това минахме само на кърма. Причината беше, че в болницата така ми казаха да я храня. Там АМ беше на почит и неонатолога на болницата казваше на майките, че бебетата трябва да си изяждат цялата доза АМ. При въпросите ми дали коластрата ще е достатъчна да засити бебето, отговорите бяха, че по-добре да се дава и АМ за да не остане бебето гладно. След това започнах да се интересувам по темата и се оказа, че в много български болници не се насърчава достатъчно кърменето, освен това битуват всякакви погрешни разбирания в обществото. При вас как беше захранването в болницата? Сблъсквали ли сте се с трудности, породени от недостатъчно информация?

Другият въпрос, който ме вълнува е спортувате ли по време на кърмене и как се отразява спорта на кърмата? Аз обмислям да започна спорт, тъй като съм страшно обездвижена, а и фигурата ми далеч не е такава, каквато беше :D Ще се радвам и други кърмещи или кърмили майки да се включат. Хубаво е да има такива теми, където можем да обменим опит.

*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #214 -: Януари 01, 2017, 23:29:47 pm »
За спортуването - върнах се към народните танци два месеца след раждането. Очаквах, че ще ми е неприятно да подскачам с наедрелите гърди, но с подходящ сутиен не съм имала проблем. Кърмех и спортувах успешно цяла година :)



   La vita è bella
*
Re: Кърменето!Материали и дискусии
« Отговор #215 -: Януари 02, 2017, 00:54:22 am »
Нани, моята акушерка твърди, че на по-едрите бебета не им стига коластрата. Не знам дали е така, но синът ми се скъса от рев първите дни в болницата и си мисля, че беше от глад. Дъщеря ми беше сравнително леко бебе и много малко е плакала. Второто ми раждане беше при въпросната акушерка. Иначе имаме бебе в семейството, което се роди почти пет килограма и майката е предупредена, че това дете ще иска много да яде. Само на кърма е, вече е на 3,5 месеца и си яде на два часа (включително и през нощта).
За фигурата ще цитирам Кейт Уинслет, която е майка на три деца. Тя казва, че тялото й не е същото след три раждания и няма как да е. Просто го е приела и това не й пречи на работата.
Няма жена, която след три месеца да си е възвърнала формата отпреди раждането. Просто няма. Колкото и да ни убеждават за разни манекенки и не знам какви още, може и да има една, която да е късметлийка и цял живот да е спортувала и евентуално с цял ден спорт (без да кърми и с триста бавачки), да е влязла във форма. Но това са изключително редки случаи. А и на нея това й е работата - да изглежда добре. Не да гледа бебе и да върти домакинство, а да изглежда добре. На пръв поглед се сещам за Хайди Клум, колкото и да ми е неприятна. Бъди търпелива! В повечето случаи отнема година. Спортът, разбира се, помага, но не е панацея. За спорт и кърмене не мога да се изкажа по-конкретно, защото моите не са кърмени дълго. Успех и с двете! П.С. Аз не съм супер дисциплинирана, но вече съм загубила надежда, че някога пак ще имам плосък корем. Ами, останаха ми две-три кила и всичко на корема. Една година след първото раждане пробвах панталони и поли, раздадох повечето от тях. Купих си нови. След второто раждане пораснах с още един размер на корема. И е супер тъпо, защото не мога да си намирам дрехи (краката ми са слаби, но съм като кенгуру).

*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #216 -: Януари 03, 2017, 10:28:36 am »
В началото в болницата нямах и коластра и бебето беше само на АМ.До третия ден вече беше на смесено хранене, а на изписването беше само на кърма.Но в болницата в която раждах бяха много отворени към кърмене и много показваха.Не са налагали, следваха желанието на майката.

Спорта го започнах много късно, чак година и половина след раждане на дъщеря ми.Преди това в къщи съм правила йога и аеробика и много ходене с количката.Свалих лесно килограми с постоянно излизане на вън, много обикаляне.Сега от както почнах работа се чувствам по-зле защото се заседях.



Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #217 -: Януари 03, 2017, 14:20:57 pm »
Аз имам голямо желание да започна спорт, защото се чувствам тромава и обездвижена.

Да ви кажа в болницата си имах коластра и втория и третия ден не давах добавка на всяко хранене, но общо взето не знаех какво правя :D Накрая неонатолога ми препоръча смесено хранене без някаква основателна причина. Този съвет се даваше на всички майки. По-късно, пък, според педиатърката не трябвало да се кърми по-често от два часа и половина, а беба искаше да суче повечко и така заключението беше, че не й достига кърма и трябва да се дохранва. Оказа се, че си имам кърма и бебето постепенно разреди малко храненията. Сега разбирам защо много майки се отказват да кърмят. Моето лично мнение е, че не се насърчава достатъчно кърменето и при първата трудност детето вече се дохранва. Майка ми и много жени от нейното поколение са кърмили малко и са дохранвали и всички те са смятали, че не им достига кърма. Тогава се е кърмело строго под час и нищо чудно, че кърмата е била малко. Никой не им е обяснявал, по-честото кърмене увеличава производството на кърма. Добре, че сега имаме много информация и всеки сам може да реши кое е правилно за неговото бебе.
*
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #218 -: Януари 03, 2017, 16:19:38 pm »
Благодаря, че повдигаш въпроса за информираността за кърменето, Нани. Аз имах съвсем друго разбиране за степента на информираност. За моето кърмене имах предостатъчно информация и дори в един момент ми идваше повече цялото това нещо, малко като пропаганда за кърменето :) Но аз съм от хората, които много четат и се информират, а и имах време, защото бях болнични по време на бременността. В родилното също имаше общо желание да се стимулира кърменето, но разбира се, всяка акушерка подхождаше с различна степен на ентусиазъм - някои много се опитваха да помагат и не препоръчваха дохранване, други само даваха съвети, без да показват. Определено никой не се е опитвал да ме откаже от кърмене.

Дохранването в първите дни не ме спря да мина само на кърма в последствие. Съответно мисля, че не е голям проблем да дохранваш, докато се почувстваш достатъчно уверена. Лично мнение от моя опит.

При мен, въпреки цялото четене и подготовка, с първото дете не знаех какво се случва, докато с второто всичко ми беше доста по-ясно. Как да преценя дали имам реално кърма, как да разбера детето от глад ли плаче и т.н. Не знам и аз какъв съвет мога да дам на новите мами, само споделям...



   La vita è bella
Re: Кърменето!Материали и дискусии - 4
« Отговор #219 -: Януари 03, 2017, 17:08:21 pm »
Rumyanau, явно със или без информация, с първото дете е трудно, може би най-вече в началото. Аз вече съм една идея по-сигурна в това, което правя след като минах през това, което казваш-от глад ли плаче, стига ли й кърмата, дори преяжда ли. Аз лично дори се обърках от съветите на нашата педиатърка, вместо да ми помогнат. И накрая ще споделя нещо, което една позната, която няма деца, ме попита: "Кърменето не е ли гадно?"  :D :D :D